Zonnepanelen subsidie 2019

Geschatte leestijd: 2 minuten
Zonnepanelen plat dak schuur

Je denkt erover na om zonnepanelen te kopen en vraagt je af: Maak ik kans op een zonnepanelen subsidie? In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden voor subsidies, leningen en andere interessante regelingen voor het aanschaffen van zonnepanelen. 

Zonnepanelen subsidie 2019

In 2019 zijn er geen landelijke subsidies voor zonnepanelen. Er zijn echter wel nog enkele lokale subsidies beschikbaar, afhankelijk van de gemeente waar je in woont. Maar de algemene trend is dat deze opraken en verdwijnen. Dat komt doordat zonnepanelen zonder subsidie al een interessant rendement bieden. Toch gaat het om een aardige investering van een paar duizend euro. Als er geen subsidie voor zonnepanelen in jouw gemeente beschikbaar is en de prijs voor zonnepanelen boven je budget ligt dan is misschien een energiebespaarlening een optie.

Een alternatief is zonnepanelen via een lease-constructie in huis te halen. Dan betaal je maandelijks een bedrag voor de lease, die lager ligt dan de maandelijkse opbrengst van panelen. Je verhuurt eigenlijk je dak en wekt zonder investering toch je eigen duurzame energie op.

BTW teruggave zonnepanelen

Naast de zonnepanelen subsidie is er nog een manier om de prijs van zonnepanelen te verlagen, namelijk de BTW teruggave op zonnepanelen. Bij het kopen van zonnepanelen kan je als particulier de BTW op de zonnepanelen installatie terugvorderen. Dit betekent dat je van de totale prijs 21% kan terugvorderen. Het terugvorderen van de BTW is relatief eenvoudig. Sommige installateurs ontzorgen je daar bij, andere besteden dat uit aan derden. Je kunt het ook zelf doen. In dit artikel lees je meer over het terugvragen van de BTW op zonnepanelen.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening van het nationale energiebesparingsfonds is in 2014 in het leven geroepen door de Rijksoverheid, ASN bank en de Rabobank. Via de Energiebespaarlening kan je tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. De belangrijkste zaken op een rijtje:

  • Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de €2.500 en €25.000.
  • De looptijd van de lening ligt tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van het leningsbedrag
  • De rente ligt (per 21-09-2015) tussen de 2,6% (bij 7 jarige lening) en de 3,3% (bij 15 jarige lening)
  • Maximaal 75% van de lening kan aangewend worden voor zonnepanelen. Je kan dus alleen aanspraak maken op de lening voor zonnepanelen als je dit doet in combinatie met een andere energiebesparende maatregel zoals vloerisolatie of spouwmuurisolatie.

Benieuwd of je in aanmerking komt? Klik hier. Ook de overige voorwaarden voor deze lening kan je daar vinden, evenals het online aanvraagformulier.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter