Zonnepanelen plaatsen

Geschatte leestijd: 2 minuten
Zonnepanelen plaatsen

Wanneer je hebt besloten om zonnepanelen te kopen, komt een gecertificeerd installateur deze zonnepanelen plaatsen. Voor de installateur is dit een relatief snelle en eenvoudige klus, die vaak niet meer dan een dag kost. Afhankelijk van je dak verschilt de installatie, zo heeft de installateur een andere methode bij een plat dak dan bij een schuin dak.

Plaatsen zonnepanelen

Wanneer zonnepanelen op een schuin dak worden geïnstalleerd, doorloopt de installateur de volgende stappen.

Stap 1: looppad leggen

Om boven op het dak te komen legt de installateur een looppad open. Hij schuift dus, vanaf het begin van het dak tot helemaal boven, een aantal dakpannen omhoog om een pad te creëren. Middels dit pad komt de installateur boven op het dak.

Stap 2: valbeveiliging

Eenmaal bovenin het dak plaatst de installateur een haak voor de valbeveiliging. Hij maakt hier een touw aan vast. Hij heeft zichzelf eveneens stevig aan dit touw bevestigd, zodat hij niet naar beneden kan vallen.

Stap 3: uittekenen

Vervolgens tekent hij op het dak uit waar de panelen en montagerails moeten worden geïnstalleerd.

Stap 4: haken bevestigen

Nadat de installateur heeft uitgetekend waar de panelen geplaatst moeten worden, kan hij de pannen open leggen waaronder de haken bevestigd moeten worden. Vervolgens boort hij de haken vast in het dak.

Stap 5: montagerails plaatsen

Zodra de installateur de haken aan het dak heeft bevestigd, kan hij de montagerails plaatsen.

Stap 6: zonnepanelen plaatsen

Wanneer de installateur de constructie heeft vastgelegd, kan hij de zonnepanelen plaatsen.

Stap 7: zonnepanelen installeren

Wanneer de zonnepanelen eenmaal geplaatst zijn, kan de installateur de panelen installeren. Hij sluit de panelen dan onderling aan en sluit de stekkers die hij aan het einde van de panelen overhoudt, aan op de lus die naar de omvormer gaat.

Stap 8: afwerking

Wanneer de installateur de panelen heeft geïnstalleerd, ontkoppelt hij de beveiligingshaak en schuift hij alle pannen weer terug op de oorspronkelijke plek. Het kan zijn dat een enkele pan onder het gewicht van de monteur bezwijkt, die wordt dan netjes vervangen.

Stap 9: verbinden omvormer 

Als de zonnepanelen eenmaal goed en wel op het dak liggen, kunnen ze worden verbonden met de omvormer. Deze omvormer wordt vaak niet te ver van de installatie af geplaatst. De kabels van de zonnepanelen worden vervolgens verbonden met de omvormer. Let wel op: grotere systemen  hebben een vrije groep in de meterkast nodig.

LET OP: Wanneer zonnepanelen op een plat dak worden geïnstalleerd zijn er verschillende varianten. In een plat dak worden panelen vaak in een stellage opgesteld onder een hellingshoek van 15 graden. De stellage wordt verzwaard met materialen als grind of stoeptegels. Vervolgens plaatst de installateur de panelen op deze verzwaarde stellage en sluit hij ze aan op de omvormer.

Wanneer de installateur de zonnepanelen eenmaal geplaatst en geïnstalleerd heeft, kun jij genieten van je eigen opgewekte elektriciteit. Het is een klus die meestal binnen een dag volledig uitgevoerd is. Het besparen gaat direct beginnen!

Hoeveel kan jij besparen met zonnepanelen?

Interesse in zonnepanelen? Doe de HuisScan en ontdek hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen op je energierekening

Start de HuisScan

Zonnepanelen plaatsen op jouw dak?

Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op jouw dak geplaatst kunnen worden? Doe de HuisScan en ontdek hoeveel panelen er op je dak passen, inclusief een overzicht van verwachte kosten, opbrengsten en rendement.

TIP: alles wat je moet weten over zonnepanelen

Voorkom veelgemaakte fouten
Handige offerte tips
Volledig gratis

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter