Zonnepanelen

Zonnepanelen offerte beoordelen

Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonnepanelen offerte

Je wilt een offerte aanvragen voor zonnepanelen. Het beoordelen van een zonnepanelen offerte kan soms erg lastig zijn. Waar moet je op letten bij een zonnepanelen offerte? Hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste zonnepanelen offerte.

1. Garanties zonnepanelen

Er zijn verschillende type garanties die in je zonnepanelen offerte kunnen staan. Vraag de installateur welke garanties je krijgt op de zonnepanelen, de omvormer en de overige onderdelen. Vraag ook wie welke garanties afgeeft: is dit de fabrikant, de leverancier of de installateur? Je wil niet naar China om daar je garantie op te eisen.

Vermogensgarantie: Het vermogen van zonnepanelen degradeert ieder jaar een klein beetje. De vermogensgarantie geeft aan hoeveel % van het oorspronkelijke vermogen de panelen nog leveren na een bepaalde periode. Deze bedraagt meestal 90% voor de eerste 10-12 jaar en 80% voor 25 jaar. Dit betekent dat de leverancier garandeert dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van het oorspronkelijke vermogen leveren.
Productgarantie: In het geval van een defect in het materiaal, zoals een glasbreuk of vochtinslag, kan je aanspraak maken op de productgarantie. In de meeste gevallen geldt een productgarantietermijn van 10 jaar voor de zonnepanelen en 5-8 jaar voor de omvormers.
Opbrengstgarantie: Met deze garantie wordt gegarandeerd wat de totale opbrengst in kWh is over de levensduur van de zonnepanelen. Mocht de productie lager uitvallen dan wat de aanbieder had gegarandeerd, dan compenseert de aanbieder je voor het verschil tussen prognose en daadwerkelijke opbrengst.
Installatiegarantie: Deze garantie heeft betrekking op de werking van het systeem. Soms is er niets kapot maar is er iets verkeerd aangesloten. Deze garantie beschermt je daartegen. Een installatiegarantie van 6 maanden is het absolute minimum in de markt. Sommige leveranciers breiden hun installatiegarantie uit naar 5 jaar.

2. Hoe garandeert de installateur de kwaliteit?

Er zijn nogal veel ‘cowboys’ in de markt. Aangezien de zonnepanelen 25 jaar mee moeten gaan is het erg belangrijk dat de installatie wordt uitgevoerd door een betrouwbare en ervaren partij. Lees daarom reviews op de GreenHome marktplaats over installateurs en bekijk welke certificaten ze hebben. Bedrijven die bijvoorbeeld het Zonnekeur keurmerk of de SEI-erkenning hebben zijn deskundig en hebben een theorie- en praktijktoets moeten doen.

Advies op maat over zonnepanelen

Ontdek of (betere) zonnepanelen voor jouw huis een goed idee is. Hoeveel zonnepanelen zijn geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start zonnepanelen-analyse

3. Wat is de prijs per Wattpiek KWh?

Als je meerdere zonnepanelen offertes aanvraagt kun je per offerte verschillen zien in o.a. type panelen, het vermogen van de panelen, de opbrengst per paneel en de totale prijs. Om de zonnepanelen offertes goed met elkaar te kunnen vergelijken deel je het totale vermogen van de panelen in Wattpiek door de totale investering excl. BTW. Dit geeft een goede eerste vergelijking van de prijsindicatie. Je vergelijkt dan de prijs per opgesteld vermogen. Let op: dit zegt natuurlijk niet alles, aangezien er ook verschil kan zitten in de kwaliteit van de panelen.

4. Hoe lang gaat het installeren van de zonnepanelen duren?

Het is handig dit te vragen aan de installateur. Zo weet je waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. In vrijwel alle gevallen is het een klus die binnen 1 dag wordt uitgevoerd.

5. Wie meldt het zonnepanelen systeem aan bij de netbeheerder?

Als je een vergoeding wilt krijgen voor de stroom die je met de zonnepanelen terug levert aan het net, dan moet je het zonnepanelen systeem aanmelden bij de netbeheerder. Dit kan via www.energieleveren.nl. Vraag aan de installateur of hij dit regelt of dat je dit zelf moet doen.

6. Hoe zit het met de BTW teruggave?

Als je zonnepanelen koopt kun je de BTW hiervoor terugvragen. Verschillende installateurs regelen dit proces voor je. Vraag daarom altijd of de installateur je hierbij helpt of dat je dit zelf moet doen. Het is zelf te doen, maar je moet er wel even voor gaan zitten. Bekijk hoe je zelf de BTW op zonnepanelen kunt terugvragen.

Snel en vrijblijvend zonnepanelen offertes ontvangen van betrouwbare vakspecialisten? Via GreenHome vraag je snel en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan bij betrouwbare vakspecialisten!

Wat je niet wilt missen over zonnepanelen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter