Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?

Geschatte leestijd: 6 minuten
Zonnepanelen kopen

Wil je zonnepanelen kopen? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen die op je afkomen. Hoe weet je of je dak geschikt is en hoeveel panelen je nodig hebt? Welk type panelen is voor jouw huis het beste? Waar let je op bij het aanvragen en vergelijken van offertes? Een overzicht van belangrijke zaken om op te letten bij het kopen van zonnepanelen.

Is je dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen halen het hoogste rendement als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 36 graden. Dat levert de hoogste elektriciteitsopbrengst op. Kleine afwijkingen zijn geen enkel probleem. Een dak dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van tussen de 20º en 60º levert ongeveer hetzelfde rendement. Andere oriëntaties zijn ook mogelijk, maar leveren iets minder rendement op. Platte daken zijn ook geschikt omdat, via de stellages waarop de panelen bevestigd worden, een ideale hoek en helling wordt gekozen. Doe de HuisScan om te bekijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. In de HuisScan wordt op basis van satellietbeelden, hoogte en meteorologische kaarten een inschatting gemaakt van de geschiktheid van je dak. De huisscan geeft ook een indicatie van het aantal panelen dat op jouw dak kunnen en hoe groot de jaarlijkse besparing op elektriciteit is.

Een dakoppervlak zonder obstakels (zoals een schoorsteen of dakkapel) maakt het makkelijker voor een installateur om de panelen in een mooie reeks neer te leggen. Zonnepanelen waar weinig of geen schaduw op valt is het meest ideaal. Let daarom op of er schoorstenen, bomen of hoge gebouwen in de buurt staan! Laat je informeren door een goede installateur. Installateurs zoeken voor je uit hoe de zonnepanelen het beste op het dak geplaatst worden. Zelf een inschatting maken? Een paneel is 1,6 meter bij 1,0 meter. Zonnepanelen kun je zowel horizontaal als verticaal plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft 16 zonnepanelen nodig om het eigen gebruik van 3.300 kWh volledig zelf op te wekken. Met een paneel wek je gemiddeld 250 kWh op jaarbasis op. Afhankelijk van jouw elektriciteitsverbruik kan je dus eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Stel dat je graag 2.500 kWh aan elektriciteit zelf opwekt met je panelen. Dan heb je 2.500 kWh / 250 kWh per paneel = 10 zonnepanelen nodig om dat jaarlijks op te wekken.

Let op: je wilt liever niet meer dan 80% van je jaarlijkse behoefte zelf op wekken. Je houdt dan nooit elektriciteit ‘over’ aan het einde van het jaar. Als je meer elektriciteit opwekt dan zelf gebruikt in een heel jaar dan is de financiële besparing minder hoog. Te veel opgewekte elektriciteit verkoop je niet voor de inkoopprijs terug aan jouw energieleverancier. Het elektriciteitsverbruik (in kilowattuur) van je huis kan je vinden op de jaarafrekening van de energieleverancier. Lees meer over de opbrengst van zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

Hieronder zie je wat de gemiddelde prijzen zijn voor 6, 9, 12, 15 en 18 panelen. De exacte kosten hangen onder andere af van het soort zonnepanelen dat je kiest, het type omvormer, of je een plat of schuin dak hebt en de installateur die je kiest. Het belangrijkste verschil is het type omvormer; een standaard string omvormer of een omvormer met power optimizers. Deze laatste gebruik je wanneer je zonnepanelen op meerdere dakvlakken plaatst of last heb van schaduwval op een deel van de panelen. Meer over de werking van de verschillende omvormers lees je in dit artikel.

6 panelen9 panelen12 panelen15 panelen18 panelen
Zonnepanelen met string omvormer€2.400 – €3.100€3.200 – €4.100€4.000 – €5.000€4.900 – €6.200€5.900 – €7.100
Zonnepanelen met omvormer en power optimizers€2.700 – €3.500€3.600 – €4.600€4.500 – €5.700€5.400 – €6.900€6.300 – €7.800

De hierboven genoemde bedragen zijn richtprijzen inclusief arbeidsloon maar exclusief BTW. Particulieren kunnen de BTW over de aanschafkosten van zonnepanelen terugvragen van de belastingdienst.

Meer weten? Vraag een vrijblijvende offerte op of lees meer over de prijzen van zonnepanelen in dit artikel.

Welk soorten zonnepanelen zijn geschikt?

De 3 meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn zwart en daarom vinden veel mensen deze vaak mooier. Ze zijn duurder maar hebben ook een hogere efficiency. Dunne film zonnepanelen zijn minder bekend en moeilijk verkrijgbaar, maar dit is een paneel om rekening mee te houden. Als je van effen zwarte panelen houdt en je wilt het beste rendement halen dan is dit jouw beste optie. De techniek achter deze panelen is anders en daardoor behaal je een beter rendement in de schaduw of minder zonnige situaties. Lees meer over de 3 meest voorkomende soorten zonnepanelen.

Het soort zonnepanelen dat voor jouw dak het meest geschikt is, hangt af van je budget, esthetische wensen en de ligging van je dak. Als je bijvoorbeeld beperkte ruimte hebt op het dak maar wel zoveel mogelijk stroom wil opwekken dan zijn monokristallijne panelen een betere optie dan polykristallijne panelen. Wat voor jouw het beste is blijft een kwestie van smaak en budget. Als je zonnepanelen koopt van een erkende installateur dan kunnen zij je daarin adviseren. Installateurs hebben meestal alle soorten panelen in hun assortiment.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Maar wat zijn nou de beste zonnepanelen? Dat is een vraag die niet heel eenvoudig te beantwoorden is. Sommige mensen geven de voorkeur aan kwalitatief zeer hoogwaardige zonnepanelen terwijl anderen de voorkeur geven aan zonnepanelen van redelijke kwaliteit tegen een redelijke prijs. Daarnaast speelt ook de voorkeur voor uiterlijk en kleur van de panelen, wat uiteraard zeer subjectief is.

Om te bepalen wat de ‘beste’ zonnepanelen zijn, Is het belangrijk dat je naar de prestaties van de zonnepanelen kijkt, oftewel: in hoeverre haalt een zonnepaneel de maximale opbrengst uit zijn vermogen. Wil je weten wat de beste zonnepanelen zijn? In ons artikel over de beste zonnepanelen lees je meer over de beste panelen volgens verschillende testen.

Tip: veel mensen vergeten dat de manier waarop zonnepanelen worden geïnstalleerd net zo belangrijk (en zo niet: belangrijker) is als het soort zonnepaneel dat op je dak ligt. Een slechte installatie van goede panelen levert je een lagere opbrengst en minder rendement op. Laat de zonnepanelen dus plaatsen door een betrouwbare vakspecialist.

Offertes aanvragen en vergelijken

Ben je zover dat je eens zonnepalen offertes wilt gaan opvragen? Het beoordelen van een zonnepanelen offerte kan soms erg lastig zijn. Hieronder enkele offerte tips die je kunnen helpen bij het kopen van zonnepanelen.

1. Garanties zonnepanelen

Er zijn verschillende type garanties die in je zonnepanelen offerte kunnen staan. Vraag de installateur welke garanties je krijgt op de zonnepanelen, de omvormer en de overige onderdelen. Vraag ook wie welke garanties afgeeft: is dit de fabrikant, de leverancier of de installateur? Je wil niet naar China om daar je garantie op te eisen.

  1. Vermogensgarantie: Het vermogen van zonnepanelen degradeert ieder jaar een klein beetje. De vermogensgarantie geeft aan hoeveel % van het oorspronkelijke vermogen de panelen nog leveren na een bepaalde periode. Deze bedraagt meestal 90% voor de eerste 10-12 jaar en 80% voor 25 jaar. Dit betekent dat de leverancier garandeert dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van het oorspronkelijke vermogen leveren.
  2. Productgarantie: In het geval van een defect in het materiaal, zoals een glasbreuk of vochtinslag, kan je aanspraak maken op de productgarantie. In de meeste gevallen geldt een productgarantietermijn van 10 jaar voor de zonnepanelen en 5-8 jaar voor de omvormers.
  3. Opbrengstgarantie: Met deze garantie wordt gegarandeerd wat de totale opbrengst in kWh is over de levensduur van de zonnepanelen. Mocht de productie lager uitvallen dan wat de aanbieder had gegarandeerd, dan compenseert de aanbieder je voor het verschil tussen prognose en daadwerkelijke opbrengst.
  4. Installatiegarantie: Deze garantie heeft betrekking op de werking van het systeem. Soms is er niets kapot maar is er iets verkeerd aangesloten. Deze garantie beschermt je daartegen. Een installatiegarantie van 6 maanden is het absolute minimum in de markt. Sommige leveranciers breiden hun installatiegarantie uit naar 5 jaar.

2. Hoe garandeert de installateur de kwaliteit?

Er zijn nogal veel ‘cowboys’ in de markt. Aangezien de zonnepanelen 25 jaar mee moeten gaan is het erg belangrijk dat de installatie wordt uitgevoerd door een betrouwbare en ervaren partij. Lees daarom reviews op de GreenHome marktplaats over installateurs en bekijk welke certificaten ze hebben. Bedrijven die bijvoorbeeld het Zonnekeur keurmerk of de SEI-erkenning hebben zijn deskundig en hebben een theorie- en praktijktoets moeten doen.

3. Wat is de prijs per Wattpiek KWh?

Als je meerdere zonnepanelen offertes aanvraagt kun je per offerte verschillen zien in o.a. type panelen, het vermogen van de panelen, de opbrengst per paneel en de totale prijs. Om de zonnepanelen offertes goed met elkaar te kunnen vergelijken deel je het totale vermogen van de panelen in Wattpiek door de totale investering excl. BTW. Dit geeft een goede eerste vergelijking van de prijsindicatie. Je vergelijkt dan de prijs per opgesteld vermogen. Let op: dit zegt natuurlijk niet alles, aangezien er ook verschil kan zitten in de kwaliteit van de panelen.

4. Hoe lang gaat het installeren van de zonnepanelen duren?

Het is handig dit te vragen aan de installateur. Zo weet je waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. In vrijwel alle gevallen is het een klus die binnen 1 dag wordt uitgevoerd.

5. Wie meldt het zonnepanelen systeem aan bij de netbeheerder?

Als je een vergoeding wilt krijgen voor de stroom die je met de zonnepanelen terug levert aan het net, dan moet je het zonnepanelen systeem aanmelden bij de netbeheerder. Dit kan via www.energieleveren.nl. Vraag aan de installateur of hij dit regelt of dat je dit zelf moet doen.

6. Hoe zit het met de BTW teruggave?

Als je zonnepanelen koopt kun je de BTW hiervoor terugvragen. Verschillende installateurs regelen dit proces voor je. Vraag daarom altijd of de installateur je hierbij helpt of dat je dit zelf moet doen. Het is zelf te doen, maar je moet er wel even voor gaan zitten. Bekijk hoe je zelf de BTW op zonnepanelen kunt terugvragen.

Snel en vrijblijvend zonnepanelen offertes ontvangen van betrouwbare vakspecialisten? Via GreenHome vraag je snel en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan bij betrouwbare vakspecialisten!

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter