Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen, waar moet je op letten?

Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonnepanelen kopen

Wil je zonnepanelen kopen? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen die op je afkomen. Hoe weet je of je dak geschikt is en hoeveel panelen je nodig hebt? Welk type panelen is voor jouw huis het beste? Hoe zit het met de BTW-teruggave? Een overzicht van belangrijke zaken om op te letten bij het kopen van zonnepanelen.

Is je dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen halen het hoogste rendement als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 36 graden. Dat levert de hoogste elektriciteitsopbrengst op. Kleine afwijkingen zijn geen enkel probleem. Een dak dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van tussen de 20º en 60º levert ongeveer hetzelfde rendement. Andere oriëntaties zijn ook mogelijk, maar leveren iets minder rendement op. Platte daken zijn ook geschikt omdat, via de stellages waarop de panelen bevestigd worden, een ideale hoek en helling wordt gekozen. Doe de HuisScan om te bekijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. In de HuisScan wordt op basis van satellietbeelden, hoogte en meteorologische kaarten een inschatting gemaakt van de geschiktheid van je dak. De huisscan geeft ook een indicatie van het aantal panelen dat op jouw dak kunnen en hoe groot de jaarlijkse besparing op elektriciteit is.

Een dakoppervlak zonder obstakels (zoals een schoorsteen of dakkapel) maakt het makkelijker voor een installateur om de panelen in een mooie reeks neer te leggen. Zonnepanelen waar weinig of geen schaduw op valt is het meest ideaal. Let daarom of er schoorstenen, bomen of hoge gebouwen in de buurt staan! Laat je informeren door een goede installateur. Installateurs zoeken voor je uit hoe de zonnepanelen het beste op het dak geplaatst worden. Zelf een inschatting maken? Een paneel is 1,6 meter bij 1,0 meter. Zonnepanelen kun je zowel horizontaal als verticaal plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Een gemiddeld Nederlands huishouden plaatst 16 zonnepanelen om het eigen gebruik van 3.300 kWh volledig zelf op te wekken. Afhankelijk van jouw elektriciteitsverbruik is het nodig om meer of minder zonnepanelen te kopen. Je wilt liever niet meer dan 80% van je jaarlijkse behoefte zelf op wekken. Je houdt dan nooit elektriciteit ‘over’ aan het einde van het jaar. Als je meer elektriciteit opwekt dan zelf gebruikt in een heel jaar dan is de financiele besparing minder hoog. Te veel opwekte elektriciteit verkoop je niet voor de inkoopprijs terug aan jouw energieleverancier. Het elektriciteitsverbruik (in kilowattuur) van je huis kan je vinden op de jaarafrekening van de energieleverancier. Lees meer over de opbrengst van zonnepanelen.

Advies op maat over zonnepanelen

Ontdek of (betere) zonnepanelen voor jouw huis een goed idee is. Hoeveel zonnepanelen zijn geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start zonnepanelen-analyse

Welk soort zonnepanelen is geschikt?

De 3 meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn zwart en daarom vinden veel mensen deze vaak mooier. Ze zijn duurder maar hebben ook een hogere efficiency. Dunne film zonnepanelen zijn minder bekend en moeilijk verkrijgbaar, maar dit is een paneel om rekening mee te houden. Als je van effen zwarte panelen houdt en je wilt het beste rendement halen dan is dit jouw beste optie. De techniek achter deze panelen is anders en daardoor behaal je een beter rendement in de schaduw of minder zonnige situaties. Lees meer over de 3 meest voorkomende soorten zonnepanelen.

Het soort zonnepanelen dat voor jouw dak het meest geschikt is, hangt af van je budget, esthetische wensen en de ligging van je dak. Als je bijvoorbeeld beperkte ruimte hebt op het dak maar wel zoveel mogelijk stroom wil opwekken dan zijn monokristallijne panelen een betere optie dan polykristallijne panelen. Wat voor jouw het beste is blijft een kwestie van smaak en budget. Als je zonnepanelen koopt van een erkende installateur dan kunnen zij je daarin adviseren. Installateurs hebben meestal alle soorten panelen in hun assortiment.

De beste zonnepanelen?

Maar wat zijn nou beste zonnepanelen? Dat is een vraag die niet heel eenvoudig te beantwoorden is. Sommige mensen geven de voorkeur aan kwalitatief zeer hoogwaardige zonnepanelen terwijl anderen de voorkeur geven aan zonnepanelen van redelijke kwaliteit tegen een redelijke prijs. Daarnaast speelt ook de voorkeur voor uiterlijk en kleur van de panelen, wat uiteraard zeer subjectief is.

Om te bepalen wat de ‘beste’ zonnepanelen zijn, Is het belangrijk dat je naar de prestaties van de zonnepanelen kijkt, oftewel: in hoeverre haalt een zonnepaneel de maximale opbrengst uit zijn vermogen. Wil je weten wat de beste zonnepanelen zijn? In ons artikel over de beste zonnepanelen Lees je meer over de beste panelen volgens verschillende testen.

Tip: veel mensen vergeten dat de manier waarop zonnepanelen worden geïnstalleerd net zo belangrijk (en zo niet: belangrijker) is als het soort zonnepaneel dat op je dak ligt. Een slechte installatie van goede panelen levert je een lagere opbrengst en minder rendement op. Laat de zonnepanelen dus plaatsen door een betrouwbare vakspecialist.

Zonnepanelen kopen

Wil je zonnepanelen kopen? Dan is het verstandig om meerdere offertes op te vragen zodat je aanbiedingen goed met elkaar kan vergelijken. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar:

  • Subsidies voor zonnepanelen
    Tot een paar jaar geleden waren er nog aantrekkelijke subsidies voor zonnepanelen. Tegenwoordig zijn de subsidies voor zonnepanelen dun gezaaid. Benieuwd of jij toevallig in een gemeente woont waar nog subsidies zijn voor zonnepanelen in 2018? Kijk dan op energiesubsidiewijzer.nl

  • BTW-teruggave zonnepanelen
    Heb je zonnepanelen aangeschaft? Bij de belastingdienst vraag je de BTW die je hebt betaald over de investering terug. Lees onze blog over het terugvragen van de BTW op zonnepanelen over hoe je dit aanvraagt.

TIP: alles wat je moet weten over zonnepanelen

Is je dak geschikt?
Hoe vind je een betrouwbaar bedrijf?
Tips voor offertes opvragen
Volledig gratis

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter