Zonnepanelen in je tuin plaatsen

Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonnepanelen boven oprit

Heb je geen geschikt dak voor zonnepanelen? Bijvoorbeeld vanwege een ongunstige ligging, obstakels of veel schaduwwerking? Of heeft jouw huis een monumentale status? Dan zijn zonnepanelen op het dak van je woning vaak geen optie. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je helemaal geen zonnepanelen meer kan plaatsen. Je kan ervoor kiezen om panelen om een dak van iemand anders te plaatsen maar er is ook een optie dichter bij huis waar je misschien nog niet over had nagedacht. Denk bijvoorbeeld aan de voor- of achtertuin of oprit. Daar kun je misschien toch nog zonnepanelen kwijt. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Voordeel van zonnepanelen die niet op het dak liggen

Het plaatsen van zonnepanelen in je tuin kan ervoor zorgen dat het systeem een beter rendement haalt dan wanneer deze op een plat of schuin dak worden geplaatst. Een schuin dak (dakpannen) of een plat dak (bitumen) wordt door de instraling van de zon flink opgewarmd en daardoor stijgt de temperatuur van het dak en alles daaromheen. Een zonnepaneel werkt minder goed wanneer deze warmer wordt. Het is moeilijker om stroom op te wekken en het rendement zakt daardoor in. Door de de zonnepanelen boven een stuk aarde, gras of andere beplanting te plaatsen blijven de zonnepanelen tijdens de zonnige uren koeler doordat de ondergrond de warmte minder snel overneemt. Hierdoor worden de zonnepanelen minder warm en behalen ze een hoger rendement. Het rendement kan daardoor met 5-10% hoger uitvallen per jaar.

Kosten plaatsen van zonnepanelen in je tuin

Waar je normaal gesproken het dak van je woning gebruikt als fundament om de panelen op te plaatsen, moet je dit fundament zelf creëren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een aluminium constructie, die verankerd of verzwaard wordt. Op die manier is de constructie met zonnepanelen bestand tegen harde windstoten. Doordat je ook een fundering moet plaatsen, kan het prijskaartje iets hoger uitpakken dan op een schuin dak.

Bekabeling

Om de opgewekte stroom van de omvormer naar de meterkast te brengen zijn langere kabels dan normaal nodig. Dit kan zorgen voor extra kosten en rendementsverlies. Wil je meer weten over de kosten? In dit artikel lees je meer over de kosten van zonnepanelen.

Je hebt vaak geen vergunning nodig voor zonnepanelen in de tuin

Wanneer je zonnepanelen op de grond plaatst, mag je deze veelal zonder vergunning in de achtertuin zetten mits je voldoet aan twee voorwaarden:

  1. De constructie is niet hoger dan 5 meter.
  2. Je voldoet aan de voorwaarden van het bestemmingsplan van jouw woning.

Dit laatste heeft wat meer uitleg nodig. Met deze regel willen gemeentes en overheden voorkomen dat grond die niet bedoeld is als tuin maar een algemeen nut hebben, gebruikt worden voor zonnepanelen. Denk daarbij aan grond met de bestemming landbouwgrond of natuur. Het zou natuurlijk gek zijn om een stuk bos te kappen om daar vervolgens zonnepanelen te plaatsen.

Mocht je niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden dan dien je een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit kan via de website van het omgevingsloket: omgevingsloket.nl. Bij twijfel over het plaatsen van zonnepanelen in je tuin raden we je aan contact op te nemen met de afdeling bouw- en woningtoezicht van jouw gemeente of online de check te doen via omgevingsloket.nl.

Schoonmaken van zonnepanelen in je tuin is eenvoudig

Als de zonnepanelen in de tuin staan en niet op hoog dak, is de kans groot dat je ze wat vaker schoon moet maken. Stof en dergelijke dwarrelt makkelijker op de panelen als ze laag liggen, zoals dat in de tuin het geval is. Voordeel is wel weer dat je er in dat geval goed bij kan. Maak ze regelmatig even schoon met een zachte doek en (hard) water. In deze blog lees je meer over het schoonmaken van zonnepanelen. Tegenwoordig worden zonnepanelen van een speciale zelfreinigende coating voorzien. Die beschermt de panelen tegen vuil. Door de coating spoelt stof en dergelijke nog makkelijker tijdens een regenbui van de panelen af.

Wil je zonnepanelen in je tuin plaatsen en ben je op zoek naar een betrouwbare installateur?

Vraag een vakspecialist om een offerte om hier uitsluitsel over te krijgen.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter