Zonnepanelen in je tuin plaatsen

Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonnepanelen in je tuin

Heb je geen geschikt dak voor zonnepanelen? Bijvoorbeeld vanwege een ongunstige ligging, obstakels of veel schaduwwerking? Of heeft jouw huis een monumentale status? Dan zijn zonnepanelen op het dak van je woning vaak geen optie. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je helemaal geen zonnepanelen meer kan aanschaffen. Zo zijn er steeds meer mogelijkheden om zonnepanelen te kopen voor op het dak van een ander, denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op een lokale middelbare school of buurthuis. Ook zijn er soms mogelijkheden dichter bij huis. Heb jij bijvoorbeeld een grote (achter)tuin? Het plaatsen van zonnepanelen in je tuin kan dan een optie zijn. In deze een overzicht van de aspecten waar je op moet letten als je zonnepanelen in je tuin wilt plaatsen.

Voordeel van zonnepanelen in je tuin

Het plaatsen van zonnepanelen in je tuin kan ervoor zorgen dat het systeem een beter rendement haalt dan wanneer deze op een plat of schuin dak worden geplaatst. Een schuin dak of een plat dak wordt door de instraling van de zon flink opgewarmd en daardoor stijgt de temperatuur van het dak en alles daaromheen. Een zonnepaneel werkt minder goed wanneer deze warmer wordt. Het is moeilijker om stroom op te wekken en het rendement zakt daardoor in. Door de de zonnepanelen boven een stuk aarde, gras of andere beplanting te plaatsen blijven de zonnepanelen tijdens de zonnige uren koeler doordat de ondergrond de warmte minder snel overneemt. Hierdoor worden de zonnepanelen minder warm en behalen ze een hoger rendement. Het rendement kan daardoor met 5-10% hoger uitvallen per jaar.

Kosten zonnepanelen in je tuin

Waar je normaal gesproken het dak van je woning gebruikt als fundament om de panelen op te plaatsen, moet je dit fundament in je eigen tuin zelf creëren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een aluminium constructie, die verankerd of verzwaard wordt. Op die manier is de constructie met zonnepanelen bestand tegen harde windstoten. Doordat je ook een fundering moet plaatsen, kan het prijskaartje iets hoger uitpakken dan op een schuin dak. Constructies voor platte daken zijn vaak ook iets duurder dan constructies voor schuine daken.

Bekabeling

Om de opgewekte stroom van de omvormer naar de meterkast te brengen zijn langere kabels dan normaal nodig. Dit kan zorgen voor extra kosten en rendementsverlies.

Wil je meer weten over de kosten van zonnepanelen? In dit artikel lees je meer over de kosten van zonnepanelen.

Vergunning voor zonnepanelen op de grond

Wanneer je zonnepanelen op de grond plaatst, mag je deze veelal zonder vergunning in de achtertuin zetten mits je voldoet aan twee voorwaarden:

  1. De constructie is niet hoger dan 5 meter.
  2. Je voldoet aan de voorwaarden van het bestemmingsplan van jouw woning.

In andere gevallen dien je een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit kan via omgevingsloket.nl. Bij twijfel over het plaatsen van zonnepanelen in je tuin raden we je aan contact op te nemen met de afdeling bouw- en woningtoezicht van jouw gemeente of online de check te doen via omgevingsloket.nl.

Schoonmaken zonnepanelen in je tuin

Omdat de zonnepanelen in de tuin liggen is de kans groot dat je ze wat vaker schoon moet maken. Stof en dergelijke dwarrelt makkelijker op de panelen als ze laag liggen, zoals in de tuin het geval is. Voordeel is dat je er goed bij kan. Maak ze regelmatig even schoon met een zachte doek en (hard) water. In deze blog vertellen we wat meer over het schoonmaken van zonnepanelen. Er is tegenwoordig een nano-coating beschikbaar. Die beschermt de panelen tegen vuil. Door de nano-coating spoelt stof en dergelijke nog makkelijker door regenwater van de panelen af.

Wil je zonnepanelen in je tuin plaatsen en ben je op zoek naar een betrouwbare installateur?

Vraag een vakspecialist om een offerte om hier uitsluitsel over te krijgen.

TIP: alles wat je moet weten over zonnepanelen

Voorkom veelgemaakte fouten
Handige offerte tips
Volledig gratis

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter