Zonnepanelen als dakbedekking

Geschatte leestijd: 2 minuten
Zonnepanelen als dakbedekking

Eén van de nieuwe ontwikkelingen omtrent zonne-energie is het plaatsen van zonnepanelen als dakbedekking. Wat zijn deze zogenoemde ‘in-roof’ zonnepanelen? Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen als dak? Wanneer is een zonnepaneel als dakbedekking interessant voor jou?

Zonnedak

Reguliere zonnepanelen worden met een onderconstructie op een schuin dak geplaatst. De vaak zwarte zonnepanelen steken af tegen het dak en dat vinden sommige mensen niet mooi. Een recente en esthetische oplossing hiervoor is het integreren van de zonnepanelen in het dak. Building Integrated Photovoltaic Panels (BIPV), zoals de officiële naam luidt, vervangt de dakbedekking voor zonnepanelen. Bij een dakrenovatie of nieuwbouw bespaar je met deze oplossing op een nieuwe dakbedekking en de onderconstructie van een regulier zonnepaneel. Je kunt er voor kiezen om het hele dak of een dakdeel met zonnepanelen te bedekken; hierbij blijft de belijning van de omringende dakpannen behouden. Je dak zal hierdoor een duurzame en strakke, glimmende uitstraling krijgen. Hiernaast garanderen de aanbieders van BIPV’s een waterdicht systeem. Een ander interessant alternatief is het plaatsen van zonnepanelen in dakpannen, zogenoemde zonnedakpannen.

Voordelen zonnepanelen als dakbedekking

 1. Bij nieuwbouw of dakrenovatie bespaar je de aanschaf van een nieuwe dakbedekking.
 2. Ze kunnen het hele dak vullen; de reguliere zonnepanelen die op het dak worden geconstrueerd kunnen sommige delen van het dak niet bereiken zoals de rand van het dak.
 3. Nadelen zonnepanelen als dakbedekking

  • Ga je het dak niet renoveren, dan zijn panelen in deze constructie duurder dan een reguliere installatie.
  • Zonnepanelen kunnen erg warm worden. Normaliter liggen ze een paar centimeter van het dak af, waardoor via passerende lucht geventileerd kan worden. Dat is niet het geval bij een ‘in-roof’ systeem. De panelen liggen in het dak. Het is belangrijk dat er goed naar de hittevorming en afvoer gekeken wordt. Panelen die erg heet zijn leveren namelijk een lager rendement dan panelen onder normale ‘koele’ omstandigheden.
  • Er zijn in-roof installaties bekend waar vochtproblemen hebben opgetreden.

Wanneer is een zonnepaneel als dakbedekking geschikt voor jou?

 1. Wanneer je graag zonnepanelen op je dak wil, maar reguliere zonnepanelen niet mooi vindt.
 2. Wanneer je in een nieuwbouw huis gaat wonen óf jouw dak toe is aan renovatie.

Een zonnepaneel als dakbedekking is een innovatieve techniek die de komende jaren een enorme sprong gaat maken. Je ziet dat veel nieuwbouwhuizen uitgerust worden met deze esthetische variant op de reguliere zonnepanelen. De zonnepanelen techniek is al oud, het wordt alleen in een nieuw jasje gegoten. Het aantal installaties is nog gering, waardoor betrouwbare aanbieders nog schaars zijn. Weet je niet zeker wie je moet hebben? Bel ons gerust een keer op om je wensen door te spreken.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter