Zonnedakpannen

Geschatte leestijd: 3 minuten
zonnedakpannen

Zijn je huidige dakpannen aan vervanging toe? Wil je graag overstappen op zonne-energie, maar passen de normale zonnepanelen niet bij het uiterlijk van je (nieuwe) huis? In dat geval kan het interessant zijn om te investeren in zonnedakpannen. Zonnedakpannen komen in de plaats van traditionele dakpannen op je dak. In dit artikel lees je meer over wat zonnedakpannen zijn, wat ze kosten ten opzichte van normale dakpannen, en de besparing die je er mee kan behalen. 

Wat zijn zonnedakpannen?

Zonnepanelen kunnen tegenwoordig op verschillende manieren op een huis worden geplaatst. Naast de reguliere (‘normale’) manier, waarbij zonnepanelen op het dak geplaatst worden, is er nu een alternatief: de zonnedakpan. Hierbij zijn zonnepaneeltjes geïntegreerd in de dakpannen. Vaak zijn alle paneeltjes dan aangesloten op één omvormer. Momenteel zijn er twee soorten zonnedakpannen: de kristallijne- en de dunne film zonnedakpannen. Dunne film zonnedakpannen hebben een lagere capaciteit dan de kristallijne. Dunne film zonnepannen zien er wel weer wat fraaier uit vanwege de diepzwarte kleur. Een tweede alternatief voor traditionele zonnepanelen is het plaatsen van zonnepanelen als dakbedekking.

Zonnedakpannen prijs, opbrengst en rendement

Zonnedakpannen ogen erg mooi, maar zijn een stuk duurder dan de reguliere zonnepanelen. Als je de kosten afzet tegen een standaard zonnesysteem dan ligt de gemiddelde prijs van een zonnedakpan met hetzelfde vermogen (aantal Wp) 3 keer zo hoog. Dat komt deels doordat je een heel nieuw pannendak aanlegt en de oude verwijdert. Dat is een arbeidsintensieve klus. Je moet het dus eigenlijk vergelijken met het laten plaatsen van een set nieuwe dakpannen in combinatie mèt een reguliere zonnepanelen installatie.

Opbrengst zonnedakpannen

Naast het feit dat zonnedakpannen duurder zijn dan zonnepanelen leveren ze ook minder op. De twee belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de schuine bolling van de zonnedakpannen en de ventilatie onder de dakpan. De zonnedakpannen hebben vaak een schuine bolling waardoor de zon niet volledig op de zonnecellen kan vallen. De ventilatie onder de dakpan is daarnaast slecht en de dakpannen werken bij hoge temperaturen minder efficiënt. De prestatie van zonnepanelen neemt namelijk af naarmate het paneel heter wordt. Doordat niet de gehele zonnedakpan gebruik maakt van de zonne-energie, heb je 25 procent meer dakoppervlakte nodig vergeleken met reguliere zonnepanelen.

ZonnedakpannenZonnepanelen
Installatiekosten € 3.500,-  € 1.000,-
Dakpannen (500 stuks) /Zonnepanelen 4500 WP€10.000,-€4.500,-
Totale kosten€ 13.500,-€ 5.500,-
Terugverdientijd20 jaar7 jaar

Kortom, een zonnedakpan is een opkomende unieke toepassing van zonne-energie die met name vanuit esthetisch oogpunt aantrekkelijk is. De prijs van de zonnedakpannen is echter nog vrij hoog, waardoor de terugverdientijd 2 tot 3 keer zo lang is als die van reguliere zonnepanelen.

Wanneer zijn zonnedakpannen interessant voor mij?

Vanwege de hogere installatiekosten van zonnedakpannen zie je ze nog zelden in het straatbeeld voorbij komen. Hoewel de zonnedakpannen vol in ontwikkeling zijn, zijn ze momenteel voornamelijk interessant voor:

 • Bewoners die bereid zijn voor het esthetische aspect een stuk meer te betalen;
 • Bewoners van nieuwbouwhuizen;
 • Bewoners wiens dak aan grondige renovatie toe is;
 • Bewoners van huizen waarvoor het plaatsen van normale zonnepanelen op het dak verboden is door Monumentenzorg.

Deze innovatieve techniek wordt nog niet veel toegepast, waardoor er nog weinig aanbieders op de markt zijn. Neem contact met ons op voor vragen en advies over betrouwbare aanbieders!

Voordelen zonnedakpannen

 • Het ziet er vaak fraaier uit dan zonnepanelen op het dak.
 • Ze kunnen het hele dak vullen. Waar zonnepanelen maar op een gedeelte van het dak geïnstalleerd kunnen worden, kan het hele dak bedekt worden met zonnedakpannen.
 • Je hebt minder nieuwe dakpannen nodig bij nieuwbouw of als je je huidige dak vervangt.
 • De zonnepaneeltjes kunnen in verschillende type dakpannen geplaatst worden.
 • Zonnedakpannen zijn beter bestand tegen heftige weersomstandigheden.

Nadelen zonnedakpannen

 • De hoek met de zon is afhankelijk van hoe schuin het dak is en kan daardoor niet optimaal zijn. Bij een regulier zonnepaneel kan deze invalshoek, in tegenstelling tot bij een zonnedakpan, perfect afgesteld worden.
 • De installatie van zonnedakpannen is ongeveer 2 à 3 keer zo duur als die van reguliere zonnepanelen.
 • Een vierkante meter zonnedakpan (110 Wattpiek per m2) levert minder op dan een vierkante meter zonnepaneel (150 Wattpiek per m2).
 • Kortom, waar de terugverdientijd bij normale zonnepanelen op zo’n 7 jaar ligt, loopt deze bij zonnedakpannen op naar 20 jaar.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter