Zonnedakpannen

Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonnedakpannen

Moeten je huidige dakpannen vervangen worden? Wil je graag overstappen op zonne-energie maar passen de normale zonnepanelen niet bij het uiterlijk van je (nieuwe) huis? In dat geval kan het interessant zijn om te investeren in zonnedakpannen. Zonnedakpannen plaats je in plaats van traditionele dakpannen op het dak. In dit artikel lees je meer over wat zonnedakpannen precies zijn, wat de kosten zijn ten opzichte van normale dakpannen en de besparing die je er mee kan realiseren. 

Wat zijn zonnedakpannen?

Zonnepanelen kunnen tegenwoordig op verschillende manieren op een huis worden geplaatst. Naast de reguliere (‘normale’) manier, waarbij zonnepanelen op het dak geplaatst worden, is er tegenwoordig nog een tweede alternatief: de zonnedakpan. Hierbij zijn zonnepaneeltjes geïntegreerd in de dakpannen. Vaak zijn alle paneeltjes dan aangesloten op één omvormer. Momenteel zijn er twee soorten zonnedakpannen: de kristallijne- en de dunne film zonnedakpannen. Dunne film zonnedakpannen hebben een lagere capaciteit dan de kristallijne. Echter, dunne film zonnepannen zien er wat fraaier uit door de diep zwarte kleur. Een derde alternatief voor traditionele zonnepanelen is het plaatsen van zonnepanelen als dakbedekking.

Zonnedakpannen prijs, opbrengst en rendement

Zonnedakpannen ogen erg mooi, maar zijn een stuk duurder dan de reguliere zonnepanelen. Als je de kosten afzet tegen een standaard zonnesysteem dan ligt de gemiddelde prijs van een zonnedakpan met hetzelfde vermogen (aantal Wp) 3 keer zo hoog. Dat komt omdat ook omdat je een heel nieuw pannendak aanlegd en de oude verwijdert. Dat is een arbeidsintensieve klus. Je moet het dus eigenlijk vergelijken met een set nieuwe dakpannen mèt een reguliere zonnepaneleninstallatie.

Opbrengst zonnedakpannen

Naast het feit dat zonnedakpannen duurder zijn dan zonnepanelen leveren ze ook minder op. De twee belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de schuine bolling van de zonnedakpannen en de ventilatie onder de dakpan. De zonnedakpannen hebben vaak een schuine bolling waardoor de zon niet volledig op de zonnecellen kan vallen. De ventilatie onder de dakpan is slecht en de dakpannen werken bij heet weer minder efficiënt. De prestatie van panelen neemt namelijk af naarmate het paneel heter wordt. Doordat niet de gehele zonnedakpan gebruik maakt van de zonne-energie, heb je 25 procent meer dakoppervlakte nodig vergeleken met reguliere zonnepanelen.

ZonnedakpannenZonnepanelen
Installatiekosten € 3.500,-  € 1.000,-
Dakpannen (500 stuks) /Zonnepanelen 4500 WP€10.000,-€4.500,-
Totale Kosten€ 13.500,-€ 5.500,-
Terugverdientijd20 jaar7 jaar

Kortom, een zonnedakpan is een opkomende unieke toepassing van zonne-energie die op esthetisch vlak momenteel erg in de smaak valt. De prijs van de zonnedakpannen is echter nog vrij hoog, waardoor de terugverdientijd 2 tot 3 keer zo lang is als die van reguliere zonnepanelen.

Krijg vrijblijvend offertes voor zonnepanelen

Interesse in zonnepanelen? Via GreenHome vraag je eenvoudig offertes op bij zonnepanelen bedrijven bij jou in de buurt

Ontvang vrijblijvende offertes

Wanneer zijn zonnedakpannen interessant voor mij?

Aangezien de installatie van zonnedakpannen een stuk duurder is dan een reguliere zonnepaneelinstallatie zie je zonnedakpannen nog niet snel in het straatbeeld voorbij komen. Ondanks de ontwikkeling die zonnedakpannen nu doormaken is het momenteel voornamelijk interessant voor:

 • Bewoners die bereid zijn voor het esthetische aspect een stuk meer te betalen.
 • Bewoners van nieuwbouwhuizen.
 • Bewoners wiens dak aan grondige renovatie toe is.
 • Bewoners van huizen waarvoor het plaatsen van normale zonnepanelen op het dak verboden is door Monumentenzorg.

Deze innovatieve techniek wordt nog niet veel toegepast, waardoor er nog weinig aanbieders op de markt zijn. Neem contact met ons op voor vragen en advies over betrouwbare aanbieders!

Voordelen zonnedakpannen

 • Het ziet er vaak fraaier uit dan zonnepanelen op het dak.
 • Ze kunnen het hele dak vullen. Waar zonnepanelen maar op een beperkt deel van het dak geïnstalleerd kunnen worden, kan het hele dak bedekt worden met zonnedakpannen.
 • Je hebt minder nieuwe dakpannen nodig bij nieuwbouw of als je je huidige dak vervangt.
 • De zonnepaneeltjes kunnen in verschillende type dakpannen geplaatst worden.
 • Zonnedakpannen zijn beter bestand tegen heftige weersomstandigheden.

Nadelen zonnedakpannen

 • De hoek met de zon is afhankelijk van hoe schuin het dak is en kan daardoor niet optimaal zijn. Bij een regulier zonnepaneel kan met dat, in tegenstelling tot bij een zonnedakpan, perfect afstellen.
 • De installatie van zonnedakpannen is ongeveer 2 à 3 keer zo duur als die van reguliere zonnepanelen.
 • Een vierkante meter zonnedakpan (110 Watt Piek per m2) levert minder op dan een vierkante meter zonnepaneel (150WP per m2).
 • Kortom, ten opzichte van een terugverdientijd van zo’n 7 jaar bij normale zonnepanelen loopt deze bij zonnedakpannen op naar 20 jaar.

TIP: alles wat je moet weten over zonnepanelen

Voorkom veelgemaakte fouten
Handige offerte tips
Volledig gratis

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter