Voor- en nadelen zonnepanelen

Geschatte leestijd: 5 minuten
Zonnepanelen straat

Wat zijn de voor- en nadelen zonnepanelen? Voordat je besluit om zonnepanelen aan te schaffen is het belangrijk om goed de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Is het bijvoorbeeld wel rendabel en financieel aantrekkelijk om zonnepanelen te hebben? Zijn zonnepanelen niet erg lelijk? Verminder je inderdaad jouw eigen milieu-impact? In dit artikel lees je de belangrijkste voor- en nadelen:

Nadelen zonnepanelen

Ondanks de populariteit en vele voordelen van zonnepanelen is het verstandig om ook na te denken over de nadelen. De 5 belangrijkste nadelen of beter gezegd aandachtspunten op een rijtje.

1. Uitstraling huis: zijn zonnepanelen lelijk?

Zonnepanelen op je dak zijn niet te vergelijken met een mooi pannen, rieten of leien dak. Veel mensen vinden het dan ook niet altijd een toegevoegde waarde aan hun huis. Een oplossing is om zonnepanelen op een plat dak te leggen zodat je ze vanaf de openbare weg niet ziet liggen. Dit is helaas niet altijd mogelijk en is voor sommige mensen een reden om geen zonnepanelen te nemen.

2. Grote investering

Zonnepanelen zijn niet voor iedereen weggelegd. De investering is behoorlijk groot. Gemiddeld ben je tussen de €2.400 en €6.900 kwijt voor 6 tot 15 zonnepanelen. Dit is exclusief BTW omdat je als particuliere woningeigenaar de mogelijkheid hebt om de BTW over de aanschafkosten terug te vragen.

Met de energiebespaarlening van het Nationaal energiebespaarfonds is het financieren van duurzame investeringen, waaronder het plaatsen van zonnepanelen, mogelijk. Tegen een gunstige rente van ongeveer 2,5 tot 3,0% heb je de mogelijkheid om tot €25.000 te lenen voor het verduurzamen van je woning. Meer informatie hierover vind je op de website van het nationaal energiebespaarfonds. 

3. Salderingsregeling: Wat gebeurt er na 2020 en 2023?

Op sommige momenten levert jouw installatie minder elektriciteit dan je verbruikt, op andere momenten is dat omgekeerd. De elektriciteit die door jouw panelen wordt opgewekt wordt uiteraard eerst in jouw huis verbruikt. Levert de installatie meer op dan je verbruikt, dan kun je het overschot aan je energieleverancier verkopen. Je levert dan duurzame energie terug aan het net. Salderen is de regeling dat de elektriciteit die opgewekt wordt door de zonnepanelen, teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Dit wordt vervolgens verrekend met de uit het net geïmporteerde elektriciteit.

De elektriciteitsleverancier is verplicht de door jouw aan het net geleverde elektriciteit te verrekenen met de elektriciteitdie je afneemt van het elektriciteitsnetwerk. Deze verrekening heet ‘salderen’. Deze zogenoemde salderingsregeling blijft in ieder geval tot 2023 in stand. Ook daarna zal er een regeling zijn, namelijk de terugleversubsidie.

Vanaf 2023 wordt de huidige salderingsregeling geleidelijk afgebouwd over een periode van 8 jaar. het uitgangspunt is dat de terugverdientijd van ongeveer 7 jaar gelijk blijft. De overheid zal daarmee de woningeigenaren met zonnepanelen blijven helpen en financiële zekerheid geven over de investering. De terugverdientijd van zonnepanelen veranderd niet. Het verminderen van de salderingsregeling zal namelijk gecompenseerd worden door een stijgende elektriciteitsprijs en rendementsverbeteringen van zonnepanelen. Hoe de afbouw er exact komt uit te zien is nog onbekend.

Wil je elektriciteit in de toekomst opslaan dan heb je batterijen nodig. Deze zijn nu nog behoorlijk duur in de aanschaf. Voor een gemiddeld systeem met een opslag van 4kWh betaal je ongeveer €4.000. Deze investering is lastig terug te verdienen en daarom niet aan te raden.

4. Geschikt dak

Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Zonnepanelen renderen het beste als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Dat levert de hoogste opbrengst op. Als je in een monumentaal huis woont of is jouw huis onderdeel van een beschermd dorps- of stadsgezicht? Dan heb je waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij je eigen gemeente of via het omgevingsloket. Vaak krijg je dan alleen toestemming voor het plaatsen van zonnepanelen als ze niet of nauwelijks zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Afwijkingen op de richting van de de zonnepanelen zijn geen enkel probleem. Een dak dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van tussen de 20º en 60º levert nog steeds een heel goed rendement. Andere oriëntaties zijn ook mogelijk, maar leveren minder rendement op. Vooral daken richting het noorden, noordwesten en noordoosten leveren een dermate laag rendement dat men daar om financiële redenen eigenlijk nooit voor kiest. Platte daken zijn ook geschikt omdat via de stellages waarop de panelen bevestigd worden een ideale hoek en helling kan worden gekozen. Je kunt via de GreenHome HuisScan ook meer informatie vinden over de geschiktheid van jouw dak.

Een dakoppervlak zonder obstakels (zoals een schoorsteen) maakt het makkelijker voor een installateur om de panelen in een mooie reeks neer te leggen. Het beste is als er geen schaduw op de panelen valt (let op schoorstenen, bomen of gebouwen). Laat je hierover informeren door de installateur, zij adviseren hoe je op de beste wijze de panelen kunt plaatsen.

Voordelen zonnepanelen

Natuurlijk zijn er altijd nadelen te verzinnen die voorkomen dat je iets wél doet, maar in het geval van zonnepanelen zijn er behoorlijk wat voordelen die een stuk zwaarder wegen dan de nadelen. De belangrijkste 7 voordelen op een rijtje:

1. BTW regeling voor particuliere huiseigenaren

Voor zonnepanelen is er op dit moment een BTW regeling voor huiseigenaren. Met deze regeling kun je de 21% BTW die je over de aanschafkosten betaalt, terugvragen bij de belasting. Om hier gebruik van te maken hoef je geen eigen bedrijf te hebben of te staan ingeschreven bij de kamer van koophandel. Lees meer over de zonnepanelen BTW regeling.

2. Je eigen energie opwekken

Met zonnepanelen wek je je eigen duurzame energie op. Je bent minder afhankelijk van jouw energiemaatschappij en eventuele prijsstijgingen in de toekomst.

3. Lagere energierekening

Met 1 zonnepaneel van 300 Wattpiek wek je 270 kWh per jaar op. Uitgaande van €0,23 per kWh (prijspeil januari 2019) bespaar je met 1 zonnepaneel jaarlijks €62,10 (270 * €0,23). Met een systeem van 10 zonnepanelen, in totaal 3.000 Wp bespaar je op jaarbasis dus al snel €621. Lees meer over de opbrengst van zonnepanelen in dit artikel op de kennisbank.

4. Financieel rendement

Voor de aanschaf van 10 zonnepanelen van in totaal 3.000 Wp betaal je op dit moment ongeveer €4.600 inclusief de installatie. Ervan uitgaande dat je in 99% van de gevallen de BTW kan terugvragen kom je uit op een totaalbedrag van €3.800. Per jaar levert dit systeem je ongeveer 2.700 kWh aan elektriciteit op. Met een kWh prijs van €0,23 kom je dan uit op een bedrag van €621 per jaar die je bespaart op je elektriciteitsrekening. Dit betekent een terugverdientijd van 5-7 jaar. Het rendement, vergelijkbaar met rente op een spaarrekening komt in dit geval uit op ongeveer 9%.

5. Vermindering Milieu-impact

Voor de productie van de panelen is energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem al meer energie bespaard dan er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 22 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst. 10 zonnepanelen op je dak leveren ongeveer 2.700 kWh per jaar aan elektriciteit op. Elk jaar verminder je daardoor jouw milieu-impact met 970 kg CO2 uitstoot. Over een periode van 25 jaar betekent dit een besparing van 24.300 kg CO2.

6. Hogere woningwaarde

Zonnepanelen leveren naast een jaarlijkse besparing en mooi financieel rendement ook een verhoging op van de woningwaarde. Huizen met energielabel A leveren gemiddeld 10% meer op bij verkoop dan een verder identieke huizen met label D. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in samenwerking met de Universiteit Maastricht uit 2015. Met zonnepanelen ben je niet meteen verzekerd van een A energielabel maar je bent wel goed op weg.

7. Levensduur en onderhoudsvrij

Een zonnepaneel gaat minimaal 25 jaar mee. Voorwaarden hiervoor zijn kwalitatief goede panelen en dat de installatie door een vakspecialist gebeurt. De omvormer moet vaak wel vervangen worden na zo’n 10 tot 15 jaar. Die heeft een kortere levensduur dan de panelen. Het is wel afhankelijk van het type omvormer. Sommig omvormers gaan 10 jaar mee en andere wel 20 jaar. Vraag de installateur naar de garantie op de omvormer als dat niet duidelijk verwoord staat in zijn aanbod.

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Als ze goed zijn geplaatst draait het systeem vanaf dag 1 probleemloos. Eventueel vuil of stof op de zonnepanelen spoelt er met een regenbui af. Als je panelen op een plat dak liggen dan is het verstandig om één of twee keer per jaar de panelen schoon te maken met water (zonder zeep). 

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.