Soorten zonnepanelen

Geschatte leestijd: 6 minuten
Zonnepaneel soorten

Je wilt graag zonnepanelen op jouw dak plaatsen en weten welk soort zonnepaneel daarvoor het meest geschikt is? Welke soorten zonnepanelen zijn er en wat zijn de verschillen? En welke soort geeft het beste rendement? De verschillen in rendement, uitstraling en prijs zijn de belangrijkste redenen om voor het een of ander te kiezen. In dit artikel lees je meer over de drie meest voorkomende soorten zonnepanelen (mono- en polykristallijn en dunne film) en het verschil tussen glas-glas en glas-folie panelen.

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die de zonnestraling omzetten in elektriciteit. Zonnecellen worden meestal gemaakt van de stof silicium. In ieder geval voor poly- en monokristallijne zonnepanelen. Het verschil in productieproces bepaalt het verschil tussen de monokristallijne (zwarte) zonnepanelen en polykristallijne (blauwe) zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook dunne film (amorf) panelen, de zonnecellen worden dan gemaakt van indium, koper, en selenide(CIS).

Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen

Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van zonnecellen van silicium. De zonnecellen zijn kleine vierkanten met een afmeting van ongeveer 15cm bij 15cm. De zonnecel is gemaakt van Silicium, een van de meest voorkomende materialen op aarde. Silicium zit voornamelijk in gewoon zand en wordt omgesmolten en gezuiverd om er vervolgenss zonnecellen van te maken. Kristallijne zonnepanelen zijn standaard in het formaat verkrijgbaar van 100cm bij 160cm. Afwijkende maten zijn beperkt verkrijgbaar en zullen wat duurder zijn ten opzichte van de standaardmaat.

Monokristallijne panelen zijn erg populair onder consumenten vanwege hun zwarte/ donkerblauwe kleur. De panelen zijn vaak iets duurder dan de polykristallijne variant, maar het iets hogere rendement compenseert dat. Dit betekent dat systemen met monokristallijne panelen meer opbrengst hebben per m2 dakoppervlak. Voor grote oppervlaktes zijn polykristallijne panelen aan te raden, omdat deze goedkoper zijn.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnecellen bestaan uit meerdere kristallen. Deze ontstaan tijdens het productieproces. Silicium wordt omgesmolten en in grote bakken afgekoeld. Tijdens het afkoelen ontstaan er kristallen in het materiaal. Vergelijkbaar met sneeuw of ijskristallen. Na het afkoelen worden uit het materiaal grote vierkante staven van 15 bij 15cm gemaakt die vervolgens in plakjes wordt gesneden. Deze plakjes zijn de zonnecellen. Door dit proces zie je duidelijk verschillende kristallen van verschillende grootte in een zonnecel. Daarmee is ook de naam Polykristallijn (meervoudige kristallen) mee te verklaren.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnecellen bestaan uit één kristal. Het productieproces is vergelijkbaar met het maken van kaarsen. Een stokje met daarop een klein laagje silicium wordt in een oven met gesmolten silicium gedoopt. Gesmolten silicium hecht zich al draaiend aan het stokje en langzaam ontstaat er een ronde staaf. Door dit proces richten de kristallen zich in 1 specifieke richting waardoor het lijkt alsof het één enkele (mono) kristal is. De ronde staaf die je overhoudt wordt omgevormd tot een vierkant met afgeronde hoekjes zodat ze makkelijk op een rechthoekig paneel passen zonder al te veel ruimteverlies.

Monokristallijne zonnepanelen hebben een zwarte kleur. Ondanks het relatief kostbare productieproces is het paneel daardoor ook beter renderend. Monokristallijne panelen die nu gemaakt worden kunnen 17 tot 22% van de inkomende zonne-energie omzetten in bruikbare elektriciteit. Het rendement neemt elk jaar iets af, maar na 10 jaar zitten panelen nog op 92 procent van het rendement in nieuwstaat. De afname in het rendement van de zonnepanelen gedurende de tijd valt dus wel mee. Omdat de monokristallijne zonnepanelen veel vermogen leveren per m2 dakoppervlak, zijn deze panelen vooral aan te raden bij kleine daken. Daarnaast kiezen de meeste consumenten in Nederland (ongeveer 80% van de verkopen) voor deze panelen omdat ze het zwarte uiterlijk mooi vinden.

De verschillen tussen mono- en polykristallijne panelen

Het verschil tussen de mono- en polykristallijne zonnepanelen is niet allen de kleur maar zijn ook een aantal andere aspecten:

  1. Rendement. Monokristallijne zonnecellen leveren meer elektriciteit dan polykristallijne cellen. Het verschil is tegenwoordig niet zo groot meer omdat er meer polykristallijne cellen gemaakt worden en fabrikanten dit proces verbetert hebben. Het productieproces is daardoor goedkoper is geworden.
  2. Vorm en afmeting zonnecel. Polykristallijne zonnecellen zijn vierkant, monokristallijne cellen hebben meestal afgeronde hoeken. Daardoor hebben monokristalijne zonnepanelen vaak witte ruitjes tussen de zonnecellen. Full black zonnepanelen zijn op dit moment ook steeds vaker verkrijgbaar. De zonnecellen zijn in dat geval vierkante monokristallijne zonnecellen. Dit zorgt voor een bijna egale zwarte uitstraling.
  3. Structuur. Monokristallijne zonnecellen zijn egaal en dun, polykristallijne zonnecellen zijn iets dikker en gevarieerder van structuur.
  4. Gevoeligheid voor licht. Monokristallijne zonnecellen en hebben een iets hoger rendement bij diffuus licht (wanneer het bijvoorbeeld bewolkt is). Polykristallijne zonnecelen zijn daarentegen weer beter in het omzetten van direct zonlicht in elektriciteit.
  5. Kleur. Monokristallijne zonnepanelen hebben een donkere kleur, soms zelfs volledig zwart. Polykristallijne zonnepanelen hebben een meer blauwachtige toverbal kleur.

Dunne film zonnepanelen

Een ander soort zonnepaneel is het zogenaamde dunne film (amorf) zonnepaneel. Deze panelen hebben een strak zwart en dun uiterlijk. De zonnecellen worden voor deze soort zonnepaneel gemaakt van indium, koper, en selenide(CIS). In tegenstelling tot kristallijne zonnecellen wordt hiervoor geen cadmium en lood gebruikt waardoor het productieproces een stuk milieuvriendelijker is. Een dunne film zonnepaneel bestaat uit 1 grote zonnecel. De dunne film zonnecel is flexibel en gaat daardoor niet snel stuk. De afmeting van een dunne film paneel is anders dan bij kristallijne zonnepanelen waar 160cm bij 100cm een gangbare maat is. Dunne film panelen zijn over het algemeen ongeveer 35cm korter. Een afmeting van 125cm bij 100cm is een veelvoorkomend standaardformaat.

Per vierkante meter dakoppervlak wekken dunne film panelen minder energie op dan poly- of monokristallijne zonnepanelen. Daarnaast kan niet zomaar elke omvormer worden aangesloten, omdat het maximale voltage bij dunne film panelen hoger ligt dan bij kristallijne panelen. Om deze redenen zijn ze voor particuliere woningeigenaren niet interessant. Als woningeigenaar heb je vaak een beperkt aantal m2 dakoppervlak en dan wil je zoveel mogelijk van je eigen electriciteitsverbruik compenseren met eigen opgewekte energie van je zonnepanelen.

Glas-glas of glas-folie

glas glas zonnepaneel

De transparante achterkant van een glas-glas zonnepaneel.

Een ander groot verschil dat gemaakt kan worden tussen zonnepanelen is het type materiaal dat gebruikt wordt voor de achterkant (backsheet) van het paneel. Er zijn panelen met een kunststof composiet (glas-folie) en met een glazen achterkant (glas-glas). Let op, het gaat hierbij alleen om kristallijne panelen. Dunne film panelen hebben geen verlijmde voor- en achterkant. De glas-folie zonnepanelen worden op dit moment het meest verkocht maar de glas-glas zonnepanelen zijn met een opmars bezig. De glas-glas panelen zijn sterker en renderen op den duur beter dan glas-folie panelen. De glas-glas panelen zijn over het algemeen een stuk duurder dan glas-folie panelen. De vraag is in dat geval ook of je de meerprijs over de gehele levensduur (25 jaar) terugverdient.

Glas-folie zonnepanelen

Glas-folie zonnepanelen zijn de meest gangbare en verkochte zonnepanelen in de huidige markt. De techniek heeft zichzelf bewezen en ondanks wat kleine nadelen is het een prima zonnepaneel om op je dak te hebben. Glas-folie zonnepanelen zijn meestal wit of zwart gekleurd van de achterkant en zijn als volgt opgebouwd:

  1. Kunststof achterkant;
  2. Lijmfolie;
  3. Zonnecellen;
  4. Lijmfolie;
  5. Glas bovenkant.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn tegenwoordig sterk in opkomst. De vraag naar glas-glas panelen stijgt en daardoor wordt de prijs ook steeds interessanter. Het verschil met glas-folie zonnepanelen is de achterkant die gemaakt is van glas in plaats van kunststof. Glas is een stuk sterker dan kunststof en reageert minder gevoelig op weersinvloeden. Temperatuurverschillen zorgen namelijk voor krimp en rek gedurende het seizoen en doordat dit gebeurt ontstaan er scheurtjes in de zonnecel. Glas krimpt en rekt minder door temperatuurverschillen dan kunststof. Daardoor leveren ze betere prestaties en gaan ze langer mee dan glas-folie zonnepanelen. Een ander voordeel is de transparantie van glas. Hierdoor warmt een zonnepaneel minder op in de zomer. Een heet zonnepaneel is minder efficiënt in het omzetten van zonlicht in elektriciteit.

Door speciale testen zijn deze voordelen ook te bewijzen en geven fabrikanten betere en hogere garanties af op de opbrengst en levensduur. Voor een glas-folie paneel geven fabrikanten normaliter een opbrengstgarantie van 10 en 25 jaar. Na 10 jaar mag je dan minimaal 90% van de originele opbrengst verwachten en na 25 jaar minimaal 80%. Bij glas-glas panelen is dat een ander verhaal. Na 30 jaar wordt meestal nog een garantie afgegeven dat de opbrengst minimaal 87% moet zijn. Deze kwaliteit is natuurlijk interessant maar daar staat ook een hoger prijskaartje tegenover.

Wat is de beste keus?

Het is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie waarom je voor het een of ander kiest. Als je puur kijkt naar kwaliteit dan is een monokristallijn paneel met een glazen achterkant de beste optie. Dit type paneel combineert een hoog rendement met betrouwbaarheid en een lange levensduur. Daar hangt een prijskaartje aan maar als je de investering ervoor over hebt zal over de gehele levensduur het rendement en winst hoger zijn.

Waarom zou je dan voor andere panelen kiezen?

Dat is simpel, je hebt misschien niet altijd de financiële middelen om monokristallijne glas-glas panelen aan te schaffen en daarom kom je uit bij monokristallijne glas-folie of polykristallijne zonnepanelen. Als je genoeg dakoppervlak hebt om meer dan je eigen elektriciteit op te wekken, dan kan dit de goedkoopste keuze zijn.

Dunne film zonnepanelen zijn op dit moment alleen nog interessant wanneer je kiest voor de meest estethische oplossing. Daarnaast plaatst je deze panelen makkelijker op ongebruikelijke plekken doordat ze flexibel zijn. De opbrengst is minder hoog dan bij kristallijne panelen en daarom wordt het alleen nog maar gebruikt voor speciale projecten zoals monumenten.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter