Rendement zonnepanelen

Geschatte leestijd: 2 minuten
Rendement zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een behoorlijk investering. Het is echter over de lange termijn een gunstige investering, gezien het hoge (financiële) rendement dat je behaalt. Om te bepalen hoe aantrekkelijk de investering in zonnepanelen is kan je kijken naar de terugverdientijd en het financiële rendement. We leggen je uit hoe je het rendement voor zonnepanelen berekent en waar je op moet letten.

Berekenen rendement zonnepanelen

Om het (financieel) rendement van zonnepanelen te berekenen dienen meerdere factoren in acht genomen te worden. De belangrijkste aspecten die van invloed zijn op het rendement van zonnepanelen, zijn:

 1. De aanschafkosten van de zonnepanelen
 2. De levensduur van de zonnepanelen installatie
 3. De prestaties van de zonnepanelen installatie
 4. De geldende en toekomstige stroomprijs
 5. De geldende en toekomstige energiebelasting
 6. Aanpassing van de salderingsregeling

Al met al een hele lijst. Om een simpele ‘back on the envelop’ berekening te maken van de terugverdientijd heb je de volgende gegevens nodig:

 1. Een inschatting van de opbrengst van de zonnepanelen in kWh (let op, geen Wp!)
 2. Het elektriciteitstarief van je energieleverancier (deze ligt anno 2019 gemiddeld op €0,23)
 3. De kosten van de totale investering die je hebt gedaan (dus de panelen, de overige apparatuur, de advieskosten en de installatiekosten)

Je berekent dan de terugverdientijd van je panelen als volgt:

 1. De opbrengst van je zonnepanelen in kWh x het stroomtarief = Y
 2. De kosten van de totale investering / Y = de terugverdientijd 

Voorbeeld:

Hieronder volgt een voorbeeld van een simpele berekening van het rendement dat zonnepanelen kunnen leveren.

Wanneer bijvoorbeeld de opbrengst van de zonnepanelen 2.700 kWh is, het geldende elektriciteitstarief €0,23 en de totale investering €5.000 bedraagt, is de berekening als volgt:

2.700 * €0,23 = €621,- (dit bedrag wek je jaarlijks aan energie op)

€5.000 / €621 = 8,1

In dit simpele voorbeeld is de terugverdientijd van zonnepanelen dus zo’n 8,1 jaar. Gemiddeld bedraagt de levensduur van zonnepanelen zo’n 25 jaar, dus dit betekent dat je (25 – 8,1 =) 16,9 jaar lang gratis je eigen elektriciteit opwekt.

Financieel rendement zonnepanelen

Het financiële rendement van zonnepanelen (wat vergelijkbaar is met de jaarlijkse rente op je spaarrekening) is afhankelijk van meerdere factoren zoals de oriëntatie van je dak en de aanschafkosten van de installatie. GreenHome hanteert voor de rendementsberekeningen voor zonnepanelen de Standaard Rekenmethode van Milieu Centraal. Deze methode gaat uit van realistische en enigszins conservatieve aannames, in tegenstelling tot de vaak te rooskleurige aannames die zonnepanelen bedrijven zelf hanteren. Gemiddeld genomen verdient u uw investering jaarlijks met een rente van 5% terug (dit is dus niet de terugverdientijd). Als je ook de BTW terugvraagt neemt het rendement zelfs toe tot 6%.

Berekenen rendement zonnepanelen op jouw dak?

Benieuwd naar het rendement van zonnepanelen op jouw eigen dak? Doe de HuisScan om te ontdekken hoeveel panelen er op jouw huis passen en welk financieel rendement dit oplevert.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter