Zonnepanelen

Prijzen zonnepanelen

Geschatte leestijd: 2 minuten
Prijzen zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. De aanschaf van zonnepanelen is een investering die is op te breken in de volgende componenten:

  • Het aanschaffen van de zonnepanelen zelf (55%)
  • De aanschaf van een omvormer (20%)
  • De kosten van het montagesysteem en de kabels (10%)
  • De kosten van de installatie en het advies (15%)

De totale investering is uiteindelijk afhankelijk van het soort zonnepanelen, het type omvormer die je aanschaft, hoe hoog de kosten voor het advies zijn en hoe hoog de kosten voor het installeren en monteren zijn.

Prijzen zonnepanelen berekenen

De aanschafprijs van zonnepanelen kan het beste worden aangeduid in euro per Wp (Wattpiek). Anno 2017 is dat gemiddeld €1,78 per Wp. Vijf jaar geleden was dit nog €4,75 per Wp, wat aantoont dat de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald.

De prijs per Wp is tevens afhankelijk van het soort zonnepaneel dat je aanschaft (mono- of polykristallijn) en het aantal panelen dat je aanschaft: hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de prijs van een zonnepaneel per Wp is. Zo ben je voor 6 zonnepanelen ongeveer €1,94 per Wp kwijt, waarbij de totaalprijs zo’n €3.000 bedraagt, terwijl je voor 10 zonnepanelen ongeveer €1,78 kwijt bent, waarbij de totaalprijs zo’n €4.600 bedraagt. Kortom, hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de prijzen van zonnepanelen op den duur dus uitvalt.

Concreet betekent dit dat – al naar gelang het soort en aantal zonnepanelen dat je aanschaft – een zonnepaneel, inclusief omvormer en installatiekosten, ongeveer tussen de €440 en €500 kost.

Prijzen monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn de fraaie zwarte panelen die momenteel veel worden geïnstalleerd binnen de Nederlandse huizenmarkt. De prijs van een monokristallijn zonnepaneel ligt tussen de €200 en €400. De uiteindelijke prijs is echter afhankelijk van het type paneel. Hierin zijn grofweg drie kwaliteitsklassen te onderscheiden, de A-, B- en C-klasse panelen.

Advies op maat over zonnepanelen

Ontdek of (betere) zonnepanelen voor jouw huis een goed idee is. Hoeveel zonnepanelen zijn geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start zonnepanelen-analyse

De monokristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen duurder dan de polykristallijne panelen, doordat het rendement bij de monokristallijne panelen hoger ligt. Voornamelijk voor kleinere daken met een zuidoriëntatie zijn monokristallijne zonnepanelen geschikt.

Prijzen polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn de typisch blauwe zonnepanelen. De prijs van een polykristallijn zonnepaneel ligt tussen de €150 en €300. Ook hier geldt dat de uiteindelijke prijs afhankelijk is van het type paneel. Hierin zijn dezelfde drie klassen (A-, B- en C-klasse) te onderscheiden.

De polykristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen iets goedkoper dan de monokristallijne panelen, doordat het rendement bij de polykristallijne panelen wat lager ligt. Waar de monokristallijne panelen geschikter zijn voor kleinere daken, worden de polykristallijne panelen vaker geïnstalleerd op grotere daken.

Prijzen dunne film zonnepanelen

De dunne film zonnepanelen zijn kleiner van stuk en hebben daardoor een lagere opbrengst (kWh) per paneel. Daarnaast zijn ze relatief goedkoper per paneel. De prijs van een Solar Frontier paneel, het meest frequent gebruikte merk dunne film panelen, is rond de €150. Dunne film zonnepanelen presteren dus het minst, maar zijn wel het goedkoopst.

De prijs van zonnepanelen is dus afhankelijk van verschillende factoren, variërend van de kosten van de installatie, de aanschaf van het type panelen en omvormer, tot het aantal zonnepanelen dat je aanschaft. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent voordat je besluit te investeren in zonnepanelen.

TIP: alles wat je moet weten over zonnepanelen

Voorkom veelgemaakte fouten
Handige offerte tips
Volledig gratis

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter