Zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen

Geschatte leestijd: 1 minuut
Polykristallijne zonnepanelen

Bij zonnepanelen kun je grofweg drie categorieën onderscheiden: de monokristallijne zonnepanelen, de polykristallijne zonnepanelen en de dunne film zonnepanelen. De polykristallijne zonnepanelen zijn relatief goedkoper dan de monokristallijne zonnepanelen, maar duurder dan de dunne film zonnepanelen. De polykristallijne panelen zijn te herkennen aan de blauwe kleur.

De verschillen tussen polykristallijne zonnepanelen en andere soorten panelen:

 • Het rendement van polykristallijne zonnepanelen is vaak nog iets lager dan dat van monokristallijne zonnepanelen, maar hoger dan dat van dunne film zonnepanelen (13%).
 • Polykristallijne panelen zijn wel iets zijn goedkoper dan de monokristallijne variant.
 • Polykristallijne zonnepanelen zijn erg stabiel en hebben een lange levensduur. De levensduur is vergelijkbaar met die van de monokristallijne zonnepanelen, en over het algemeen iets langer dan die van dunne film zonnepanelen.
 • Polykristallijne zonnepanelen hebben een blauwe kleur, terwijl monokristallijne panelen en dunne film panelen zwart van kleur zijn.

Concluderend: Polykristallijne zonnepanelen zijn relatief goedkope zonnepanelen. Ze zijn goedkoper dan de monokristallijne variant, maar wel iets duurder dan de dunne film zonnepanelen. De grootste verschillen tussen de monokristallijne variant en de polykristallijne variant zitten in het productieproces en het uiterlijk van de kristallen (monokristallijne panelen zijn zwart van kleur, terwijl de polykristallijne panelen een blauwe kleur hebben).

Advies op maat over zonnepanelen

Ontdek of (betere) zonnepanelen voor jouw huis een goed idee is. Hoeveel zonnepanelen zijn geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start zonnepanelen-analyse

TIP: alles wat je moet weten over zonnepanelen

Voorkom veelgemaakte fouten
Handige offerte tips
Volledig gratis

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

1 reactie

 • Reageren
  Gerard Kolkman
  31 oktober 2016 at 16:36

  Wij hebben ondertussen 23 polykristallijne zonnepanelen en wat betreft electra zijn we 0 op de meter. Wij wekken onze eigen energie op voor de warmtepompen en overige verbruik.
  De oude draaimeter zal voorlopig bij ons nog blijven, want we zien van de slimmemeter af.
  Wanneer u wel de slimmemeter hebt dan zou ik zeker de P1 poort gebruiken om te monitoren omdat bij de kinderen verassende metingen werden waar genomen. Kijk maar op de site want daar benoemen we enkele energiemangers die daarvoor geschikt zijn.

 • Laat een reactie achter