Omvormer zonnepanelen

Geschatte leestijd: 3 minuten
omvormer

Het kiezen van de juiste omvormer is essentieel bij de installatie van zonnepanelen. Wat is de juiste omvormer voor je zonnepanelen? Wat zijn belangrijke eigenschappen van een omvormer? Wat is het zogenaamde “onderdimensioneren” van een omvormer? Lees hieronder alles over omvormers voor zonnepanelen.

Wat is een omvormer?

Zonne-energie wordt door zonnecellen omgezet in gelijkspanning. Dit moet vervolgens omgezet worden door een omvormer naar de wisselspanning die aanwezig is in het huis. Een omvormer is essentieel bij het aansluiten van een zonnestroomsysteem op het lichtnet. Het vormt het hart van het systeem en speelt een belangrijke rol in de opbrengst van de zonnepanelen.

Belangrijke factoren omvormer zonnepanelen

Bij het kiezen van een omvormer die je opbrengst optimaliseert, zijn de volgende factoren van wezenlijk belang:

 1. Vermogen zonnepanelen in verhouding met vermogen omvormer 
 2. Aantal ingangen
 3. Aantal MPP trackers
 4. De prijs en het merk
 5. De netaansluiting (1 of 3 fase)
 6. Monitoring mogelijkheden
 7. Garantie

Vermogen omvormer zonnepanelen “onderdimensioneren”

De omvormer moet aansluiten bij het vermogen dat de zonnepanelen op je dak leveren. Wanneer het vermogen van de omvormer lager is dan wat de zonnepanelen leveren wordt er “ondergedimensioneerd”. De omvormer wordt regelmatig ondergedimensioneerd tot een vermogen van 90 procent van de zonnepanelen. Dit gebeurt om de volgende redenen:

 1. Werkelijk vermogen zonnepanelen lager: Zonnepanelen behalen in de realiteit op een goede zonnige dag maar maximaal zo’n 80 procent van het maximale vermogen. Dit komt doordat de panelen warm worden en daar wat rendement op inleveren.
 2. Effectiviteit omvormer: Het rendement van de omvormer is hoger met een kleinere omvormer.
 3. Kosten: Kleinere omvormers zijn simpelweg goedkoper.

Het is niet gevaarlijk om iets onder het piekvermogen te dimensioneren. Maar het moet niet worden overdreven.

Aantal ingangen en MPP trackers

Er zijn verschillende omvormers. De meest gebruikte zijn de stringomvormers. Panelen worden dan in een serie geschakeld (1 string). Op sommige omvormers kan maar 1 string worden aangesloten, op anderen kunnen meerdere strings worden aangesloten. Eén veld zonnepanelen met dezelfde oriëntatie en hoek vormt vaak 1 string en zal aan de ingang van de omvormer worden aangesloten. Doordat het vermogen van de zonnepanelen bepaald wordt door de zwakste schakel in een serie moet er goed gekeken worden welke zonnepanelen bij elkaar op een string worden aangesloten. Wanneer er een andere string op de omvormer wordt aangesloten zal deze een andere ingang hebben. Let op: één lus moet minimaal 5 zonnepanelen bevatten.

Een MPP tracker is een ingang van een omvormer met een aparte regeling voor het optimaliseren van de opbrengst. De tracker zoekt ieder moment van de dag naar het Maximum Power Point (MPP). Het werken met verschillende MPP trackers is belangrijk wanneer:

 1. er schaduw op een deel van de zonnepanelen valt
 2. er verschillende type zonnepanelen gebruikt worden
 3. er verschillende velden met verschillende oriëntatie of helling gebruikt worden

Micro-omvormers en Power optimizers

Sterk in opkomst zijn de micro-omvormers en power optimizers. Valt er gedurende de dag namelijk schaduw op enkele panelen, dan wil je deze eigenlijk lostrekken van de string. Want in een stringaansluiting zou dat ‘schaduwpaneel’ de opbrengst van de gehele serie verlagen. Het is dan handig om te kiezen voor een micro-omvormer of power optimizer. Met micro-omvormers wordt er een omvormer per paneel geplaatst achter het paneel. De omzetting van gelijk- naar wisselstroom vindt dan buiten plaats. Zo wordt de opbrengst per paneel geoptimaliseerd.

Een alternatief is een aansturing en optimalisatie per paneel met een centrale omvormer. Dit kan via power optimizers. Achter elk zonnepaneel zit dan een MPP tracker die de opbrengst per paneel maximaliseert. De gelijkstroom wordt dan, net als bij stringomvormers, pas omgezet naar wisselstroom bij een centrale omvormer (waar geen MPP trackers in hoeven te zitten). Het voordeel van deze oplossing is dat je per paneel kan monitoren. Mocht er een paneel niet presteren, dan zie je direct via de bijgeleverde software welk paneel dat is. In een stringopstelling zie je alleen dat de prestatie van de gehele serie-schakeling daalt. Welk paneel het probleem vormt weet je dan niet. Het heeft dus aanzienlijke voordelen om met deze oplossingen te werken. Het installeren van power optimizers kost wel wat extra, ga uit van zo’n 50 tot 60 euro per paneel. Maar zeker bij de wat ‘lastigere’ daken verdient dit zich wel terug.

1 of 3 fase

Een omvormer kan op 1 of 3 fasen worden aangesloten. Dit wordt bepaald door 2 factoren:

 1. Hoeveel zonnepanelen er worden geplaatst
 2. Wat het vermogen is van de hoofdaansluiting

Er mag hier van de volgende regel worden uitgegaan:

 1. Tot 16 zonnepanelen volstaan omvormers van maximaal 3600 watt op 1 fase.
 2. 16-23 panelen: Grijs gebied (voorkeur voor fase 3)
 3. Vanaf zo’n 23 zonnepanelen is een fase 3 omvormer vaak noodzakelijk.

Kortom, er zijn verschillende factoren die bepalen welke omvormers voor jou geschikt zijn. Neem contact met ons op als je meer wil weten over omvormers!

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter