Dunne film zonnepanelen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Bij zonnepanelen kun je grofweg drie categorieën onderscheiden: de monokristallijne zonnepanelen, de polykristallijne zonnepanelen en de dunne film zonnepanelen. De dunne film zonnepanelen, ook wel CIS zonnepanelen genoemd, zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Hieraan ligt waarschijnlijk ten grondslag dat de dunne film zonnepanelen milieuvriendelijker zijn dan de kristallijne panelen, dat ze een fraai zwart voorkomen hebben en dat ze goed presteren in Nederlandse omstandigheden.

Dunne film zonnepanelen vs. kristallijne zonnepanelen

  • Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Dunne film panelen hebben per m2 zonnepaneel een lager vermogen dan andere zonnepanelen. Echter, de opbrengst per Wp aan vermogen ligt bij dunne film zonnepanelen hoger dan bij kristallijne panelen. Simpel gezegd: de dunne film zonnepanelen halen meer opbrengst uit hun vermogen dan de andere panelen.
  • Ondanks dat ze een hoger rendement per opgesteld vermogen halen, halen dunne film zonnepanelen minder opbrengst uit het gebruikte dakoppervlak dan de kristallijne zonnepanelen. Concreet: de dunne film zonnepanelen hebben een groter dakoppervlak nodig dan de kristallijne panelen om dezelfde opbrengst te generen.
  • De dunne film panelen zijn minder gevoelig voor schaduw dan kristallijne panelen. Wanneer de schaduw over een gedeelte van een kristallijn paneel valt, heeft dit invloed op de prestatie van het gehele paneel. Bij een dunne film zonnepaneel wordt de rest van het paneel echter niét beïnvloed door de schaduw, wat maakt dat dit paneel relatief minder kwetsbaar is voor schaduw.
  • De panelen presteren beter bij diffuus licht, denk aan bewolking of daglicht zonder directe zoninstraling. Zonnepanelen op daken met een oost/west oriëntatie hebben maar een deel van de dag direct zonlicht, maar grote delen van de dag meer diffuus licht.
  • De panelen zijn minder temperatuurgevoelig dan kristallijne panelen. Vooral op warmere dagen presteren ze vaak beter.
  • De panelen zijn kleiner van stuk dan de kristallijne panelen. Hierdoor kan op sommige daken de installatie mooier worden neergelegd.
  • Het productieproces van de panelen is over het algemeen een stuk milieuvriendelijker. Het proces kost namelijk minder energie en er worden minder schaarse grondstoffen gebruikt bij de productie.
  • De panelen hebben een fraai zwart uiterlijk, waardoor je dak een strak, modern voorkomen krijgt. Het nadeel is dat de panelen die diep zwarte kleur op termijn kunnen verliezen.

Concluderend:

Het gegeven dat dunne film zonnepanelen meer opbrengst uit hun vermogen halen, minder gevoelig zijn voor schaduw en minder temperatuurgevoelig zijn, maakt dat deze panelen het meest geschikt zijn voor grotere daken die richting het oosten en/of westen zijn georiënteerd. Wanneer je echter een kleiner dakoppervlakte hebt dat richting het zuiden is georiënteerd, zullen kristallijne zonnepanelen geschikter zijn. Je haalt dan een hogere opbrengst met kristallijne panelen. Hoe de afweging voor jouw dak precies uitvalt kan je het beste met een installateur bespreken. De meeste installateurs kunnen dunne film panelen leveren. Lees hier meer over polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen.

Advies op maat over zonnepanelen

Ontdek of (betere) zonnepanelen voor jouw huis een goed idee is. Hoeveel zonnepanelen zijn geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start zonnepanelen-analyse

TIP: alles wat je moet weten over zonnepanelen

Voorkom veelgemaakte fouten
Handige offerte tips
Volledig gratis

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter