Zonnepanelen

Beste zonnepanelen

Geschatte leestijd: 4 minuten
Beste zonnepanelen

Er zijn veel verschillenden fabrikanten van zonnepanelen. Maar wat zijn de beste zonnepanelen? Welke fabrikant maakt de beste zonnepanelen? Wanneer is een zonnepaneel goed? In dit artikel worden de verschillende zonnepanelen met elkaar vergeleken.

Beste zonnepanelen vergelijken

Welk zonnepaneel het beste is, is natuurlijk vooral afhankelijk van wat je als consument belangrijk vindt. De een geeft de voorkeur aan kwalitatief  hoogwaardige producten en is bereid daar voor te betalen. De ander zoekt een prima paneel voor een vriendelijke prijs. Daarnaast valt over kwesties als uiterlijk en kleur niet te twisten. In dit artikel wordt daarom ook vooral gefocust op de prestaties van een zonnepaneel; tot op welke hoogte haalt een zonnepaneel het watt piekvermogen? Regel één: geen enkel zonnepaneel haalt daadwerkelijk alle opbrengst uit zijn vermogen. Maar het ene paneel presteert wel (aanzienlijk) beter dan de andere. Er zijn instanties en vakbladen die zonnepanelen testen in standaard weercondities, om zo te testen welke panelen het beste presteren onder ideale omstandigheden. Daarnaast is er voor zonnepaneelfabrikanten ook een financiele en duurzaamheidsscore te vinden. In dit artikel lees je meer over de verschillende testen en graadmeters op het gebied van zonnepanelen.

Zonnepanelen vergelijken met de Photon test

Photon is een internationaal vakblad dat al sinds 2005 zonnepanelen test. Deze panelen worden daadwerkelijk in het veld gelegd en gemonitord, en worden dus onder dezelfde realistische omstandigheden met elkaar vergeleken. Voordeel van deze test is dat zonnepanelen over een lange periode getest worden. Daarbij komt ook het grootste nadeel want de zonnepanelen die in 2018 of in de toekomst op de markt komen zullen voorlopig nog geen testresultaten hebben. De Photon test kijkt naar de maandelijkse opbrengst per maand per geïnstalleerd Wp. Heb je een paneel van 250 Wp wat in de maand juli 25 kWh heeft oplevert dan betekent dit een opbrengst van 10 kWh/Wp. Maandelijks publiceert Photon de resultaten in haar vakblad, wat in 2016 de volgende top-10 opleverde:

Merk Type Capaciteit Opbrengst kWh/ WP
Solar Frontier SF170-S 170 WP 23,23 kWh 0,137
AEG AS-P602 260 260 WP 35,27 kWh 0,136
Renesola Virtus II 255 WP 34,60 kWh 0,136
Panasonic VBHN285SJ40 285 WP 38,65 kWh 0,136
NSP D6P260B3A 260 W 35,08 kWh 0,135
S-energy SN260P-10 260 W 34,91 kWh 0,1343
Boviet BVM6610P-255 255 WP 34,15 kWh 0,134
SolarPark SPP60-255-SR 255 WP 34,10 kWh 0,1337
Conergy PowerPlus 250P 250 WP 33,34 kWh 0,133
IBC Solar MonoSol 260 260 WP 34,63 kWh 0,133

Zonnepanelen vergelijken met GoSolar California

Net als de Photon test GoSolar California zonnepanelen op hun efficientie en rendement. Dit doen ze door alle zonnepanelen onder dezelfde omstandigheden te testen. Zonnepaneelfabrikanten leveren een paneel  van elk type aan die vervolgens getest wordt. De uitslag is een getal dat staat voor het maximum vermogen (PTC genoemd in de test) wat behaalt wordt. Als je dit tegenover het Wp vermogen van het zonnepaneel zet krijg je een percentage dat aangeeft hoe goed het zonnepaneel de zonnestralen omzet in elektrisciteit. De beste zonnepanelen behalen een percentage van meer dan 95% en zijn vaak dunne film panelen. Een goed paneel volgens GreenHome is een paneel wat minimaal een percentage behaalt van 90%.

Het grote voordeel van deze test is dat je elk type paneel terug kan vinden in de testresultaten en dat je daarmee een goed overzicht hebt. Het grootste nadeel is dat de zonnepanelen voor een korte tijd gestest worden waardoor verschillende weersomstandigheden niet meegenomen worden in het resultaat.

Wil je meer weten over de verschillende soorten zonnepanelen? In dit artikel lees je meer over het verschil tussen polykristallijne, monokristallijne en dunne film panelen

Zonnepaneelfabrikanten vergelijken op duurzaamheid

De Silicon Valley Toxics Coalition (afgekort SVTC genoemd) is een non-profit organisatie die sinds 2010 het productieproces van de verschillende fabrikanten van zonnepanelen test op duurzaamheid. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de omstandigheden waar de werknemers het werk doen, CO2 uitstoot, giftige stoffen gebruikt in het productieproces, watervervuiling en milieuvervuiling.

De laatste versie van de SVTC Solar Scorecard is uitgebracht in 2017 en er wordt nu hard gewerkt aan de 2018/2019 versie. De laatste versie van 2016-17 leverde de volgende resultaten op:

  Merk Score 2016-2017
Leader Sunpower 98
Leader Solarworld 95
Leader Trina 95
Leader Aleo 92
Leader Jinko 90
Leader First Solar 82
Leader Hanwha Q-cells 77
Leader Mitshubisi 72
Above Average Kyocera 55
Above Average Motech 52
Above Average Panasonic 52
Above Average REC 51
Above Average WINAICO 50
Above Average Astronergy 49
Above Average Avancis 44
Above Average AUO 40
Above Average LG 40
Above Average JA Solar 37
Above Average Yingli 37
Below Average Calyxo 25
Below Average BYD 19
Below Average Talesun 19
Below Average China Sunergy Csun 17
Below Average Longi Solar 16
Below Average Gintech 15
Below Average Hanergy 15
Below Average Hyundai 15
Below Average Suntech 15
Below Average Renesola 14
Below Average Silfab 14
Below Average Boviet Solar 12
Below Average ET Solar 12
Below Average Hareon Solar 12
Below Average Risen 12
Below Average Solar Frontier 12

Advies op maat over zonnepanelen

Ontdek of (betere) zonnepanelen voor jouw huis een goed idee is. Hoeveel zonnepanelen zijn geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start zonnepanelen-analyse

Tier 1 Fabrikanten

Een andere systeem waar ook vaak naar gekeken wordt is hetBloomberg New Energy Finance Corporation onderzoek naar de betrouwbaarheid van fabrikanten van zonnepanelen. Zij kijken daarbij vooral naar de financiele aspecten van een fabrikant en niet naar de kwaliteit van de producten die ze verkopen. De fabrikanten worden onderscheiden in zogenaamde “Tiers”. In dit artikel kijken we alleen naar de Tier 1 fabrikanten.

De Tier 1 fabrikanten worden geselecteerd op basis van een aantal criteria:

  • Produceert de fabrikant zijn eigen zonnepanelen.
  • Minimaal 5 projecten gefinancierd door banken in afgelopen 2 jaar, gerealiseerd met eigen zonnepanelen.

De ranking wordt vervolgens opgemaakt door het geplaatste Wp of vermogen dat gefinancierd is door banken.

Wat kun je met deze test? Uit deze test blijkt de betrouwbaarheid van fabrikanten. Banken investeren alleen in grote zonne-energie projecten als de fabrikanten die de zonnepanelen leveren financieel stabiel zijn. Het geeft natuurlijk geen garantie maar wel een indicatie van de financiele stabiliteit van een fabrikant. Wel zo fijn om te weten als je zonnepaneel met een garantie van 25 jaar wordt verkocht. De lijst met tier 1 bedrijven is niet openbaar en kan alleen tegen betaling geplubiceerd worden. Wil je weten of jouw zonnepanelen fabrikant op de Tier 1 lijst staat? Vraag je installateur of hij kan aantonen of een fabrikant op de Tier 1 lijst voorkomt.

Wil jij zonnepanelen kopen en wil je weten waar je naast de kwaliteit nog meer op moet letten? In dit artikel lees je meer over het aanschaffen van zonnepanelen.

Beste zonnepanelen?

Geven deze lijstjes een antwoord op wat de beste zonnepanelen zijn? Nee, zeker niet. Maar het kan wel snel enig inzicht geven in de prestaties van de panelen en betrouwbaarheid van fabrikanten. Toch is het belangrijk om de kwaliteit van de panelen in perspectief te plaatsen. Veel mensen hebben te veel oog voor de Wp of vermogen van de zonnepanelen, dit is te begrijpen alleen de keuze voor een goede installateur is minstens zo belangrijk. Worden de panelen  niet vakkundig gemonteerd, dan kan dat leiden tot installaties die na 8 jaar nog maar de helft opleveren van wat verwacht mag worden. Kortom, staar je niet blind op zonnepanelen met de hoogste kwaliteit of opbrengst, besteed ook tijd aan het vinden van een goede vakspecialist!

Wat je niet wilt missen over zonnepanelen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter