Beste zonnepanelen

Geschatte leestijd: 5 minuten
Beste zonnepanelen

Er zijn veel verschillenden fabrikanten van zonnepanelen. Honderden zelfs! Er zijn dan ook genoeg fabrikanten die een meer dan goed product leveren. Helaas zijn er nog meer die kwalitatief een stuk minder goed zijn. Wat zijn de beste zonnepanelen en welke kun je beter vermijden? Welke fabrikanten hebben hun zaakjes op orde en welke niet? Hoe bepaal je wat goed is en wat slecht? In dit artikel worden de beste zonnepanelen met elkaar vergeleken. 

De beste zonnepanelen vergelijken, hoe doe je dat?

Welk zonnepaneel het beste is, is natuurlijk vooral afhankelijk van wat je als consument belangrijk vindt. De een geeft de voorkeur aan kwalitatief  hoogwaardige producten en is bereid daar voor te betalen. De ander zoekt een prima paneel voor een vriendelijke prijs. Daarnaast valt over kwesties als uiterlijk en kleur niet te twisten. In dit artikel wordt daarom ook vooral gefocust op de prestaties van een zonnepaneel; tot op welke hoogte haalt een zonnepaneel het watt piekvermogen? Regel één: geen enkel zonnepaneel haalt daadwerkelijk alle opbrengst uit zijn vermogen. Maar het ene paneel presteert wel (aanzienlijk) beter dan de andere. Er zijn instanties en vakbladen die zonnepanelen testen in standaard weercondities, om zo te testen welke panelen het beste presteren onder ideale omstandigheden. Daarnaast is er voor zonnepaneelfabrikanten ook een financiele en duurzaamheidsscore te vinden. In dit artikel lees je meer over de verschillende testen en graadmeters op het gebied van zonnepanelen.

Zonnepanelen vergelijken met de Photon test

Photon is een internationaal vakblad dat al sinds 2005 zonnepanelen test. Deze panelen worden daadwerkelijk in het veld gelegd en gemonitord, en worden dus onder dezelfde realistische omstandigheden met elkaar vergeleken. Voordeel van deze test is dat zonnepanelen over een lange periode getest worden. Daarbij komt ook het grootste nadeel want de zonnepanelen die in 2018 of in de toekomst op de markt komen zullen voorlopig nog geen testresultaten hebben. De Photon test kijkt naar de maandelijkse opbrengst per maand per geïnstalleerd Wp. Heb je een paneel van 250 Wp wat in de maand juli 25 kWh heeft oplevert dan betekent dit een opbrengst van 10 kWh/Wp. Maandelijks publiceert Photon de resultaten in haar vakblad, wat in 2018 de volgende top-10 opleverde:

MerkTypeCapaciteitOpbrengstkWh/ WP
AEGAS-P602 260260 WP322,89 kWh1,2419
BovietBVM6610P-255255 WP316,59 kWh1,2415
SolarwattSW 60P BLUE 255255 WP313,65 kWh1,2300
BenqSW 60P BLUE 255260 WP319,02 kWh1,2270
ConergyPowerPlus 250P250 Wp306,68 kWh1,2267
QcellsSW 60P BLUE 255265 W323,26 kWh1,2198
IBC SolarSW 60P BLUE 255260 WP317,06 kWh1,2195
S-energySW 60P BLUE 255260 WP316,24 kWh1,2163
Solar ClaritySW 60P BLUE 255255 WP310,01 kWh1,2157
AmerisolarSW 60P BLUE 255255 WP309,69 kWh1,2145

Zonnepanelen vergelijken met GoSolar California

Net als de Photon test GoSolar California zonnepanelen op hun efficientie en rendement. Dit doen ze door alle zonnepanelen onder dezelfde omstandigheden te testen. Zonnepaneelfabrikanten leveren een paneel van elk type aan die vervolgens getest wordt. De uitslag is een getal dat staat voor het maximum vermogen (PTC genoemd in de test) wat behaalt wordt. Als je dit tegenover het Wp vermogen van het zonnepaneel zet krijg je een percentage dat aangeeft hoe goed het zonnepaneel de zonnestralen omzet in elektrisciteit. De beste zonnepanelen behalen een percentage van meer dan 95% en zijn vaak dunne film panelen. Een goed paneel volgens GreenHome is een paneel wat minimaal een percentage behaalt van 90%.

Het grote voordeel van deze test is dat je elk type paneel terug kan vinden in de testresultaten en dat je daarmee een goed overzicht hebt. Het grootste nadeel is dat de zonnepanelen voor een korte tijd gestest worden waardoor verschillende weersomstandigheden niet meegenomen worden in het resultaat.

Wil je meer weten over de verschillende soorten zonnepanelen? In dit artikel lees je meer over het verschil tussen polykristallijne, monokristallijne en dunne film panelen

Zonnepaneelfabrikanten vergelijken op duurzaamheid

De Silicon Valley Toxics Coalition (afgekort SVTC genoemd) is een non-profit organisatie die sinds 2010 het productieproces van de verschillende fabrikanten van zonnepanelen test op duurzaamheid. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de omstandigheden waar de werknemers het werk doen, CO2 uitstoot, giftige stoffen gebruikt in het productieproces, watervervuiling en milieuvervuiling.

De laatste versie van de SVTC Solar Scorecard is uitgebracht in 2017 en er wordt nu hard gewerkt aan de 2018/2019 versie. De laatste versie van 2016-17 leverde de volgende resultaten op:

 MerkScore 2016-2017
LeaderSunpower98
LeaderSolarworld95
LeaderTrina95
LeaderAleo92
LeaderJinko90
LeaderFirst Solar82
LeaderHanwha Q-cells77
Leader Mitshubisi72
Above AverageKyocera55
Above AverageMotech52
Above AveragePanasonic52
Above AverageREC51
Above AverageWINAICO50
Above AverageAstronergy49
Above AverageAvancis44
Above AverageAUO40
Above AverageLG40
Above AverageJA Solar37
Above AverageYingli37
Below AverageCalyxo25
Below AverageBYD19
Below AverageTalesun19
Below AverageChina Sunergy Csun17
Below AverageLongi Solar16
Below AverageGintech15
Below AverageHanergy15
Below AverageHyundai15
Below AverageSuntech15
Below AverageRenesola14
Below AverageSilfab14
Below AverageBoviet Solar12
Below AverageET Solar12
Below AverageHareon Solar12
Below AverageRisen12
Below AverageSolar Frontier12

Tier 1 Fabrikanten

Een andere systeem waar ook vaak naar gekeken wordt is hetBloomberg New Energy Finance Corporation onderzoek naar de betrouwbaarheid van fabrikanten van zonnepanelen. Zij kijken daarbij vooral naar de financiele aspecten van een fabrikant en niet naar de kwaliteit van de producten die ze verkopen. De fabrikanten worden onderscheiden in zogenaamde “Tiers”. In dit artikel kijken we alleen naar de Tier 1 fabrikanten.

De Tier 1 fabrikanten worden geselecteerd op basis van een aantal criteria:

  1. Produceert de fabrikant zijn eigen zonnepanelen.
  2. Minimaal 5 projecten gefinancierd door banken in afgelopen 2 jaar, gerealiseerd met eigen zonnepanelen.

De ranking wordt vervolgens opgemaakt door het geplaatste Wp of vermogen dat gefinancierd is door banken.

Wat kun je met deze test? Uit deze test blijkt de betrouwbaarheid van fabrikanten. Banken investeren alleen in grote zonne-energie projecten als de fabrikanten die de zonnepanelen leveren financieel stabiel zijn. Het geeft natuurlijk geen garantie maar wel een indicatie van de financiële stabiliteit van een fabrikant. Wel zo fijn om te weten als je zonnepaneel met een garantie van 25 jaar wordt verkocht. De lijst met tier 1 bedrijven is niet openbaar en kan alleen tegen betaling gepubliceerd worden. Wil je weten of jouw zonnepanelen fabrikant op de Tier 1 lijst staat? Vraag je installateur of hij kan aantonen of een fabrikant op de Tier 1 lijst voorkomt.

Wil jij zonnepanelen kopen en wil je weten waar je naast de kwaliteit nog meer op moet letten? In dit artikel lees je meer over het aanschaffen van zonnepanelen.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Geven deze lijstjes een antwoord op wat de beste zonnepanelen zijn? Nee, zeker niet. Maar het kan wel snel enig inzicht geven in de prestaties van de panelen en betrouwbaarheid van fabrikanten. Toch is het belangrijk om de kwaliteit van de panelen in perspectief te plaatsen. Veel mensen hebben te veel oog voor de Wp of vermogen van de zonnepanelen, dit is te begrijpen alleen de keuze voor een goede installateur is minstens zo belangrijk. Worden de panelen  niet vakkundig gemonteerd, dan kan dat leiden tot installaties die na 8 jaar nog maar de helft opleveren van wat verwacht mag worden. Kortom, staar je niet blind op zonnepanelen met de hoogste kwaliteit of opbrengst, besteed ook tijd aan het vinden van een goede vakspecialist!

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter