Wat zijn de verschillende zonneboilersystemen?

Geschatte leestijd: 6 minuten
zonneboilersystemen

Zonneboilers zetten zonlicht om in warmte in de vorm van warm water. Dit warme water kan gebruikt worden om je woning te verwarmen of te voorzien in warm water voor de douche of kraan. Maar er zijn verschillende typen zonneboilersystemen. Welke zijn dat? Wat zijn de verschillen? En welk type zonneboilersysteem is geschikt voor jouw situatie? Naast de keuze voor een bepaald systeem zijn er ook verschillende soorten zonnecollectoren, het paneel dat de zonne-energie omzet in warmte boven op je dak. Wat is het verschil tussen een vlakke plaat en vacuümbuis zonnecollector? Wanneer kies je voor een vlakke plaat zonnecollector en wanneer niet? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen.

Zonneboilersystemen

De eerste keuze die je maakt is die voor het type zonneboilersysteem, verderop in dit artikel leggen we uit welke soort zonnecollectoren je op je dak kan leggen. Het type zonneboilersysteem bepaalt namelijk waar je de warmte voor gaat gebruiken en hoeveel ruimte je nodig hebt in je woning om een boilervat te plaatsen. Daarnaast kan kun je ook witgoed zoals een wasmachine of vaatwasser aansluiten. Er zijn drie soorten zonneboilersystemen die warm water leveren. Dit zijn:

De standaard zonneboiler

Een standaard zonneboiler systeem bestaat uit een collector en een voorraadvat (boiler). De zonnecollector wordt op het dak gelegd en aangesloten op een voorraadvat, ook wel boiler genoemd. Het voorraadvat houdt het water op temperatuur. Zodra er in je woning warm water nodig is, wordt het warme tapwater direct afgegeven uit het voorraadvat of wanneer de temperatuur niet hoog genoeg is, verder opgewarmd door de cv-ketel. Het warme tapwater wordt vervolgens gebruikt voor de douche, badkamer en keuken. Daarnaast kun je ook de wasmachine en vaatwasser aansluiten. Een standaard zonnecollector is ongeveer 3 m2 groot en wordt boven op de dakpannen bevestigd. Als je een plat dak hebt, worden de collectoren met beugels in combinatie met balast boven op het dak bevestigd. Een standaard boilervat is 100 liter.

De compacte zonneboiler

Bij de compacte zonneboiler zijn de collector en het voorraadvat met elkaar geïntegreerd, vandaar de naam ‘compacte’ zonneboiler. Het voordeel van dit type zonneboiler is dus dat deze zonneboiler veel minder plaats inneemt, omdat er geen boiler in het huis hoeft te staan. Het is wel belangrijk dat het dak het extra gewicht van de boiler kan dragen. Laat je hierin adviseren door een erkende installateur. Een compacte zonneboiler heeft gemiddeld een wat kleinere inhoud dan de standaard boiler. Een compacte zonneboiler heeft een voorraadvat met een inhoud tussen de 75 en 150 liter.

Een compacte zonneboiler levert alleen warm tapwater voor douche, badkamer en keuken. Het grootste nadeel van een compacte zonneboiler is dat deze in de meeste gevallen niet aangesloten kan worden op het verwarmingssysteem. Dit type zonneboiler is ideaal voor kleinere woningen met weinig ruimte en een laag warm water verbruik.

De cv zonneboiler

Een cv zonneboiler dankt zijn naam aan het feit dat er een leiding van de cv-ketel door het voorraadvat loopt. De temperatuur van het water in het voorraadvat is daardoor hoger (60 graden Celsius) dan bij andere zonnecollectorsystemen. Het voordeel hiervan is dat de zonneboiler als een soort van voorverwarmer werkt voor de cv-ketel. De cv-ketel hoeft hierdoor minder hard te werken waardoor je bespaart op je stookkosten. Daarnaast kun je met deze oplossing veel warm water op hetzelfde moment gebruiken. De grote buffer betekent dat je in veel gevallen kan douchen en afwassen op het zelfde moment. Omdat het voorraadvat meer warmte kwijt kan, door het cv-water voor te verwarmen, levert deze oplossing de grootste besparing en het meeste rendement op. Daarnaast is dit de beste oplossing voor grote woningen met een groot huishouden. Het voorraadvat staat net zoals een standaard zonneboiler systeem los van de collector op het dak.

Zonneboiler combi: warm water en je huis verwarmen

Als je naast warm tapwater ook je huis wilt verwarmen met een zonneboilersysteem dan is een zonneboiler combi de juiste keuze uit de zonneboilersystemen. Dit werkt het beste als het huis wordt verwarmd via vloer- of wandverwarming. Deze vormen van verwarmingssystemen werken met lage watertemperaturen van maximaal 55 graden. Met lage temperatuurverwarming wordt er langer en constanter gestookt, ten opzichte van de normale verwarming via radiatoren. Dat is gunstig voor de verwarming vanuit het boilervat, omdat het vat niet zulke hoge temperaturen aan kan. In dit systeem wordt het voorraadvat uitgerust met meerdere warmtewisselaars waarmee het verschillende watertemperaturen (warm tapwater en leidingwater voor cv) kan leveren. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water uit het voorraadvat na-verwarmt wordt als dit nodig is om de gewenste watertemperatuur te bereiken.

Je kunt hier meer lezen over de prijs van een zonneboilersystemen.

Het beste zonneboilersysteem?

Hoe meer warm water de zonneboiler kwijt kan, hoe meer rendement de boiler zal hebben. Een combinatie met een cv-ketel is dus wenselijk. Zeker in het geval je vloerverwarming hebt. Die twee gaan erg goed samen. Belangrijk is dat je een grote boiler in huis kwijt kan. Indien je weinig plek in huis hebt voor een boiler, kan een compacte zonneboiler uitkomst bieden. Ook zijn er oplossingen waarbij je de boiler in de grond stopt. Dit is interessant als de leidingen die daar naartoe moeten worden getrokken niet te lang worden en er warmteverlies ontstaat tussen de cv-ketel, zonneboiler en voorraadvat. Vraag een of meerdere installateurs via het GreenHome platform voor een passende oplossing voor jouw woning.

Soorten zonnecollectoren  

Naast de verschillende zonneboilersystemen zijn er ook verschillende zonnecollectoren. De zonnecollectoren die op het dak komen te liggen zijn er in twee verschillende varianten namelijk de vlakke plaat en vacuümbuis zonnecollector. Het PVT paneel is een nieuwe techniek die beschikbaar is waarmee je zowel warmte als elektriciteit opwekt.

Vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat zonnecollector is een zonnecollector die op het eerste oog veel lijkt op een zonnepaneel waarmee je elektriciteit opwekt. Zoals de naam al doet vermoeden is de collector een vlakke plaat. Onder de vlakke plaat zitten buizen met water die opwarmen zodra er zon op de vlakke plaat valt. Het opgewarmde water stroomt vervolgens via de buizen naar het voorraad.

Een vlakke plaat zonnecollector is vlak en egaal zwart. Veel huiseigenaren kiezen voor dit type collector omdat ze dit mooier vinden dan vacuümbuis of heat pipe. De vlakke plaat zonnecollector is ook te gebruiken in een zogenaamd zonnedak. Een zonnedak bestaat uit zonnepanelen en/of zonnecollectoren die als dakbedekking gebruikt worden. Als je het dak gaat vervangen kan dit financieel aantrekkelijk zijn omdat je minder dakpannen nodig hebt om het dak mee te bedekken.

Vlakke plaat zonneboiler

Vlakke plaat zonnecollectoren

Vacuümbuis en Heatpipe

Een vacuümbuis zonnecollector wordt ook wel een heat pipe genoemd. Een vacuümbuis zonnecollector bestaat uit meerdere dubbelglas buizen die vacuüm gezogen zijn en waarop een warmtevasthoudende coating is aangebracht. Door de vacuümbuis loopt water die opgewarmd wordt door de invallende zonnestraling. Het verschil met een vlakke plaat collector is dat de goede isolerende werking van de buizen ervoor zorgen dat de warmte beter wordt vastgehouden vergeleken met een vlakke plaat zonnecollector.

In de winter en in omstandigheden met weinig licht (bewolking of mist) behaalt een vacuümbuis zonnecollector een hoger rendement dan de vlakke plaat zonnecollector. Als je warm water wilt gebruiken voor het verwarmen van je woning dan is de vacuümbuis zonnecollector de beste oplossing. Een nadeel ten opzichte van de vlakke plaat collector is dat het maximale vermogen (warmte) dat opgewekt kan worden lager is. Dit is vooral in de zomer te merken wanneer een vlakke plaat zonnecollector een hogere warmte opbrengst heeft.

Werking zonneboiler

Heatpipes of vacuümbuizen

PVT-panelen

Heb je een klein dak en wil je warmte en elektriciteit opwekken? PVT (Photo Voltaïsch Thermisch) is een techniek waarmee je warmte en elektriciteit tegelijkertijd opwekt.

Een PVT systeem is in feite een zonnepaneel bovenop een zonnecollector. Het zonnepaneel zorgt voor de elektriciteit en de zonnecollector zorgt voor de warmte. Een voordeel van dit systeem is dat je veel ruimte bespaart op het dak en hiermee de energieopbrengst per m2 verhoogt op het beschikbare dakoppervlak. De totale efficiëntie van een PVT systeem ligt zo’n 40% hoger dan een zonnepaneel. Financieel gezien is een PVT paneel op dit moment minder aantrekkelijk dan de twee los staande installaties (zonnepanelen en een zonneboiler). Dit komt doordat de prijs van een PVT paneel nog erg hoog ligt. Het is een vrij nieuwe techniek die in ontwikkeling is en de prijzen zullen de aankomende jaren verder zakken. Heb je voldoende ruimte op het dak van je huis dan kun je de systemen nu misschien beter los van elkaar aanschaffen. Heb je weinig (zonnig) dakoppervlak? Dan kan een PVT systeem erg interessant zijn.

Terugloop of drukgevuld systeem?

Zonnecollectoren zijn gevuld met een transportmiddel, een vloeistof, die warmte van de zonnecollector naar het voorraadvat transporteert. De vloeistof die hiervoor wordt gebruikt is water en daar wordt afhankelijk van het type systeem een antivriesmiddel aan toegevoegd. Een drukgevuld of terugloop systeem zijn de twee opties die toegepast worden in zonnecollectoren.

Een zonnecollector met een drukgevuld systeem gebruikt water aangevuld met glycol als transportmiddel. Glycol is een antivriesmiddel waardoor in de winter het water niet bevriest in de zonnecollector. Dit systeem vraagt wel om regelmatig onderhoud en wordt vooral gekozen voor grotere zonneboilersystemen. De voordelen van een drukgevuld systeem:

 • Flexibel systeem
 • Geschikt voor grote zonneboilersystemen

Een zonnecollector met een terugloop systeem gebruikt water, zonder toevoegingen, als transportmiddel. Het water loopt terug in het voorraadvat zodra de watertemperatuur in de zonnecollector gelijk of lager is dan de temperatuur in het voorraadvat. Er zit dan geen water meer in de zonnecollector waardoor bevriezing van het transportmiddel niet kan ontstaan. Om het water terug te laten lopen is het belangrijk dat de zonnecollector boven de zonneboiler geplaatst wordt. Het is bij dit systeem niet mogelijk om het vat op dezelfde hoogte of hoger te plaatsen dan de zonnecollectoren. De voordelen van een terugloop systeem:

 • Weinig onderhoud
 • Snelle plaatsing en installatie

Een zonnecollector kiezen

De keuze voor het type zonnecollector is vooral een keuze op basis van persoonlijke voorkeuren. Wil je de zonnecollector ook als dakbedekking gebruiken of heb je liever een egaal zwarte of donkerblauwe collector op je dak? Dan is de vlakke plaat zonnecollector een logische keuze. Wil je een zonneboiler ook inzetten voor het verwarmen van de woning, dan is een vacuümbuis zonnecollector de beste optie. Die haalt een hoger rendement in de winter wanneer je de warmte het hardst nodig hebt. Als de aanschafprijs van het systeem de meest bepalende factor is voor jou dan is een vlakke plaat de beste keuze. Een drukgevuld zonneboilersysteem is de beste oplossing wanneer je een groot systeem wilt aanschaffen of als je zonnecollector op dezelfde hoogte als het voorraadvat wilt plaatsen. Als je geen specifieke voorkeuren hebt, vraag dan om advies van de installateur en vraag naar de opbrengst van de verschillende zonneboilersystemen in jouw situatie. In dit artikel lees je meer over de kosten van de heatpipe en vlakke plaat zonneboilersystemen.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonneboiler en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

1 reactie

 • Reageren
  Ton
  14 april 2020 at 13:11

  Ik heb wat vragen,
  Indien het een bewolkte dag is, levert een vlakke plaat collector ook warmte door alleen het daglicht?
  Wat doet het systeem als er een luchtbel in het vlakke plaat collector zit?
  Met vriendelijke groeten, Ton.

 • Laat een reactie achter