Zonneboiler subsidie 2019

Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonneboiler subsidie

Is er een subsidie voor zonneboilers beschikbaar? Welk bedrag krijg je met de zonneboiler subsidie 2018? Waar kan ik de zonneboiler subsidie aanvragen? Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? Hoeveel geld zit er nog in de subsidiepot? In dit artikel vindt je antwoord op deze vragen en leggen we je uit wat de subsidie voor zonneboilers precies is.

Met ingang van 1 januari 2018 is de subsidiepot voor zonneboilers aangevuld met een extra 10 miljoen euro (ten opzichte van 2017). De subsidie voor een zonneboiler voor een gezin van 4 personen bedraagt ongeveer €1.500. De exacte subsidiebedragen zijn afhankelijk van het type zonneboiler en liggen ongeveer tussen de €750 en €2.000. Hieronder leggen wij uit hoeveel subsidie je kunt krijgen in 2018 voor de aanschaf van een zonneboiler, welke zonneboilers in aanmerking komen en hoe je de subsidie kan aanvragen.

Hoogte zonneboiler subsidie 2018

De subsidie voor zonneboilers in 2018 ligt grofweg tussen de €750 en €2.000. De exacte hoogte van de subsidie is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het type zonneboiler
 • De hoeveelheid warmte die de zonneboiler levert

Bekijk op de website van RVO het overzicht met de subsidiebedragen per type zonneboiler.

Inhoud subsidiepot voor zonneboilers

In 2016 is de ISDE subsidie van start gegaan met een subsidiepot van 70 miljoen euro. Dit bedrag is beschikbaar voor het verstrekken van subsidies voor warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. In 2017 was er een bedrag van 90 miljoen euro en in 2018 is dit bedrag verhoogd naar 100 miljoen euro.

De subsidiepot zal in 2018 leegraken mits deze flink aangevuld wordt door de overheid met miljoenen extra subsidie.

Het totaalbedrag dat tot nu is geclaimed is ongeveer 66 miljoen euro. Dit betekent dat er nog 34 miljoen euro subsidie over is per 1 januari 2018. In 2017 is er in totaal een bedrag van 56 miljoen euro geclaimed. Dit betekent dat dit jaar, wanneer de huidige aankopen gestaag doorgaan, duidelijk wordt of de subsidiepot leeg raakt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de overheid en de wil om de pot weer flink bij te vullen. Via deze link kun je zien wat de huidige stand van zaken is voor betreft het aantal aangevraagde subsidies.

Per wanneer?Inhoud Subsidiepot (totaal)Aangevraagd (totaal)
201670 miljoen euro10,5 miljoen euro
2017 tot 1 juli70 miljoen euro40 miljoen euro
2017 vanaf 1 juli90 miljoen euro66 miljoen euro
2018100 miljoen euro

Welke zonneboilers komen in aanmerking voor subsidies?

Indien je aanspraak wil maken op de subsidie, dan moet de zonneboiler in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • De zonneboiler heeft een totale apertuuroppervlakte (het aantal m2 zonnecollector op je dak) van 200 m2 of minder.  
 • De zonneboiler is bedoeld voor het maken van warm tapwater of voor het leveren van cv-water voor verwarming in combinatie met het maken van warm tapwater.
 • De zonneboiler is voorzien van een productkaart en de bijbehorende technische documentatie.

Wil je meer weten over de verschillende type zonneboilers die te koop zijn? In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten zonneboilersystemen.

Deskundige installateur verplicht in 2018

Sinds 1 januari 2018 moet de aanvrager een bewijs aanleveren dat de warmtepomp geïnstalleerd is door een deskundige installateur. Dit bewijs kan bijvoorbeeld een factuur van een installateur of aannemer zijn.

Hoe kom je in aanmerking voor de zonneboiler subsidie in 2018?

 • Je koopt een apparaat dat in aanmerking komt voor deze subsidie.
 • Vervolgens dien je de subsidieaanvraag in op http://mijn.rvo.nl. Dit moet je uiterlijk 6 maanden doen nadat je de koopovereenkomst hebt gesloten.
 • Binnen 8 weken na je aanvraag krijg je te horen of je de subsidie toegewezen krijgt. Een week na deze beslissing volgt dan de betaling.

Voorwaarden

 • De zonneboiler is na 1 januari 2016 aangeschaft.
 • De subsidieaanvraag is binnen 6 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst ingediend.
 • Je hebt de investering al gedaan voordat je een aanvraag doet voor subsidie. Dit betekent dat de zonneboiler bij aanvraag van de subsidie al betaald moet zijn, en tevens is geïnstalleerd en in gebruik genomen.
 • Het apparaat is nieuw aangeschaft en je hebt een betaalbewijs. Het apparaat is jouw eigendom.
 • Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd.
 • Je mag het apparaat niet binnen een jaar na datum van de beslissing verwijderen.

Let op: het is niet mogelijk om een voorschot te krijgen voor de subsidie. Indien je meerdere apparaten koopt, bijvoorbeeld een warmtepomp en een zonneboiler, dan moet je voor ieder afzonderlijk apparaat een aparte subsidieaanvraag indienen.

Zonneboiler subsidie aanvraag indienen

Het indienen van de subsidieaanvraag kan vanaf 2 januari 2018 om 09.00 uur via http://mijn.rvo.nl. Let op: je hebt hiervoor een DigiD nodig.

Kopen van een zonneboiler

Sta je op het punt een zonneboiler te kopen? Let dan goed op welke installateur je kiest. Op de marktplaats van GreenHome vind je een overzicht van installateurs, inclusief recensies en behaalde certificaten en keurmerken.

Meer lezen? Kijk op http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/voorwaarden-voor-particulieren-isde.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonneboiler en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter