Zonneboiler rendement

Geschatte leestijd: 2 minuten
Zonneboilersystemen

Interesse om een zonneboiler te kopen? Lees hier alles over wanneer zonneboilers het beste renderen en wat je kan verwachten van het zonneboiler rendement.

Zonneboiler rendement

Het zonneboiler rendement is het hoogste (net als zonnepanelen) als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 20º. Dat levert de hoogste opbrengst op. Echter, kleine afwijkingen zijn geen enkel probleem. Een dak dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van tussen de 20º en 60º levert ongeveer hetzelfde rendement. Andere oriëntaties zijn ook mogelijk, maar leveren iets minder zonneboiler rendement op. Platte daken zijn ook geschikt voor zonneboilers omdat via de stellages waarop de collector bevestigd wordt een ideale hoek en helling kan worden gekozen om het zonneboiler rendement te verhogen.

Hoeveel kan jij besparen met een zonneboiler?

Interesse in een zonneboiler? Doe de HuisScan en ontdek hoeveel jij kunt besparen met een zonneboiler

Bereken mijn besparing

Besparing zonneboiler

Een zonneboiler is een slimme manier om je eigen warm water duurzaam op te wekken. Je bespaart gemiddeld zo’n 50% op je kosten voor warm water. Voor een gemiddeld huishouden met 4 personen, met een HR-combi ketel als naverwarmer, levert een zonneboiler een besparing op van rond de 230 m3 gas. Dit staat gelijk aan ongeveer €150 per jaar. Hier moet je ongeveer €20 van aftrekken in verband met de elektriciteitskosten voor de pomp van de zonneboiler en onderhoudskosten.

In het geval van een zonneboiler combi bespaar je nog wat meer, een kleine €50 per jaar, omdat je hiermee niet alleen warm water zelf opwekt maar ook je woning verwarmt (en dus bespaart op je stookkosten). De exacte besparing is afhankelijk van onder andere het type zonneboiler, de oriëntatie van je dak en de inhoud van de zonneboiler.

Zonneboiler aanschaffen

Een zonneboiler is met name interessant als:

  • Je een hoog warm water verbruik hebt. Denk aan een groot gezin, douchestortbakken, frequente douchers of badliefhebbers. Hoe meer warm water je verbruikt, hoe meer je kan besparen met duurzaam verwarmd water.
  • Je de zonneboiler kan aansluiten op de centrale verwarming. Een huis met vloerverwarming (of een andere vorm van laagtemperatuur verwarming) is dan prettig. De zonneboiler kan in dat geval zijn verwarmingsvermogen het beste kwijt en het zonneboiler rendement is zo het hoogste.
  • Je ruimte hebt voor een aardig grote boiler (die is vaak tussen de 150-200 liter).
  • Je tussen de 4-5 m2 op het dak vrij hebt voor de zonneboiler collector.

De prijs van een zonneboiler schommelt tussen de €2.000 – €4.000, afhankelijk van grootte en type zonneboiler. In 2018 is er een subsidie beschikbaar die gemiddeld tussen de €750 en €2.000 ligt.

Benieuwd naar de exacte prijs van zonneboilers en welk zonneboiler rendement je kan behalen met jouw woning? Vraag eenvoudig offertes aan bij zonneboiler vakspecialisten via de GreenHome marktplaats.

TIP: Wat je niet wilt missen over zonneboilers

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonneboiler en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter