Zonneboiler rendement

Geschatte leestijd: 2 minuten
Zonneboiler Rendement

Interesse om een zonneboiler te kopen? Dat kan een interessante investering zijn. Met een zonneboilersysteem bespaar je al snel 50% op je gasverbruik voor het maken van warm water. Daarnaast is het mogelijk om ook een deel van de verwarming via het zonneboilersysteem te laten verlopen. In dit artikel lees je alles over het rendement van een zonneboiler. Onder welke omstandigheden een zonneboiler het beste rendeert en wat je mag verwachten van de opbrengst van een zonneboilersysteem. 

Zonneboiler rendement

Het zonneboiler rendement behaalt het beste rendement (net als zonnepanelen) als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 20º. Dat levert de hoogste opbrengst op. Dit komt overigens niet zo nauw en kleine afwijkingen zijn dan ook geen enkel probleem. Een dak dat tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van 20º tot 60º levert ongeveer hetzelfde rendement. Andere oriëntaties zijn ook mogelijk, maar leveren iets minder warmte op. Platte daken zijn ook geschikt voor zonneboilers. Met speciale montagesystemen waarop de collector bevestigd wordt, kan een ideale hoek en helling kan worden gekozen om het zonneboiler rendement te verhogen.

Besparing op gas met zonneboiler

Een zonneboiler is een slimme manier om je eigen warm water duurzaam op te wekken. Je bespaart gemiddeld zo’n 50% op je kosten voor warm water. Voor een gemiddeld huishouden met 4 personen, met een HR-combi ketel als naverwarmer, levert een zonneboiler een besparing op van rond de 230 m3 gas. Dit staat gelijk aan een besparing op je energierekening van ongeveer €175 per jaar (€0,23 per m3 gas, prijspeil januari 2019). Hier moet je ongeveer €20 van aftrekken in verband met de elektriciteitskosten voor de pomp van de zonneboiler en onderhoudskosten.

Zonneboilercombi ideaal wanneer je vloerverwarming hebt

Met een zonneboiler combi bespaar je nog meer op je gasverbruik. Je hebt daarvoor wel een laag temperatuur verwarmingsysteem in je woning nodig. Dit betekent in de praktijk dat een woning met vloerverwarming op de begane grond geschikt is. Met een combisysteem bespaar je ongeveer 10% op je totale stookkosten naast de besparing op gas voor het maken van warm water. Voor een gemiddelde eengezinswoning komt dat neer op ongeveer 140 m3 gas. Een extra besparing van ongeveer €105 per jaar. De exacte besparing is afhankelijk van het type zonneboiler, de oriëntatie van het systeem op jouw dak en de inhoud van het boilervat van het systeem.

Zonneboilersysteem aanschaffen

Een zonneboiler is met name interessant als:

  • Je een hoog warm water verbruik hebt. Denk aan een groot gezin, douchestortbakken, frequente douchers of badliefhebbers. Hoe meer warm water je verbruikt, hoe meer je kan besparen met duurzaam verwarmd water.
  • Je de zonneboiler kan aansluiten op de centrale verwarming. Een huis met vloerverwarming (of een andere vorm van laagtemperatuur verwarming) is dan prettig. De zonneboiler kan in dat geval zijn verwarmingsvermogen het beste kwijt en het zonneboiler rendement is zo het hoogste.
  • Je ruimte hebt voor een aardig grote boiler (die is vaak tussen de 150-200 liter).
  • Je tussen de 4-5 m2 op het dak vrij hebt voor de zonneboiler collector.

De prijs van een zonneboiler schommelt tussen de €2.000 – €4.000, afhankelijk van grootte en type zonneboiler. Er is wel een subsidie beschikbaar waardoor je ongeveer €750 tot €1.500 terug krijgt van deze investering.

Benieuwd naar de exacte prijs van zonneboilers en welk rendement je kan behalen met een zonneboilersysteem op jouw woning? Vraag eenvoudig offertes aan bij zonneboiler vakspecialisten via GreenHome.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonneboiler en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter