Zonneboiler prijs: een overzicht van de kosten

Geschatte leestijd: 5 minuten
Zonneboiler prijs

De kosten en opbrengsten van een zonneboilersysteem zijn afhankelijk van de grootte van je huis en het aantal personen dat er woont. Daarnaast is de zonneboiler prijs afhankelijk van het type systeem dat je kiest (wil je een systeem die alleen warm water maakt of een systeem dat ook je huis kan verwarmen). Zodra je weet welk zonneboilersysteem je wilt hebben, wat zijn dan de investeringskosten en de terugverdientijd?

De kosten, opbrengsten en het rendement van een zonneboilersysteem is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

 1. De grootte van het huishouden en energieverbruik
 2. De keuze voor een standaard zonneboiler of een combisysteem
 3. De keuze voor een vlakke plaat of vacuümbuis zonnecollector

De prijs van een zonneboilersysteem

Voordat je gaat investeren in een zonneboilersysteem wil je weten wat de aanschafprijs van een zonneboilersysteem is en waar je dan exact voor betaald. De prijs voor een zonneboilersysteem bestaat uit de kosten voor het systeem en de installatie daarvan. Het zonneboilersysteem bestaat uit 1 of meerdere zonnecollectoren, een voorraadvat en montagemateriaal zoals leidingen en koppelstukken. De installatie bestaat uit het plaatsen en verbinden van het zonneboilersysteem aan de cv-ketel en verwarmingssystemen.

Prijs zonnecollector

Er zijn verschillende soorten zonnecollectoren die ook in prijs verschillen. Een vacuümbuis of heat pipe is iets duurder dan een vlakke plaat collector en een PVT paneel is het duurst. Een vlakke plaat collector met een oppervlakte van 1,8 m2 kost tussen de €400 en €600. Een vacuümbuis collector met een vergelijkbare oppervlakte kost tussen de €600 tot €900 per collector en een PVT paneel kost tussen de €800 en €1.100.

Prijs voorraadvat

De prijs van het voorraadvat is afhankelijk van de maximale inhoud van het vat en het aantal aansluitmogelijkheden dat het zonneboilersysteem biedt. Als je een zonneboilersysteem gebruikt om warm tapwater en verwarmingswater te maken dan is dat duurder dan een voorraadvat voor alleen warm tapwater.

GezinsgrootteInhoudWarm waterWarm water + verwarming
2 personen150 liter€400 – €600€800 – €1.000
4 personen200 liter€500 – €700€1.000 – €1.200
6 personen300 liter€600 – €800€1.100 – €1.300
8 personen400 liter€700 – €900€1.300 – €1.500

Installatiekosten

Voor de installatie van een zonneboilersysteem betaal je een bedrag tussen de €1.000 en €1.500 afhankelijk van de grootte en complexiteit van het systeem. Een installateur die een compacte zonneboiler installeert zal ongeveer €1.000 rekenen voor de installatie. Wil je 3 zonnecollectoren plaatsen en een voorraadvat van 200 liter dan ben je ongeveer een bedrag van €1.500 voor de installatie van een zonneboilersysteem. Bij de kosten voor de installatie zitten ook de aanschafkosten voor een waterpomp, leidingwerk en temperatuursensors. Wil je een zonneboilersysteem zelf plaatsen dan is het verstandig om een bedrag tussen de €400 en €600 voor materiaal te reserveren.

Onderhoudskosten

Zonneboilersystemen hebben ook regelmatig onderhoud nodig. Zonneboilers met een terugloopsysteem hebben 1 keer in de vijf jaar onderhoud nodig. Dat kost dan ongeveer €30 tot €50. Zonneboilers met een drukgevuld systeem hebben vaker onderhoud nodig. Elk jaar of om iedere 2 jaar is dan onderhoud nodig. Het onderhoud kun je het beste combineren met je cv-ketel onderhoud. De installateur kan je dan een korting geven. Een onderhoudscontract kost vaak wat meer maar zorgt wel voor regelmatig onderhoud en de oplossing van problemen gedurende het hele jaar.

Zonneboiler prijs per gezinsgrootte inclusief subsidie

De prijs van een zonneboilersysteem schommelt tussen de €2.000 – €4.500, afhankelijk van grootte en type zonneboiler. In onderstaand overzicht vind je de aanschafprijzen voor veel voorkomende zonneboilersystemen.

GezinsgrootteInhoud voorraadvatZonnecollectorenAanschafprijs
2 personen150 liter1 vlakke plaat€1.300 – €1.800*
2 personen + verwarming200 liter2 vlakke plaat€1.600 – €2.000*
4 personen200 liter2 vlakke plaat€2.100 – €2.500*
4 personen + verwarming200 liter3 vlakke plaat€2.500 – €3.000*
6 personen300 liter2 vacuümbuis€3.000 – €3.500*
6 personen + verwarming300 liter2 vacuümbuis€3.300 – €4.000*

*Deze prijzen zijn slechts een indicatie, dit is inclusief de subsidie die er in 2018 beschikbaar is voor de aanschaf van een zonneboiler. 

Subsidie voor zonneboilers in 2018

Let op: er is in 2018 een aantrekkelijke subsidie voor zonneboilers beschikbaar. Afhankelijk van het exacte type bespaar je hiermee gemiddeld zo’n € 300 tot € 2.000 op de aanschaf kosten. Wil je weten hoe? Lees hier verder over hoe je in aanmerking komt voor zonneboiler subsidie.

Besparing zonneboiler

Een zonneboiler is een slimme manier om je eigen water duurzaam te verwarmen. Je bespaart daarmee tussen de 40 en 60% op de kosten voor warm water. Voor een gemiddeld huishouden met 4 personen levert een zonneboiler een besparing op van ongeveer 230 m3 gas. Dit staat gelijk aan ongeveer €140 per jaar.

Met een zonneboiler combi bespaar je ook op de kosten voor het verwarmen van je huis. Met een zonneboilersysteem met 2 zonnecollectoren bespaar je ongeveer €35 op gas extra per jaar. De exacte besparing is afhankelijk van onder andere het type zonneboiler, de oriëntatie van het dak, de inhoud van de zonneboiler, het verwarmingssysteem en de warmtevraag in huis.

De gemiddelde besparingen voor een huishouden.

HuishoudenInhoud voorraadvatBesparing gasBesparing in Euro’s
2 personen150 liter150 m3€98*
2 personen + verwarming150 liter180 m3€117*
4 personen200 liter230 m3€150*
4 personen + verwarming200 liter270 m3€175*
6 personen300 liter350 m3€228*
6 personen + verwarming300 liter410 m3€267*

* Besparing is op basis van een gasprijs van €0,65 per m3 (prijspeil: 1 januari 2018).

Hoe kies je het beste zonneboilersysteem?

Om te bepalen wat voor jouw huis de meest geschikte zonneboiler is moet je kijken naar onder ander:

 1. Warm water behoefte. Zo kan je de vereiste capaciteit van de zonneboiler bepalen. Heb je een groot gezin met veel warm water verbruik, kies dan een zonneboiler met een wat grotere capaciteit.
 2. Het dak. Indien je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt in huis voor een boilervat dan kan je vragen naar de mogelijkheden van een compacte zonneboiler. Hierbij zijn het voorraadvat en de zonnecollector geïntegreerd. Het dak moet het extra gewicht van het voorraadvat wel aankunnen.
 3. Zonneboiler ook gebruiken voor ruimteverwarming? Wil je naast warm water opwekken ook je woning verwarmen? Dan heb je een zonneboiler combi nodig. De zonneboiler combi levert het hoogste rendement als de warmte in huis wordt verspreid via vloerverwarming. Dit is lage temperatuurverwarming waarbij de aanvoertemperatuur van het water dat naar de radiatoren, vloer- of wandverwarming gaat, maximaal 550C is. Dat is een temperatuur die goed bereikt kan worden middels een zonneboiler. Als dit het geval is, raden wij altijd aan om de zonneboiler ook in te zetten voor ruimteverwarming. Dan haal je extra rendement uit de zonneboiler. Meer weten? Lees in dit artikel meer over het zonneboiler rendement. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten zonneboilersystemen.

Tips voor de aanschaf van een zonneboiler

 • Vraag bij meer dan 1 installateur een offerte op
  Wij raden altijd aan om bij minimaal 2 installateurs een offerte op te vragen. Zo heb je altijd vergelijkingsmateriaal. Maak een keuze op basis van het gevoel dat de partijen je geven en niet alleen op basis van de prijs. Negeer niet je instinct, ook al heb je misschien niet veel verstand van de techniek.
 • Niet op zoek naar de (aller)laagste prijs
  Een zonneboilersysteem is natuurlijk een flinke investering. Maar let op bij het zoeken naar de allergoedkoopste oplossing. Uiteindelijk moet een zonneboilersysteem minimaal 15 jaar meegaan. Een goede installatie en kwaliteit van het zonneboilersysteem is belangrijk om er zeker van te zijn dat je ook op de lange termijn profiteert van de zonneboiler. Verreweg de belangrijkste keuze die je moet maken is de keuze van de juiste installateur. Meer dan 50% van de kwaliteit van de installatie hangt af van hoe het systeem ontworpen en gemonteerd is. Een goede installateur werkt bovendien vaak met goede materialen.
 • Check certificaten en keurmerken
  Er zijn helaas aardig wat ‘cowboys’ in de markt. Aangezien de zonneboiler zo’n 15 jaar mee moeten gaan, is het erg belangrijk dat de installatie wordt uitgevoerd door een betrouwbare partij. De meest eenvoudige methode om te kijken of een partij kennis en kunde in huis heeft is te kijken of ze gecertificeerd zijn. Belangrijkste keurmerken en certificaten voor een zonneboiler installatie zijn: Zonnekeur, KvINL en Solar Keymark. Een gecertificeerd bedrijf levert overigens niet gegarandeerd ook een goed product op. Maar het bedrijf heeft in elk geval geïnvesteerd in de benodigde kennis en kunde.

Wat andere mensen vonden van een zonneboilersysteem

Deze mensen zijn in ieder geval blij met hun zonneboilersyteem (bron: Milieucentraal).

Wil je aan de slag en zoek je een betrouwbare zonneboiler installateur?

Wil je weten welke bedrijven in jouw omgeving zonneboilers installeren? Via het GreenHome platform kun je betrouwbare installateurs vinden die deze klus voor je kunnen uitvoeren.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonneboiler en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter