Zonneboiler of zonnepanelen?

Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonneboiler of zonnepanelen?

Ben je aan het twijfelen tussen een zonneboiler en zonnepanelen? Wil je het gasverbruik verlagen of juist de elektriciteitsrekening? Wat is financieel gezien het meest rendabel? Als je graag je milieu-impact wilt verlagen, wat is dan de beste keuze? Dit artikel geeft antwoord op deze en andere vragen en helpt je met de keuze tussen een zonneboiler of zonnepanelen.

Elektriciteit opwekken of gas besparen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je een zonneboiler gebruikt voor het duurzaam opwekken van warm water (voor douchen en ruimteverwarming). Een zonneboiler bespaart op stookkosten en dus op je gasrekening. Zonnepanelen wekken duurzame elektriciteit op en zorgen voor een besparing op je elektriciteitsrekening. Wil je je gasverbruik reduceren, dan kan je dus beter voor een zonneboiler kiezen. Als je vooral zelf elektriciteit wilt opwekken, zijn zonnepanelen interessanter.

Zonneboiler vs. zonnepanelen: kosten en opbrengsten

Indien het financiële rendement voor jouw de belangrijkste factor is in de afweging tussen een zonneboiler of zonnepanelen mag je van de volgende uitgangspunten uitgaan:

 • Een zonneboiler kost tussen de €2.000 – € 4.500 (afhankelijk van de grootte van het voorraadvat en de collector);
 • Er is een subsidie van €300 tot €1.000 beschikbaar voor zonneboilers (deze is al meegenomen in bovenstaande prijs);
 • Gemiddeld bespaar je met een zonneboiler €80 – €250 per jaar op je gasrekening;
 • Het jaarlijkse rendement komt uit op 2,0 tot 3,5%;
 • De investering in een zonneboiler verdien je op dit moment niet binnen 15 jaar terug.

Nu het voorbeeld als je zonnepanelen op het dak plaatst:

 • Een set van 12 panelen inclusief een omvormer en installatie kost circa €5.000;
 • De 21% BTW kun je terugvragen als particulier (dit is al meegenomen in bovenstaande prijs);
 • Gemiddeld bespaar je met zonnepanelen ruim €550 op je elektriciteitsrekening;
 • Het jaarlijkse rendement komt uit op 6,0 – 7,5%;
 • De investering in zonnepanelen verdien je binnen 6 tot 10 jaar terug.

Als je voor een optimaal financieel rendement wilt gaan, dan zijn zonnepanelen een slimmere investering dan een zonneboiler. Het financiële rendement voor zonnepanelen ligt 4% hoger dan voor een zonneboiler. Jaarlijks bespaar je meer geld met zonnepanelen en de terugverdientijd is een stuk gunstiger. Het enige voordeel van een zonneboilersysteem is dat deze goedkoper is dan zonnepanelen. De toekomstige aanpassingen in elektriciteits- en gasprijzen of veranderingen in het beleid van het kabinet (denk aan de salderingsregeling) zijn buiten de beschouwing gelaten. Beide factoren kunnen de uitkomst van bovenstaande vergelijking beïnvloeden.

Zonneboiler vs. zonnepanelen: milieu

Met het oog op het milieu is een zonneboiler de beste keus. Een zonneboiler wekt warmte op waardoor je gas bespaart terwijl je met zonnepanelen het elektriciteitsverbruik vermindert. Dat is lastig 1-op-1 met elkaar te vergelijken dus vergelijken we de milieu-impact van 1 m³ gas en met die van 1 kWh elektriciteit.

 • 1 m³ gas staat gelijk aan een uitstoot van 1,88 kg CO2.
 • 1 kWh staat gelijk aan een uitstoot van 0,36 kg CO2.

Gas is duidelijk meer vervuilend dan elektriciteit: voor elke 1 m³ gas die je stookt, kan je 5 kWh verbruiken om tot dezelfde uitstoot CO2 te komen.

Voorbeeld huishouden

Als voorbeeld nemen we een gemiddeld Nederlands huishouden van 4 personen met een energieverbruik van 1.900 m³ gas en 3.300 kWh aan elektriciteit per jaar. Een zonneboiler bespaart ongeveer 275 m³ gas en 13 zonnepanelen besparen ongeveer 3.250 kWh aan elektriciteit per jaar. Als je deze getallen vermenigvuldigt met de CO2 per kWh elektriciteit en m³ gas uitstoot krijg je het volgende:

 • Zonneboiler: 275 x 1,88 = 517 kg CO2
 • Zonnepanelen: 3.300 x 0,36 = 1.188 kg CO2

In dit voorbeeld zouden zonnepanelen dus voor een grotere CO2 reductie zorgen dan een zonneboilersysteem. Houd er wel rekening mee dat gas niet duurzaam opgewekt wordt en dat elektriciteit groen ingekocht kan worden. Koop je groene elektriciteit in via de energieleverancier dan is een zonneboiler de meest milieuvriendelijke optie.

Elektriciteit kun je terug leveren aan het net waardoor je ook tijdens vakanties CO2 uitstoot voorkomt. Warmte uit zonneboilers kun je niet terug leveren waardoor de impact minder groot is.

Zonnepanelen en zonneboiler combineren

Als je voldoende dakoppervlak hebt, raden we aan een zonneboiler en zonnepanelen te combineren. Je kan de zonneboiler dan gebruiken voor warm water en verwarming van je huis (als je een zonneboiler-combi kiest). De zonnepanelen gebruik je voor het opwekken van elektriciteit die onder andere wordt gebruikt voor de pomp van de zonneboiler.

De conclusie: zonneboiler of zonnepanelen?

Kijkend naar het financiële rendement zijn zonnepanelen de beste optie. Wanneer je milieuaspecten belangrijker vindt dan is in veel situaties een zonneboiler de juiste keuze, omdat gas schadelijker is voor het milieu en je elektriciteit groen kan inkopen. In elk geval geldt dat je met beide maatregelen goede stappen zet om energie te besparen en duurzaam te wonen!

Wil je meer weten over de aanschaf van een zonneboiler of zonnepanelen? Lees hier meer tips voor het kopen van een  zonneboiler of zonnepanelen.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonneboiler en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

6 reacties

 • Reageren
  Andre Somers
  10 april 2018 at 13:10

  Het stukje onder ” Zonneboiler vs. zonnepanelen: milieu” is gewoon raar. Je kan natuurlijk niet gewoon 1m^3 gas vergelijken met 1KWh elektriciteit. Dat slaat nergens op. Dat gas heeft een energieinhoud equivalent aan ongeveer 8KWh elektriciteit. En dan is weer afhankelijk van hoe je die gebruikt: gebruik je die om met behulp van een L/W warmtepomp ook een boiler te verwarmen, dan ziet het plaatje er weer anders uit…

  • Reageren
   Theodoor
   13 april 2018 at 11:05

   Beste Andre,

   Daar heb je gelijk in. Het is lastig om gas en elektriciteit te vergelijken. Zeker als je al groene stroom afneemt is dit wellicht een vergelijking die niet helemaal opgaat. Toch vragen veel mensen wat ze nu het beste kunnen doen, warmte of elektriciteit opwekken. In dat geval is deze vergelijking een houvast zonder daarbij in teveel details te treden.

 • Reageren
  Pieter
  14 juni 2018 at 17:54

  Wat Andre bedoelt is dat je om te vergelijken 1 M3 Gas moet vergelijken met 8 kWh.
  Gas : 1.88 kg Co2
  Electro : 8 x .36 = 2.88 kg Co2.

  Conclusie Electriciteit is dus veel milieuvervuild dan Gas.
  Ook wel logisch want bij het opwekken is het rendement geen 100% en gaat dus energie verloren.

  • Reageren
   Theodoor
   18 juni 2018 at 12:03

   Beste Pieter,

   Puur gekeken naar energie in kWh heb je inderdaad gelijk. Voor dit voorbeeld hebben we het per eenheid bekeken omdat je uiteindelijk ook te maken hebt met meeteenheid waar mensen bekend mee zijn, specifiek voor deze producten; zonneboiler en zonnepanelen. Het rendement van beide apparaten is bij de meeste mensen bekend als een meeteenheid zoals kWh elektriciteit bij zonnepanelen of m3 gas besparing bij een zonneboiler. Als we de vergelijking helemaal zouden trekken naar kWh energie dan moet je ook kijken wat er gebeurt met die energie en waar je het voor gebruikt. Op die manier kunnen we er echt wat zinnigs over melden. Verwarm je op gas of met een warmtepomp bijvoorbeeld.

   Het blijft overigens lastig om hier een goed en helder antwoord op te geven zonder dat daarbij het uiteindelijke doel (van fossiel naar grijs of zelfs groen) buiten beschouwing te laten.

 • Reageren
  Arend
  31 mei 2019 at 18:19

  Huh??
  “De toekomstige aanpassingen in elektriciteits- en gasprijzen of veranderingen in het beleid van het kabinet (denk aan de salderingsregeling) zijn buiten de beschouwing gelaten. Beide factoren kunnen de uitkomst van bovenstaande vergelijking beïnvloeden.”
  Die uitslag is toch al even bekend? Als je mensen over de streep wil trekken moet je ze wel het actuele, eerlijke verhaal vertellen. Momenteel krijg ik mijn teruglever stroom met moeite op het openbare net gedrukt doordat in de wijk verouderde bekabeling ligt. Stedin geeft niet thuis en de politiek kijkt de andere kant op. Bij een spanning van 253V klapt mijn omvormer er, door nationale wetgeving gedwongen, automatisch uit. Zo duurt de terugverdien periode weer langer. Gelukkig doe ik het niet alleen voor mezelf maar ook voor de toekomstige generatie maar het blijft een vreemde zaak dat voor en tegenstanders zich niet aan de feiten houden. Wees transparant!! Die bovenstaande berekening is immers zo aangepast.
  Succes met de strijd maar graag actuele en realistische info.

  • Reageren
   Theodoor
   11 juni 2019 at 09:54

   Hallo Arend,

   Deze zin heeft iets meer uitleg en nuance nodig. Uiteraard zijn er veel discussies, lobbys, politieke belangen en technische kwesties die de energiemarkt beïnvloeden. Als er morgen een politieke partij de meerderheid krijgt en een coalitie vormt die niet in klimaatverandering gelooft dan is de salderingsregeling meteen van tafel. Op deze gedachtestroom kun je geen lange termijn beleid maken en een advies uit brengen.

   Lokaal kan er ook wel eens iets mis gaan en dat blijkt ook uit jouw verhaal. Erg vervelend dat dit gebeurt. Te weinig capaciteit op het net waardoor de netzekerheid in het gevaar komt. Dat is niet alleen een probleem voor zonnepaneleneigenaren maar voor iedereen. Daar moet wat aan gebeuren en dat zal ongetwijfeld ook zo zijn (ongeacht dat dit niet meteen voor het publiek zichtbaar is). Dit soort situaties vormen gelukkig wel een uitzondering op de regel en gelukkig hebben we in Nederland 1 van de meest betrouwbare elektriciteitsnetten van Europa.

   Onder de huidige omstandigheden waarbij de salderingsregeling nog een behoorlijk lange tijd doorloopt en de afbouw ervan geleidelijk gaat gebeuren klopt de business case zoals deze nu is beschreven in het artikel. Elk jaar zullen de prijzen en CO2 uitstootgegevens iets anders zijn door inflatie, stijgende energieprijzen en de verduurzaming van de energiemix. Desondanks zijn er de afgelopen jaren weinig veranderingen ontstaan op de energiemarkt waardoor het verhaal in dit artikel een totaal andere uitkomst zou krijgen.

   Kortom, individueel kan er wel eens wat mis gaan maar voor 99,9% van de andere woningeigenaren in Nederland gaat alles gelukkig wel gewoon goed wanneer zij zonnepanelen installeren en houden zij er onder de huidige omstandigheden (inclusief afbouw salderingsregeling) een korte terugverdientijd aan over.

  Laat een reactie achter