Zonneboiler of zonnepanelen?

Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonneboiler of zonnepanelen?

Ben je aan het twijfelen tussen een zonneboiler of zonnepanelen? Wil je het gasverbruik omlaag krijgen of juist de elektriciteitsrekening? Wat is financieel het meest rendabel? Als je jouw milieu-impact wilt verlagen wat is dan de beste keuze? In dit artikel vind je antwoord op alle vragen en weet je na afloop of je beter kan kiezen voor een zonneboiler of zonnepanelen.

Elektriciteit opwekken of gas besparen

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat je een zonneboiler gebruikt voor het duurzaam opwekken van warm water (voor douchen en ruimteverwarming). Een zonneboiler bespaart op stookkosten en dus op je gasrekening. Zonnepanelen wekken duurzame elektriciteit op en besparen daarmee op je elektriciteitsrekening. Indien je doel is om je gasverbruik te reduceren kan je dus beter voor een zonneboiler kiezen. Als je vooral zelf elektriciteit wilt opwekken zijn zonnepanelen interessanter.

Zonneboiler vs. zonnepanelen: kosten en opbrengsten

Als je vooral vanwege het financiële rendement de keuze maakt tussen een zonneboiler of zonnepanelen kan je uitgaan van het volgende:

 • Een zonneboiler kost tussen de €2.000 – € 4.500 (afhankelijk van de grootte van het voorraadvat en de collector).
 • Ongeveer €300 tot €1.000 subsidie is er beschikbaar voor zonneboilers (Dit is meegerekend in bovenstaand bedrag).
 • Gemiddeld levert een zonneboiler een besparing op van €80 – €250 per jaar.
 • Het jaarlijkse rendement komt uit op 2,0 tot 3,5%.
 • De investering in een zonneboiler verdien je op dit moment niet binnen 15 jaar terug.

Nu het voorbeeld als je zonnepanelen op het dak plaatst:

 • Een set van 12 panelen met een omvormer en installatie kost ongeveer €5.000.
 • De 21% BTW kun je terugvragen als particulier (dit is al in het bovenstaande bedrag meegerekend)
 • Jaarlijks bespaar je ruim €550 op elektriciteit.
 • Het jaarlijkse rendement komt uit op 6,0 – 7,5%
 • De investering in zonnepanelen verdien je binnen 6 tot 10 jaar terug.

Als je voor een optimaal financieel rendement gaat dan zijn zonnepanelen een betere investering dan een zonneboiler. Het financiële rendement dat je haalt met zonnepanelen is 4% hoger dan met een zonneboiler. Jaarlijks bespaar je meer geld met zonnepanelen en de terugverdientijd is een stuk gunstiger. Het enige voordeel van een zonneboilersysteem is dat deze een stuk goedkoper is dan zonnepanelen. De toekomstige verwachtingen over elektriciteits- en gasprijzen of veranderingen in het beleid van het kabinet (denk aan de salderingsregeling) zijn buiten de beschouwing gelaten. Beide factoren kunnen in de toekomst invloed hebben op de uitkomst van dit vergelijk.

Zonneboiler vs. zonnepanelen: milieu

Als je vanuit milieuoogpunt kijkt naar de keuze tussen een zonneboiler en zonnepanelen dan is een zonneboiler de beste keus. Een zonneboiler wekt warmte op waardoor je gas bespaart terwijl je met zonnepanelen het elektriciteitsverbruik verminderd. Dat is lastig 1-op-1 met elkaar te vergelijken vandaar dat het beter is om te kijken naar de milieu-impact van 1 m³ gas en die te vergelijken met impact van 1 kWh elektriciteit.

 • 1 m³ gas staat gelijk aan een CO2 uitstoot van 1,88 kg.
 • 1 kWh staat gelijk aan een uitstoot van 0,36 kg CO2.

Gas is duidelijk veel milieuvervuilender dan elektriciteit. Voor elke 1 m³ gas die je stookt kan je 5 kWh verbruiken om dezelfde uitstoot aan CO2 te realiseren.

Voorbeeldhuishouden

Een goed voorbeeld is een huishouden van 4 personen met een energieverbruik van 1.900 m³ gas en 3.300 kWh aan elektriciteit per jaar. Dit is voor Nederlandse begrippen een gemiddeld huishouden. Een zonneboiler bespaart ongeveer 275 m³ gas en 13 zonnepanelen besparen ongeveer 3.250 kWh aan elektriciteit per jaar. Als je deze getallen vermenigvuldigt met de CO2 per kWh elektriciteit en m³ gas uitstoot krijg je het volgende:

 • Zonneboiler: 275 x 1,88 = 517 kg CO2
 • Zonnepanelen: 3.300 x 0,36 = 1.188 kgCO2

Dit betekent dat zonnepanelen in dit voorbeeld meer CO2 uitstoot voorkomt dan een zonneboilersysteem. Houd er wel rekening mee dat gas niet duurzaam opgewekt wordt en dat elektriciteit groen ingekocht kan worden. Koop je groene elektriciteit in via de energieleverancier dan is een zonneboiler de meeste milieuvriendelijke optie.

Elektriciteit kun je terug leveren aan het net waardoor je ook tijdens vakanties CO2 uitstoot voorkomt. Warmte uit zonneboilers kun je niet terug geven waardoor de impact minder groot is.

Zonnepanelen en zonneboiler combineren

Als je genoeg dakoppervlak hebt dan is het aan te raden een zonneboiler en zonnepanelen te combineren. Je kan de zonneboiler gebruiken voor warm water en verwarming van je huis (als je een zonneboiler combi kiest). De zonnepanelen gebruik je voor het opwekken van elektriciteit die je gebruikt om bijvoorbeeld de pomp van de zonneboiler rond te laten draaien.

De conclusie: zonneboiler of zonnepanelen?

Kijk je naar het financiële rendement dan zijn zonnepanelen de beste optie. Wanneer je milieuaspecten belangrijker vindt dan is in veel situaties een zonneboiler de juiste keuze omdat gas schadelijker is voor het milieu en je elektriciteit groen kan inkopen. In elk geval geldt dat je met beide maatregelen goede stappen zet om energie te besparen en duurzaam te wonen!

Wil je meer weten over de aanschaf van een zonneboiler of zonnepanelen? Lees hier meer tips voor het kopen van een  zonneboiler of zonnepanelen.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonneboiler en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter