Zonneboiler kopen

Geschatte leestijd: 6 minuten
Zonneboiler kopen

Wil je een zonneboiler kopen? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen. Hoe weet je of je dak geschikt is en welke zonneboiler je nodig hebt? En wat is de gemiddelde prijs van een zonneboiler? We geven je een overzicht van belangrijke tips om op te letten bij het kopen van een zonneboiler.

Is mijn huis geschikt om een zonneboiler te kopen?

Om te bepalen wat voor jouw huis het meest geschikte zonneboilersysteem is moet je kijken naar onder andere:

 • Er moet voldoende ruimte zijn op het dak, tegen de muur of op de grond om de zonnecollectoren te kunnen plaatsen. Een zonneboiler neemt afhankelijk van de grootte van het systeem tussen de 2-6m2 in, dus deze ruimte dient sowieso beschikbaar te zijn op het dak.
 • Het rendement van zonneboilers is het beste (net als bij zonnepanelen) als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 36º graden. Dat levert de hoogste opbrengst op. Kleine afwijkingen zijn geen enkel probleem. Een dak dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van tussen de 20º en 60º levert ongeveer hetzelfde rendement. Andere oriëntaties zijn ook mogelijk, maar leveren iets minder rendement op. Platte daken zijn eveneens geschikt omdat, via de stellages waarop de collector bevestigd wordt, een ideale hoek en helling kan worden gekozen.
 • Wordt de zonnecollector boven het voorraadvat geplaatst?
 • Heb je genoeg ruimte in huis voor een boilervat? Een alternatief is om de compacte zonneboiler te kopen, waarbij de boiler geïntegreerd is op het dak. Is het dak  sterk genoeg om het extra gewicht van het voorraadvat aan te kunnen?
 • Heb je een groot gezin met veel warm water verbruik, kies dan een zonneboiler met een grote capaciteit.
 • Zonneboiler ook voor verwarming? Wil je naast warm water opwekken ook je woning verwarmen? Dan heb je een zonneboiler combi nodig. Een zonneboiler combi levert het hoogste rendement als de warmte in huis wordt verspreid via laagtemperatuur verwarming zoals vloerverwarming.

Zonneboiler kopen: gemiddelde prijs

Voor een gezin van 4 personen kost een zonneboiler gemiddeld tussen de €2.250 – €4.000. Een zonneboiler combi is vaak iets duurder omdat er meer leidingwerk aan te pas komt. De exacte prijs van een zonneboiler is afhankelijk van meerdere factoren:

 • Het type zonneboiler
 • De inhoud van het voorraadvat
 • De collector oppervlakte
 • Het merk zonneboiler
 • Het wel of niet beschikbaar zijn van subsidies
 • De installateur die de zonneboiler installeert en de situatie ter plekke

Tip: in 2018 is er een subsidie voor zonneboilers beschikbaar. De subsidie ligt ongeveer tussen de €750 en €2.000. Het exacte subsidiebedrag is afhankelijk van het type zonneboiler dat je kiest. Lees meer over de subsidie voor zonneboilers in 2018.

Zoals je ziet zijn er redelijk wat factoren die een rol spelen als je een zonneboiler gaat kopen. Wil je een prijsopgave op maat? Vraag dan een of meerdere erkende installateurs om bij jou langs te komen om een offerte uit te brengen. Zij zullen je ook een berekening kunnen geven met informatie over hoeveel jij kan besparen. In dit artikel lees je meer over de prijs van een zonneboilersysteem.

Witgoed aansluiting

Het is mogelijk om warm water direct vanuit de zonneboiler te leveren aan witgoed zoals wasmachines en vaatwassers. Er zijn wel een aantal vereisten die dit mogelijk maken. De meeste wasmachines of vaatwassers hebben maar 1 (koud) water inlaat. Dit betekent dat je niet direct de warmwaterkraan ook daarop kan aansluiten. Daarnaast weet het apparaat niet of je warm of koud water gebruikt. Je hebt dan een hotfill voorschakelapparaat nodig waardoor het mogelijk is om zowel warm als koud water aan te leveren. Het hotfill voorschakelapparaat is aangesloten aan de wasmachine of vaatwasser en regelt de warm water toevoer aan de hand van het gekozen wasprogramma.

Een aantal andere voorwaarden voor het aansluiten van witgoed aan een hotfill voorschakelapparaat:

 • Er moet een directe warm waterleiding komen vanuit de ketel of boiler. Meestal wordt deze aangelegd door een installateur. De leidingen van de warmwaterbron naar de wasmachine mogen niet langer zijn dan 10 meter. Aanlegkosten: €50 tot €100.
 • De temperatuur van de watertoevoer mag maximaal 60°C zijn.
 • Zorg dat de slangen die gebruikt tussen de wasmachine en het hotfill voorschakelapparaat bestand zijn tegen hoge temperaturen.
 • Je hebt een koude water aansluiting nodig voor inweken, spoelen en koude wasprogramma’s.

Een hotfill voorschakelapparaat kost tussen €200- €300 per stuk. Met een hotfill oplossing is een besparing van 80% op het elektriciteitsverbruik van witgoed haalbaar. De besparing is afhankelijk van het gebruik van de was- of vaatwasmachine. Het verhoogt in elk geval de toegevoegde waarde van de zonneboiler. Vanuit duurzaamheidsperspectief is het in elk geval een goede investering omdat je flink wat elektra kosten uitspaart.

Heb je een vergunning nodig voor een zonneboiler?

Je hebt geen vergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler tenzij je in een monumentaal pand of beschermd stadsgezicht woont. Neem contact op met je gemeente of doe de vergunningcheck via het online omgevingsloket als je zeker wilt weten of je een vergunning nodig hebt.

Wil je weten hoe groot een zonneboilersysteem ongeveer moet zijn in jouw situatie?

De volgende vuistregels kun je aanhouden:

 1. Per persoon heb je ongeveer 1m2 zonnecollector oppervlakte nodig
 2. Per m2 zonnecollector heb je 50 liter voorraadvat nodig.
 3. Ga je een “hotfill” systeem gebruiken voor een vaatwasser of wasmachine, reken dan op een extra 1m2 zonnecollector oppervlakte en 50 liter voorraadvat.
 4. Sluit je een warmtepomp aan op het voorraadvat dan geldt voor de grootte van het voorraadvat: 25 liter maal het kW vermogen van de warmtepomp.
GezinsgrootteInhoud voorraadvat     Zonnecollector oppervlak
2 personen120 liter2,0 -2,5 m2
2 personen + verwarming200 liter3-4 m2
4 personen200 liter4-5 m2
4 personen + verwarming200 liter4-5 m2
6 personen300 liter6 – 8 m2
6 personen + verwarming300 liter6 – 8 m2

Installateur kiezen

Voor het plaatsen van een zonneboiler heb je een installateur nodig die verstand heeft van zonne-energiesystemen en warmtetechniek. Een installateur inspecteert je huis om te kijken hoe de zonnecollectoren geplaatst kunnen worden en waar het voorraadvat komt. Vervolgens rekent de installateur uit of een zonneboilersysteem in jouw huis een goed rendement oplevert. In dit artikel vind je indicaties, maar de opbrengsten zijn erg afhankelijk van de situatie. De keuze voor een betrouwbare installateur is daarom belangrijk en een klus op zich.

Wanneer weet je of een installateur vakkundig is en hij in staat is om jou goed te adviseren? Wat is een ‘erkende’ installateur en welke vak certificaten zijn er voor zonneboiler installateurs? Er zijn een aantal keurmerken en certificaten die een indicatie kunnen geven over de kwaliteit van een installateur. De belangrijkste keurmerken en certificaten;

 • KvINL erkenning voor zonnewarmte installaties: dit is een kwaliteitskeurmerk waarbij installateurs een theorie- en praktijkexamen afleggen.
 • Zonnekeur: dit is een kwaliteitskeurmerk voor installateurs om aan te tonen dat ze bekwaam zijn in het verkopen, ontwerpen, monteren en beheren van zonne-energiesystemen.
 • HollandSolar: de brancheorganisatie specifiek voor zonneboiler installateurs. Het is een goed teken als een zonneboiler installateur hierbij aangesloten is.
 • Uneto-VNI: de brancheorganisatie voor installateurs. Het is een goed teken als een installateur hierbij aangesloten is.
 • Solar Keymark: Het Solar Keymark keurmerk is een internationaal kwaliteitscerti caat voor zonneboilers. Deze gee garanties over de kwaliteit van zonneboilersystemen.
 • OK CV: dit is een keurmerk voor erkende installateurs die veilig met cv-ketels kunnen omgaan.

Via GreenHome kom je eenvoudig in contact met meer dan 100 installateurs, gespecialiseerd in duurzame technieken. Via GreenHome kun je erkende installateurs vinden in jouw omgeving en een vrijblijvende offerte aanvragen.

Zit er onderhoud aan een zonneboiler?

Net als een CV-ketel dient er periodiek onderhoud aan een zonneboiler plaats te vinden. De meeste zonneboilers zijn voorzien van een terugloopsysteem, dit type heeft elke 5 jaar onderhoud nodig. Dit kost ongeveer €50 en €100 per keer. Als je een drukgevuld systeem hebt is er meer onderhoud nodig. In dat geval bedragen de onderhoudskosten ongeveer €150 en €200 per 5 jaar. Vraag altijd aan de installateur wat de onderhoudskosten en onderhoud-frequentie zijn van de boiler die je interessant vindt.

Vuil op de zonnecollectoren

De zonnecollectoren die op het dak liggen hebben bijna geen onderhoud nodig. Vuil zoals vogelpoep, bladeren en andere viezigheid wordt meestal door de regen weggespoeld van de zonnecollectoren omdat ze schuin zijn geplaatst. De zonnecollectoren moeten wel 1 keer per jaar worden schoongemaakt wanneer ze dicht in de buurt geplaatst zijn van een spoorlijn, een drukke weg of een industrieterrein met zware industrie. Dit in verband met fijnstof die op de collectoren kan komen te liggen.

Laatste tips en valkuilen

Je koopt een zonneboilersysteem niet iedere week. Met deze laatste tips en te voorkomen valkuilen voorkom je een miskoop.

Kijk eerst of je kan isoleren

Veel mensen worden enthousiast van de gedachte hun eigen energie op te wekken. Begrijpelijk, want dat is natuurlijk ook mooi. Toch is het slim om voordat je een zonneboiler gaat kopen, eerst te kijken naar wat je kan doen om energie te besparen. Isolatie is een slimme manier om fors te besparen op je energierekening. Vloer-, spouwmuur- en/of dakisolatie leveren een aantrekkelijk (en vrijwel altijd hoger) financieel rendement op vergeleken met zonneboilersystemen. Kortom: kijk eerst wat je kan besparen en ga het resterende energieverbruik vervolgens zo duurzaam mogelijk opwekken. Op de kennisbank vindt je meer informatie over verschillende isolatiemaatregelen.

Op zoek naar de (aller)laagste prijs

Een zonneboilersysteem is natuurlijk een flinke investering. Maar let op bij het zoeken naar de allergoedkoopste oplossing. Uiteindelijk moet een zonneboilersysteem minimaal 15 jaar meegaan. Een goede installatie en kwaliteit van het zonneboilersysteem is belangrijk om er zeker van te zijn dat je ook op de lange termijn profiteert van de zonneboiler. Verreweg de belangrijkste keuze die je moet maken is de keuze van de juiste installateur. Meer dan 50% van de kwaliteit van de installatie hangt af van hoe het systeem ontworpen en gemonteerd is. Een goede installateur werkt bovendien vaak met goede materialen.

Pas leidingisolatie toe.

Mocht je dit nog niet gedaan hebben dan is dit een gemakkelijke maatregel om snel warmteverlies te voorkomen. In combinatie met een laagtemperatuur verwarmingssysteem merk je hier nog meer van dan met een hoog temperatuur verwarmingssysteem. Doe dit dus voordat je een zonneboiler installeert!

Wil je aan de slag en zoek je een betrouwbare installateur?

Wil je weten welke bedrijven in jouw omgeving zonneboilers installeren? Via het GreenHome platform kun je betrouwbare installateurs vinden die deze klus voor je kunnen uitvoeren

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonneboiler en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter