Werking zonneboiler, installatie en onderhoud

Geschatte leestijd: 3 minuten
Werking zonneboiler

Met een zonneboilersysteem kan je eenvoudig op duurzame wijze zelf warm water opwekken. In sommige gevallen kun je ook jouw huis verwarmen met een zonneboiler. Maar hoe werkt een zonneboilersysteem eigenlijk? Wat gebeurt er tijdens de installatie en hoe lang duurt dit? Hoe zit het met het onderhoud van de zonneboiler? In dit artikel lees je alles over de werking, installatie en onderhoud van zonneboilersystemen.

De werking van een zonneboiler: de onderdelen

Zonnecollector

De zonnecollector is een plaat die op het dak ligt en bestaat uit een buizensysteem met daarin vloeistof. Het lijkt op een zonnepaneel maar werkt anders. De zon warmt de vloeistof in de collector op en die vloeistof wordt vervolgens naar het voorraadvat gepompt. Sommige collectoren werken met glycol die de warmte overdraagt aan het water dat naar de boiler wordt gepompt. De temperatuur in de buizen kan oplopen tot zo’n 90 graden en kan het water dus flink verwarmen. Een zonnecollector verschilt in grootte. Afhankelijk van de warmtevraag worden er meerdere collectoren naast elkaar geplaatst. Vaak is tussen de 2 en 6 m2 voldoende.

Voorraadvat

De zonnecollector is verbonden met het voorraadvat (boiler). Dit voorraadvat is gevuld met leidingwater. De meeste voorraadvaten hebben een inhoud tussen de 80 en 300 liter. Via een buizensysteem wordt de vloeistof in de collector naar het voorraadvat gepompt. Hier stroomt de vloeistof door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het voorraadvat.

Na-verwarmer

De zonneboiler geeft alleen warmte met daglicht, met name met zonlicht. Dit kan ervoor zorgen dat het water onvoldoende opgewarmd is in de ochtend voor zonsopgang. Om die reden is de zonneboiler aangesloten op een na-verwarmer. Die zorgt er voor dat het water altijd op de juiste temperatuur afgeleverd kan worden.

Er zijn verschillende typen zonneboilers voor de verwarming van tapwater. De drie meest voorkomende zijn de standaard zonneboiler, de cv-zonneboiler en de compacte zonneboiler. Indien je naast warm tapwater ook je huis wil verwarmen dan is de zonneboiler combi de meest geschikte oplossing.

Lees meer over de verschillende zonneboilersystemen.

Installatie zonneboiler

Het plaatsen van een zonneboiler begint met het installeren van de zonnecollectoren op het dak. De zonnecollectoren worden met 2 leidingen voor koud en warm water verbonden aan het voorraadvat. In de meeste gevallen staat het voorraadvat in huis vlak bij de cv-ketel maar die kan ook op het dak zelf of op een andere plek in de woning geplaatst zijn. De cv-ketel wordt gebruikt als na-verwarmer zodat het water uit de zonnecollectoren verder opgewarmd wordt wanneer deze niet op de juiste temperatuur is. In de wintermaanden zit je dus nooit zonder warm water.

“Gemiddeld heb je per persoon 1 m2 zonnecollector oppervlakte nodig. Een zonnecollector weegt zo’n 30 tot 50 kilogram. Het is de bedoeling dat de collectoren zoveel mogelijk zonlicht opvangen om het hoogste rendement te behalen. Daarom worden ze best naar het zuiden gericht en onder een hoek tussen de 20° en 60° geplaatst. “

Het voorraadvat wordt aangesloten op de leidingen die door het huis lopen. De pomp en de temperatuursensoren zorgen ervoor dat het water op de juiste momenten en op de juiste temperatuur wordt rondgepompt. Een installateur is gemiddeld een halve tot een hele dag bezig met de installatie van een zonneboilersysteem. Tijdens de installatie worden er twee gaten gemaakt voor de warm en koud waterleidingen die naar de zonnecollector lopen. Buiten deze twee gaten zal er weinig tot geen hak en breekwerk nodig zijn.

Een zonneboilersysteem wordt normaal gesproken binnen een dag geplaatst door 2 monteurs.

Onderhoud zonneboiler

De onderhoudskosten voor een zonneboiler zijn beperkt. De exacte kosten zijn afhankelijk van het type systeem. De meeste zonneboilers hebben een keer in de 3 tot 5 jaar onderhoud nodig. Dit kost ongeveer €50-€100 per keer en wordt door een installateur gedaan. Vaak wordt het gecombineerd met het onderhoud van de cv-ketel. Vraag altijd aan de installateur wat de onderhoudskosten en -frequentie zijn van de boiler die je interessant vindt.

De zonnecollectoren die op het dak liggen vergen nauwelijks onderhoud. Het onderhoud beperkt zich tot het verwijderen van vuil zoals vogelpoep, bladeren en andere viezigheid van de collector. Omdat de panelen praktisch altijd schuin zijn geplaatst, wordt dit normaliter door de regen weggespoeld. Maar een reinigingsbeurt eens in de zoveel tijd kan geen kwaad.

Tip: Huidige ketel gebruiken als na-verwarmer. Wil je weten of je cv-ketel geschikt is als na-verwarmer voor de zonneboiler? Kijk op de ketel of er het Gaskeur NZ (Na-verwarming Zonneboiler) label op staat. Als dat zo is, dan is jouw ketel hiervoor geschikt.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonneboiler en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter