Warmtepomp

Warmtepomp wel of niet doen?

Geschatte leestijd: 3 minuten
warmtepomp wel of niet doen

Warmte van buiten naar binnen halen, dat is wat een warmtepomp in essentie doet. De installatie van deze alternatieve verwarmingsbron is een flinke investering die al gauw meer dan tienduizend euro behelst. Het systeem heeft desalniettemin grote voordelen, die GreenHome net als de nadelen handig heeft samengesteld in een overzichtelijke lijst. Kortom, krijg antwoord op de vraag of je een warmtepomp wel of niet moet doen.

Een waterpomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. De verzamelde warmte van buiten geeft de warmtepomp af aan cv-water dat wordt rondgepompt voor de verwarming van het huis. In feite werkt de pomp hetzelfde als een koelkast. Een koelkast ontdekt warmte uit de lucht in de koelcompartimenten van de koelkast (bron) en geeft deze ‘buiten de deur’ af via de leidingen aan de achterkant van de koelkast (afgifte). Doordat de warmte uit de lucht wordt onttrokken ontstaat het gewenste effect: de temperatuur daalt. Net als een koelkast verbruikt een warmtepomp elektriciteit. Maar door het hoge rendement van het systeem is de totale hoeveelheid energie die het systeem opwekt aanzienlijk hoger dan die het verbruikt. Een goed geïnstalleerde warmtepomp haalt een (jaargemiddelde) rendement van 400% tot 500%. Het rendement van een warmtepomp wordt de COP genoemd (Coëfficiënt of Performance). Deze ligt dus fors hoger dus dan de moderne HR-ketels die effectief tegen de 95% aan stookrendement halen.

In dit artikel lees je meer over de werking van een warmtepomp.

Laagtemperatuursverwarming warmtepomp

Warmtepompen zijn geschikt om over een lange periode heel constant te verwarmen. Ze komen goed tot hun recht in een huis wat geïsoleerd is. In een huis met CV-ketel en traditionele radiatoren verlaag je de thermostaat in de nacht. Bij een warmtepomp hou je de temperatuur liefst redelijk constant en gelijkmatig. Een warmtepomp draait daarom het beste als het zijn warmte af kan geven via zogenaamde laagtemperatuursverwarming. Dat is verwarming die in tegenstelling tot de traditionele radiatoren met een lage temperatuur CV-water het huis kan verwarmen. Het bekendste voorbeeld van een laagtemperatuursverwarming is vloerverwarming. Het water in de vloer geeft de warmte gelijkmatig af en heeft vaak een veel lagere temperatuur dan de gloeiende radiatoren aan de wand. Het systeem zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige temperatuur in je woning.

Heb je nog normale cv-radiatoren dan kan je het beste overstappen op laagtemperatuursverwarming. Je zou in theorie een warmtepomp kunnen aansluiten op traditionele radiatoren, maar die zal flink in rendement terugzakken waardoor het eigenlijk niet meer uit kan.

Om tijdens een strenge winter je woning ook goed te kunnen verwarmen, is het van belang dat er geen warmte wordt verloren door onvoldoende woningisolatie. Goede isolatie is van belang, net als een energiezuinig ventilatiesysteem. Een woning met tekortschietende isolatie is niet geschikt voor een warmtepomp, de meeste voordelen vallen dan weg.

Warmtepomp wel of niet? de voor- en nadelen

Om snel tot een overzicht te komen van de voor- en nadelen van een warmtepomp en de haalbaarheid van zo’n systeem in je woning, zijn hier de belangrijkste overwegingen opgesomd.

Voordelen Warmtepomp

 1. Zoals eerder gezegd, een warmtepomp verwarmt je woning heel constant. Dat is precies waar normale radiatoren moeite mee hebben. In combinatie met laagtemperatuursverwarming is het dus een prettige vorm van verwarming.
 2. Behalve je huis verwarmen, kan een warmtepomp ook verkoeling brengen.
 3. Milieuvriendelijk: een warmtepomp verlaagt je CO2-uitstoot enorm. Het verbruikt relatief weinig elektriciteit, maar genereert desalniettemin veel warmte.
 4. Gasloos huis. Er zijn veel huizen die via een warmtepomp helemaal van het gas af gaan. Deze ‘all-electric’ huizen wekken vaak zelf via zonnepanelen energie op die de warmtepomp vervolgens verbruikt. En dat scheelt, want je betaalt ook geen vastrecht meer voor je gas-aansluiting!
 5. Een warmtepomp is veiliger dan een systeem dat op gas werkt.
 6. Er is in 2017 een forse subsidie voor warmtepompen. Lees hier hoe je in aanmerking komt voor de warmtepomp subsidie in 2017.

Nadelen Warmtepomp

 1. Warmtepompen vergen een aardige investering. De meeste systemen kosten tussen de 8.000 en 12.500 euro. Dat is exclusief een subsidie die per apparaat verschilt maar al snel een paar duizend euro groot is. De terugverdientijd en het rendement op de investering is lastig te algemeniseren. Het is afhankelijk van het soort pomp, de aanschafprijs, type warmtebron, de isolatiegraad en het type warmte-afgiftesysteem.
 2. De techniek zelf is niet heel lastig, maar het goed installeren en inregelen van een warmtepomp is wel een delicaat werkje. Een expert moet kijken hoe het huis het beste verwarmd kan worden, zodat de warmtepomp een goed rendement behaald. Let op: niet elke installateur heeft voldoende kennis van een warmtepomp. Een vakkundige installateur is cruciaal voor het behalen van een goed rendement op de investering.
 3. Niet elk huis is geschikt, een laagtemperatuursverwarming is eigenlijk een must en de woning is idealiter ook enigszins geïsoleerd.
 4. De warmtepomp kan in combinatie met een boiler aardig wat ruimte innemen. Woningen met beperkte ruimte kunnen het grote systeem niet altijd kwijt.

Warmtepomp kopen

Is een warmtepomp kopen een verstandige keuze? Herken je je in de volgende situatie? Dan is een warmtepomp aanschaffen zeker de overweging waard.

 • Je wil graag een flinke stap maken richting een duurzame woning (misschien wel energie neutraal)
 • Het huis is enigszins geïsoleerd
 • Je hebt vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuursverwarming
 • Je hebt al een boiler, of ruimte voor een boilervat
 • Je kan €5.000 – €15.000 investeren (of een gunstige energielening afsluiten)

Via het GreenHome platform vindt je betrouwbare installateurs uit jouw omgeving.

Alles wat je moet weten over warmtepompen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

1 reactie

 • Reageren
  Gerard Kolkman
  31 oktober 2016 at 16:22

  We hebben al zeker 5 jaar de hybride warmtepomp van Techneco de Elga en zijn dik tevreden over de besparing van het gas verbruik. Nu hebben we een warmtepomp van Daikin aangebracht in de woonkamer type FV25 Deze blaast 1/3 van zijn warmte over de vloer en dat vinden wij zeer prettig. Deze investering kost ongeveer €2.300 euro en je kan er ook e.u. mee koelen in de zomer. Wil je meer design dan is het Nexura type een aanrader en deze geeft ook nog eens een keer stralingswarmte. Deze oplossing is ook mooi wanneer je een werkkamer hebt en niet het gehele huis wilt verwarmen.

 • Laat een reactie achter