Warmtepomp rendement, de belangrijkste factoren?

Geschatte leestijd: 4 minuten
Rendement warmtepomp

Hoe behaal je een optimaal rendement met een warmtepomp? Is het warmtepomp rendement voor elke woning hetzelfde? Hoe kan ik het rendement verbeteren? Als je een overstap naar een warmtepomp overweegt is het belangrijk het rendement in ogenschouw te nemen. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit om warmte op te wekken. Een goed ingerichte warmtepomp kan je heel veel geld besparen. Maar helaas kan het tegenovergestelde ook het geval zijn. Als je niet oppast (en/of een slechte installateur inschakelt) kan je duurder uit zijn met een warmtepomp dan daarvoor.

Warmtepomp rendement? Wat heeft de COP hier mee te maken?

De COP, de afkorting voor Coefficiency of Performance, geeft aan hoe efficiënt en energiezuinig de warmtepomp in jouw huis te werk gaat. Hierbij geldt hoe hoger de COP, des te beter het rendement. De COP is vaak een vast getal wat in de brochure van een warmtepompsysteem staat vermeld. Dit getal is echter een fictief getal wat niet op jouw woonsituatie is gespecificeerd of rekening houdt met wisselende klimaatomstandigheden. Een installateur kan met jouw verbruiksgegevens (warm water/verwarmen), woningeigenschappen en het gekozen warmtepompsysteem veel nauwkeuriger uitrekenen wat de COP gemiddeld over het jaar wordt, dit wordt ook wel SCOP genoemd. De S staat dan voor Seasonal. Dit kan in gunstige gevallen hoger of lager uitvallen dan wat er vermeld staat in de brochure van de warmtepomp.

Wil je meer weten over de SCOP en COP? Lees meer over de betekenis hiervan in dit artikel op onze kennisbank.

We hebben voor jou een aantal tips om het rendement te verhogen:

1. Laagtemperatuur verwarming

In minder goed geïsoleerde huizen moeten de radiatoren vaak flink heet worden om het huis comfortabel en warm te krijgen. Deze radiatoren worden standaard gevoed met cv-water van zo’n 80 graden Celsius. De Cv-ketel verwarmt het water tot die hoge temperatuur om het huis warm en comfortabel te houden. Een gasgestookte ketel heeft weinig moeite om het water tot die temperatuur te verwarmen.

Een warmtepomp is echter niet zo sterk in dit domein van hoge temperaturen. Een warmtepomp haalt zijn beste rendement in het verwarmen van water tot zo’n 40/ 50 graden. Om de warmtepomp optimaal te laten functioneren moet het huis dus met lagere temperatuur verwarmd worden. Dat kan via zogenaamde laagtemperatuur verwarming (LTV). Het bekendste en meest toegepaste voorbeeld van LTV is vloerverwarming, maar het kan ook via wandverwarming of speciale LT-radiatoren. Via vloerverwarming kan het huis heel constant en gelijkmatig worden verwarmd. En dat is goed voor het warmtepomp rendement.

Tip: Twijfel je bij een renovatie of je vloerverwarming moet nemen? Doe dit dan absoluut, het levert je meer mogelijkheden op om het huis duurzaam te verwarmen. Ook voor een zonneboiler is LTV wenselijk. Probeer in de woonkamer en keuken een nauw patroon van de buizen van de vloerverwarming neer te leggen (hart op hart 10 cm). Dan heb je meer afgiftevermogen van warmte dan in een hart op hart van 15 cm en kan je op lagere temperatuur verwarmen.

2. Buffervat

Een warmtepomp wil net als een dieselmotor het liefst heel gelijkmatig draaien. Om de vergelijking door te trekken: een warmtepomp draait optimaal als hij met cruise control 50 km/uur kan rijden. Toch zal de afname van warm water pieken en dalen kennen. Dat kan een negatief effect hebben op het warmtepomp rendement. Om de aanvoer zo stabiel mogelijk te houden is een buffer in de vorm van een boilervat noodzakelijk. Dit voorkomt het continu aan- en afslaan van de compressor van de warmtepomp (ook wel pendelen genoemd). Het vat moet niet te klein zijn, want dan heb je een te kleine buffer. Anderzijds kost het warm houden van het water in een boilervat ook energie. Maar om zowel de verwarming en het warm tapwater te bufferen moet je boilervat niet te klein zijn, anders moet de warmtepomp toch grillig aan het werk met veel start/stops als gevolg. En aangezien een belangrijk onderdeel in de levensduur van de warmtepomp het aantal start/stops per jaar zijn…

Let dus op en zorg voor een goed boilervat als buffer. Als vuistregel kan je zo’n 20 liter buffer per kW warmtepompvermogen aanhouden, maar bespreek dit met de installateur. Dit kan per huis en gezin afwijken.

3. Woningisolatie

Om te voorkomen dat de warmtepomp overuren moet maken is het verstandig eerst te kijken naar een goede isolatie van de woning. Voorkom warmtelekken via vloer, spouw- en dakisolatie. Kijk ook naar het glaswerk. Op die manier reduceer je de warmtevraag van de woning. Dat helpt ook in het constant en stabiel opwarmen van de woning. Zo kan de vloerverwarming voldoende zijn om de woning warm te houden.

Een ander vorm van isolatie die vaak wordt vergeten is het isoleren van de warm waterleidingen. Het is natuurlijk zonde om op de plekken waar je de warmte niet nodig hebt (buiten of in het plafond bijvoorbeeld) de kostbare warmte te verliezen. Dit is makkelijk op te lossen door de buizen te isoleren met speciale buisisolatie.

Al met al: een warmtepomp kan tegen een erg interessant rendement de woning verwarmen. Er zijn echter een paar randvoorwaarden om een goed warmtepomp rendement te behalen. De vergelijking met een auto gaat daarmee aardig op:

  • Een automotor rendeert beter en gaat langer mee als die niet te hoog in de toeren moet draaien (laagtemperatuur verwarming)
  • Een automotor rendeert beter en gaat langer mee als je op cruise control kan rijden in plaats van veel optrekken en afremmen (boilervat)
  • Een automotor rendeert beter en gaat langer mee als de banden op spanning zijn en de ramen dicht zijn (woningisolatie)

Wil je meer weten over spouwmuurisolatie? In in dit artikel vindt je meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina warmtepomp en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.