Warmtepomp prijs

Geschatte leestijd: 9 minuten
Zonneboiler subsidie

Een warmtepomp is een interessant alternatief voor de cv-ketel voor het verwarmen van je woning. Nu is het aanschaffen van een warmtepomp niet iets wat je iedere maand doet. Hoeveel kost een warmtepomp eigenlijk, en waar moet je op letten bij de aanschaf van een warmtepomp? Hoe wordt de prijs voor een warmtepomp opgebouwd? En waarom zit er zo’n prijsverschil tussen de warmtepompsystemen? In dit artikel beantwoorden we deze en meer vragen over de kosten die komen kijken bij de aanschaf en installatie van een warmtepompsysteem.

Wat kost een warmtepomp?

Een warmtepomp kost gemiddeld tussen de 3.000 en 25.000 euro. De prijs van een warmtepomp hangt namelijk sterk af van het type warmtepomp wat je koopt. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde prijzen van de meest voorkomende typen warmtepompen. Per warmtepomp is aangegeven wat de prijs is van de verschillende onderdelen van de warmtepomp.

Prijs per type warmtepomp

 VentilatieLucht-water (hybride)Lucht-water (standalone)Bodem-waterGrond(water) – water
Warmtepomp€2.000 – €3.500€3.300 – €6.000€3.500 – €7.000€6.000 – €10.000€7.000 – €10.000
Boilervatn.v.t.€500 – €2.500€500 – €2.500€500 – €2.500€500 – €2.500
Installatiekosten€400 – €600€500 – €1.000€1.000 – €2.000€2.500 – €5.000€2.500 – €5.000
Bron aanleggen€0€0€0€5.000 – €10.000€10.000 of meer
Subsidie€1.100 – €1.600€1.100 – €4.000€1.100 – €4.000€2.800 – €3.800€2.800 – €3.800
Totale prijs warmtepomp incl. subsidie€1.400 – €2.800€2.600 – €5.500€6.500 – €9.000€10.200 – €20.700€14.200 – €25.000

Je ziet in de tabel dat er grote verschillen zijn in prijs tussen de verschillende typen warmtepompen. Hoe dat komt lees je verderop in dit artikel. Om een erachter te komen wat een warmtepomp jou gaat kosten is het allereerst belangrijk dat je bepaald welk type warmtepomp voor jouw woning het meest geschikt is.

Subsidie: tot 50% van de warmtepomp prijs

Zoals je in de tabel ziet zijn voor deze type warmtepompen subsidies beschikbaar. De Nederlandse overheid heeft een flinke subsidiepot beschikbaar gesteld die soms tot wel 50% van de aanschafkosten van een warmtepomp vergoedt. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. Wil je meer weten over de subsidie die beschikbaar is voor de aanschaf van een warmtepomp? Lees meer over de subsidiemogelijkheden voor warmtepompen en kom er achter welke stappen je moet ondernemen om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Wist je dat? Als je een woning met een warmtepompsysteem verwarmt en je ook elektrisch kookt je tussen de €180 en €250 per jaar extra bespaart. Dit komt doordat je geen vastrecht en vaste leverkosten voor de gasaansluiting van je woning meer hoeft te betalen!

Overzicht kosten verschillende warmtepompsystemen

Als we de vijf verschillende warmtepompsystemen op een rijtje zetten dan zien we een duidelijk verschil in prijs tussen een grond gebonden warmtepompsysteem en een warmtepompsysteem dat gebruik maakt van ventilatie- of buitenlucht. Het aanleggen van een warmtebron in de bodem is een stuk duurder maar daar krijg je een hoger rendement (COP) en de mogelijkheid tot passief koelen voor terug. Een bron in de bodem gaat daarnaast over het algemeen ook veel langer mee dan een warmtepomp, boilervat en buitenunit. Een warmtepomp heeft een levensduur die tussen de 15 en 20 jaar is, terwijl de bron in de bodem zeker 25 jaar mee gaat. Op de lange termijn verdien je een investering in een bodem/grondwater warmtepomp dus wel terug. Daarom worden dit soort installaties vooral gedaan wanneer er nieuwbouw of een grote renovatie gepland staat.

Verschil in warmtepomp prijs: hybride en standalone lucht-water warmtepomp

We zien verder dat er ook een groot prijsverschil is tussen een hybride lucht-water en een standalone lucht-water warmtepompsysteem. De reden hiervoor is dat een standalone systeem – een warmtepomp  die zonder hulp van een cv-ketel voor warm water en verwarming zorgt – een groter vermogen nodig heeft om de warmtevraag te kunnen opvangen. Dat betekent een grotere investering in de warmtepomp. Ook hier geldt weer dat op langere termijn de standalone warmtepomp waarmee je volledig elektrisch verwarmt, op lange termijn financieel gunstiger is. Je kunt namelijk van je gasketel af en dit betekent dat je deze ook niet meer hoeft te vervangen wanneer deze zijn maximale levensduur heeft behaald.  De keuze voor het systeem heeft dus naast jouw voorkeuren ook vooral te maken met de investering die je ervoor over hebt en hoe snel je deze terug verdiend hebt.

Tips voor de beoordeling van een warmtepomp offerte/prijs

  • Staar je niet blind op de prijs. Een slechte inschatting van jouw woning en of deze geschikt is voor het toepassen van een warmtepompsysteem kan tot een aanzienlijk lager rendement leiden en verminderd comfort. Zoek dus vooral een betrouwbare installateur met de juiste ervaring. Op die manier zorg je ervoor dat je ook op de lange termijn profiteert van je warmtepompsysteem.
  • Kijk goed tot wanneer de subsidies gelden, zodat je niet te laat bent en de subsidie misloopt.
  • Laat je niet leiden door het verkrijgen van een zo’n hoog mogelijke subsidie. De warmtepomp prijs stijgt terwijl dit niet nodig hoeft te zijn. Daardoor heb je op de langere termijn vaak zelfs  minder financieel rendement.
  • Vraag altijd offertes op bij minimaal 2 partijen. Op die manier heb je vergelijkingsmateriaal.
  • Overweeg om het aanschaffen van een warmtepomp te combineren met de aanschaf van zonnepanelen (die zo de elektriciteit kunnen leveren voor je warmtepomp). Hierdoor kan je wellicht een betere prijs bedienen bij de installateur wanneer deze 2 maatregelen gelijktijdig kan installeren.

Hieronder lees je meer over wat de verschillende onderdelen van een warmtepompsysteem kosten.

De warmtepomp zelf

De warmtepomp is het hart van het warmtepompsysteem. De belangrijkste functie van de warmtepomp is warmte te onttrekken uit een bron (bijvoorbeeld buitenlucht) en deze te verhogen naar een temperatuur waarmee je het verwarmingssysteem op een efficiënte manier kan laten verwarmen of het boilervat kan voorzien van warm tapwater. Dit doet een warmtepomp door middel van een compressor die het koudemiddel samendrukt zodat de gewenste temperatuur bereikt wordt. De compressor heeft daarom een belangrijke functie en bepaald voor een groot deel het elektriciteitsverbruik van het warmtepompsysteem.

Voor een lucht gebonden systeem is de prijs van de warmtepomp meestal zo’n 80% van de totale kosten van het warmtepompsysteem. Bij grondgebonden systemen is dit ongeveer 50% van de totale kosten.

Boiler-of buffervat

In veel gevallen is een buffervat of boilervat als toevoeging op het warmtepompsysteem gewenst of zelfs noodzakelijk. De kosten voor een boilervat lopen sterk uiteen en hangen vooral af van de gewenste inhoud van het buffervat. Het kleinste buffervat van 50 liter zit soms al ingebouwd in een ventilatiewarmtepomp. Dit kost vaak slechts €300 meer dan een ventilatiewarmtepomp zonder boilervat. Het andere uiterste is een buffer van 500 liter die voor een zeer groot huishouden warm water kan opwekken. Hier betaal je al snel een bedrag van meer dan €2.500 voor. Hierbij kunnen ook nog extra opties toegevoegd worden zodat je een zonnecollector of verschillende soorten warmtepompen aan kan sluiten op het buffervat.

Extra koelmodule

Om van de koel optie van een lucht-water warmtepomp of een lucht-lucht warmtepomp gebruik te maken heb je vaak een extra module nodig die het mogelijk maakt om het systeem om te draaien. Op die manier kan een warmtepomp naast verwarmen ook koelen. Vaak zit dit al standaard op de warmtepomp en hoef je dit niet apart aan te schaffen. Mocht dit niet het geval zijn dan kan de installateur dit eenvoudig meenemen in de installatie van de warmtepomp zonder veel installatiekosten. De kosten voor een koelmodule liggen rond de €1.500.

Installatiekosten

De installatiekosten van een warmtepomp zijn over het algemeen sterk afhankelijk van het warmtepompsysteem dat je gekozen hebt. Standalone warmtepompen waarbij je geen gebruik meer maakt van aardgas zijn over het algemeen een stuk duurder dan hybride oplossingen. Een installateur zal een uitgebreide warmteverliesberekening moeten maken zodat de woning goed verwarmd wordt. Daarnaast ben je volledig afhankelijk van de warmtepomp en is het belangrijk dat deze volledig ingesteld staat op jouw situatie. Daartegenover staat het milieu- en besparingsvoordeel. Je verwarmt je huis aardgasvrij en bespaart meer op je energierekening.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een systeem dat binnen een dag geplaatst kan worden en voor een bedrag van €500 klaar is voor gebruik.

Lucht-water warmtepomp

Voor een lucht-water warmtepomp moet je rekenen op installatiekosten die liggen tussen de €500 en €2.000 per installatie. De daadwerkelijk kosten zijn afhankelijk van de keuze voor een hybride of standalone warmtepompsysteem. In het geval je een standalone warmtepompsysteem toepast zal er in 99% van de gevallen ook een boilervat aangesloten moeten worden waardoor de installatiekosten al snel boven de €1.000 uitkomen.

Bodem-water en Grond(water)-water

Een bodem-water of een grondwater-water warmtepomp installeren is vaak iets ingewikkelder. Er moet een warmteberekening en grondboring gedaan worden ter voorbereiding en daarbij komen dan ook nog de ontwerpkosten. Vaak betekent dit kosten die tussen de €2.500 en de €5.000 liggen voor het adviseren, ontwerpen en installeren van het warmtepompsysteem.

Ben je op zoek naar een betrouwbare installateur uit jouw omgeving die een warmtepomp voor jouw kan installeren? Via het GreenHome platform vind je makkelijk een goede warmtepomp specialist die jou kan helpen.

Bron aanleggen voor grondwater- of bodemwater warmtepomp

Wanneer je een bodem- of grondwaterbron aanlegt onder of naast je woning dan zijn daar grondwerkzaamheden voor nodig om dit mogelijk te maken. In het geval van een bodembron kan dit variëren van het afgraven van de tuin tot 1 a 2 meter diepte of het boren van meerdere gaten in de grond tot 100 meter diepte om vervolgens warmtewisselaars in aan te leggen. De warmtewisselaar is een gesloten buizensysteem met daarin water wat de warmte (of kou) vanuit de bodem naar de warmtepomp transporteert. In het geval van een grondwater-water warmtepomp worden er twee boringen gedaan naar plekken in de grond waar bronwater zit. Deze bronnen worden vervolgens gebruikt om kou of warmte in op te slaan.

De bovenstaande werkzaamheden moeten vakkundig en door een gecertificeerd installatiebedrijf uitgevoerd worden. Er is verder vooraf veel denkwerk vereist om te bepalen hoe groot de bron moet worden en welk vermogen deze moet gaan leveren aan jouw woning, ook wel de ontwerpkosten genoemd. De kosten voor het maken van een bron in de bodem inclusief de ontwerpkosten maken grondwater- of bodem-water warmtepompsystemen een stuk duurder in vergelijking met een warmtepomp die als bron de buitenlucht gebruikt en enkel een buitenunit nodig heeft.

Kosten voor de aanleg van een bodembron

De kosten voor het aanleggen van een bron in de bodem variëren sterk per woning. Voor een bodembron gaan de kosten omhoog naarmate de woning groter wordt en meer vermogen nodig heeft of als de bodem minder energie kan afgeven door een ongunstige bodemsamenstelling. Hierbij is bijvoorbeeld een rotsachtige bodem geschikter dan een bodem opgebouwd uit droog zand.

De kosten voor een verticale bodembron komen vaak uit op een richtbedrag van €30 per meter boorgat. Heb je een verwarmingsvermogen nodig van 10 kW en bestaat de ondergrond voornamelijk uit nat zand en kiezels? Deze bodemsoort komt veel voor in Nederland en heeft een thermisch vermogen van 55 Watt per meter. 10.000/ 55 = 182 meter. 182 meter boring is er nodig om de benodigde warmte te kunnen onttrekken uit de bodem voor het verwarmen van de woning. 182 maal het bedrag per meter boorgat, in dit geval €30, komt dan uit op een bedrag van €5.460. Dit is een gemiddeld bedrag dat geld voor een verticale bodemwarmtewisselaar. Een horizontaal systeem zal een stuk goedkoper zijn en als de ondergrond een hoger thermisch vermogen heeft zal dit ook van invloed zijn op de prijs voor de aanleg van een bron.

Kosten voor de aanleg van een grondwaterbron

Wil je een open bron of grondwaterbron aanleggen in de grond dan zijn de kosten aanzienlijk hoger dan het geval is met een bodembron. De kosten komen dan boven de €10.000 uit. Vanwege de hoge kosten wordt een grond(water)-water warmtepomp vaak geïnstalleerd in gevallen waar sprake is van nieuw te bouwen woningen of grote renovaties. Daarbij is het vaak voordelig om meerdere woningen tegelijk op één bron aan te sluiten zodat de kosten gedeeld kunnen worden.

Vergunningskosten

Voor het plaatsen van een buitenunit kan het zijn dat je een bouwvergunning moet aanvragen om deze bijvoorbeeld op een plat dak of aan de buitenmuur van jouw woning te bevestigen. De kosten voor de vergunning zijn vaak afhankelijk van de totale bouwkosten. De prijs voor het aanvragen van een bouwvergunning verschilt sterk per gemeente.

Meldingsplicht voor Bodembron

Wanneer je een bodembron gaat aanleggen dan is daar geen vergunning voor nodig. Een melding naar de gemeente toe is wel vereist. Dit moet gedaan worden om te laten zien dat er warmte onttrokken wordt uit de bodem en dat dit volgens de vereiste wetgeving gebeurt.

Vergunning voor grond(water)bron

Ga je een warme en/of koude bron aanleggen dan zijn er wat meer eisen die gesteld worden vanuit de overheid. Voor de aanleg van een koude en warme bron moet namelijk een nauwkeurige vermogensberekening meegeleverd worden. Een vermogensberekening is nodig om te voorkomen dat de bodem, door het plaatsen van meerdere bronnen in één gebied, opwarmt waardoor het rendement van alle systemen omlaag gaat. Naast de melding moet dan in de meeste gevallen ook een watervergunning bij de provincie aangevraagd worden. Normaliter zijn hier geen kosten aan verbonden.

Welke factoren beïnvloeden de warmtepomp prijs het meest?

In het overzicht boven aan dit artikel zie je dat de prijs voor een warmtepomp nogal kan variëren, tussen de verschillende warmtepompen maar ook per warmtepomp. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de warmtepomp prijs.

  1. Klimaat. Nederland heeft een zeeklimaat met milde zomers en winters. Daarom zijn warmtepompen in Nederland goed toepasbaar. Een milder klimaat betekent minder warmtepomp vermogen. In Nederland wordt daarom met een minimale buitentemperatuur van -100C gerekend. Je zit dan nooit in de kou.
  2. Woonoppervlakte. Het aantal m2 woonoppervlakte van jouw huis is de belangrijkste factor die bepaalt hoe groot en dus ook hoe duur een warmtepomp gaat kosten.
  3. Isolatiewaarde. Naast het woonoppervlakte bepaald ook de isolatiewaarde van jouw woning in belangrijke mate hoeveel vermogen een warmtepomp moet hebben. Heb je een huis met weinig woonoppervlakte maar slecht isolatie dan betaal je alsnog meer voor een warmtepomp met veel vermogen.
  4. Bètafactor. Wanneer je een hybride warmtepomp hebt, bepaalt de bètafactor hoeveel van het verwarmingsvermogen er door de warmtepomp geleverd moet worden. Hoe hoger de bètafactor, des te groter de warmtepomp moet zijn.
  5. Bodem (alleen bij bodem warmtepomp). De bodemgesteldheid heeft veel invloed op de kosten voor het maken van een bodembron. De bodem kan per meter een bepaald vermogen afgeven aan de warmtepomp. Per type bodemsoort kan dit enorm verschillen. Een steenachtige bodem kan 3 keer meer vermogen per meter leveren dan een zandachtige bodem.

Naast deze factoren zijn er nog een aantal andere zaken die de hoogte van de prijs bepalen. Zo is de grootte van je buffer- of boilervat van invloed en kan het ook gebeuren dat je door boor en sloopwerkzaamheden duurder uit bent. Het is verstandig om offertes op te vragen bij verschillende bedrijven zodat je een goed vergelijk kan maken. Vraag aan de installateur of ze de kosten kunnen specificeren zodat je precies weet wat alles kost. Wil je aan de slag en zoek je een installateur die gespecialiseerd is in warmtepompen? Op het GreenHome platform vind je betrouwbare installateurs.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina warmtepomp en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.