Warmtepomp

Verschillende soorten warmtepompen

Geschatte leestijd: 3 minuten
Alle soorten warmtepompen

Warmtepompen zijn in trek. Dat komt onder meer vanwege de zeer interessante subsidie op de aanschaf van een warmtepomp. Veel mensen hebben nog niet eerder gehoord van een warmtepomp en al helemaal niet over de vele soorten warmtepompen die toe te passen zijn. Welke warmtepomp is er nu geschikt voor jou en waarom zijn er zoveel verschillende soorten warmtepompen? En wat is het verschil tussen de verschillende typen warmtepompen? In dit artikel lees je meer over verschillende soorten warmtepompen die er te koop zijn. Want er zit een aardig groot verschil in de werking en de functionaliteit van de verschillende pompen.

Grofweg zijn er twee soorten warmtepompen:

  • Standalone warmtepompen
  • Hybride warmtepompen

In dit artikel lees je meer over werking van een warmtepomp.

Soorten warmtepompen, bron en warmteafgifte 

De verschillende soorten warmtepompen worden ook vaak aangeduid met water-water of lucht-water. Hiermee wordt bedoeld waar ze hun warmte uit onttrekken en waar ze hun warmte aan afgeven (bron-afgifte). Een lucht-water warmtepomp onttrekt zijn warmte bijvoorbeeld uit de lucht en geeft dit af aan water.

De bron en het soort warmtepomp hebben veel invloed op de prestaties en mogelijkheden van het systeem. De bron bepaald in grote mate de efficiency van een warmtepomp. Hoe stabieler en warmer de bron, des te effectiever deze kan verwarmen. Hier zit echter ook een prijskaartje aan. Een stabiele en warme waterbron kost aanzienlijk meer geld dan een simpele buitenunit die warmte uit de buitenlucht haalt.

Tip: op dit moment is er voor ventilatie, lucht-water, bodem-water en (grond)water-water warmtepompen een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Deze subsidie dekt een aanzienlijk deel van de aanschaf van een warmtepomp (vaak tussen de 35 en 50% van de aanschafkosten) en maakt de aanschaf van een warmtepomp nu erg interessant.

Standalone warmtepomp

Een volledige warmtepomp zorgt voor al je verwarming en warm water. Hij vormt een duurzaam alternatief op de gasgestookte Hr-ketel. De warmtepomp kan als bron de buitenlucht gebruiken, maar ook de bodem, grondwater of oppervlaktewater. De investering voor een standalone warmtepomp ligt veelal tussen de €7.000,- en €20.000,-. Bij een lucht gebonden (bron: buitenlucht) warmtepomp wordt een airco-achtige unit buiten geplaatst. Bij een grondgebonden warmtepomp wordt er een gat geboord en gaat er een buizenstelsel de grond in. De bodem gebonden warmtepomp is normaliter duurder dan de lucht gebonden warmtepomp. Daar staat een stabieler rendement tegenover. De (grond)water-water warmtepomp is de meest efficiënte warmtepomp. Daar betaal je vervolgens echter ook meer dan €15.000,- voor. Dit systeem wordt vaak toegepast voor nieuwbouwwoningen en heeft een iets langere levensduur en terugverdientijd. Een (grond)water-water warmtepomp kan niet als hybride systeem uitgevoerd worden (zie hieronder).

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp vormt een combinatie met een gasgestookte hr-ketel. Net als bij veel hybride elektrische auto’s heb je een duurzame motor (de warmtepomp) en een fossiele motor (de cv-ketel). De warmtepomp heeft een wat lager vermogen en draait zoveel mogelijk rendabele uren. De cv-ketel springt bij op koude dagen en/of als er veel warm water verbruikt wordt. De hybride warmtepomp is een lucht, ventilatie of bodem gebonden warmtepomp.

“Een bodem-water warmtepomp wordt niet gekoppeld aan een Cv-ketel maar kan gebruikt worden in combinatie met een elektrische naverwarmer dit kun je zien als een hybride oplossing. De juiste benaming is een mono-energetisch systeem”

Nadeel van de meeste hybride opties is dat je een gasaansluiting blijft houden (en bijkomende kosten). Met een volledige warmtepomp kan je ‘van het gas af’ en dat scheelt naast stookkosten ook aansluitingskosten. Een hybride warmtepomp kost (exclusief cv-ketel) tussen de €2.500 en €7.000,-.

Soorten warmtepompen op een rijtje

Welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning hangt sterk van af van je voorkeuren en woningeigenschappen. Qua verduurzaming is de volledige overstap op een warmtepomp absoluut de beste zet. Voor een goed rendement van de warmtepomp dien je wel te letten op een aantal aspecten. Laat je budget het niet toe of heb je geen vloerverwarming of andere vorm van laagtemperatuur verwarming? Kijk dan naar een hybride of ventilatie warmtepomp.

Lees hier meer over de ventilatiewarmtepomp

Lees hier meer over de lucht-water warmtepomp

Lees hier meer over de bodem-water warmtepomp

We hebben voor jou de meest voorkomende warmtepompsystemen op een rij gezet en proberen zo goed als mogelijk een goede vergelijking te maken. Belangrijk om te weten is dat de verschillen soms zo groot zijn als dat het geval is met auto’s zoals een Hybride Toyota Prius en een dure Ferrari. Er zijn meer dan 10 verschillende warmtepompsystemen maar voor het gemak staan in onderstaande tabel de vijf meest voorkomende warmtepompsystemen uit in dit artikel.

 

  Ventilatie Lucht-water (hybride) Lucht-water (standalone) Bodem-water (grond)Water -water
Gasbesparing 30-50% 50-70% 100% 100% 100%
Investering €2.500-€4.000 €3.700-€7.000 €7.000-€10.000 €10.000 – €15.000 €15.000 of meer
Koelen Nee Actief Actief Passief Passief
Subsidie Ja Ja Ja Ja Ja
COP* 4,0-4,5 4,0 -4,5 3,5-4,5 4,5-5,0 5,0-6,0

* De COP-waarde is een belangrijk kengetal dat aangeeft hoe efficiënt een warmtepomp de elektrische energie omzet in warmte. Hoe hoger de COP-waarde, hoe efficiënter de warmtepomp.

Alles wat je moet weten over warmtepompen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook: