Warmtepomp

Subsidie warmtepomp aanvragen

Geschatte leestijd: 2 minuten
subsidie warmtepomp

Krijg je subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp? hoe vraag je de subsidie warmtepomp aan? Wat is het bedrag wat je terug kan krijgen voor een warmtepomp?

De overheid heeft voor warmtepompen (en zonneboilers) een subsidiepot beschikbaar gesteld die tot 2020 loopt. Het is op dit moment een van de meest gunstige subsidieregelingen die we op het gebied van energie kennen. In veel gevallen wordt 30 tot 50% van de aanschafprijs van een warmtepomp vergoed door de Rijksoverheid. De subsidie wordt afgegeven voor nieuwe warmtepompen die voorkomen op de lijst met warmtepompen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gepubliceerd is www.rvo.nl. De subsidie kan aangevraagd worden nadat de installatie heeft plaats gevonden.

Het subsidiebedrag wat gesubsidieerd wordt vanuit de rijksoverheid ligt gemiddeld tussen de €1.400,- en €4.000,- voor de aanschaf van een warmtepomp. Het exacte bedrag is afhankelijk van het maximaal vermogen en het energielabel van de warmtepomp. Voor elke warmtepomp krijg je minimaal €1.000,- subsidie en daarbovenop krijg je voor elke kW extra vermogen €100,- extra subsidie. Daarnaast is er ook een onderscheid tussen energieprestaties en is de subsidie voor een warmtepomp met het hoogste energielabel, €300,- hoger.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een subsidie?

De meeste installateurs kunnen je helpen met de aanvraag voor de subsidie. Via het GreenHome platform vind je de betrouwbaarste installateurs in jouw omgeving.

Stappenplan subsidie warmtepomp aanvragen

De stappen die je moet ondernemen om subsidie aan te vragen zijn als volgt:

 1. Na installatie van de warmtepomp krijg je een betaalbewijs en bewijs van aanschaf (geen factuur!) van de installateur. Daar moeten tenminste de volgende gegevens opstaan:
  1. Omschrijving van het product, merk en typenummer.
  2. Datum van aanschaf en installatie.
  3. Bedrag van installatie en aanschafprijs warmtepomp.
  4. Meldcode van het apparaat (ook op te zoeken via lijst RvO).
 2. Via de website RvO.nl onder het kopje ‘Subsidies & Financieringen’ klik je op ‘subsidies indienen’
 3. Met een DigiD log je in op de pagina van de RvO. Als je nog geen DigiD hebt vraag deze dan eerst aan.
 4. Na het inloggen klik je onder het kopje ‘nieuwe aanvraag’ op de link naar het formulier ‘Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)’.
 5. Beantwoordt de vragen die gesteld worden en zorg dat je de gegevens van punt 1 bij de hand houdt.
 6. Waarna je het betaalbewijs en een bewijs van aanschaf, door middel van een foto, pdf-bestand of scan, indient is de aanvraag afgerond en klikt u op verzenden.
 7. Nu is het een kwestie van afwachten zal de RvO, indien er vragen zijn, contact met je opnemen waarna het overgaat tot toekenning van de subsidie.

Alles wat je moet weten over warmtepompen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook: