Subsidie warmtepomp 2019

Geschatte leestijd: 3 minuten
Subsidie isolatie

Krijg je subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp? Hoe vraag je de subsidie warmtepomp 2019 aan? Wat is het bedrag wat je terug kan krijgen voor een warmtepomp? Hoeveel geld zit er in de subsidiepot voor 2019?

De overheid heeft voor warmtepompen (en zonneboilers) een subsidiepot beschikbaar gesteld die tot 2021 loopt. Het is op dit moment een van de meest gunstige subsidieregelingen die we op het gebied van energie kennen. In veel gevallen wordt 20 tot 50% van de aanschafprijs van een warmtepomp vergoed door de Rijksoverheid. De subsidie wordt afgegeven voor nieuwe warmtepompen die voorkomen op de lijst met warmtepompen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gepubliceerd is www.rvo.nl. De subsidie kan aangevraagd worden nadat de installatie heeft plaats gevonden.

Het subsidiebedrag wat gesubsidieerd wordt vanuit de rijksoverheid ligt gemiddeld tussen de €1.400 en €4.000. Het exacte bedrag is afhankelijk van het type, maximaal vermogen en het energielabel van de warmtepomp. Voor elke warmtepomp krijg je minimaal €1.100 subsidie en daarbovenop krijg je voor elke kW extra vermogen €100 extra subsidie. Daarnaast is er ook een onderscheid tussen energieprestaties en is de subsidie voor een warmtepomp met het hoogste energielabel, €300 hoger.

Inhoud subsidiepot voor warmtepomp

In 2016 is de ISDE subsidie van start gegaan met een subsidiepot van 70 miljoen euro. Dit bedrag is beschikbaar voor het verstrekken van subsidies voor warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. In 2017 was er een bedrag van 90 miljoen euro en in 2018 is dit bedrag verhoogd naar 100 miljoen euro.

De subsidiepot zal in 2018 leegraken mits deze flink aangevuld wordt door de overheid met miljoenen extra subsidie.

Het totaalbedrag dat tot nu is geclaimed is ongeveer 66 miljoen euro. Dit betekent dat er nog 34 miljoen euro subsidie over is per 1 januari 2018. In 2017 is er in totaal een bedrag van 56 miljoen euro geclaimed. Dit betekent dat dit jaar, wanneer de huidige aankopen gestaag doorgaan, duidelijk wordt of de subsidiepot leeg raakt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de overheid en de wil om de pot weer flink bij te vullen. Via deze link kun je zien wat de huidige stand van zaken is voor betreft het aantal aangevraagde subsidies.

Per wanneer?Inhoud Subsidiepot (totaal)Aangevraagd (totaal)
201670 miljoen euro10,5 miljoen euro
2017 tot 1 juli70 miljoen euro40 miljoen euro
2017 vanaf 1 juli90 miljoen euro66 miljoen euro
2018100 miljoen euro

Voorbeeld subsidie warmtepomp 2018

Voor een hybride lucht-water warmtepomp inclusief installatie betaal je een bedrag van €3.700 tot €7.000. Je hebt dan een warmtepomp met een vermogen van 5 kW tot en met 15 kW. Een subsidie van €1.800 tot €2.500 betekent een besparing van 35% tot 50% op de totale investering.

Met een standalone lucht-water warmtepomp verwarm je jouw huis volledig elektrisch en heb je vaak een installatie nodig die ongeveer tussen de €8.000 en €12.000 kost. Met een subsidiebedrag die tussen de €2.100 en €3.800 ligt ben je 25% en 35% goedkoper uit.

Voor de aanschaf van een bodem-water warmtepomp ben je iets meer geld kwijt, €10.000 tot ongeveer €15.000, en krijg je een vergelijkbaar subsidiebedrag. Je bespaart daarmee tussen 20% en 25% op de totale investering.

Wil je meer weten over wat een warmtepomp is en of jouw huis geschikt is? In dit artikel lees je meer over wat een warmtepomp precies is. Hier lees je of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning.

Deskundige installateur verplicht in 2018

Sinds 1 januari 2018 moet de aanvrager een bewijs aanleveren dat de warmtepomp geïnstalleerd is door een deskundige installateur. Dit bewijs kan bijvoorbeeld een factuur van een installateur of aannemer zijn.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een subsidie warmtepomp in 2018?

De meeste installateurs kunnen je helpen met de aanvraag voor de subsidie. Via het GreenHome platform vind je de betrouwbaarste installateurs in jouw omgeving. Wil je meer weten over de installatie van een warmtepomp en waarom het belangrijk is om een goede en betrouwbare installateur in te schakelen? In dit artikel vind je meer informatie over de installatie van een warmtepomp en handige tips om op te letten.

Stappenplan subsidie warmtepomp aanvragen

De stappen die je moet ondernemen om subsidie aan te vragen zijn als volgt:

 1. Na installatie van de warmtepomp krijg je een betaalbewijs en bewijs van aanschaf (geen factuur!) van de installateur. Daar moeten tenminste de volgende gegevens opstaan:
  • Omschrijving van het product, merk en typenummer.
  • Datum van aanschaf en installatie.
  • Bedrag van installatie en aanschafprijs warmtepomp.
  • Meldcode van het apparaat (ook op te zoeken via lijst RvO).
 2. Via de website RvO.nl onder het kopje ‘Subsidies & Financieringen’ klik je op ‘subsidies indienen’
 3. Met een DigiD log je in op de pagina van de RvO. Als je nog geen DigiD hebt vraag deze dan eerst aan.
 4. Na het inloggen klik je onder het kopje ‘nieuwe aanvraag’ op de link naar het formulier ‘Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)’.
 5. Beantwoordt de vragen die gesteld worden en zorg dat je de gegevens van punt 1 bij de hand houdt.
 6. Waarna je het betaalbewijs en een bewijs van aanschaf, door middel van een foto, pdf-bestand of scan, indient is de aanvraag afgerond en klikt u op verzenden.
 7. Nu is het een kwestie van afwachten zal de RvO, indien er vragen zijn, contact met je opnemen waarna het overgaat tot toekenning van de subsidie.

Alles wat je moet weten over warmtepompen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina warmtepomp en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.