Warmtepomp

Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?

Geschatte leestijd: 6 minuten
Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp aanschaffen is vaak een flinke investering. Daarom is het belangrijk dat je zeker weet of dit voor jouw woning de beste oplossing is en je kan gaan genieten van een lage energierekening en een duurzame woning. Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp en hoe kom je daarachter? In dit artikel lees je meer over de factoren die bepalen of jouw huis geschikt  voor een warmtepomp is.

In principe geldt dat je altijd een warmtepomp kan toepassen, de vraag alleen is of het in elke situatie verstandig is. Een huis met dunne muren en enkel glas behaalt met een warmtepomp niet het comfortniveau wat jij gewend bent. Daarom hangt de keuze voor een warmtepompsysteem vooral af van de mate waarin jouw huis geschikt is. Of jouw huis geschikt voor een warmtepomp is lees je in dit artikel inclusief een praktijktest die je zelf thuis kan uitvoeren.

Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?

Helaas is niet elk huis geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed op de keuze voor een warmtepomp in jouw woning. De volgende factoren beïnvloeden deze keuze:

 • Hoe goed je woning geïsoleerd is
 • Je verwarmingssysteem
 • Je cv-ketel
 • Het bouwjaar

Isolatie van je woning

De isolatiewaarde van je woning is misschien wel de belangrijkste factor die invloed heeft op de keuze voor een warmtepomp. Als jouw woning niet of nauwelijks geïsoleerd is dan is jouw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Heb je een woning gebouwd na 1979 dan heeft die de minimaal vereiste isolatiewaarde voor vloer, dak, muur en glas. Hierbij geldt dat niet alle warmtepompen automatisch geschikt zijn. Heb je een woning die gebouwd is na 1992 dan is het vaak erg goed mogelijk om gebruik te maken van een warmtepomp.

Weet je niet zeker of jouw woning een spouwmuur heeft en of daar al isolatie tussen zit?

Woningen gebouwd voor 1930 hebben vaak geen spouwmuur en dus ook geen isolatie. Wanneer dit het geval is kun je de binnen- of buitenmuur isoleren, al betekent dit wel een grote ingreep in jouw woning.

Woningen die tussen 1930 en 1979 zijn gebouwd hebben vaak wel een spouwmuur maar zijn niet geïsoleerd. Deze woningen moeten eerst volledig geïsoleerd worden om het mogelijk te maken een warmtepomp toe te passen. Dit geldt zowel voor de muur als ook het dak, vloer en de ramen.

Hoe kun je nou zien of er isolatie in je huis is aangebracht?

 1. Kijk bij de voordeur, ramen of ander deuren die naar buiten gaan hoe dik jouw buitenmuur is. Is de dikte van jouw muur meer dan 24 cm dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt. Kleiner betekent geen of een te kleine spouwmuur voor isolatie. Als er in de buitenmuur afwijkende voegdelen zitten kan de spouw later na geïsoleerd zijn. Weet je het niet zeker? Laat dan door een expert kijken of dit voldoende is of dat er meer isolatie toegepast kan worden. Via GreenHome.nl/offerte kun je meteen een betrouwbare expert vinden die hierin advies kan geven en isolatie kan plaatsen.
 2. Dakisolatie is een stuk lastiger te controleren. De beste manier is om te kijken of er doorvoeren of gaten in het dak zitten waar leidingen of afvoeren voor lucht door heen gaan. Bekijk of je deze makkelijk eraf kan halen, zo ja dan kun je in de doorvoer vaak zien óf en hoeveel isolatiemateriaal is toegepast. Een andere manier is om een gaatje te boren in de gipsplaten die aan de binnenzijde van het dak bevestigd zijn.
 3. Het controleren op vloerisolatie of bodemisolatie is eenvoudig te doen door het luik naar je kruipruimte te openen en met een zaklantaarn te kijken of er onder de vloer isolatiemateriaal bevestigd zit of op de bodem van de kruipruimte is verspreid.
 4. Houdt een vlam (van een aansteker bijvoorbeeld) voor de ramen in de woonkamer wanneer het buiten donker is. Als je goed naar de weerspiegeling kijkt in het raam dan zie je bij dubbel glas, twee vlammetjes en bij driedubbelglas drie vlammetjes. Is het vlammetje veranderd van kleur in de weerspiegeling? Dan zit er ook nog een reflecterende laag op het glas. Dit betekent vaak dat er HR, HR+ of HR++ glas is toegepast.
 5. Als je geïnteresseerd bent in isolatie dan kan je je daar op GreenHome.nl verder oriënteren. Je kan daar ook een isolatiebedrijf vragen een offerte op te stellen.

Wil je meer weten over bijvoorbeeld spouwmuurisolatie? Lees hier meer over dit onderwerp.

Verwarmingssysteem

Naast isolatie is een ander belangrijk onderdeel van je woning het toegepaste verwarmingssysteem. Er zijn daarin verschillende variaties; traditionele radiatoren, vloerverwarming, een convectorput, laagtemperatuurradiatoren, elektrische verwarming of een combinatie van verwarmingssystemen. Een warmtepomp werkt niet met elektrische verwarming en kan, afhankelijk van het type warmtepomp, niet toegepast worden in combinatie met traditionele radiatoren. Verwarm je met een cv-ketel dan is het belangrijk te weten met welke temperatuur (aanvoertemperatuur) jouw verwarmingssysteem verwarmt. Des te lager deze temperatuur is (op of onder de 50⁰ Celsius), des te beter het rendement van een warmtepompsysteem zal zijn. Het type verwarmingssysteem bepaalt of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp en welke soort warmtepomp.

Nieuwe woningen worden tegenwoordig standaard verwarmd op lage temperatuur, namelijk een watertemperatuur van 25⁰ tot maximaal 50⁰ Celsius waardoor je minder warmte verliest tijdens het transport. Ook is de Hr-ketel of warmtepomp in staat tegen een optimaal rendement te verwarmen. Een aantal type warmtepompsystemen zoals een bodem of (grond)water warmtepompsysteem werken zelfs alleen in combinatie met een laagtemperatuursysteem.

Cv-ketel

Woningen met een oude cv-ketel kunnen niet gekoppeld worden aan een warmtepomp. Deze cv-ketels (alle ketels die niet Hoog Rendement zijn) kunnen niet samenwerken met een warmtepomp. Een hybride systeem is in dat geval geen mogelijkheid. Wanneer je een warmtepomp standalone gaat gebruiken dan vervangt deze de cv-ketel volledig. Voordat je een warmtepomp laat installeren is het verstandig om dit te laten beoordelen door een erkend installateur.

Bouwjaar van woning als indicatie

Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp, de onderstaande tabel geeft een indicatie of je woning geschikt is op basis van het bouwjaar. Elke woning kan in een later stadium zodanig na-geisoleerd zijn dat dit kan betekenen dat daarmee een warmtepomp alsnog toegepast kan worden.

Bouwjaar Ventilatie Lucht-water (hybride) Lucht-water (standalone) Bodem-water Grond(water)-water
<1930 Nee Nee Nee Nee Nee
1930-1979 Nee Nee Nee Nee Nee
1979-1992 Ja Nee Nee Nee Nee
1992-2000 Ja Ja Nee Nee Nee
2000-nu Nee Ja Ja Ja Ja

 

Welke warmtepomp is geschikt voor jouw woning?

Er zijn verschillende typen warmtepompen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de meest voorkomende soorten, en of jouw huis geschikt voor een warmtepomp is die in de tabel voorkomt.

  Ventilatie Lucht-water (hybride) Lucht-water (standalone) Bodem-water Grond(water) – water
Standalone Nee Nee Ja Ja Ja
Hybride Ja Ja Ja Ja Nee
Investering €2.500-€4.000 €3.700-€7.000 €7.000-€10.000 €10.000 – €15.000 €15.000 of meer
Koelen Nee Actief Actief Passief Passief
Subsidie Ja Ja Ja Ja Ja
COP 4,0-4,5 3,5-4,5 3,5-4,5 4,5-5,0 5,0-6,0
Geschikt voor? Woningen met mechanische ventilatie Woningen na 1992 Woningen na 2000 Nieuwbouw of grote renovatie Nieuwbouw
Gasbesparing 30-50% 50-70% 100% 100% 100%

De ultieme test?

Er is een leuk trucje die je als grove QuickScan kan toepassen om te testen of jouw huis geschikt voor een warmtepomp is. Deze test voer je idealiter uit op een winterse dag met een dagtemperatuur onder het vriespunt.

De test gaat als volgt:

 1. Stel voor een koude dag de hele dag en nacht de Cv-ketel in zodat deze een maximale wateraanvoertemperatuur levert van 50⁰ Celsius (‘laagtemperatuur’).
 2. Zet de thermostaat op een temperatuur die comfortabel is voor iedereen die in de woning leeft.
 3. Zorg dat de knoppen van alle belangrijke radiatoren volledig opengedraaid zijn.
 4. Blijf ventileren, zodanig dat dit tot een gezond binnenklimaat leidt. Heb je een mechanisch ventilatiesysteem dan betekent dit standje 2 voor de tijd dat je wakker bent en standje 3 wanneer je kookt of doucht.
 5. Doe de dingen die je normaal ook doet en probeer zo min mogelijk elektrische apparaten aan te zetten (deze creëren extra warmte).
 6. Na een dag bepaal je of gedurende deze tijd de woning als comfortabel hebt ervaren en of de temperatuur, zoals deze ingesteld staat op de thermostaat, ook daadwerkelijk behaald is. Zo, ja dan is je huis zeer waarschijnlijk geschikt voor het toepassen van een warmtepomp. Je kan namelijk op een koude dag, met een lage aanvoertemperatuur naar de verwarming, je woning toch warm krijgen. Is dit niet het geval, dan moet je eerst je huis beter gaan isoleren en/of laagtemperatuurverwarming gaan toepassen.

Deze test moet uitwijzen of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp en jouw gewenste comfort niveau behouden blijft. Blijft het comfortabel in huis dan is je huis geschikt. Wordt het koud of oncomfortabel dan is een warmtepomp op dit moment waarschijnlijk niet de beste stap om te nemen. Je kan beter eerst iets doen aan de isolatie of het verwarmingssysteem in de woning. Hier lees je meer over vloerisolatie.

Wil je een warmtepomp aanschaffen?

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigt dat jouw woning geschikt is voor een warmtepomp en wil je een maatwerkadvies vaan een betrouwbare installateur? Op het GreenHome platform kun je een installateur in jouw omgeving vinden die een warmtepomp kan installeren in jouw woning. GreenHome.nl/offerte

Alles wat je moet weten over warmtepompen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook: