Installeren van een warmtepomp

Geschatte leestijd: 6 minuten
Plaatsen en installatie warmtepomp

Foto: succesvolle aanschaf en installatie warmtepomp

Overweeg je om een warmtepomp te installeren? In dit artikel lees je hoe dat in zijn werk gaat en waar je precies op moet letten. Grote kans dat je in ieder geval te maken krijgt met deze vragen:

 • Waar vind ik een betrouwbare installateur?
 • Kies ik voor een standalone of een hybride warmtepompsysteem?
 • Welke bron gebruik ik om de warmte uit te onttrekken?
 • Moet ik hiervoor mijn huis gaan verbouwen en hoe lang gaat de installatie duren?

Wil je een ventilatiewarmtepomp plaatsen dan is dit vaak een klusje dat binnen een dag geklaard is. Ben je echter van plan om een grondwater-water warmtepompsysteem aan te leggen dan is dit een stuk ingewikkelder. Je hebt een vergunning nodig, een boormachine, gecertificeerde installateurs en meer. We zetten de werkzaamheden per type warmtepomp, stapsgewijs voor jou op een rijtje.

Het vinden van een goede installateur

Voor het plaatsen van een warmtepomp heb je een installateur nodig die verstand heeft van warmte- en koudetechniek. Hij is in staat om je woning te inspecteren en uit te rekenen of een warmtepompsysteem in jouw woning goed zal renderen. De keuze van een installateur is belangrijk en een klus op zich.

Wanneer weet je nou of een installateur vakkundig is en hij in staat is om jou goed te adviseren? Wat is een ‘erkende’ installateur en welke vakcertificaten zijn er voor installateurs?

Er zijn een aantal keurmerken en certificaten die een indicatie geven over de kwaliteit van een installateur. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp: Dit is een kwaliteitskeurmerk waarbij installateurs een theorie en praktijkexamen afleggen.
 • BRL 6000: dit certificaat heeft een installateur nodig wanneer bodem of grond(water) gebruikt gaat worden als bron voor je warmtepomp.
 • STEK-certificering: dit is nodig wanneer er bij de installatie warmtepomp, met koudemiddelen en gewerkt wordt.
 • Uneto-VNI: de brancheorganisatie voor installateurs. Het is een goed teken als een warmtepomp installateur hierbij aangesloten is.
 • Dutch Heat Pump Association: Nederlandse branchevereniging voor warmtepomp fabrikanten. Kijk of de aangeboden warmtepomp een fabricaat is van een van de aangesloten producten.
 • OK CV: dit is een keurmerk voor erkende installateurs die veilig met Cv-ketels kunnen omgaan. In het geval van een hybride warmtepomp en/of onderhoudswerkzaamheden een goed keurmerk om naar te kijken.

Via GreenHome kun je eenvoudig erkende installateurs vinden in jouw omgeving en een vrijblijvende offerte aanvragen.

Hoe lang duurt de installatie van een warmtepompsysteem?

Dit is sterk afhankelijk van jouw keuze van een warmtepompsysteem en welke extra apparaten je aanschaft of aan de warmtepomp koppelt. Als we uit gaan van de gemiddelde tijd dat een installateur bezig is met jouw systeem dan kom je hier ongeveer op uit.

 • Installatie ventilatiewarmtepomp: ½ dag
 • Installatie warmtepomp lucht-lucht: ½ – 1 dag
 • Installatiel warmtepomp lucht-water: 1-1½ dag
 • Installatie warmtepomp bodem-water: 2-3 dagen
 • Installatie warmtepomp (grond)water-water: 1 week

Warmtebron of wisselaar plaatsen (water/ grond/ lucht)

Een warmtepomp heeft een bron nodig waar hij zijn warmte (en soms ook koude) uit kan onttrekken. De bron heeft een belangrijke functie en bepaald daarom in grote mate de efficiëntie (de COP of SCOP) en de investeringskosten van een warmtepompsysteem. Naast de eerder omschreven lucht, bodem en grond(water) bronnen zijn er ook nog een aantal alternatieve bronsystemen die wat minder vaak voorkomen. Hierbij kun je denken aan riothermie, douchewater, biomassa en (diepe) aardwarmte (uit aardlagen die dieper dan 500 meter liggen). We hebben deze niet beschreven in dit artikel omdat deze niet vaak toegepast worden in Nederland of omdat dit in de meeste bestaande bouw geen optie is.

Het installeren van een buitenunit voor de aanzuiging van buitenlucht voor een lucht-water warmtepomp is in één dag geklaard en bij het gebruik van een ventilatiewarmtepomp, hoeft alleen de mechanische ventilatie vervangen te worden voor een ventilatiewarmtepomp en aangesloten te worden op je Cv-ketel. Beide warmtepompsystemen worden dan vaak ook binnen een dag geïnstalleerd.

Wil je een bodem of grond(water) bron laten aanleggen dan kun je een behoorlijke bouwkundige ingreep verwachten rondom en in je woning. Er zullen graafwerkzaamheden plaats moeten vinden en een watersysteem in de grond worden geplaatst. Dit betekent een klus van een paar dagen met hoge kosten. Daarnaast moet er een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente als je gebruik gaat maken van een bron in de bodem.

Tip! Als je een buitenunit nodig hebt, zorg dan voor voldoende ruimte. De buitenunit neemt, afhankelijk van de grootte, 1m2 in beslag. Rondom de buitenunit heb je nog 0,5 meter vrije ruimte nodig.

Vervanging Cv-ketel, aansluiting Cv-ketel en installatie warmtepomp

Heb je een Cv-ketel en wil je die graag combineren met een warmtepomp om je huis mee te verwarmen? Dan is het belangrijk om te controleren hoe oud je Cv-ketel is en of deze geschikt is in combinatie met een warmtepomp.

 • Een Cv-ketel anders dan een Hr-ketel is niet geschikt om te combineren met een warmtepomp installatie.
 • Is je Cv-ketel bijna of meer dan 12 jaar oud, denk dan na over het vervangen van de ketel of het volledig overstappen naar elektrisch verwarmen met een warmtepomp.

Om erachter te komen wat voor soort warmtepomp voor jou het beste is kan je een installateur van warmtepompen vragen jou daarin te adviseren. In dit artikel op onze kennisbank hebben we een overzicht van de meest geinstalleerde warmtepompen.

Boiler of buffervat

Als je een warmtepompsysteem aanschaft heb je vaak de keuze om een buffervat naast je warmtepompsysteem te plaatsen. Deze ‘tonnen’ zijn vaak rond en zijn beschikbaar in verschillende groottes. Je hebt vaten van 50 tot en met 5.000 liter inhoud. Voor de meeste woningen heb je echter maar 50 tot 500 liter nodig om jouw woning te voorzien van warm tapwater. De ruimte die een buffervat in beslag neemt, varieert naarmate je kiest voor een grotere inhoud. De aansluiting van een buffervat op een warmtepompsysteem of een Cv-ketel wordt met de installatie van de warmtepomp meegenomen. De installateur plaatst het buffervat naast de warmtepomp om warmteverlies tussen de warmtepomp en het buffervat te voorkomen. Er zijn ook warmtepompen die een ingebouwd buffervat hebben. Dit is vaak handig als je niet zo veel ruimte hebt om een los buffervat te plaatsen in je woning.

De installateur zorgt ervoor dat alle warmte makende apparaten zoals een warmtepomp, zonneboiler, Cv-ketel, en/of elektrische Cv-ketel aan elkaar worden gekoppeld op de meest efficiënte manier.

Krijg vrijblijvend offertes voor een warmtepomp

Interesse in een warmtepomp? Via GreenHome vraag je eenvoudig offertes op voor een warmtepomp bij bedrijven bij jou in de buurt

Ontvang vrijblijvende offertes

Vergunningsaanvraag installatie warmtepomp

Woon je in een monument of beschermd stadsgezicht, of ga je grondwerkzaamheden uit laten voeren voor een bodem- of grondwaterbron? Dan is het verstandig om te kijken of je een vergunning nodig hebt om deze werkzaamheden uit te laten voeren. Via de gemeente of het omgevingsloket kun je zien of dit voor jouw situatie het geval is. Een simpele bouwaanvraag voor de plaatsing van een buitenunit kan al 8 tot 14 weken in beslag nemen. Voor het aanmelden van een bodembron kun je uitgaan van dezelfde proceduretijd. Ga je een grond-waterbron plaatsen? Dan heb je een watervergunning nodig van de provincie of het waterschap. Dit kost normaal gesproken 6 maanden.

Tips en waar je op moet letten bij de installatie van een warmtepomp

 • Heb je een buitenunit nodig en is deze geplaatst in het zicht? Er zijn omkastingen te koop die de buitenunit op een mooie manier verbergen. Daarmee verminder je ook meteen het geluid wat door de buitenunit gemaakt wordt. Vraag ernaar bij de installateur. De kosten voor een omkasting liggen tussen de €200,- en €400,-.
 • Kies één partij voor het ontwerp, uitvoering en inregeling van de installatie. Ook is het belangrijk om een geschreven handleiding en een mondelinge uitleg te vragen zodat je goed begrijpt hoe het systeem werkt.
 • Laat de installateur een verwarmingsprogramma op je thermostaat instellen zodat je nooit in de kou zit. Belangrijk is om ’s nachts de thermostaat niet handmatig naar beneden te draaien. Dit klinkt misschien vreemd, maar dit zorgt voor een lager rendement. In de ochtend moet de warmtepomp dan heel veel vermogen leveren om het huis weer op temperatuur te krijgen. Daarom is de isolatiewaarde van de woning ook belangrijk, zodat deze nauwelijks afkoelt. Dan kan de warmtepomp stabiel en continu blijven verwarmen.
 • Maak met de installateur afspraken over de zorg voor een goede werking van de warmtepomp met een servicecontract en installatiegarantie. De installateur is je grootste vriend in het behalen van een hoog rendement op je warmtepompsysteem.
 • Vind een betrouwbare installateur. Via GreenHome.nl kun je bedrijven benaderen die betrouwbaar zijn en in jouw regio diensten leveren. Daarnaast geven wij op opdrachten van betrouwbare installateurs een extra installatiegarantie ter waarde van €5.000,-. Dit geldt zodra je een offerte bij hen via het GreenHome platform aanvraagt.
 • Heb je al een waterbesparende douchekop? Warm water maken verbruikt veel energie, meer nog dan het verwarmen van je huis. Beperk dus zoveel mogelijk het warm water verbruik in de woning. Gebruik je veel warm water in de keuken? Dan kan je ook nadenken over een Cooker of keukenboiler. Nu heb je eindelijk een goed (duurzaam) excuus.
 • Pas leidingisolatie toe. Mocht dit nog niet gedaan zijn dan is dit een gemakkelijke maatregel om snel warmteverliezen mee te voorkomen. In combinatie met een laagtemperatuursysteem merk je hier nog meer van dan met een hoog temperatuur verwarmingssysteem. Doe dit dus voordat je een warmtepomp installeert!
 • Ga je passief koelen? Zorg dan dat je een sluitklep laat plaatsen in de vloerverwarming in de badkamer. Hiermee voorkom je dat er veel condens ontstaat en de vloeren en muren lang nat blijven. Daardoor kunnen vochtproblemen ontstaan.

Op zoek naar een betrouwbare installateur uit jou omgeving? Je vindt ze hier makkelijk op het GreenHome platform. Of lees eerst meer over de kosten van een warmtepomp?

Alles wat je moet weten over warmtepompen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina warmtepomp en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.