Installeren van een warmtepomp

Geschatte leestijd: 6 minuten
Plaatsen en installatie warmtepomp

Foto: succesvolle aanschaf en installatie warmtepomp

Overweeg je een warmtepomp aan te schaffen? In dit artikel lees je hoe de installatie van een warmtepomp in zijn werk gaat en waar je precies op moet letten. Grote kans dat je in ieder geval tegen deze vragen aan zult lopen:

 • Hoe vind ik een betrouwbare installateur?
 • Kies ik voor een standalone of een hybride warmtepompsysteem?
 • Welke bron gebruik ik om warmte aan te onttrekken?
 • Moet ik hiervoor mijn huis verbouwen, en hoe lang duurt de installatie?

Kies je voor een ventilatiewarmtepomp dan is de installatie doorgaans binnen een dag geklaard. Ben je echter van plan om een grondwater-water warmtepompsysteem aan te laten leggen dan is dit een stuk ingewikkelder. Je hebt een vergunning nodig, een boormachine, gecertificeerde installateurs en meer. We zetten hieronder de verschillende werkzaamheden per type warmtepomp voor je op een rijtje.

Hoe vind ik een betrouwbare installateur?

Het plaatsen van een warmtepomp vraagt om een installateur die verstand heeft van warmte- en koudetechniek. Hij is in staat om je woning te inspecteren en te berekenen of een warmtepompsysteem in jouw situatie goed zal renderen. De keuze van een installateur is zeer belangrijk en een klus op zich.

Maar hoe bepaal je of een installateur vakkundig is en dus in staat om jou van gedegen advies te voorzien? Waneer is een installateur ‘erkend’ en welke vakcertificaten bestaan er voor installateurs?

Er zijn een aantal keurmerken en certificaten die je een indicatie geven over de kwaliteit van een installateur. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp: dit is een kwaliteitskeurmerk waarvoor installateurs een theorie en praktijkexamen afleggen.
 • BRL 6000: dit certificaat is benodigd wanneer de bodem of grond(water) wordt gebruikt als bron voor je warmtepomp.
 • STEK-certificering: dit certificaat is benodigd wanneer er bij de installatie met koudemiddelen wordt gewerkt.
 • Uneto-VNI: dit is de brancheorganisatie voor installateurs. Het is een goed teken als een warmtepomp installateur hierbij is aangesloten.
 • Dutch Heat Pump Association: de Nederlandse branchevereniging voor warmtepomp fabrikanten. Ga na of de aangeboden warmtepomp een fabricaat is van een van de aangesloten producenten.
 • OK CV: dit is een keurmerk voor erkende installateurs die veilig met cv-ketels kunnen werken. Dit is een belangrijk keurmerk in het geval van een hybride warmtepomp en/of onderhoudswerkzaamheden.

Via GreenHome kun je eenvoudig erkende installateurs vinden in jouw omgeving en een vrijblijvende offerte aanvragen.

Hoe lang duurt de installatie van een warmtepompsysteem?

Dit is sterk afhankelijk van het gekozen warmtepompsysteem en de extra apparaten die je aanschaft of aan de warmtepomp koppelt. Ter indicatie, de gemiddelde tijd dat een installateur bezig is per type warmtepompsysteem:

 • Installatie ventilatiewarmtepomp: ½ dag
 • Installatie warmtepomp lucht-lucht: ½ – 1 dag
 • Installatie warmtepomp lucht-water: 1 – 1½ dag
 • Installatie warmtepomp bodem-water: 2 – 3 dagen
 • Installatie warmtepomp (grond)water-water: 1 week

Warmtebron of wisselaar plaatsen (water/ grond/ lucht)

Een warmtepomp kan zijn warmte (en soms ook koude) uit verschillende bronnen onttrekken. De bron heeft een belangrijke functie en bepaald in grote mate de efficiëntie (de COP of SCOP) en de investeringskosten van een warmtepompsysteem. Naast de eerder omschreven lucht, bodem en grond(water) bronnen zijn er nog een aantal alternatieve, minder voorkomende bronsystemen. Hierbij kun je denken aan riothermie, douchewater, biomassa en (diepe) aardwarmte (uit aardlagen dieper dan 500 meter). Deze bronnen zijn achterwege gelaten in dit artikel, omdat ze niet vaak toegepast worden in Nederland en/of in doorgaans geen optie zijn voor de bestaande bouw.

Het installeren van een buitenunit voor de aanzuiging van buitenlucht voor een lucht-water warmtepomp is relatief weinig werk. Voor een ventilatiewarmtepomp hoeft alleen de mechanische ventilatiebox vervangen te worden voor een ventilatiewarmtepomp en aangesloten te worden op je cv-ketel. Beide warmtepompsystemen worden dan vaak ook binnen een dag geïnstalleerd.

Wil je een bodem of grond(water) bron laten aanleggen? Dan is er een behoorlijke bouwkundige ingreep benodigd rondom en in je woning. Er moeten graafwerkzaamheden plaatsvinden en er wordt een watersysteem in de grond geplaatst. Dit komt neer op een klus van een paar dagen met aanzienlijke kosten. Als je gebruik wilt maken van een bron in de bodem moet er tevens een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente.

Tip! Als je een buitenunit nodig hebt, zorg dan voor voldoende ruimte. De buitenunit neemt, afhankelijk van de grootte, 1m2 in beslag. Rondom de buitenunit heb je nog 0,5 meter vrije ruimte nodig.

Vervanging cv-ketel, aansluiting cv-ketel en installatie warmtepomp

Heb je een cv-ketel en wil je die graag combineren met een warmtepomp om je huis mee te verwarmen? Dan is het belangrijk om te controleren hoe oud je cv-ketel is en of deze geschikt is voor verwarming in combinatie met een warmtepomp.

 • Een cv-ketel anders dan een hr-ketel is niet geschikt om te combineren met een warmtepomp installatie;
 • Is je cv-ketel bijna of meer dan 12 jaar oud, overweeg dan goed of je deze nog wilt vervangen of dat je wilt overstappen naar volledig elektrisch verwarmen met een warmtepomp.

Twijfel je welke warmtepomp het best past bij jouw specifieke situatie en behoeftes? Vraag een warmtepompen installateur je te adviseren. In dit artikel op onze kennisbank hebben we een overzicht van de meest geinstalleerde warmtepompen.

Boiler of buffervat

Bij de aanschaf van een warmtepompsysteem heb je de optie om een buffervat naast je warmtepompsysteem te laten plaatsen. Deze ‘tonnen’ zijn vaak rond en komen in verschillende groottes. Je hebt vaten van 50 tot en met 5.000 liter inhoud. In de meeste gevallen is een boilervat van 50 tot 500 liter voldoende om te voorzien in de warm tapwater vraag. De ruimte die een buffervat in beslag neemt, hangt samen met de inhoud. De aansluiting van een buffervat op een warmtepompsysteem of een cv-ketel gebeurt tijdens de installatie van de warmtepomp. De installateur plaatst het buffervat zo dicht mogelijk naast de warmtepomp om warmteverlies tussen de warmtepomp en het buffervat te voorkomen. Er zijn ook warmtepompen die een ingebouwd buffervat hebben. Dit is met name handig als je geen ruimte hebt voor een los buffervat in je woning.

De installateur zorgt ervoor dat alle warmte producerende apparaten zoals een warmtepomp, zonneboiler, cv-ketel, en/of elektrische cv-ketel zo efficient mogelijk met elkaar samenwerken.

Vergunningsaanvraag installatie warmtepomp

Woon je in een monument of beschermd stadsgezicht, of ga je grondwerkzaamheden uit laten voeren voor een bodem- of grondwaterbron? Check dan eerst of je een vergunning nodig hebt om deze werkzaamheden uit te laten voeren. Via de gemeente of het omgevingsloket kun je nagaan of dit voor jouw situatie het geval is. Een simpele bouwaanvraag voor de plaatsing van een buitenunit kan al 8 tot 14 weken in beslag nemen. Voor het aanmelden van een bodembron kun je uitgaan van dezelfde proceduretijd. Kies je voor een grond-waterbron installatie? Dan heb je een watervergunning nodig van de provincie of het waterschap. Dit duurt gemiddeld zo’n 6 maanden.

Tips en waar op te letten bij de installatie van een warmtepomp

 • Vind een betrouwbare installateur. Via GreenHome.nl kun je bedrijven benaderen die betrouwbaar zijn en in jouw regio diensten leveren. Daarnaast geven wij op opdrachten van betrouwbare installateurs een extra installatiegarantie ter waarde van €5.000,-. Dit geldt zodra je een offerte bij hen via het GreenHome platform aanvraagt.
 • Kies één partij voor het ontwerp, uitvoering en inregeling van de installatie. Ook is het belangrijk om een geschreven handleiding en een mondelinge uitleg te vragen zodat je goed begrijpt hoe het systeem werkt.
 • Maak met de installateur afspraken over de garantie van de warmtepomp met een servicecontract en installatiegarantie. De installateur is je grootste vriend bij het behalen van een hoog rendement op je warmtepompsysteem.
 • Laat de installateur een verwarmingsprogramma op je thermostaat instellen zodat je nooit in de kou zit. Draai de thermostaat ‘s nachts niet handmatig naar beneden. Dit klinkt misschien vreemd, maar dit zorgt voor een lager rendement. In de ochtend moet de warmtepomp dan namelijk heel veel vermogen leveren om het huis weer op temperatuur te krijgen. Daarom is goede isolatie van de woning zo belangrijk: hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmte er verloren gaat. Dan kan de warmtepomp stabiel en continu blijven verwarmen.
 • Heb je een buitenunit nodig en wordt deze in het zicht geplaatst? Er zijn omkastingen te koop die de buitenunit op een mooie manier verbergen. Hiermee verminder je ook meteen het geluid dat de buitenunit produceert. Vraag ernaar bij de installateur. De kosten voor een omkasting liggen tussen de €200 en €400.
 • Koop een waterbesparende douchekop. Warm water maken verbruikt veel energie, meer nog dan het verwarmen van je huis. Beperk dus zoveel mogelijk het warm water verbruik in de woning. Gebruik je veel warm water in de keuken? Dan kan je ook nadenken over een Cooker of keukenboiler. Nu heb je eindelijk een goed (duurzaam) excuus.
 • Pas leidingisolatie toe. Dit een gemakkelijke maatregel om snel warmteverliezen mee te voorkomen. In combinatie met een laagtemperatuursysteem merk je hier nog meer van dan met een hoog temperatuur verwarmingssysteem. Doe dit dus voordat je de warmtepomp laat installeren!
 • Ga je passief koelen? Zorg dan dat je een sluitklep laat plaatsen in de vloerverwarming in de badkamer. Zo voorkom je dat er veel condens ontstaat en de vloeren en muren lang nat blijven. Daardoor kunnen vochtproblemen ontstaan.

Op zoek naar een betrouwbare installateur in jouw omgeving? Je vindt ze hier makkelijk op het GreenHome platform. Of lees eerst meer over de kosten van een warmtepomp.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina warmtepomp en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.