Bèta-factor warmtepomp en de warmtevraag

Geschatte leestijd: 2 minuten
De bèta factor warmtepomp en de warmtevraag

De bèta-factor van een warmtepomp, wat is dat? In het geval van een hybride warmtepompsysteem heb je misschien weleens de term ‘bèta-factor’ voorbij zien komen. In dit artikel leggen we uit wat de bèta-factor is, wat deze zegt over je warmtepomp en wat dat betekent voor je energieverbruik.

Warmtevraag en bèta-factor warmtepomp

De bèta factor zegt iets over een hybride warmtepompsysteem. Specifieker, het zegt iets over de verdeling tussen de warmtepomp en de cv-ketel in het verwarmen van je woning. De bèta factor is een percentage dat aangeeft hoeveel procent van de energie die nodig is voor jouw woning geleverd kan worden door de warmtepomp. Dit is vaak het percentage warmte die jouw warmtepomp kan leveren ten opzichte van de totale warmtevraag van jouw woning in kW uitgedrukt.

Stel: jouw woning heeft een warmtevraag van 10 kW en de warmtepomp kan in maximaal 8 kW van deze warmtevraag voorzien dan heb je een hybride warmtepompsysteem met een bèta-factor van 0.8 of 80%.

Wat betekent de bèta-factor voor mijn energieverbruik?

Logischerwijs zou je nu denken dat de energie voor het verwarmen wordt verdeeld in 80% elektriciteit en 20% gas. Dit is echter niet het geval. De bèta-factor is namelijk berekend op het moment dat het buiten -100 Celsius is en de warmtevraag van de woning zeer hoog. Het hybride warmtepompsysteem moet dan dus alle zeilen bijzetten om te kunnen voorzien in de warmtevraag van 10 kW.

Nu zijn dergelijke momenten van extreme kou gedurende het jaar op één hand te tellen. Daarom kunnen we zeggen dat een hybride warmtepompsysteem met een bèta-factor van 0.8 in 97% van de tijd in de warmtevraag kan voorzien. Dit houdt in dat je hybride warmtepompsysteem voor 97% elektrisch verwarmt door middel van de warmtepomp en 3% met gas door middel van de cv-ketel.

Bèta-factorDekking jaarlijkse warmtevraag
1.0100%
0.998%
0.897%
0.795%
0.694%
0.592%
0.491%
0.388%

Effect van de bèta-factor warmtepomp op het financieel rendement?

Een warmtepomp werkt het meest efficient wanneer het temperatuurverschil tussen bron en afgiftesysteem beperkt is. D rendement voor een warmtepomp wordt uitgedrukt als de ‘Coefficient of Performance’ (COP). De COP bij een buitentemperatuur van -100 Celsius is vele malen kleiner dan bij een buitentemperatuur van 50 Celsius. Het financiële rendement wordt dan automatisch ook kleiner. In een eerder artikel legden we uit dat wanneer de COP van een warmtepomp onder de 2,7 komt, het financieel gunstiger is om met de cv-ketel te verwarmen. Stel dat de warmtepomp bij een buitentemperatuur van 30 Celsius een COP heeft van 2,7 dan is het financieel aantrekkelijker om met een buitentemperatuur van onder de 30 Celsius je woning te verwarmen met de cv-ketel.

Echter, zonder cv-ketel hoef je minder geld te investeren in een extra apparaat in je woning. Voor die paar dagen in het jaar is het dan misschien niet interessant om met een cv-ketel bij te stoken. In dat geval ben je met enkel een warmtepomp voordeliger uit dan met een combinatie van een warmtepomp en cv-ketel. Je verwarmt dan volledig elektrisch met een bèta-factor van 1.0.

Lees hier meer over het rendement van een warmtepomp (COP).

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina warmtepomp en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.