Bèta factor warmtepomp en de warmtevraag

Geschatte leestijd: 2 minuten
De bèta factor warmtepomp en de warmtevraag

De bèta factor warmtepomp, wat is dat? In het geval van een hybride warmtepompsysteem dan heb je misschien weleens de bèta factor voorbij horen komen. De bèta factor is een getal dat aangeeft in hoeverre jouw hybride warmtepompsysteem gebruik maakt van de warmtepomp en de Cv-ketel.

Warmtevraag en bèta factor warmtepomp

De bèta factor is een percentage dat aangeeft hoeveel procent van de energie die nodig is in jouw woning, geleverd kan worden door de warmtepomp. Dit is vaak het percentage warmte die jouw warmtepomp kan geven ten opzichte van de warmtevraag van jouw woning in kW uitgedrukt.

Stel dat jouw woning een warmtevraag heeft van 10 kW en jij kan met jouw warmtepomp maximaal 8 kW aan warmte maken dan betekent dit dat je hybride warmtepompsysteem met een bètafactor van 0.8 of 80% werkt.

Wat betekent de bèta factor voor mijn energieverbruik?

Logischerwijs zou je nu denken dat de energie voor het verwarmen verdeeld wordt in 80% elektra en 20% gas. Dit is echter niet het geval. De bètafactor is namelijk berekend op het moment dat het buiten -100 Celsius is en de warmtevraag van de woning zeer hoog. Het hybride warmtepompsysteem moet dus alle zeilen bijzetten om te voorzien in de warmtevraag van 10 kW.

Gedurende het jaar zijn die momenten van extreme kou op één hand te tellen en daarom kunnen we zeggen dat een hybride warmtepompsysteem met een bètafactor van 0.8 in 97% van alle warmte kan voorzien die je gedurende het hele jaar nodig hebt. Dit betekent dus dat je hybride warmtepompsysteem 97% elektrische verwarmt met de warmtepomp en 3% door middel van de gasgestookte Cv-ketel.

Bèta factorDekking jaarlijkse warmtevraag
1.0100%
0.998%
0.897%
0.795%
0.694%
0.592%
0.491%
0.388%

Effect van de bèta factor warmtepomp op het financieel rendement?

Een warmtepomp werkt het beste wanneer het temperatuurverschil tussen bron en afgiftesysteem klein is. Dit noemen we ook wel de COP. De COP bij een buitentemperatuur van -100 Celsius is vele malen kleiner dan met een buitentemperatuur van 50 Celsius. Dit betekent dat het financiële rendement ook kleiner wordt. In een eerder artikel hebben we al uitgelegd dat wanneer de COP van een warmtepomp onder de 2,7 komt, het financieel gunstiger is om met een Cv-ketel te verwarmen. Stel dat je met een buitentemperatuur van 30 Celsius een COP hebt van 2,7 dan wil je met een buiten temperatuur onder de 30 Celsius je huis verwarmen met de Cv-ketel.

Echter is het zo dat je zonder Cv-ketel minder geld hoef te investeren in een extra apparaat in je woning. Het is dus misschien voor die paar dagen in het jaar niet interessant om met een Cv-ketel bij te stoken. Dan ben je met enkel en alleen een warmtepomp gunstiger uit dan een combinatie van een warmtepomp en Cv-ketel. Dit betekent dat je met een bèta factor van 1.0 werkt en je volledig elektrisch verwarmt.

Lees hier meer over het rendement van een warmtepomp (COP).

Alles wat je moet weten over warmtepompen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina warmtepomp en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.