Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor het isoleren van de vloer?

Geschatte leestijd: 4 minuten
isolatiemateriaal

Er zijn verschillende isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van de vloer. Tussen de verschillende materialen zitten veel verschillen. Zo zijn er verschillen te zien in prijs, milieu-impact en de toepassingsmogelijkheden. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende materialen voor vloer- en bodemisolatie.

Vloerisolatie materialen

PUR schuim

PUR schuim is een veelgebruikt materiaal voor vloerisolatie en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Het zorgt voor een goede vochtdichte en luchtdichte afsluiting van de vloer. Het PUR schuim wordt tegen de onderkant van de begane grondvloer gespoten vanuit de kruipruimte. Naast de onderkant van de vloer wordt ook een deel van het opgaande metselwerk vaak mee geïsoleerd. Lees alle voor- en nadelen van PUR schuim

Thermoskussens/Folie.

Thermoskussens bestaan uit diverse lagen reflecterend folie waar een luchtlaag tussen zit. TonZon is de bekendste maar er zijn verschillende varianten. De luchtzakken worden tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Tevens is het handig om op bodem van de kruipruimte een bodemfolie (soort plastic folie) te plaatsen tegen het vocht. Thermokussens zijn waterafstotend en zijn bestendig tegen schimmelvorming en rot. Lees alle voor- en nadelen van thermoskussens

Isolatieplaten

Er zijn verschillende materialen die in plaatvorm te krijgen zijn. Twee veel voorkomende materialen zijn EPS of XPS, ook wel piepschuim genoemd. De isolatieplaten zijn vaak een paar centimeter dik en worden aan de onderzijde van de begane grondvloer aangebracht. EPS en XPS zijn zogenaamde piepschuim platen en bestaan uit miljoenen cellen die erg goed isoleren. Dit materiaal wordt vrijwel standaard bij de bouw van een woning gebruikt en zie je dan ook meestal bij woningen die na 1980 zijn gebouwd.

Minerale en natuurlijke wol

Minerale en natuurlijke wol bestaan uit vezelachtig materiaal die vaak opgerold als een deken te koop zijn. Vooral de minerale wolsoorten zoals glas- en steenwol zijn al decennialang in het gebruik in de bouwwereld. Natuurlijke wolsoorten zijn vrij nieuw maar zie je inmiddels steeds vaker gebruikt worden. Natuurlijke wolsoorten zijn vlas, hennep en schapenwol.

Glaswol (opgespoten)

Naast glaswoldekens heb je ook glaswol die opgespoten wordt. Dit is een vergelijkbaar proces als het opspuiten van PUR met als voordeel dat het niet schadelijk is voor mens en milieu. Glaswol wordt onder druk met een lijmtoevoeging aan de onderkant van de vloer aangebracht. Doordat het opgespoten wordt en alle moeilijke hoekjes, naden en kieren kan bereiken, zorgt dit voor een goed afgedekt resultaat. Hierdoor zal je huis ook minder last hebben van warmteverlies door naden en kieren. Nadeel van dit materiaal is dat de opstartkosten hoog zijn waardoor dit zeker bij kleine oppervlaktes in prijs hoog uitvalt.

Materialen voor bodemisolatie

Voor bodemisolatie worden andere materialen gebruikt dan voor vloerisolatie. Het isolatiemateriaal kan in dat geval niet aangebracht worden door iemand die onder de vloer komt. Hier is vaak geen ruimte voor. In dat geval wil je een flexibel materiaal in de kruipruimte doen door middel van een spuit. Hiervoor zijn de meest gebruikte materialen: EPS parels en chips. Een derde oplossing is het gebruik van zogenaamde isolatiematrassen. Om dit te kunnen plaatsen moet je wel in de kruipruimte kunnen komen als isolatiespecialist.

EPS parels en chips

Een gemakkelijke methode voor het toepassen van bodemisolatie is het vullen van de kruipruimte met EPS parel of chips. Hiermee bedek je de bodem en zorg je ervoor dat kou vanuit de grond niet de kruipruimte en vervolgens je woning intrekt. Afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte wordt er daarom een laag aangelegd van ongeveer 25 cm. Hoe dikker de laag, hoe hoger de isolatiewaarde. De korrels en chips zijn gemaakt van Polystyreen (EPS) en bestaan grotendeels uit lucht. Vergeleken met chips, zijn parels een stuk kleiner. Parels hebben een diameter van 3 mm, chips zo’n 3 cm. Het voordeel van de chips is dat deze minder snel aan je lijf blijft kleven zodra je naderhand in de kruipruimte moet zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een kabel wilt trekken onder de vloer. In dat geval is chips de meest praktische oplossing.

Isolatiematrassen

Isolatiematrassen zijn plastic zakken met daarin EPS parels in combinatie met reflecterende folie. De matrassen hebben een dikte van 10 tot 12 cm. De materialen hebben een vergelijkbaar effect als de losse parels.

Liever geen schelpen

Een natuurlijk alternatief op de EPS parels, chips of isolatiematrassen zijn schelpen. Dit kom je nog vaak tegen op bouwbeurzen maar wordt in de praktijk niet vaak toegepast. De schelpen zijn een goed middel tegen vochtproblemen in de kruipruimte maar hebben geen isolerende werking. Daardoor zal de kou vanuit de bodem nog steeds de kruipruimte ingaan. Desondanks zul je een effect zien op de stookkosten omdat een droge vloer en fundering beter isoleert. EPS parels, chips of isolatiematrassen zorgen er ook voor dat vochtproblemen verdwijnen maar hebben daarnaast ook een isolerende functie. Deze materialen isoleren ook de kou in de bodem en werken voorkomen daarmee warmteverlies of overdracht van kou in de kruipruimte. Daarom is het gebruik van schelpen af te raden.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Welke isolatiemateriaal is het meest geschikt voor jouw vloer?

Dat is niet direct te zeggen zonder de situatie onder de vloer te zien. Wat het beste materiaal is hangt af van het huis en de situatie van de kruipruimte, maar ook van je persoonlijke voorkeur. Het is daarom aan te raden een of meerdere erkende installateurs te vragen de kruipruimte te bekijken en een advies uit te brengen. Er zijn meerdere geschikte materialen die toepasbaar zijn. Wanneer je kan kiezen uit meerder oplossingen dan heb je hier een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Vloerisolatie is duurder dan bodemisolatie. Het heeft echter ook meer effect en levert meer energiebesparing en comfort op dan bodemisolatie. Indien de kruipruimte en het budget dat toelaten is het advies om altijd voor vloerisolatie te kiezen.
  • Als de kruipruimte niet voldoende hoogte heeft (minder dan 30cm bij houten vloeren of 50cm bij betonnen vloeren) dan is vloerisolatie waarschijnlijk lastig. Bodemisolatie is dan vaak wel mogelijk en de enige oplossing.
  • Wil je TonZon maar heb je last van muizen of ratten? Muizen en ratten kunnen de folie doorknagen waardoor de isolatiewaarde afneemt. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat muizen niet meer in de kruipruimte kunnen komen. Isolatiespecialisten kunnen in dat geval speciale roosters plaatsen voor de ventilatiegaten. Daarnaast is het belangrijk om naden en kieren in de kruipruimte dicht te maken zodat ze daar niet doorheen kunnen.
  • Als er veel leidingwerk in de kruipruimte aanwezig is dan kan dat consequenties hebben voor de materiaalkeuze. Thermokussens en isolatieplaten zijn dan lastig aan te brengen.

Nog een laatste tip: sommige vakspecialisten werken maar met 1 of 2 type isolatiematerialen. Zij zullen geneigd zijn je daarom deze aan te raden. Het is daarom aan te bevelen altijd nog een offerte op te vragen bij een tweede isolatiespecialist.

TIP: wat je niet wilt missen over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter