Welke vloerisolatie materialen zijn geschikt voor jouw huis?

Geschatte leestijd: 3 minuten
Vloerisolatie materialen

Er zijn verschillende vloerisolatie materialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van de vloer.  Hieronder een overzicht van de meest voorkomende materialen voor vloerisolatie en voor bodemisolatie:

Vloerisolatie materialen

PUR schuim

PUR schuim is een veelgebruikt materiaal voor vloerisolatie en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Het zorgt voor een goede vochtdichte en luchtdichte afsluiting van de vloer. Het PUR schuim wordt tegen de onderkant van de begane grondvloer gespoten vanuit de kruipruimte. Naast de onderkant van de vloer wordt ook een deel van het opgaande metselwerk vaak mee geïsoleerd. Lees alle voor- en nadelen van PUR schuim

Thermoskussens/Folie.

Thermoskussens bestaan uit diverse lagen reflecterend folie waar een luchtlaag tussen zit. TonZon is de bekendste maar er zijn verschillende varianten. De luchtzakken worden tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Tevens is het handig om op bodem van de kruipruimte een bodemfolie (soort plastic folie) te plaatsen tegen het vocht. Thermokussens zijn waterafstotend en zijn bestendig tegen schimmelvorming en rot. Lees alle voor- en nadelen van thermoskussens

Isolatieplaten

Er zijn verschillende materialen vloerisolatie platen. Vier veel voorkomende materialen zijn EPS, PUR, PIR (piepschuim) of glaswol.

De isolatieplaten zijn een paar centimes dik en worden tegen de onderzijde van de begane grondvloer aangebracht. PIR/PUR zijn piepschuim platen en bestaan uit miljoenen cellen die erg goed isoleren. Het is hetzelfde materiaal als gespoten PUR, maar het is hier in een fabriek voorgefabriceerd. Het heeft een hoge isolatiewaarde, maar is wel aan de prijs. Een alternatief is glaswol maar dat is vaak minder goed bestand tegen het vocht in de kruipruimte en isoleert minder goed.  Lees alle voor- en nadelen van isolatieplaten

Materialen voor bodemisolatie

Voor bodemisolatie worden verschillende materialen gebruikt. De meest gebruikte zijn: EPS parels, chips en isolatiematrassen.

EPS

Een gemakkelijke methode voor bodemisolatie is het vullen van de kruipruimte met EPS parels, korrels of vlokken. Vaak wordt er een laag aangelegd van 20 tot 30 cm.  Hoe dikker de laag, hoe hoger de isolatiewaarde. De korrels en chips zijn vaak gemaakt van Polystyreen (EPS) en bestaan grotendeels uit lucht. Vergeleken met vlokken, zijn EPS parels een stuk kleiner dan vlokken. Parels hebben een diameter van 3 mm, chips zo’n 3 cm.

Isolatiematrassen

In isolatiematrassen zijn vaak EPS parels in plastic genaaid met een dikte van ongeveer 10-12 cm. De materialen hebben een vergelijkbaar effect als de losse parels. Een natuurlijk alternatief zijn de schelpen, maar die hebben weinig tot geen isolerende werking.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Welke vloerisolatiemateriaal is geschikt voor jouw huis?

Dat is niet direct te zeggen zonder de situatie te zien. Wat het beste materiaal is hangt af van het huis en de situatie van de kruipruimte, maar ook van je persoonlijke voorkeur. Het is daarom aan te raden een of meerdere erkende installateurs te vragen de kruipruimte te bekijken en een advies uit te brengen.

Het is dus lastig om een winnaar aan te wijzen zonder de kruipruimte te zien. Maar een paar adviezen:

  • Vloerisolatie is duurder dan bodemisolatie. Het heeft echter ook meer effect en levert meer comfort dan bodemisolatie. Indien de kruipruimte en het budget dat toelaat adviseren wij je voor vloerisolatie te kiezen.
  • Als de kruipruimte niet voldoende hoogte heeft (minder dan 35cm bij hout, 50cm bij beton) dan is vloerisolatie waarschijnlijk lastig. Bodemisolatie is dan de beste oplossing.
  • Neem geen TonZon als je last hebt van muizen. Ze kunnen de folie doorknagen waardoor de isolatiewaarde afneemt.
  • Als er veel leidingwerk in de kruipruimte aanwezig is dan kan dat consequenties hebben voor de materiaalkeuze. Thermokussens en isolatieplaten zijn dan lastiger aan te brengen.

Tip: sommige installateurs werken maar met 1 of 2 type isolatiematerialen. Zij zullen geneigd zijn je daarom deze aan te raden. Het is daarom aan te bevelen altijd nog een offerte op te vragen bij een tweede installateur.

TIP: wat je niet wilt missen over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter