Hoe pas je vloerisolatie toe als je geen kruipruimte hebt?

Geschatte leestijd: 3 minuten
Vloerisolatie isolatiefolie

Overweeg je vloerisolatie maar heb je geen kruipruimte? Of heb je wel een kruipruimte maar is die niet goed toegankelijk? Hoe maak je een kruipruimte toegankelijk? En zodra je toegang hebt tot de kruipruimte, wat is er dan mogelijk? Wanneer is isolatie aan de onderzijde van de vloer geen optie en is alleen isolatie op de bodem van de kruipruimte mogelijk? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en leggen we je uit waar je op moet letten als je vloer- of bodemisolatie wilt gaan toepassen.

Vloer isoleren met een slecht toegankelijke kruipruimte

Sommige woningen hebben wel een kruipruimte onder de woning, maar deze is niet toegankelijk. In dat geval moet er een luik worden gemaakt of een gat worden gegraven om in de kruipruimte te komen. De vloer of bodem wordt namelijk het meest effectief via de kruipruimte geïsoleerd.

De eerste uitdaging bij het isoleren van je vloer is om informatie te vinden over je eventuele kruipruimte. Het kan handig zijn om de bouwtekeningen van je woning er eens op na te slaan. Als jullie dezelfde woning hebben, kan het ook helpen om eens een kijkje bij de buren te nemen.

Om de kruipruimte of onderkant van de vloer te kunnen isoleren zijn details van de kruipruimte van belang, zoals de hoogte van de kruipruimte en het aantal compartimenten. Een alternatief is om een bouwkundig adviseur of een isolatiespecialist in te schakelen die dit voor je kan achterhalen.

De kruipruimte: waar moet je op letten?

Zodra je toegang hebt tot de kruipruimte of meer informatie hebt over de kruipruimte dan zijn er een aantal belangrijke punten die onderzocht moeten worden om te bepalen of je bodem- of vloerisolatie kan toepassen. De vloer aan de onderkant bedekken met isolatie heeft daarin de voorkeur omdat dit de beste resultaten oplevert wanneer je het warmteverlies uit je woning wilt beperken. De volgende punten zijn van belang om te achterhalen:

  • Wat is de hoogte van de kruipruimte (indien je een houten vloer hebt, de hoogte bodem tot steunbalken)?
  • Staat de kruipruimte regelmatig onder water of is er sprake van optrekkend vocht in de muren?
  • Zijn er ventilatiegaten aangebracht naar de kruipruimte toe of wordt de kruipruimte geventileerd via de spouwmuren?
  • Zijn er sporen van ongedierte zoals bijvoorbeeld muizen?
  • Is de onderkant van de vloer van hout of beton?
  • Lopen er leidingen of is er bedrading aanwezig onder de vloer?

Bodem isoleren of de onderzijde van de vloer?

Als je antwoord hebt op deze vragen kun je vervolgens bepalen welke isolatietechniek (bodem of onderkant vloer isoleren) in jouw situatie mogelijk is en welke materialen je kan gebruiken om het beste resultaat te halen. Wil je meer weten over de verschillende isolatiematerialen die je kunt gebruiken voor het isoleren van de bodem of onderzijde van de vloer? In dit artikel vind je een overzicht van de meest toegepaste vloerisolatie materialen.

Uiteindelijk zal een isolatiespecialist een inschatting kunnen maken van wat er wel en niet mogelijk is qua isolatie. Houd er rekening mee dat het isoleren van de onderkant van de vloer of bodem wel duurder uitpakt als de kruipruimte minder goed toegankelijk is. De tijd die nodig is om te isoleren is vaak wat langer. Met name graven kan in sommige gevallen een uitdagende klus zijn.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Vloerisolatie zonder kruipruimte

Voor woningen zonder kruipruimte (of woningen in een appartementencomplex) is er is de mogelijkheid om onder de vloerbedekking een isolatielaag aan te brengen. Daarvoor moet wel de huidige vloerbeddeking verwijderd worden. Grofweg heb je twee opties:

Optie 1: Aanbrengen zwevende dekvloer. Een zwevende dekvloer is een vloer die wordt aangebracht op een bestaande draagvloer. Er wordt isolatiemateriaal aangebracht tussen de grondvloer en de dekvloer, waardoor er energie bespaard wordt en er een betere geluidsisolatie is. Vanwege de geluidsisolatie is dit vaak ook een vereiste die wordt voorgeschreven in de huisregels of VVE wanneer je een laminaat of houten parketvloer laat leggen in een appartement met onderburen. Met het aanbrengen van een dekvloer komt de vloer wel wat omhoog. Houd daarbij dan rekening met de hoogte van deuren en plinten.

Optie 2: Breng een nieuwe vloer aan, waarbij de onderzijde van de vloer is voorzien van isolatiemateriaal. Een voorbeeld daarvan is een isolerend ondertapijt.

Nieuwe vloer aanbrengen

Het aanbrengen van een nieuwe vloer is een grote klus die je niet vaak laat uitvoeren. Maar als je besluit om een nieuwe vloer te plaatsen houd er dan rekening mee om voldoende isolatie te plaatsen aan de onderkant van de vloer of in de vloer zelf. Vraag naar de isolatiewaarde (Rc-waarde) van de nieuwe vloer om te bepalen of de vloer voldoende isolerend is. Een Rc-waarde van minimaal 4 is in de regel voldoende om effectief verlies van warmte tegen te gaan. Zo heb je geen kouden voeten meer!

Wat je verder moet weten over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.