Vloerisolatie

Vloer isoleren: waar moet je op letten?

Geschatte leestijd: 2 minuten
EPS vloerisolatie

Je vloer isoleren zorgt voor een flinke besparing op je gasrekening en het comfort in huis neemt toe. Maar hoe weet je of jouw vloer geschikt is voor vloerisolatie? Hoe werkt het isoleren van je vloer en welke materialen zijn geschikt voor vloerisolatie?

Vloer isoleren

De makkelijkste en goedkoopste manier om de vloer te isoleren is via de kruipruimte. De best isolerende vorm is het isoleren van de bovenkant van de kruipruimte, aan de onderkant van de vloer dus. Voor het aanbrengen van isolatie aan de onderzijde van de vloer moet de kruipruimte wel een bepaalde hoogte hebben. Zowel houten als betonnen vloeren kunnen geïsoleerd worden.

In hoofdlijnen gaan de volgende regels op voor huizen om de vloer te isoleren:

  • Bouwjaar voor 1930: veel huizen voor deze tijd hebben geen kruipruimte. Je kan een extra isolatielaag onder de vloerbedekking aanbrengen, maar dit zijn vaak dure oplossingen en je vloer zal hoger uitvallen.
  • Bouwjaar tussen 1930 en 1975: deze huizen hebben vrijwel altijd een kruipruimte en die zijn tijdens de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Hier is vloerisolatie een goede optie om het huis te verduurzamen en behaaglijker te maken.
  • Bouwjaar na 1976: over het algemeen zijn de huizen na deze periode voorzien van een vorm van isolatie. Het gebruikte isolatiemateriaal is niet fantastisch. Soms kan het dus lonen nog extra isolatiemateriaal aan te brengen. Vloeren in woningen na 1990 zijn over het algemeen goed geïsoleerd.

Alternatieven om de vloer te isoleren

Bodemisolatie

Is de kruipruimte niet hoog genoeg? Als alternatief kan je de bodem van de kruipruimte isoleren. Dit heet bodemisolatie. Er wordt materiaal aangebracht op de vloer van de kruipruimte. Het is een goedkopere vorm van isolatie, maar het heeft ook minder effect dan vloerisolatie. Bodemisolatie is wel erg effectief als de kruipruimte erg vochtig is, of als je last van vochtproblemen in huis hebt.

Isoleren bovenzijde vloer

Indien er geen kruipruimte is, kan de vloer geïsoleerd worden door middel van het aanbrengen van een isolerend ondertapijt of dekvloer. Hiermee komt de vloer wel enkele centimeters hoger te liggen wat niet altijd een optie is. Bij houten vloeren kan er isolatiemateriaal tussen de balken gespoten worden.

Vloerisolatie is een klus die vaak binnen een dag kan worden uitgevoerd door een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Ons advies is een specialist uit te nodigen om bij jou thuis de situatie te bekijken en je te laten adviseren.

Isolatiematerialen voor vloerisolatie

Grofweg zijn er twee materialen van vloerisolatie. Dempende materialen (isolatieschuim, matrassen, platen) en reflecterende materialen (folie). Dempende materialen zorgen ervoor dat de kou uit de kruipruimte lastiger het huis binnen komt en dat de warmte langer in huis blijft. Reflecterende materialen kaatsen de warmte uit het huis terug waardoor de warmte in huis blijft. TonZon is een veelgebruikt isolatiefolie voor vloerisolatie.

Voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte worden vaak isolatiechips of isolatieparels (piepschuim) gebruikt. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van isolatiematrassen. Deze zijn gemaakt van folie en gevuld met isolerende bolletjes. De natuurlijke variant is het storten van een laag natuurschelpen.

De eigenschappen van het isolatiemateriaal zijn belangrijk. Maar de kwaliteit waarmee het wordt aangebracht is minstens zo belangrijk. Kies daarom voor een gespecialiseerd en erkend bedrijf op dit gebied.

Tip: sommige installateurs werken met slechts 1 of 2 type isolatiematerialen. Zij zullen geneigd zijn je daarom deze aan te raden. Wij raden jou aan nog een offerte op te vragen bij een tweede installateur die met andere materialen werkt. Zo krijg je een totaalbeeld van wat er mogelijk is.

Dit moet je nog nog meer weten over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter