Thermoskussens: voor- en nadelen

Geschatte leestijd: 3 minuten
thermoskussens

Er zijn verschillende materialen om je vloer mee te isoleren. Een van die materialen is thermoskussens. Thermoskussens zijn kussens bestaande uit verschillende lagen reflecterend folie. De kussens zijn gevuld met lucht en worden in lange banen aan het plafond van de kruipruimte (dus de onderkant van je vloer) bevestigd. Ze worden vervolgens afgesloten met dubbelzijdig tape. Op de vloer van de kruipruimte wordt meestal ook een laag bodemfolie aangebracht voor de vochtbestendigheid. De bekendste vorm van deze variant van vloerisolatie is de zogenaamde TonZon vloerisolatie. Er zijn echter meerdere alternatieven. 

Voordelen thermoskussens

 • Thermokussens hebben een hoge isolatiewaarde.
 • Thermokussens zijn, indien goed aangebracht, vochtwerend.
 • De warmte wordt terug in de woning gereflecteerd, dit levert extra comfort op in de woonruimten.
 • Doordat de vloer meer warmte vasthoudt en de kruipruimte droger blijft, worden vochtproblemen voorkomen.
 • Thermokussens zijn brandveilig.
Thermokussens kruipruimte isolatie

Thermokussens die in de kruipruimte worden aangebracht

Nadelen thermoskussens

 • Wanneer er veel leidingen door je kruipruimte lopen, kan het lastig zijn om thermoskussens als vloerisolatie aan te brengen.
 • Bepaalde varianten van thermoskussens zijn nogal kwetsbaar. Laat je goed informeren over de verschillende varianten. TonZon verliest een groot deel van zijn isolatiewaarde als er een gat in de luchtkussens ontstaat. Als er veel ongedierte in de kruipruimte zit en deze onverhoopt een gat in de luchtkussens knagen, heb je een probleem.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Wanneer thermoskussens?

Thermoskussens zijn een hoogwaardig isolatiemateriaal voor je vloer. De kruipruimte onder je vloer moet echter wel groot genoeg zijn om de kussens aan te kunnen brengen. Mocht je een vrij kleine kruipruimte onder je vloer hebben dan is bodemisolatie wellicht een meer geschikte keuze. Daarnaast zijn thermoskussens vrij kwetsbaar, vooral met betrekking tot ongedierte, en kan het erg lastig zijn om de kussens aan te brengen in een kruipruimte met veel leidingen. Heb je echter een enigszins hoge kruipruimte, waar weinig leidingen doorheen lopen, dan zijn thermoskussens een uitermate geschikt isolatiemateriaal. Zeker onder houten vloeren kiezen veel mensen voor deze vorm van isolatie. Het is een duurder alternatief dan bodemisolatie, maar daar staat een hoge isolatiewaarde (en resultaat) tegenover.

TonZon vloerisolatie

Een van de meest gebruikte varianten van thermoskussens vloerisolatie is TonZon. In tegenstelling tot de andere varianten heeft TonZon géén luchtbolletjes in het materiaal verwerkt. TonZon hangt meerdere lagen reflecterende folie onder elkaar en houdt de lucht daartussen vast. TonZon hanteert hiermee dus een andere techniek dan de andere varianten. TonZon is van Nederlandse bodem en geniet grote bekendheid in de markt. Let wel: laat TonZon alleen aanbrengen door een partij die er ervaring mee heeft. Het is een relatief dure vorm van isolatie en levert alleen de resultaten als het vakkundig is aangebracht.

Wanneer TonZon?

TonZon is een goed isolatiemateriaal, maar aan de dure kant. De prijs van TonZon ligt veelal tussen de €32,- en €37,- per vierkante meter. Wanneer kan je het beste voor TonZon kiezen? Het is moeilijk daar iets algemeens over te zeggen, maar er zijn wel wat richtlijnen. Zo zijn thermoskussens (categorie materiaal waar TonZon onder valt) goed geschikt voor houten vloeren. Alternatieven, zoals het schuim, sluiten vocht op waardoor de balken kunnen gaan rotten. Dat is bij TonZon niet het geval. Het wordt tussen de balken opgehangen, waardoor het hout kan blijven ademen. Dat is voor veel mensen een zeer concrete reden om voor een isolatiefolie te kiezen. Anderzijds is het folie wel kwetsbaar. Als er gaten ontstaan in de luchtkamers van de folies dan verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde. Heb je last van ongedierte dan is TonZon een minder goed alternatief. Andere thermoskussens en isolatiefolies zijn dan meer geschikt. Die zijn iets minder kwetsbaar. Een laatste voordeel van TonZon is dat het demontabel is. Moet er dus een keer iets gebeuren aan de vloer vanuit de kruipruimte, dan is het folie makkelijk te verwijderen. Wil je een overzicht van de verschillende materialen? Lees hier een overzicht voor alle type materialen en de voor- en nadelen.

TonZon advies

Wat kan er fout gaan? De beoordeling van je kruipruimte is cruciaal. TonZon verliest namelijk erg snel zijn isolatiewaarde zodra er een luchtgat in de folie zit. Op het moment dat je woning last heeft van ongedierte is het niet aan te raden om TonZon te gebruiken. Daarnaast moet er voldoende ruimte onder de vloer zijn (minimaal 50 cm hoogte) om het folie goed aan te kunnen brengen. Dat kan je zelf nagaan door in de kruipruimte te kijken.

Het is erg belangrijk om je goed te laten adviseren door een isolatiespecialist. Elke woning en elke wens is anders, waardoor het belangrijk is om een advies op maat te krijgen. Wij raden je aan om je door bedrijven met verschillende materialen te laten adviseren. Wil je een isolatiespecialist bij jou thuis langs laten komen voor een goed advies? Zet dat duidelijk bij de opmerkingen in een vrijblijvende offerte aanvraag. Niet elk bedrijf werkt namelijk met TonZon.

TIP: wat je niet wilt missen over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

1 reactie

 • Reageren
  T.m.van Twillert
  13 december 2017 at 09:42

  Na het lezen van de verschillende issolatie mogelijkheden, heb ik een goed beeld gekregen wat er zoal mogelijk is. Heldere informatie.

 • Laat een reactie achter