Thermoskussens: de voor- en nadelen

Geschatte leestijd: 5 minuten
Thermokussens vloerisolatie

Als je het hebt over vloerisolatie dan heb je ongetwijfeld weleens de term thermoskussens, isolatiefolie of TonZon gehoord. Een lichtgewicht isolatiemateriaal wat in principe bij elke soort vloer toegepast kan worden. Wil je weten of thermokussens voor jouw vloer geschikt zijn? In dit artikel lees je of dat zo is en hoe thermoskussens werken. Daarnaast lees je meer over de voor- en nadelen van dit materiaal.

Wat zijn thermoskussens en hoe werkt het?

Warmteverlies in huis ontstaat door 3 verschillende natuurkundige principes; straling, geleiding en stroming. Om dit tegen te gaan wil je het moeilijker maken om de warmte door een constructie te laten gaan. Dit doe je door isolatiemateriaal toe te passen. Stilstaande lucht (in de thermoskussens) is weliswaar geen materiaal maar isoleert wel goed. Daarbij komt dat de reflecterende folie het warmteverlies via straling tegen gaat. Dit is het voordeel ten opzichte van andere isolatiematerialen.

Thermoskussens is een isolatiemateriaal bestaande uit verschillende lagen reflecterend folie. De kussens zijn gevuld met lucht en worden in lange banen aan de onderkant van de vloer, het plafond van de kruipruimte, bevestigd. Ze worden vervolgens afgesloten met dubbelzijdig tape. De stilstaande lucht voorkomt het lekken van warmte naar de kruipruimte. De reflecterende folie op zijn beurt weerkaatst warmtestraling terug naar de vloer. Op die manier wordt warmteverlies voorkomen.

Op de vloer van de kruipruimte wordt meestal ook een folie aangebracht om vocht vanuit de bodem tegen te houden. Hiermee voorkom je dat vocht in de kruipruimte komt en op de fundering condenseert. De bekendste vormen van dit soort vloerisolatie zijn zogenaamde TonZon, Isofolie of PIF-folie. Dit zijn merken die een ISSO-registratie hebben waarmee de werking en betrouwbaarheid gegarandeerd is.

Kosten thermokussens

De prijs voor vloerisolatie ligt gemiddeld tussen de €35 en €40 per m2 inclusief installatie en btw. Heb je een kleinere vloer dan 40m2 dan betaal je al snel iets meer vanwege de relatief hoge voorrij- en opstartkosten. In sommige gevallen kunnen er extra kosten bijkomen voor muizenroosters en ventilatieroosters. Daarnaast kan het voorkomen dat er een gat onder of door de fundering gegraven moet worden om onder de hele woning te kunnen komen.

 • Gat maken fundering: €50 – €100 per gat
 • Gat graven onder fundering: €150 – €250 per gat
 • Muizenroosters plaatsen: €15 – €20 per stuk
 • Ventilatieroosters boren en plaatsen: €80 – €120 per ventilatierooster

10% tot 25% besparing op de stookkosten

Een gemiddelde eengezinswoning bespaart met vloerisolatie al snel tussen de 170 tot 400m3 aan gas per jaar. Data betekent een jaarlijkse besparing van €125 -€300 op de energierekening. De gemiddelde terugverdientijd ligt daarmee op 6-11 jaar. Het rendement, vergelijkbaar met spaarrente, is 5,5% tot 7,5% per jaar. Heb je vloerverwarming dan bespaar je zelfs nog meer.

Hier lees je meer over de kosten en rendement van vloer- en bodemisolatie.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Wanneer pas je thermoskussens of isolatiefolie toe?

Thermoskussens zijn een hoogwaardig isolatiemateriaal voor je vloer. De kruipruimte onder je vloer moet echter wel groot genoeg zijn om de kussens aan te kunnen brengen. Om isolatiefolie te plaatsten heeft de isolatie specialist werkruimte nodig onder de vloer. Bij een betonnen vloer moet de hoogte minimaal 50cm zijn. Voor een houten vloer is minimaal 30cm onder de houten balken nodig. Is je kruipruimte te laag dan is bodemisolatie wellicht een betere optie.

Thermoskussens zijn vrij kwetsbaar. Het is dunne folie en dat kan snel kapot gaan. Normaal gesproken, als er niets onder de vloer gebeurt, is dat geen probleem maar een aantal situaties kunnen leiden tot schade. Door ongedierte en werkzaamheden onder de vloer kunnen de luchtkussens beschadigd raken. Dit heeft als gevolg dat de isolerende werking niet meer gegarandeerd kan worden. Een oplossing voor het tegengaan van werkzaamheden is er niet. Als je vaak in de kruipruimte moet zijn dan is voorzichtigheid geboden of het advies om een ander isolatiemateriaal te kiezen. Om ongedierte tegen te gaan kunnen er speciale ventilatieroosters geplaatst worden. Deze hebben kleine gaatjes waar muizen niet doorheen kunnen. Op die manier is het ongedierte probleem in de meeste gevallen opgelost.

Zeker onder houten vloeren kiezen veel mensen voor deze vorm van isolatie. Vocht tussen de vloerbalken heeft geen kans maar de balken kunnen blijven ademen. Daarnaast is het milieuvriendelijk (weinig materiaalgebruik) en goed bestand tegen vocht.

TonZon vloerisolatie

Tonzon isolatiefolie

Tonzon isolatiefolie tussen houten vloerbalken geplaatst.

Een van de meest gebruikte varianten van thermoskussens is TonZon. In tegenstelling tot de andere varianten heeft TonZon géén luchtbolletjes in het materiaal verwerkt. TonZon hangt meerdere lagen reflecterende folie onder elkaar en houdt de lucht daartussen vast. TonZon hanteert hiermee dus een andere techniek dan de andere varianten. TonZon is van Nederlandse bodem en geniet grote bekendheid in de markt. Let wel: laat TonZon alleen aanbrengen door een partij die er ervaring mee heeft. Het is een relatief dure vorm van isolatie en levert alleen de resultaten als het vakkundig is aangebracht.

Voor- en nadelen thermokussens

Voor de meeste woningen is isolatiefolie het meest geschikte materiaal om de vloer mee te isoleren. Je ziet dan ook dat er steeds meer vraag naar komt en inmiddels 1 van de meest gebruikte isolatiematerialen is. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van isolatiefolie.

Voordelen thermokussens

 • Thermoskussens hebben een hoge isolatiewaarde.
 • Thermoskussens zijn, indien goed aangebracht, vochtwerend.
 • De warmte wordt terug in de woning gereflecteerd, dit levert extra comfort op in de woonruimten.
 • Doordat de vloer meer warmte vasthoudt en de kruipruimte droger blijft, worden vochtproblemen voorkomen.
 • Thermokussens zijn vochtwerend.
 • Houten vloeren kunnen blijven ademen met thermokussens. Houtrot of andere vochtproblemen hebben weinig kans.

Nadelen thermokussens

 • Wanneer er veel leidingen door je kruipruimte lopen, kan het lastig zijn om thermoskussens als vloerisolatie aan te brengen.
 • Bepaalde varianten van thermoskussens zijn nogal kwetsbaar. Laat je goed informeren over de verschillende varianten. Vooral TonZon verliest een groot deel van zijn isolatiewaarde als er een gat in de luchtkussens ontstaat. Als er veel ongedierte in de kruipruimte zit en deze onverhoopt een gat in de luchtkussens knagen, heb je een probleem.

Waarom sommige isolatie specialisten klagen over isolatiefolies

Als je in contact komt met isolatie specialisten komt het vaak voor dat men negatief is over isolatiefolies of ander isolatiematerialen. Veelgehoorde klachten zijn dat het niet werkt en het erg kwetsbaar materiaal is. Waar komen deze klachten vandaan en zijn deze klachten terecht vraag je jezelf af? Om daar een goed antwoord op te geven is het belangrijk om een inzicht te krijgen in de wereld van isolatie specialisten.

Het isoleren van vloeren kan op veel verschillende manieren gedaan worden waarbij je allereerst de keuze hebt tussen vloer- en bodemisolatie. Als je vervolgens 1 van deze 2 maatregelen gekozen hebt is er een legio aan soorten isolatiemateriaal mogelijk. Om de bodem te isoleren kun je gebruik maken van: isolatiematrassen, EPS-parels/chips of schelpen. Om de onderkant van de vloer te isoleren zijn nog meer mogelijkheden namelijk;

 • PUR-isolatie;
 • Isolatiefolie;
 • Woldekens;
 • Gespoten wol
 • Isolatieplaten.

Tip: maak een keuze uit meerdere specialisten

Voor al deze isolatiematerialen zijn ook weer verschillende merken te verkrijgen. Je begrijpt dan ook dat isolatie specialisten een keuze moeten maken en niet alle soorten kunnen toepassen. Dat is ook fijn. Een isolatie specialist moet een specialist zijn in datgene wat hij doet. Een goede isolatie specialist heeft dan ook veel ervaring met een paar technieken en niet van alles een beetje. Ze hebben voldoende training gehad in een specifieke techniek en weten er alles van af.

Maar dit is ook meteen een belangrijke factor in het ontstaan van klachten en sceptische geluiden. De (vloer)isolatie specialisten zijn erg positief over hun eigen isolatietechniek. Andere technieken die zij niet kennen of niet gebruiken zijn in hun ogen dan ook altijd minderwaardig. Dat is natuurlijk niet zo en het is jammer dat dit voor woningeigenaren leidt tot onduidelijkheid. Daarom is het belangrijk om altijd meerdere bedrijven op bezoek te vragen. Je hebt dan altijd vergelijkingsmateriaal waar je tussen kan kiezen. Via het GreenHome platform vindt je makkelijk betrouwbare specialisten. Vooraf zijn deze al geselecteerd op kwaliteit.

GreenHome advies

Om te bepalen of thermoskussens voor jouw vloer geschikt zijn is een beoordeling van je kruipruimte cruciaal. Thermokussens verliezen namelijk erg snel hun isolatiewaarde zodra er een luchtgat in de folie zit. Daarnaast moet er voldoende ruimte onder de vloer zijn om de folie goed aan te kunnen brengen. Dat kan je zelf nagaan door in de kruipruimte te kijken.

Het is dan ook erg belangrijk om je goed te laten adviseren door een isolatie specialist. Elke woning en elke wens is anders, waardoor het belangrijk is om een advies op maat te krijgen. Wij raden je aan om je door bedrijven met verschillende materialen te laten adviseren. Een aantal vragen die je jezelf alvast en de isolatie specialist kan stellen wanneer die langs komt voor een woningopname:

 • Zijn de vloerbalken nog goed?
 • Is er last van vochtproblemen zoals schimmels of rot?
 • Zijn er sporen van ongedierte te vinden?
 • Is er voldoende ventilatie aanwezig in de kruipruimte?
 • Is de bodem van de kruipruimte droog of vochtig (hoe vochtig)?

Wil je een isolatiespecialist bij jou thuis langs laten komen voor een goed advies op maat? Via het GreenHome platform vraag je vrijblijvend een offerte aan.

TIP: wat je niet wilt missen over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

5 reacties

 • Reageren
  T.m.van Twillert
  13 december 2017 at 09:42

  Na het lezen van de verschillende issolatie mogelijkheden, heb ik een goed beeld gekregen wat er zoal mogelijk is. Heldere informatie.

 • Reageren
  Peter
  7 oktober 2019 at 14:58

  Is vloerisolatie met bijvoorbeeld folie van Tonzon geschikt bij toepassing onder een betonnen vloer?

  • Reageren
   Theodoor
   6 november 2019 at 15:28

   Hallo Peter,

   Jazeker, isolatiefolie kan bij zowel betonnen als houten vloeren toegepast worden.

 • Reageren
  R.Tammer
  5 november 2019 at 22:43

  Ik stond op het punt om EPS aan te laten leggen binnen 14 dagen. Nu ik daar slechte reacties op lees en nu dit artikel heb gelezen vraag ik me weer af waar ik nou goed aan doe.

  • Reageren
   Theodoor
   6 november 2019 at 15:35

   Beste r.tammer,

   Neemt u vooral contact op met ons voor meer advies. EPS parels in de kruipruimte(?) kan helpen maar als vloerisolatie (onder de vloer) aangebracht kan worden dan heeft dat wel de voorkeur.

  Laat een reactie achter