Vloerisolatie

Thermoskussens: voor- en nadelen

Geschatte leestijd: 2 minuten
thermoskussens

Er zijn verschillende materialen om je vloer mee te isoleren. Een van die materialen is thermoskussens. Thermoskussens zijn kussens bestaande uit verschillende lagen reflecterend folie. De kussens zijn gevuld met lucht en worden in lange banen aan het plafond van de kruipruimte (dus de onderkant van je vloer) bevestigd. Ze worden vervolgens afgesloten met dubbelzijdig tape. Op de vloer van de kruipruimte wordt meestal ook een laag bodemfolie aangebracht voor de vochtbestendigheid. De bekendste vorm van deze variant van vloerisolatie is de zogenaamde TonZon vloerisolatie. Er zijn echter meerdere alternatieven. 

Voordelen thermoskussens

 • Thermokussens hebben een hoge isolatiewaarde.
 • Thermokussens zijn, indien goed aangebracht, vochtwerend.
 • De warmte wordt terug in de woning gereflecteerd, dit levert extra comfort op in de woonruimten.
 • Doordat de vloer meer warmte vasthoudt en de kruipruimte droger blijft, worden vochtproblemen voorkomen.
 • Thermokussens zijn brandveilig.
Thermokussens kruipruimte isolatie

Thermokussens die in de kruipruimte worden aangebracht

Nadelen thermoskussens

 • Wanneer er veel leidingen door je kruipruimte lopen, kan het lastig zijn om thermoskussens als vloerisolatie aan te brengen.
 • Bepaalde varianten van thermoskussens zijn nogal kwetsbaar. Laat je goed informeren over de verschillende varianten. TonZon verliest een groot deel van zijn isolatiewaarde als er een gat in de luchtkussens ontstaat. Als er veel ongedierte in de kruipruimte zit en deze onverhoopt een gat in de luchtkussens knagen, heb je een probleem.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Wanneer thermoskussens?

Thermoskussens zijn een hoogwaardig isolatiemateriaal voor je vloer. De kruipruimte onder je vloer moet echter wel groot genoeg zijn om de kussens aan te kunnen brengen. Mocht je een vrij kleine kruipruimte onder je vloer hebben dan is bodemisolatie wellicht een meer geschikte keuze. Daarnaast zijn thermoskussens vrij kwetsbaar, vooral met betrekking tot ongedierte, en kan het erg lastig zijn om de kussens aan te brengen in een kruipruimte met veel leidingen. Heb je echter een enigszins hoge kruipruimte, waar weinig leidingen doorheen lopen, dan zijn thermoskussens een uitermate geschikt isolatiemateriaal. Zeker onder houten vloeren kiezen veel mensen voor deze vorm van isolatie. Het is een duurder alternatief dan bodemisolatie, maar daar staat een hoge isolatiewaarde (en resultaat) tegenover.

TonZon vloerisolatie

Een van de meest gebruikte varianten van thermoskussens vloerisolatie is TonZon. In tegenstelling tot de andere varianten heeft TonZon géén luchtbolletjes in het materiaal verwerkt. TonZon hangt meerdere lagen reflecterende folie onder elkaar en houdt de lucht daartussen vast. TonZon hanteert hiermee dus een andere techniek dan de andere varianten. TonZon is van Nederlandse bodem en geniet grote bekendheid in de markt. Let wel: laat TonZon alleen aanbrengen door een partij die er ervaring mee heeft. Het is een relatief dure vorm van isolatie en levert alleen de resultaten als het vakkundig is aangebracht.

TIP: wat je niet wilt missen over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

1 reactie

 • Reageren
  T.m.van Twillert
  13 december 2017 at 09:42

  Na het lezen van de verschillende issolatie mogelijkheden, heb ik een goed beeld gekregen wat er zoal mogelijk is. Heldere informatie.

 • Laat een reactie achter