PUR vloerisolatie

Geschatte leestijd: 6 minuten
PUR Vloerisolatie

Je wilt de vloer gaan isoleren en nu is de vraag: met welk materiaal? Is PUR, Isolatiefolie, glaswol of toch bodemisolatie een betere oplossing. Dit artikel gaat over PUR als isolatiemateriaal voor de vloer. Je vindt antwoord op de vraag wanneer gespoten PUR het meest geschikte materiaal is en hoe het zich onderscheidt van andere isolatiematerialen? En natuurlijk de vraag of PUR slecht is voor het milieu en er milieuvriendelijke alternatieven voor zijn?

PUR schuim is een materiaal gemaakt van polyurethaan. Het is een populair isolatiemateriaal om een vloer mee te isoleren. Het zorgt voor een goede vochtdichte en luchtdichte afsluiting van de vloer. Het PUR schuim wordt in lagen tegen de onderkant van de begane grondvloer gespoten vanuit de kruipruimte. Naast de onderkant van de vloer wordt ook een deel van de funderingsmuren in de kruipruimte geïsoleerd met PUR.

Wat is PUR?

Polyurethaan is een kunststof die bestaat uit twee componenten (polyol en isocyanaat) die tijdens het spuiten met elkaar gemengd worden. Door een reactie van de twee componenten ontstaat er een schuim die zich opvult met cellen. Deze cellenstructuur zorgt voor de isolerende werking. Dit kunnen zowel open (zacht schuim) en dichte cellen (hard schuim) zijn. Of de schuim open- of dichtcellig wordt is afhankelijk van de blaasmethode en het type blaasmiddel dat gebruikt wordt. PUR schuim kom je naast het gebruik als isolatiemateriaal ook tegen in allerlei dagelijkse producten. Zo zit PUR onder andere in matrassen, koelkasten, auto’s en babyzitjes.

Blaasmiddel; HFK, HFO en water

Voor het spuiten van PUR wordt een blaasmiddel gebruikt. Dit blaasmiddel kunnen HFK’s, HFO’s of water zijn. HFK’s zijn broeikasgassen die een zeer groot negatief effect hebben op het milieu. Het is 800 tot 3.200 keer sterker dan CO2. Dit is zelfs zo groot dat de energiebesparing die je met vloerisolatie realiseert pas na 16 jaar genoeg compensatie biedt voor de geleden schade (bron: Milieucentraal). Om deze reden is het gebruik van HFK’s als blaasmiddel voor isolatiemateriaal na 2023 verboden.

HFO’s zijn een vergelijkbaar blaasmiddel maar dan met aanzienlijk minder schadelijke broeikasgassen. Water als inblaasmiddel is een variant die helemaal niet schadelijk is voor het milieu. Door het gebruik van water voorkom je de uitstoot van broeikasgassen. Door water als opspuitmiddel te gebruiken ontstaat er een opencellig schuim waardoor de isolatiewaarde iets minder hoog is.

Aanbrengen PUR vloerisolatie

Tijdens het spuiten van PUR komen er ongezonde gassen vrij. Een isolatie specialist moet daarom met beschermende kleding aan en een luchtmasker op de kruipruimte in om het materiaal aan te brengen. Je zal daarom als bewoner tijdens en minimaal 2 uur na de werkzaamheden niet in je huis aanwezig kunnen zijn. Daarnaast mag je 14 dagen de kruipruimte niet in. Dit laatste is niet gevaarlijk maar wel af te raden volgens de laatste richtlijnen om gezondheidsklachten te voorkomen.

De isolatie specialist spuit de PUR schuim op de onderkant van de vloer, langs alle leidingen en tegen de funderingsmuren. Het schuim zet uit en vormt een dichte laag van een paar centimeter (vaak 10 tot 15 cm) dik. Door het uitzetten van het schuim worden netjes alle naden en kieren afgedicht.

Zoek je een betrouwbare isolatie specialist die vloerisolatie kan aanbrengen bij jouw huis? Via het GreenHome vind je makkelijk een betrouwbare specialist bij jouw uit de buurt.

Voordelen PUR vloerisolatie

 • Hoge isolerende waarde: het materiaal heeft een lambdawaarde van 0,026 W/m*K wat zeer hoog is. Dit geeft aan dat het materiaal een hoge isolerende werking heeft.
 • Vochtbestendig: goed te gebruiken in vochtige kruipruimtes, het materiaal is ongevoelig voor vocht. Het zorgt er voor dat de vloer niet meer aangetast kan worden door vocht. Let op dit geldt niet voor de watergedragen PUR of Icynene.
 • Naadloze isolatie: het schuim dringt makkelijk in alle kieren, gaatjes en hoekjes. Het zorgt voor een volledig dekkende isolatielaag.
 • Geen probleem met leidingen: het schuim wordt gespoten en vormt zich makkelijk om alle leidingen die in de weg kunnen zitten.
 • Na-isoleren: Met PUR is het makkelijk om extra vloerisolatie toe te voegen aan bestaande vloerisolatie.

Nadelen PUR vloerisolatie

 • Chemisch: PUR schuim is een giftige stof waardoor er veel veiligheidsmaatregelen zijn vastgesteld. Laat alleen een Insula Certificatie of SKG IKOB gecertificeerd bedrijf PUR schuim aanbrengen. Zij zijn gecertificeerd om met dit materiaal te werken en worden daar ook op gecontroleerd.
 • Milieu: tijdens het aanbrengen van PUR komen er HFK’s of HFO’s (chemische gassen) vrij. Deze zijn niet goed voor het milieu. Er komen gelukkig steeds meer PUR-toepassingen op de markt die zonder deze gassen worden verwerkt. Deze zijn minder schadelijk voor het milieu.
 • Ventilatie: tijdens en na het aanbrengen van PUR moet je het huis goed ventileren. Vraag het isolatiebedrijf ook naar de ventilatie van de kruipruimte. Je kan het beste een paar uur de woning verlaten terwijl het materiaal wordt aangebracht.
 • Lastig te verwijderen: doordat het materiaal gespoten wordt, zit het vast aan de vloer en andere objecten. Dit maakt het lastig om PUR schuim te verwijderen. Wanneer je bijvoorbeeld een leiding of ondervloer vervangt is dat niet handig.

Wanneer kies je voor PUR vloerisolatie?

Is je kruipruimte 50 cm of hoger dan is PUR schuim een interessant isolatiemateriaal om te overwegen. PUR schuim is een zeer goed isolerend materiaal. Omdat het gespoten wordt, dekt het makkelijk alle naden en kieren af. Het PUR vormt een luchtdichte laag aan de onderkant van de vloer. Het is geschikt voor zowel houten als betonnen vloeren. Hoe dikker het PUR gespoten wordt, hoe hoger de isolatiewaarde. Als het budget het toelaat, kies dan voor een zo dik mogelijke laag (10-15 cm is vaak voldoende). Indien je geen fijn gevoel hebt bij de chemische eigenschappen van PUR, dan is het verstandig voor een ander isolatiemateriaal te kiezen zoals wol of isolatiefolies (thermokussens).

Toch wordt het minder vaak toegepast bij houten vloeren. Het is vaak raadzaam om hout te kunnen laten ademen. PUR vormt een dampdichte laag, waardoor het hout goed beschermt wordt tegen vocht maar daardoor kan het ook minder goed ademen. Mocht er dus vocht in het hout zitten of komen, dan kan dit tot rot gaan leiden. Bij houten vloeren wordt daarom vaker voor een isolatiefolie gekozen. Wil je toch een houten vloer isoleren met PUR? Kies dan voor een watergedragen (Icynene) PUR. Deze is dampopen en voorkomt dat vocht op kan hopen in het hout.

Voor een betonnen vloer spelen de bovenstaande argumenten niet. Daarom wordt voor het isoleren van een betonnen vloer vaker voor PUR gekozen.

Wat is de isolatiewaarde die ik nodig heb?

In nieuwbouwwoningen wordt gewerkt met een isolatiewaarde van 3,5 voor de vloer. De isolatiewaarde wordt in vaktermen ook wel Rc-waarde genoemd. Dit getal geeft aan hoeveel warmteweerstand de hele vloerconstructie biedt. De Rd-waarde geeft aan hoe goed een specifiek materiaal isoleert dat je toevoegt aan de vloerconstructie. De Rc-waarde bestaat dus uit de Rd-waardes van het isolatiemateriaal, betonnen of houten constructievloer en vloerbedekking. Deze laatste twee hebben een zeer beperkte Rd-waarde (minder dan 0,1).

Heb ik een dikkere isolatielaag nodig als ik vloerverwarming heb?

Als je vloerverwarming hebt of van plan bent om deze in de toekomst te gaan aanleggen dan is het verstandig om extra kritisch naar vloerisolatie te kijken. Door het toepassen van vloerverwarming ontstaat er een groter temperatuurverschil tussen de vloer en de kruipruimte dan wanneer je met radiatoren verwarmt. De temperatuur van de vloer is gemiddeld 350C tot 450C in plaats van 150C. Dit veroorzaakt meer warmteverlies.

Voor het isoleren van de vloer betekent dit dat je liever een nog betere isolatiewaarde wilt behalen dan normaal gesproken het geval is. Op dit moment zie je dat het toevoegen van isolatiemateriaal met een Rc-waarde van minimaal 5 gebruikelijk is voor vloeren met vloerverwarming.

Dikte PUR schuim

Aan de hand van de dikte van PUR schuim kun je berekenen wat de Rd-waarde is. In onderstaande tabel zie je welke dikte voor welke isolatie-waarde staat.

Dikte materiaal (cm)PUR (Rd-waarde)Watergedragen PUR (Rd-waarde)
62,31,6
72,71,8
83,12,1
93,52,4
103,82,6
114,22,9
124,63,1
135,03,4
145,43,7
155,84,0
166,24,2
176,54,5
186,94,7
197,35,0
207,75,3
218,15,5
228,55,8

Is PUR slecht voor je gezondheid?

Er is in het verleden sprake geweest van gezondheidsklachten na het aanbrengen van vloerisolatie met PUR-schuim. Dit is door onafhankelijk onderzoeksinstituut TNO in 2013 onderzocht. Uit het onderzoek kwam de conclusie dat de kans klein is dat er gezondheidsklachten ontstaan bij het correct aanbrengen van PUR vloerisolatie. Problemen kunnen er ontstaan als er niet op de juiste manier isolatiemateriaal wordt aangebracht. Om die reden zijn er zeer specifieke richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat er geen gezondheidsrisico’s ontstaan voor bewoners en isolatiespecialisten zelf.

Als je de vloer van je huis wilt laten isoleren met PUR-schuim, dan is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 1. Ga alleen in zee met gecertificeerde isolatiespecialisten. Naast een veilige werkmethode zullen zij ook de risico’s op bouwkundige problemen vermijden. Vraag daarom altijd naar SKG-IKOB of Insula certficaten.
 2. Zorg dat je tijdens het aanbrengen van de PUR-schuim onder de vloer en twee uur daarna niet in je huis bent. Laat de boel goed ventileren en ga daarna weer naar binnen.
 3. Tijdens het aanbrengen van de isolatie moet het bedrijf de lucht in de kruipruimte afzuigen. Medewerkers van het bedrijf dragen tijdens hun werk beschermende kleding en een masker.

Wat kost PUR vloerisolatie?

Het isoleren van je vloer met PUR schuim is een klus waar veiligheidsmaatregelen voor genomen moeten worden. Om ervoor te zorgen dat tijdens het aanbrengen van PUR schuim ongezonde situaties voorkomen worden. Daarnaast is speciale apparatuur nodig om PUR schuim aan te brengen. Je betaalt voor PUR schuim dan ook iets meer geld dan voor andere isolatiematerialen. Gemiddeld kost het aanbrengen van PUR vloerisolatie tussen de €28 en €40 per m2 inclusief BTW voor een laag van 10 tot 20 cm. In de onderstaande lijst zie je de kosten voor de meest voorkomende huizen.

 1. Appartement (begane grond 60m2): €1.700 – €2.400
 2. Tussenwoning (begane grond 52m2): €1.500 – €2.200
 3. Hoek-/ 2-onder-1-kapwoning (begane grond 60m2): €1.900 – €2.600
 4. Vrijstaand huis (begane grond 98m2): €2.800 – €3.600

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter