Vloerisolatie

PUR vloerisolatie

Geschatte leestijd: 3 minuten
PUR vloerisolatie

Je wilt jouw kruipruimte isoleren. Wanneer is gespoten PUR het geschikte vloerisolatie materiaal? Hoe onderscheidt PUR schuim zich van de andere vloerisolatiematerialen? Je leest hier alles over gespoten PUR vloerisolatie.

PUR is een materiaal van polyurethaan en wordt veel gebruikt voor vloerisolatie. Het zorgt voor een goede vochtdichte en luchtdichte afsluiting van de vloer. Het PUR schuim wordt een paar centimeter dik tegen de onderkant van de begane grondvloer gespoten vanuit de kruipruimte. Naast de onderkant van de vloer wordt ook een deel van het opgaande metselwerk in de kruipruimte geïsoleerd met PUR.

PUR is een chemisch materiaal, tijdens het spuiten van PUR komen er gassen vrij. Een installateur moet met beschermende kleding en luchtmaskers de kruipruimte in vanwege de giftige stoffen die vrijkomen. Vervolgens spuit hij gelijkmatig het materiaal op de onderkant van de vloer, langs alle leidingen. Het schuim zet uit en vormt een dichte laag van een paar centimeter (vaak 10 tot 15 cm) dik. Bij de ouderwetse variant met gespoten PUR komen HFK’s vrij. Gelukkig komen er snel meer bedrijven die met een variant komen die milieuvriendelijker is (zonder HFK’s). Vloerisolatie met gespoten polyurethaan met HFK’s is vanuit milieuoogpunt een afrader. Deze variant wordt per 2023 dan ook officieel verboden.

Voordelen PUR vloerisolatie

  • Hoge isolerende waarde: het materiaal heeft een lambdawaarde van 0,026 W/m*K wat zeer hoog is. Dit geeft aan dat het materiaal een hoge isolerende werking heeft.
  • Vochtbestendig: goed te gebruiken in vochtige kruipruimtes, het materiaal is ongevoelig voor vocht. Het zorgt er voor dat de vloer niet meer aangetast kan worden door vocht.
  • Naadloze isolatie: het schuim dringt makkelijk in alle kieren, gaatjes en hoekjes. Het zorgt voor een volledig dekkende isolatielaag.
  • Geen probleem met leidingen: het schuim wordt gespoten en vormt zich makkelijk om alle leidingen die in de weg kunnen zitten bij het plaatsen van andere materialen zoals isolatieplaten of thermoskussens.

Nadelen PUR vloerisolatie

  • Chemisch: PUR schuim is een giftige stof waardoor er veel veiligheidsmaatregelen zijn vastgesteld. Laat alleen een Insula Certificatie of SKG IKOB gecertificeerd bedrijf PUR schuim aanbrengen. Zij zijn gecertificeerd om met dit materiaal te werken en worden daar ook op gecontroleerd.
  • Milieu: tijdens het aanbrengen van PUR komen er HFK’s (chemische gassen) vrij. Deze zijn niet goed voor het milieu. Er komen steeds meer PUR-toepassingen op de markt waar zonder HFK’s wordt gewerkt. Deze zijn minder schadelijk voor het milieu.
  • Ventilatie: tijdens en na het aanbrengen van PUR moet je het huis goed ventileren. Vraag het isolatiebedrijf ook naar de ventilatie van de kruipruimte. Je kan het beste een paar uur de woning verlaten terwijl het materiaal wordt aangebracht.
  • Lastig te verwijderen: doordat het materiaal gespoten wordt zit het vast aan de vloer. Dit maakt het lastig te verwijderen wanneer bijvoorbeeld een leiding of ondervloer vervangen moet worden.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Wanneer kies je voor PUR vloerisolatie?

Als de kruipruimte 50 cm of hoger is dan is PUR schuim een interessant materiaal om te overwegen. PUR schuim is een zeer goed isolerend materiaal. Omdat het gespoten wordt, zal het makkelijk alle gaten en kleine hoekjes afdekken. Het PUR vormt een vocht- en luchtdichte laag aan de onderkant van de vloer. Het is geschikt voor zowel houten als betonnen vloeren. Toch wordt het minder vaker toegepast bij houten vloeren. Het is vaak raadzaam om hout te kunnen laten ademen. PUR vormt een dampdichte laag, waardoor het hout welliswaar goed beschermt wordt tegen vocht, maar het kan een stuk minder goed ademen. Mocht er dus vocht in het hout zitten of komen, dan kan dit tot rot gaan leiden. Bij houten vloeren wordt daarom vaker voor een isolatiefolie gekozen. Voor een betonnen vloer spelen de bovenstaande argumenten niet. Daarom wordt daar vaak voor PUR gekozen. Dit komt ook doordat PUR vaak iets goedkoper uitvalt.

Hoe dikker het PUR gespoten wordt, hoe hoger de isolatiewaarde. Als het budget het toelaat, kies dan voor een zo dik mogelijke laag (10 cm is vaak voldoende). Indien je je niet comfortabel voelt bij de chemische eigenschappen van PUR, dan is het verstandig voor een ander isolatiemateriaal te kiezen zoals wol of isolatiefolies (thermokussens).

Wat kost PUR vloerisolatie?

Het isoleren van je vloer met PUR schuim is een klusje waar veiligheidsmaatregelen voor genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat het aanbrengen van het PUR schuim op een veilige manier gebeurt. Door de veiligheidsmaatregelen en speciale apparatuur die nodig is om PUR schuim aan te brengen betaal je gemiddeld tussen de €20 en €30 per m2 voor een laag van 15 cm. Een laag van 15 cm komt overeen met een isolatie-waarde (Rd-waarde) van 5. Dit is vergelijkbaar met de isolatiewaarde van een nieuwbouw woning.

Dit moet je nog nog meer weten over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter