PUR vloerisolatie

Geschatte leestijd: 4 minuten
PUR vloerisolatie aanbrengen

Je wilt de vloer isoleren? Wanneer is gespoten PUR het meest geschikte materiaal om te gebruiken als vloerisolatie? Hoe onderscheidt PUR schuim zich van de andere materialen? Is PUR slecht voor het milieu en is daar al een alternatief voor? Je leest hier alles over gespoten PUR vloerisolatie.

PUR schuim is een materiaal gemaakt van polyurethaan. Het is een populair materiaal om een vloer mee te isoleren. Het zorgt voor een goede vochtdichte en luchtdichte afsluiting van de vloer. Het PUR schuim wordt in een dikke laag tegen de onderkant van de begane grondvloer gespoten vanuit de kruipruimte. Naast de onderkant van de vloer wordt ook een deel van de funderingsmuren in de kruipruimte geïsoleerd met PUR.

Wat is PUR?

Polyurethaan is een kunststof die bestaat uit twee componenten die tijdens het spuiten met elkaar gemengd worden. Door een reactie van de twee componenten ontstaat er een schuim die zich opvult met cellen die isolerend werken. Doordat PUR opgespoten wordt en zich uitzet kun je alle naden en kieren goed opvullen. Daarnaast is isolatiewaarde van PUR erg hoog. Het is daarmee een van de meeste effectieve isolatiematerialen.

Voor het spuiten van PUR wordt een blaasmiddel gebruikt. Dit blaasmiddel kunnen HFK’s, HFO’s of water zijn. HFK’s zijn broeikasgassen die een negatief effect hebben op het milieu. Om deze reden is dit blaasmiddel na 2023 verboden. HFO’s zijn een vergelijkbaar blaasmiddel maar dan met aanzienlijk minder schadelijke broeikasgassen. Watergedragen PUR, ook wel Icynene genoemd, is een PUR variant die minder schadelijk is. Door het gebruik van water verminder je de uitstoot van broeikasgassen. Nadeel is dat er een open celstructuur ontstaat waardoor het niet, net als HFK en HFO ingblazen PUR, vochtwerend is.

Aanbrengen PUR vloerisolatie

Tijdens het spuiten van PUR komen er ongezonde gassen vrij. Een isolatie specialist moet daarom met beschermende kleding aan en een luchtmasker op de kruipruimte in om het materiaal aan te brengen. Je zal daarom als bewoner tijdens en minimaal 2 uur na de werkzaamheden niet in je huis aanwezig kunnen zijn. Daarnaast mag je 14 dagen de kruipruimte niet in. Dit laatste is niet gevaarlijk maar wel af te raden volgens de laatste richtlijnen om gezondheidsklachten te voorkomen.

De isolatie specialist spuit de PUR schuim op de onderkant van de vloer, langs alle leidingen en tegen de funderingsmuren. Het schuim zet uit en vormt een dichte laag van een paar centimeter (vaak 10 tot 15 cm) dik. Door het uitzetten van het schuim worden netjes alle naden en kieren afgedicht.

Zoek je een betrouwbare isolatie specialist die vloerisolatie kan aanbrengen bij jouw huis? Via het GreenHome vind je makkelijk een betrouwbare specialist bij jouw uit de buurt.

Voordelen PUR vloerisolatie

 • Hoge isolerende waarde: het materiaal heeft een lambdawaarde van 0,026 W/m*K wat zeer hoog is. Dit geeft aan dat het materiaal een hoge isolerende werking heeft.
 • Vochtbestendig: goed te gebruiken in vochtige kruipruimtes, het materiaal is ongevoelig voor vocht. Het zorgt er voor dat de vloer niet meer aangetast kan worden door vocht. Let op dit geldt niet voor de watergedragen PUR of Icynene.
 • Naadloze isolatie: het schuim dringt makkelijk in alle kieren, gaatjes en hoekjes. Het zorgt voor een volledig dekkende isolatielaag.
 • Geen probleem met leidingen: het schuim wordt gespoten en vormt zich makkelijk om alle leidingen die in de weg kunnen zitten.
 • Na-isoleren: Met PUR is het makkelijk om extra vloerisolatie toe te voegen aan bestaande vloerisolatie.

Nadelen PUR vloerisolatie

 • Chemisch: PUR schuim is een giftige stof waardoor er veel veiligheidsmaatregelen zijn vastgesteld. Laat alleen een Insula Certificatie of SKG IKOB gecertificeerd bedrijf PUR schuim aanbrengen. Zij zijn gecertificeerd om met dit materiaal te werken en worden daar ook op gecontroleerd.
 • Milieu: tijdens het aanbrengen van PUR komen er HFK’s of HFO’s (chemische gassen) vrij. Deze zijn niet goed voor het milieu. Er komen gelukkig steeds meer PUR-toepassingen op de markt die zonder deze gassen worden verwerkt. Deze zijn minder schadelijk voor het milieu.
 • Ventilatie: tijdens en na het aanbrengen van PUR moet je het huis goed ventileren. Vraag het isolatiebedrijf ook naar de ventilatie van de kruipruimte. Je kan het beste een paar uur de woning verlaten terwijl het materiaal wordt aangebracht.
 • Lastig te verwijderen: doordat het materiaal gespoten wordt, zit het vast aan de vloer en andere objecten. Dit maakt het lastig om PUR schuim te verwijderen. Wanneer je bijvoorbeeld een leiding of ondervloer vervangt is dat niet handig.

Wanneer kies je voor PUR vloerisolatie?

Als de kruipruimte 50 cm of hoger is dan is PUR schuim een interessant materiaal om te overwegen. PUR schuim is een zeer goed isolerend materiaal. Omdat het gespoten wordt, zal het makkelijk alle gaten en kleine hoekjes afdekken. Het PUR vormt een vocht- en luchtdichte laag aan de onderkant van de vloer. Het is geschikt voor zowel houten als betonnen vloeren.

Toch wordt het minder vaker toegepast bij houten vloeren. Het is vaak raadzaam om hout te kunnen laten ademen. PUR vormt een dampdichte laag, waardoor het hout goed beschermt wordt tegen vocht, daardoor kan het ook minder goed ademen. Mocht er dus vocht in het hout zitten of komen, dan kan dit tot rot gaan leiden. Bij houten vloeren wordt daarom vaker voor een isolatiefolie gekozen. Wil je toch een houten vloer isoleren met PUR? Kies dan voor een watergedragen (Icynene) PUR. Deze is dampopen en voorkomt dat vocht op kan hopen in het hout.

Voor een betonnen vloer spelen de bovenstaande argumenten niet. Daarom wordt daar vaak voor PUR gekozen. Dit komt ook doordat PUR vaak iets goedkoper uitvalt.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Laagdikte PUR schuim

Hoe dikker het PUR gespoten wordt, hoe hoger de isolatiewaarde. Als het budget het toelaat, kies dan voor een zo dik mogelijke laag (10-15 cm is vaak voldoende). Indien je geen fijn gevoel hebt bij de chemische eigenschappen van PUR, dan is het verstandig voor een ander isolatiemateriaal te kiezen zoals wol of isolatiefolies (thermokussens).

In nieuwbouwwoningen wordt gewerkt met een isolatie waarde van 4,5 voor de vloer. Een gangbare term hiervoor is de Rc-waarde. Dit getal geeft aan hoeveel warmteweerstand de hele vloerconstructie biedt. De Rd-waarde van het materiaal geeft aan hoe goed het materiaal isoleert dat je toevoegt aan de vloerconstructie. Aan de hand van de dikte van PUR schuim kun je berekenen wat de Rd-waarde is. In onderstaande tabel zie je welke dikte voor welke isolatie-waarde staat.

Dikte materiaal (cm)PUR (Rd-waarde)Watergedragen PUR (Rd-waarde)
62,31,6
72,71,8
83,12,1
93,52,4
103,82,6
114,22,9
124,63,1
135,03,4
145,43,7
155,84,0

 

Wat kost PUR vloerisolatie?

Het isoleren van je vloer met PUR schuim is een klus waar veiligheidsmaatregelen voor genomen moeten worden. Om ervoor te zorgen dat tijdens het aanbrengen van PUR schuim ongezonde situaties voorkomen worden. Daarnaast is speciale apparatuur nodig om PUR schuim aan te brengen. Je betaalt voor PUR schuim dan ook iets meer geld dan voor andere isolatie materialen. Gemiddeld kost het aanbrengen van PUR vloerisolatie tussen de €28 en €40 per m2 inclusief BTW voor een laag van 10-15 cm. In de onderstaande lijst zie je de kosten voor de meest voorkomende huizen.

 • Appartement (begane grond 60m2): €1.700 – €2.400
 • Tussenwoning (begane grond 52m2): €1.500 – €2.200
 • Hoek-/ 2-onder-1-kapwoning (begane grond 60m2): €1.900 – €2.600
 • Vrijstaand huis (begane grond 98m2): €2.800 – €3.600

Wat je verder moet weten over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter