Offerte vloerisolatie: waar moet je op letten?

Geschatte leestijd: 7 minuten
offerte muurisolatie

Je bent serieus geïnteresseerd in het isoleren van de vloer of bodem van de kruipruimte. Voordat je een of meerdere offertes gaat opvragen bij isolatie specialisten is het verstandig om je goed voor te bereiden. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over het soort isolatiemateriaal dat je toe wil passen? De dikte en het soort isolatiemateriaal? De kosten voor het isoleren van je vloer? In dit artikel lees je de belangrijkste zaken voor het aanvragen van een offerte voor vloerisolatie. Zo weet je precies waar je op moet letten.

Voordat je bedenkt om een bedrijf te zoeken die jouw vloer kan isoleren is het goed om eerst een paar dingen uit te zoeken over je huis. Misschien heb je al een energie-adviseur gesproken of een maatwerk- of bouwkundig advies op laten stellen. Een goed geïsoleerde vloer kan je veel energiebesparing en comfort opleveren. Je wilt dus meteen een goed resultaat waar je geen spijt van krijgt.

Wat wil je bereiken met vloerisolatie?

Voordat je een bedrijf inschakelt om je vloer te isoleren is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Dit is belangrijk omdat je nu de keuze hebt om te kiezen tussen verschillende oplossingen met verschillende prijskaartjes. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: Wat wil je bereiken? Wil je meer comfort, een droge kruipruimte, een energieneutrale woning of investeren in je huis zodat deze meer waard wordt?

Meer comfort op de begane grond vloer

Ga je voor meer comfort op de begane grond vloer dan is vloerisolatie de beste keuze. Door de onderkant van de vloer te isoleren zal je minder kou en tocht ervaren en voelt de vloer minder koud aan. Met bodemisolatie zal je ook minder last van een koude vloer hebben maar is het effect iets minder groot.

Droge kruipruimte

Is jouw kruipruimte erg vochtig en liggen er soms veel plassen water op de bodem? De beste oplossing is in dat geval om bodemisolatie toe te passen. Je voorkomt daarmee dat vocht in de kruipruimte condenseert en de houten vloerbalken of betonvloer nat worden. Met een droge kruipruimte verklein je de kans op schimmels en rottingsverschijnselen. En je verlengt hiermee de levensduur van de vloerbalken.

Energieneutrale woning

Wil je nu of op termijn jouw woning energieneutraal maken dan is het belangrijk om een dikke laag isolatiemateriaal aan te brengen. Een energieneutrale woning is een huis dat goed ingepakt is en waar, naast dikke isolatielagen, ook gekeken is naar het dichtmaken van naden en kieren. In dat geval is er bij een vloer maar 1 optie en dat is het isoleren van de onderkant van de vloer. Alleen op die manier krijg je de vloer kier- en naaddicht. Een vloer kun je goed isoleren met een extra dikke laag isolatiemateriaal.

Voor een energieneutrale woning heb je een isolatiewaarde (Rc-waarde) nodig van minimaal 4,5. in nieuwbouwhuizen wordt op dit moment een Rc-waarde van 3,5 aangehouden.

Investeren in je woning

Je vloer isoleren is een effectieve manier om energie te besparen. Er gaat maar liefst 10-30% van de warmte verloren door je vloer. Als je dit tegen kan houden dan betekent een forse stap op weg naar Energielabel A. Daarbij is de voorkeur altijd om vloerisolatie in plaats van bodemisolatie toe te passen.

Woningen met energielabel A leveren gemiddeld tien procent meer op bij verkoop dan een verder identieke woning met label D. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in samenwerking met de Universiteit Maastricht. Een woning met een G-label levert vier procent minder op dan hetzelfde huis met een D-label. Aan de andere kant stijgt de waarde met elke labelstap boven label D, tot ruim tien procent voor woningen met het hoogste label.

Naast het verbeteren van de isolatiewaarde van de vloer, zorg je er ook voor meer comfort op de begane grond. Dit betekent dat toekomstige bewoners daar ook de meerwaarde van inzien. Dat is dus ook een positief effect van vloerisolatie.

Buren inlichten of samenwerken?

Wat voor werkzaamheden je ook gaat verrichten het is altijd verstandig om je buren in te lichten of te vragen om advies. Als je een vloer of muur met elkaar deelt dan kan er al vrij snel overlast ontstaan door werkzaamheden en daarnaast is het goed om de buren in te lichten wanneer je de vloer gaat isoleren.

Als de buren mee willen doen en ook vloerisolatie willen toepassen zit daar misschien voor jullie beide een voordeel in. Als je samen met de buren de vloer laat isoleren kun je vaak korting krijgen op de werkzaamheden. Daarnaast kun je de gedeelde funderingsmuur van beide kanten isoleren waardoor je koudebruggen beter kan tegen gaan. Neem contact met op met GreenHome als je samen met je buren van plan bent om de vloer te isoleren. GreenHome zorgt er dan voor dat je samen een voordeel kan behalen op de prijs.

Welk type isolatiemateriaal wil je gebruiken?

Er zijn veel verschillende type isolatiematerialen en je kan met alle isolatiematerialen een goede isolatiewaarde halen. Er zit wel vaak een verschil in kosten en isolatiewaarde tussen de materialen.

Daarnaast ben je bij het isoleren van een houten vloer, bodem of betonnen vloer beperkt in de keuze. Voor een houten vloer heb je een dampopen materiaal nodig. In dat geval kom je al snel uit op minerale wol soorten of isolatiefolie. Een betonnen vloer isoleer je met minerale wol, isolatiefolie of PUR-schuim.

Als je bodemisolatie aanbrengt ben je vaak beperkt tot EPS-parels of chips. Bij sommige isolatie specialisten heb je ook de keuze uit speciale bodemmatrassen die gevuld zijn met parels en bubbelplastic.

In dit artikel lees je meer over vloerisolatie materialen.

Isolatie specialist vinden voor plaatsen van vloer- of bodemisolatie

Je weet wat je wil en hoe je de vloer geïsoleerd wilt hebben. Hoe en waar vind je een betrouwbaar bedrijf dat jou kan helpen met het isoleren? Wat zijn belangrijke lidmaatschappen, keurmerken en vak certificaten die aantonen dat een bedrijf goed werk levert? Wat zijn normale garantietermijnen?

Als je zover bent om een isolatiespecialist in te schakelen dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten in je zoektocht. Via het GreenHome platform kun je makkelijk specialisten vinden die betrouwbaar zijn en bij jou in de regio bekend zijn. Daarnaast lees je daar ook wat de ervaringen zijn van andere mensen die deze bedrijven hebben ingehuurd. Je kan het beste 2 bedrijven uitnodigen voor een woningopname zodat je een goede vergelijking kan maken.

Keurmerken, lidmaatschappen en certificaten

Een andere manier om erachter te komen of een bedrijf voldoende kennis heeft van isolatie is het hebben van keurmerken of door behaalde vak certificaten. In onderstaand overzicht een rijtje met de belangrijkste lidmaatschappen, keurmerken en certificaten voor isolatiespecialisten:

 • VENIN is een branchevereniging voor het isoleren van woningen. Bedrijven die aangesloten zijn bij deze branchevereniging bieden standaard 10 jaar garantie op het isolatiemateriaal en de uitvoering van de werkzaamheden.
 • SKG-IKOB is een onafhankelijke instantie die KOMO-productcertificaten en -procescertificaten afgeeft.
  • Het KOMO-procescertificaat wordt afgegeven als een bedrijf aangetoond heeft dat zij een bepaalde techniek, in dit geval vloerisolatie, beheersen. Je ziet dan het logo van SKG-IKOB op de factuur staan.
  • Het KOMO-productcertificaat wordt afgegeven als een fabrikant (bijvoorbeeld voor isolatiemateriaal) een goedgekeurd bouwmateriaal levert die voldoet aan kwaliteitseisen. Dit logo staat vaak op de verpakking van het materiaal.
 • Insula is een onafhankelijke instantie die productcertificaten en -procescertificaten afgeeft. Het is vergelijkbaar met SKG-IKOB maar staat in de isolatiebranche bekend om de strengere richtlijnen.
  • Het procescertificaat wordt afgegeven als een bedrijf aangetoond heeft dat zij een bepaalde techniek, in dit geval vloerisolatie, beheersen. Je ziet dan het logo van Insula op de factuur staan.
  • Het productcertificaat wordt afgegeven als een fabrikant een goedgekeurd isolatiemateriaal levert die voldoet aan kwaliteitseisen. Dit logo staat vaak op de verpakking van het materiaal.
 • De SBVN is een selecte groep isolatiespecialisten die door samen te werken en kennis te delen een nog hoger kwaliteitsniveau wil bieden. De SBVN stelt de volgende eisen aan goede vloerisolatie:
  • Het isolatiemateriaal heeft een Rd-waarde van 3,5 of hoger en wordt aan de juiste zijde, vlak onder de vloer, aangebracht.
  • Er wordt een dampremmer toegepast in kruipruimtes, zodat de kwalijke invloed van vocht op het isolatiemateriaal en de gezondheid van het gebouw in tegen wordt gegaan.
  • Er wordt gewerkt volgens bestek en 10 jaar garantie gegeven op montage en/of materiaal.
 • VCA is een veiligheidsdiploma op het gebied van veilig en gezond werken. Met dit diploma toont iemand aan dat hij of zij de basiskennis van veilig en gezond werken beheerst. Een bedrijf dat personeel heeft zonder VCA-certificaat is meestal geen goed teken.

Zorg dat de installateur de kruipruimte met eigen ogen beoordeelt.

Een goede installateur bekijkt en beoordeelt zelf de kruipruimte. Als de installateur de kruipruimte niet met eigen ogen gezien heeft, moeten de alarmbellen af gaan. Dat is geen goed teken. Het is belangrijk dat de installateur een aantal aspecten bekijkt om een goed advies (en offerte) uit te brengen.

 1. Wordt de kruipruimte goed geventileerd?
 2. Is er al isolatiemateriaal aanwezig?
 3. Staat er bijvoorbeeld wel eens water in de kruipruimte?
 4. Ligt er puin in de kruipruimte?
 5. Is het een grote kruipruimte of zijn er verschillende compartimenten?
 6. Lopen er veel kabels of leidingen door de kruipruimte?
 7. Heb je vaak last van muizen? Als er veel leidingwerk in de kruipruimte aanwezig is dan kan dat namelijk consequenties hebben voor de materiaalkeuze.
 8. Of nog belangrijker: hoe is de staat van de vloer? Zijn alle vloerbalken of de betonnen vloer nog rot- en schimmelvrij?

Handig om te weten!

De Rc-waarde geeft aan wat de warmteweerstand is van een isolatielaag. De Rc-waarde verschilt per type isolatiemateriaal (en ook de dikte van het materiaal). Hoe hoger de Rc-waarde van het materiaal hoe minder warmte er wegstroomt. Hierdoor hoef je minder te stoken om het huis op dezelfde temperatuur te houden. Heb je een keuze gemaakt tussen de materialen? Ga dan voor de hoogste Rc-waarde. Stel je kiest voor PUR, ga dan voor 8cm in plaats van 6cm. Dat levert 33% hogere isolatiewaarde op en de meerkosten zijn vaak beperkt. Naast de Rc-waarde zijn echter ook andere eigenschappen van het isolatiemateriaal belangrijk.

Beoordelen offerte en prijs

Het vergelijken van verschillende offertes kan best lastig zijn. Naast de prijs is het ook belangrijk om te kijken naar andere zaken zoals garanties, materiaalgebruik en keurmerken die de kwaliteit van het werk beïnvloeden. Een kritische blik voorkomt problemen en zorgt ervoor dat je achteraf niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Als je een of meerdere specialisten langs hebt laten komen voor een beoordeling van jouw woning dan moet daar een offerte voor uitgebracht worden. Een offerte is altijd vrijblijvend en omschrijft de afspraken die je gemaakt hebt met de specialist. Schroom daarom niet om bij onjuistheden of bij zaken die je graag anders ziet, een nieuwe offerte op te vragen. Hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste offerte:

 1. Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak.
  • Het aantal m2 vloeroppervlak of bodem.
  • De dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal en de bijbehorende minimale Rc-waarde.
  • Het type en prijs van het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal.
  • De kosten voor Insula of SKG-IKOB-certificatie
  • Naad en kierdichting.
  • Ventilatieroosters
  • Maken van gaten in of onder funderingsmuren.
  • Muizenroosters.
  • Aanbrengen van een bodemfolie
  • Optionele werkzaamheden zoals ruimen van puin of leegpompen van de kruipruimte (indien er veel water staat).
  • Afspraken over meerwerk en de kosten daarvan.
 2. Toepassing van het BTW op arbeidsloon van 21% naar 6%.
 3. Duur van de werkzaamheden.
 4. Afspraken over geluid en werktijden.
 5. De certificering die het isolatie bedrijf heeft.
 6. De branchevereniging waar het bedrijf is aangesloten.
 7. De garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar. Bij VENIN en SBVN aangesloten bedrijven geven 10 jaar garantie op isolatiemateriaal en uitvoering.

Hoe gaat het aanbrengen van de isolatie in zijn werk?

Vloerisolatie isolatiefolie

Isolatiefolie aanbrengen, een klus die in een dag is uitgevoerd.

Normaal gesproken is dit een klus die binnen een dag wordt uitgevoerd. Afhankelijk van het soort materiaal zijn er ook nog veiligheidseisen die voorschrijven dat je tijdelijk de woning niet in mag. Als er bijvoorbeeld wordt gewerkt met PUR-schuim dan zijn daar duidelijke (veiligheids-)eisen aan verbonden en moet een isolatie bedrijf hiervoor de juiste certificering (SKG-IKOB/Insula) hebben.

Aan de slag of eerst nog wat verder lezen?

Via het GreenHome platform vind je makkelijk een betrouwbare vloerisolatiespecialist. Op basis van ervaringen van andere huiseigenaren en jouw locatie vind je de beste keus.

Wil je eerst nog meer lezen over vloerisolatie? In deze artikelen op de kennisbank vind je alles wat je wilt weten:

 1. Vloer of bodemisolatie
 2. Besparing en rendement vloerisolatie
 3. Subsidie vloerisolatie

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter