Kruipruimte isolatie: vloer en bodem

Geschatte leestijd: 4 minuten
Kruipruimte isolatie

Heb jij last van koude voeten of voel je de wind door de vloer komen? Denk je erover na om de kruipruimte te isoleren door vloer- of bodemisolatie toe te passen? Kruipruimte isolatie is een slimme zet. Het zorgt voor een flinke besparing op je gasrekening en het comfort in huis neemt flink toe. Je kan de kruipruimte isoleren door de onderkant van de vloer te isoleren of de bodem van de kruipruimte. Maar hoe weet je of jouw kruipruimte geschikt is voor isolatie? Wat is het verschil tussen bodem- en vloerisolatie? En wat voor isolatiematerialen kan je gebruiken om de kruipruimte te isoleren?

Een kruipruimte of kruipkelder is de lage ruimte onder de begane grondvloer van de woning. Woningen die gebouwd zijn op palen, in tegenstelling tot woningen die gebouwd zijn op zand, hebben vrijwel allemaal een kruipruimte. Deze kan vaak bereikt worden door een kruipluik die zich meestal onder de vloermat bij de voordeur bevindt. De ruimte is meestal tussen de 30 cm en 1 meter hoog. De kruipruimte kan op twee manier worden geïsoleerd: vloerisolatie (bovenkant kruipruimte) en bodemisolatie (bodem van de kruipruimte). Hieronder leggen we beide varianten uit.

Kruipruimte isolatie: vloer isoleren

Vloerisolatie is over het algemeen de beste vorm van isoleren. Vloerisolatie wordt tegen de bovenkant van de kruipruimte en aan de onderkant van de vloer aangebracht. Hierdoor verliest de vloer bijna geen warmte naar onderen. Tijdens de winter zal de vloer de warmte in huis houden en dus ook warmer aanvoelen. De gevoelstemperatuur stijgt vaak een paar graden, wat zorgt voor een verhoging van het wooncomfort. Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer moet de kruipruimte wel een bepaalde hoogte hebben. Er moet genoeg ruimte in de kruipruimte zijn om het isolatiemateriaal aan de ondervloer te bevestigen. Zowel houten als betonnen vloeren kunnen geïsoleerd worden. Bij een houten vloer is hier minimaal 35 cm voor nodig en bij een betonnen vloer minimaal 50 cm. In het volgende filmpje een uitleg over vloerisolatie (bron: Milieucentraal).

In hoofdlijnen gaan de volgende regels op voor huizen om de vloer te isoleren:

  • Bouwjaar voor 1930: Deze woningen hebben meestal een kruipruimte waarbij er geen vloerisolatie is toegepast. Om je wooncomfort te verhogen en het huis duurzamer te maken, kan vloerisolatie een goed uitkomst bieden. Wanneer er geen kruipruimte is, kan je een extra isolatielaag onder de vloerbedekking aanbrengen, maar dit zijn vaak dure oplossingen en je vloer zal hoger uitvallen.
  • Bouwjaar tussen 1930 en 1975: deze huizen hebben vrijwel altijd een kruipruimte en die zijn tijdens de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Hier is vloerisolatie een goede optie om het huis te verduurzamen en behaaglijker te maken.
  • Bouwjaar na 1976: over het algemeen zijn de huizen na deze periode voorzien van een vorm van isolatie. Het gebruikte isolatiemateriaal is niet fantastisch. Soms kan het dus lonen nog extra isolatiemateriaal aan te brengen. Vloeren in woningen na 1990 zijn over het algemeen goed geïsoleerd.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Kruipruimte isolatie: bodem isoleren

Bodemisolatie met witte parelsIn de kruipruimte kan je naast vloerisolatie ook voor bodemisolatie kiezen. Dit wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Ook hier zijn verschillende materialen voor zoals vlokken, parels, isolatiematrassen of schelpen. Bodemisolatie isoleert minder maar kan een uitkomst zijn als de kruipruimte niet hoog genoeg is, of als er vochtproblemen zijn in de kruipruimte.

Het betreden van een kruipruimtes kan vaak benauwd en vervelend zijn. In oudere woningen kunnen zich ongedierte en schimmels bevinden. Het isoleren van de kruipruimte voorkomt dat muffe en vochtige lucht de woning binnenkomt. Sommige isolatiematerialen kun je zelf aanbrengen in de kruipruimte, desondanks is het aan te raden dit door een specialist te laten doen. De beste materialen zijn lastig zelf te bevestigen of er zijn machines voor nodig die alleen vakmensen hebben.

Vloer- of bodemisolatie?

Wat is slimmer? Met vloerisolatie ben je op lange termijn voordeliger uit. Als jouw kruipruimte hoog genoeg is breng je isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer aan. Dit heeft de voorkeur boven het aanbrengen van isolatiemateriaal op de bodem. De warmte blijft beter in je huis met isolatie aan de onderkant van de vloer. Dit komt doordat de warmte niet in de kruipruimte komt. De kruipruimte wordt licht geventileerd om vochtproblemen te voorkomen. Als de warmte daar terecht komt wordt ook deze weggeventileerd. Met bodemisolatie heb je hier nog steeds last van. Bodemisolatie is wel effectief tegen optrekkende kou of vocht uit de bodem van de kruipruimte maar werkt minder goed als isolatie van je huis.

Vloerisolatie heeft meer effect op de isolatiewaarde van je huis, de jaarlijkse besparing op je energierekening en comfort ook ten opzichte van bodemisolatie. Kies dus, wanneer het kan, altijd voor vloerisolatie!

Ervaringen met vloerisolatie

In dit filmpje vertelt een gezin hun ervaring met isoleren van de vloer (bron: Milieucentraal).

Isolatiematerialen voor vloer- en bodemisolatie

Grofweg zijn er twee materialen voor het aanbrengen van vloerisolatie. Dempende materialen (isolatieschuim, matrassen, platen) en reflecterende materialen (folie). Dempende materialen zorgen ervoor dat de kou uit de kruipruimte lastiger het huis binnen komt en dat de warmte langer in huis blijft. Reflecterende materialen kaatsen de warmte uit het huis terug waardoor de warmte in huis blijft. TonZon, Isofoil of PIF folie is een veelgebruikt isolatiefolie voor vloerisolatie.

Voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte worden vaak isolatiechips of isolatieparels (piepschuim) gebruikt. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van isolatiematrassen. Deze zijn gemaakt van folie en gevuld met isolerende bolletjes. De natuurlijke variant is het storten van een laag natuurschelpen. De eigenschappen van het isolatiemateriaal zijn belangrijk. Maar de kwaliteit waarmee het wordt aangebracht is minstens zo belangrijk. Kies daarom voor een gespecialiseerd en erkend bedrijf op dit gebied.

Tip: sommige installateurs werken met slechts 1 of 2 type isolatiematerialen. Zij zullen geneigd zijn je daarom deze aan te raden. Wij raden jou aan nog een offerte op te vragen bij een tweede installateur die met andere materialen werkt. Zo krijg je een totaalbeeld van wat er mogelijk is.

Alternatieven om de vloer te isoleren

Isoleren bovenzijde vloer

Indien er geen kruipruimte is, kan de vloer geïsoleerd worden door middel van het aanbrengen van een isolerend ondertapijt of dekvloer. Hiermee komt de vloer wel enkele centimeters hoger te liggen wat niet altijd een optie is. Bij houten vloeren kan er isolatiemateriaal tussen de balken gespoten worden. Lees meer over het isoleren van een vloer zonder kruipruimte. Het beste isolatiemateriaal is in dat geval Aerogel. Dit is erg dun materiaal waarmee je met een paar centimeter al flink goed isoleert. Daarentegen is het wel een materiaal dat aan de prijzige kant is.

TIP: wat je niet wilt missen over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter