Isolatie in de kruipruimte: bodem- en vloerisolatie

Geschatte leestijd: 5 minuten
Kruipruimte

Heb jij last van koude voeten of voel je de wind door de vloer komen? Denk je erover na om de kruipruimte te isoleren door vloer- of bodemisolatie toe te passen? Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op je stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. Je kan de kruipruimte isoleren door de onderkant van de vloer te isoleren of de bodem van de kruipruimte. Maar hoe weet je of jouw kruipruimte geschikt is voor isolatie? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen bodem- en vloerisolatie? Welke isolatiematerialen gebruik je om de kruipruimte te isoleren?

Een kruipruimte of kruipkelder is de lage ruimte onder de begane grondvloer van de woning. Woningen die gebouwd zijn op palen, in tegenstelling tot woningen die gebouwd zijn op zand, hebben vrijwel allemaal een kruipruimte. De kruipruimte is toegankelijk via een kruipluik die zich meestal onder de vloermat bij de voor- of achterdeur bevindt. De ruimte is meestal tussen de 30 cm en 1 meter hoog. De kruipruimte kan op twee manier worden geïsoleerd: vloerisolatie (bovenkant kruipruimte) en bodemisolatie (bodem van de kruipruimte). Hieronder een uitleg van beide varianten.

Kruipruimte isolatie: Vloerisolatie

Vloerisolatie is over het algemeen de beste vorm van isoleren. Daarmee voorkom je namelijk het beste warmteverlies vanuit de woning. Vloerisolatie wordt tegen de bovenkant van de kruipruimte en aan de onderkant van de vloer aangebracht. Hierdoor verliest de vloer bijna geen warmte naar onderen. Tijdens de winter zal de vloer de warmte in huis houden en dus ook warmer aanvoelen. De gevoelstemperatuur stijgt vaak een paar graden, wat zorgt voor een verhoging van het wooncomfort. Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer moet de kruipruimte wel een bepaalde hoogte hebben. Er moet genoeg ruimte in de kruipruimte zijn om het isolatiemateriaal aan de ondervloer te bevestigen. Zowel houten als betonnen vloeren kunnen geïsoleerd worden. Bij een houten vloer is hier minimaal 35 cm voor nodig en bij een betonnen vloer minimaal 50 cm. In het volgende filmpje een uitleg over vloerisolatie (bron: Milieucentraal).

Aan de hand van het bouwjaar is een goede inschatting te maken of een vloer al geïsoleerd is of niet.

 • Bouwjaar voor 1930: Deze woningen hebben in de meeste gevallen een kruipruimte waarbij er geen vloerisolatie is toegepast. Om je wooncomfort te verhogen en het huis duurzamer te maken, kan vloerisolatie een goed uitkomst bieden. Wanneer er geen kruipruimte is, kan je een extra isolatielaag boven op de vloer aanbrengen, maar dit zijn vaak dure oplossingen omdat je vloer hoger wordt en het interieur op deze hoogte aangepast moet worden (deurklinken, hoogte aanrecht, plinten etc.). Een andere oplossing is het vervangen van de vloer voor een compleet nieuwe vloer.
 • Bouwjaar tussen 1930 en 1982: deze huizen, mits ze op palen zijn gefundeerd, hebben vrijwel altijd een kruipruimte en die zijn tijdens de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Hier is vloerisolatie een goede optie om het huis te verduurzamen en behaaglijker te maken.
 • Bouwjaar na 1982: over het algemeen zijn de huizen na deze periode voorzien van enige vorm van isolatie. Het gebruikte isolatiemateriaal is meestal, zeker in de jaren 80, niet fantastisch. Soms kan het dus lonen nog extra isolatiemateriaal aan te brengen. Vloeren in woningen na 1992 zijn over het algemeen redelijk goed geïsoleerd. Extra vloerisolatie loont in dat geval wanneer je vloerverwarming hebt.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Kruipruimte isolatie: bodemisolatie

bodemisolatie In de kruipruimte kan je naast vloerisolatie ook voor bodemisolatie kiezen. Dit wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Ook hier zijn verschillende materialen voor zoals vlokken, parels, isolatiematrassen of schelpen. Bodemisolatie isoleert minder maar kan een uitkomst zijn als de kruipruimte niet hoog genoeg is, of als er vochtproblemen zijn in de kruipruimte.

Het betreden van een kruipruimtes kan vaak benauwd en vervelend zijn. In oudere woningen kunnen zich ongedierte en schimmels bevinden. Het isoleren van de kruipruimte voorkomt dat muffe en vochtige lucht de woning binnenkomt. Sommige isolatiematerialen kun je zelf aanbrengen in de kruipruimte, desondanks is het aan te raden dit door een specialist te laten doen. De beste materialen zijn lastig zelf te bevestigen of er zijn machines voor nodig die alleen vakmensen hebben.

Vloer- of bodemisolatie?

Wat is slimmer? Met vloerisolatie ben je op lange termijn voordeliger uit. Als jouw kruipruimte hoog genoeg is breng je isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer aan. Dit heeft de voorkeur boven het aanbrengen van isolatiemateriaal op de bodem. De warmte blijft beter in je huis met isolatie aan de onderkant van de vloer. Dit komt doordat de warmte niet in de kruipruimte komt. De kruipruimte wordt licht geventileerd om vochtproblemen te voorkomen. Als de warmte daar terecht komt wordt ook deze weggeventileerd. Met bodemisolatie heb je hier nog steeds last van. Bodemisolatie is wel effectief tegen optrekkende kou of vocht uit de bodem van de kruipruimte maar werkt minder goed als isolatie van je huis.

Vloerisolatie heeft meer effect op de isolatiewaarde van je huis, de jaarlijkse besparing op je energierekening en comfort ook ten opzichte van bodemisolatie. Kies dus, wanneer het kan, altijd voor vloerisolatie!

Ervaringen met vloerisolatie

In dit filmpje vertelt een gezin hun ervaring met isoleren van de vloer (bron: Milieucentraal).

Isolatiematerialen voor vloer- en bodemisolatie

Grofweg zijn er twee materialen voor het aanbrengen van vloerisolatie. Dempende materialen (isolatieschuim, matrassen, platen) en reflecterende materialen (folie). Dempende materialen zorgen ervoor dat de kou uit de kruipruimte lastiger het huis binnen komt en dat de warmte langer in huis blijft. Reflecterende materialen kaatsen de warmte uit het huis terug waardoor de warmte in huis blijft. TonZon, Isofoil of PIF folie is een veelgebruikt isolatiefolie voor vloerisolatie.

Voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte worden vaak isolatiechips of isolatieparels (piepschuim) gebruikt. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van isolatiematrassen. Deze zijn gemaakt van folie en gevuld met isolerende bolletjes. De natuurlijke variant is het storten van een laag natuurschelpen. De eigenschappen van het isolatiemateriaal zijn belangrijk. Maar de kwaliteit waarmee het wordt aangebracht is minstens zo belangrijk. Kies daarom voor een gespecialiseerd en erkend bedrijf op dit gebied.

Tip: sommige installateurs werken met slechts 1 of 2 type isolatiematerialen. Zij zullen geneigd zijn je daarom deze aan te raden. Wij raden jou aan nog een offerte op te vragen bij een tweede installateur die met andere materialen werkt. Zo krijg je een totaalbeeld van wat er mogelijk is.

Alternatieven om de vloer te isoleren

Isoleren bovenzijde vloer

Indien er geen kruipruimte is, kan de vloer geïsoleerd worden door middel van het aanbrengen van een isolerend ondertapijt of dekvloer. Hiermee komt de vloer wel enkele centimeters hoger te liggen wat niet altijd een optie is. Bij houten vloeren kan er isolatiemateriaal tussen de balken gespoten worden. Lees meer over het isoleren van een vloer zonder kruipruimte. Het beste isolatiemateriaal is in dat geval Aerogel. Dit is erg dun materiaal waarmee je met een paar centimeter al flink goed isoleert. Dit materiaal is helaas wel aan de prijzige kant met een prijs van meer dan €100 per m2.

Nieuwe vloer

Een ander alternatief is het compleet verwijderen en opnieuw maken van een vloerconstructie. Een dure oplossing die wel voor het beste resultaat zorgt. Je plaatst een nieuwe betonnen of houten vloer met een flinke pak isolatie en goede naad- en kierdichting. Tegelijkertijd kan je vloerverwarming meenemen in de vloer waardoor dit interessante oplossing kan zijn wanneer je dit toch van plan was.

TIP: wat je niet wilt missen over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

2 reacties

 • Reageren
  Jos Steur
  28 juli 2020 at 17:23

  Wat is het beste materiaal om de bodem te isoleren , mijn kruipruimte is door alle puinstort tijdens de bouw in 1970 maar ca dertig/veertig centimeter hoog of bestaat er voor deze situatie nog een andere oplossing?

  • Reageren
   Theodoor
   18 september 2020 at 09:27

   Hallo Jos,

   De meest eenvoudige oplossing is om EPS parels te storten als bodemisolatie. De beste oplossing is om het puin weg te halen zodat er voldoende ruimte ontstaat om aan de onderkant van de vloer isolatie toe te passen. Het warmteverlies wordt daarmee beter beperkt dan met bodemisolatie en de winst op je energierekening is hoger.

  Laat een reactie achter