Vloerisolatie

Kruipruimte isolatie

Geschatte leestijd: 2 minuten
Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie kan op verschillende manieren worden gedaan. Hoe weet je of jouw kruipruimte geschikt is en kan je beter kiezen voor isolatie op de bodem of tegen de onderkant van de vloer aan? 

Een kruipruimte of kruipkelder is de lage ruimte onder de begane grondvloer van de woning. Woningen gebouwd na 1930 hebben vrijwel allemaal een kruipruimte. Deze kan vaak bereikt worden door een kruipluik die zich meestal onder de vloermat bij de voordeur bevindt. De ruimte is meestal tussen de 30 cm en 1 meter hoog. De kruipruimte kan op twee manier worden geïsoleerd: vloerisolatie (bovenkant kruipruimte) en bodemisolatie (bodem van de kruipruimte). Hieronder leggen we beide varianten uit.

Kruipruimte isolatie: vloerisolatie

Vloerisolatie is over het algemeen de beste vorm van isoleren. Vloerisolatie wordt tegen de bovenkant van de kruipruimte en aan de onderkant van de vloer aangebracht. Hierbij verliest de vloer bijna geen warmte naar onderen. Tijdens de winter zal de vloer de warmte in huis houden en dus ook warmer aanvoelen. De gevoelstemperatuur stijgt vaak een paar graden, wat in comfort resulteert voor de bewoners. Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer moet de kruipruimte wel een bepaalde hoogte hebben. Er moet genoeg ruimte in de kruipruimte zijn om het isolatie materiaal aan de ondervloer te bevestigen. Zowel houten als betonnen vloeren kunnen geïsoleerd worden.  Bij een houten vloer is hier minimaal 35 cm voor nodig en bij een betonnen vloer minimaal 50 cm. Lees verder over vloerisolatie.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Kruipruimte isolatie: bodemisolatie

In de kruipruimte kan je naast vloerisolatie ook voor bodemisolatie kiezen. Dit wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Ook hier zijn verschillende materialen voor zoals vlokken, parels, isolatiematrassen of schelpen. Bodemisolatie isoleert minder maar kan een uitkomst zijn als de kruipruimte niet hoog genoeg is, of als er vochtproblemen zijn in de kruipruimte.

Het betreden van een kruipruimtes kan vaak benauwd en vervelend zijn. In oudere woningen kunnen zich ongedierte en schimmels bevinden. Het isoleren van de kruipruimte voorkomt dat muffe en vochtige lucht de woning binnenkomt. Sommige isolatiematerialen kun je zelf aanbrengen in de kruipruimte, desondanks is het aan te raden dit door een specialist te laten doen. De beste materialen zijn lastig zelf te bevestigen of er zijn machines voor nodig die alleen vakmensen hebben.

TIP: wat je niet wilt missen over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter