Vloerisolatie

Kosten vloerisolatie

Geschatte leestijd: 3 minuten
Kosten vloerisolatie

Vloerisolatie is een goede investering en leveren naast warme voeten ook een goed financieel rendement op. In dit artikel vindt je meer informatie over de kosten voor vloerisolatie. Wat is het verschil in kosten tussen bodem- en vloerisolatie? Wat zijn de verschillen per materiaal? Wat zijn de kosten voor vloerisolatie als je zelf het isolatiemateriaal aanbrengt? En hoeveel ga je besparen op je energierekening nadat je vloerisolatie hebt aangebracht? 

Vloer- of bodemisolatie?

Voordat je over de kosten gaat nadenken is het belangrijk om te weten of je vloer- of bodemisolatie gaat toepassen. Als jouw kruipruimte hoog genoeg is dan kun je isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer aan brengen. Deze methode heeft de voorkeur boven het aanbrengen van isolatiemateriaal op de bodem omdat de warmte beter in je huis wordt gehouden bij vloerisolatie. Het financiële rendement en comfort is beter met het aanbrengen van vloerisolatie. Je kunt vloerisolatie toepassen bij een kruipruimte die minimaal 30cm hoog is bij een houten vloer (onder de balken) of 50cm hoog bij een betonnen vloer. Wil je weten of jouw huis geschikt is om de vloer te isoleren? In dit artikel lees je waar je op moet letten en hoe je erachter komt of jouw vloer al geïsoleerd is.

Kosten vloerisolatie

De kosten die je kwijt bent voor vloerisolatie aan de onderzijde van de vloer liggen tussen de €30 en €40 per m2. Dit is de totale prijs  inclusief het aanbrengen van het isolatiemateriaal. De exacte prijs is afhankelijk van onder meer het type isolatiemateriaal, de totale oppervlakte en de huidige staat van de kruipruimte. Heb je bijvoorbeeld een vochtige bodem dan zal je daar in sommige een dampremmende folie op moeten leggen.

Hieronder vindt je een indicatie per type woning van de gemiddelde kosten voor vloerisolatie.

Type woning Oppervlakte in m2 Gemiddelde prijs (incl. BTW)
Appartement 60 m2 €1.800-€2.400
Tussenwoning 52 m2 €1.600-€2.200
2 onder 1 kap/Hoekwoning 65 m2 €1.900-€2.500
Vrijstaande woning 98 m2 €2.800-€2.600

 

Kosten bodemisolatie

Voor bodemisolatie betaal je iets minder geld dan voor vloerisolatie omdat de werkzaamheden minder tijd in beslag neemt en minder ingewikkeld is. In plaats van een isolatie specialist die materiaal aan de onderkant van de vloer moet bevestigen, wordt er isolatiemateriaal via een slang in de kruipruimte gespoten. De isolatiematerialen die over de bodem versrpeid worden zijn over het algemeen ook iets goedkoper in aanschaf. Dit zorgt voor een iets goedkopere prijs.

Een overzicht van de kosten voor bodemisolatie per type woning in een overzicht.

Type woning Oppervlakte in m2 Gemiddelde prijs (incl. BTW)
Appartement 60 m2 €1.300-€1.700
Tussenwoning 52 m2 €1.100-€1.500
2 onder 1 kap/Hoekwoning 65 m2 €1.400-€1.800
Vrijstaande woning 98 m2 €2.200-€2.700

 

Wil je een isolatie specialist een offerte laten opstellen lees dan eerst onze tips over waar je op moet letten bij een offerte vloerisolatie.

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Kosten vloerisolatie voor de doe-het-zelver

Ben je handig en wil je zelf vloer of bodemisolatie gaan toepassen dan zijn de kosten een stuk lager omdat je de kosten voor een isolatiespecialist niet hoeft te betalen. Belangrijk is wel om te beseffen dat bij problemen met vocht of schimmels er een hoop problemen kunnen ontstaan waarvan de oplossing vele malen duurder uitvallen dan de besparing op een isolatie specialist. Als je niet zeker weet hoe bijvoorbeeld dampremmende en dampdoorlatende materialen of ventilatie werken dan is het aan te raden om een isolatie specialist in te schakelen.

Voor de handige doe-het-zelver is het mogelijk om een aantal isolatiematerialen via een bouwmarkt of proffesionele groothandel aan te schaffen. Een aantal isolatiematerialen zijn daarbij echter uitgesloten omdat er een keurmerk of certificaat vereist is voor de verwerking van het materiaal. Het spuiten van PUR of cellulose vlokken zal om die reden altijd door een erkend bedrijf gedaan moeten worden.

De kosten die je kwijt bent wanneer je zelf aan de slag gaat met het isoleren van de vloer en je een minimale Rc-waarde van 3,5 wilt behalen.

Kosten vloerisolatie:

  • 14cm glas of -steenwol: €10-€12 per m2
  • 15cm EXP of EPS isolatieplaten: €12-€16 per m2
  • 14cm hennepwol: €18-€22 per m2
  • Isolatiefolie: €15-€17 per m2

Kosten bodemisolatie:

  • 20-30cm EPS of Bio parels/chips: €12-€16 per m2

Besparing op gasverbruik met vloerisolatie

Een gemiddelde eengezinswoning die vloerisolatie toepast bespaart per jaar ongeveer 325 m3 aardgas. Op basis van een gasprijs van €0,60 per m3 bespaar je hiermee €195 per jaar. Milieu Centraal heeft dat berekend op basis van een vloer van 57 m2 te isoleren met een materiaal met een Rc-waarde van 3,3. De exacte besparing op je gasrekening is afhankelijk van het te isoleren vloeroppervlak, het stookgedrag en de keuze tussen bodem- of vloerisolatie. Als je bijna nooit de verwarming aan zet  zal de besparing minder zijn vergeleken met de situatie dat je de thermostaat elke dag op een hoge temperatuur hebt staan.

Heb je vloerverwarming maar is de vloer niet goed geïsoleerd dan kan je nog meer gaan besparen op je gasverbruik doordat veel warmte van de vloerverwarming naar de kruipruimte lekt en niet naar de woning. Met vloerverwarming verlies je zonder vloerisolatie nog meer warmte.

Tip: Een aantal gemeentes bieden subsidies of aantrekkelijke leningen aan voor vloerisolatie. Doe de subsidiecheck om te kijken of er subsidies beschikbaar zijn in jouw gemeente.

 

Dit moet je nog nog meer weten over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter