Isolatieplaten: voor- en nadelen

Geschatte leestijd: < 1 minuut
Isolatieplaat

Je wilt je vloer isoleren door isolatieplaten te bevestigen aan de onderkant. Wat zijn de voordelen en nadelen hiervan? Welke materialen kan je hiervoor gebruiken? Je leest hier meer over isolatieplaten (EPS, XPS, PUR, PIR).

Er zijn verschillende materialen voor vloerisolatie platen. Vier veel voorkomende materialen die in platen verkrijgbaar zijn: EPS, XPS, PUR of PIR.

De isolatiematerialen worden tegen de onderzijde van de begane grondvloer aangebracht. PIR/PUR zijn piepschuim platen en bestaan uit miljoenen cellen die erg goed isoleren. Dit wordt veel toegepast wanneer er beperkte ruimte is voor isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld bij een spouwmuur of tussen de dakspanten. Het heeft een hoge isolatiewaarde maar is wel aan de prijs. EPS is hetzelfde materiaal als EPS parels, maar dan in de vorm van platen. Een alternatief is XPS dat standaard bij nieuwbouw wordt toegepast.

Voordelen isolatieplaten

 • Hoge isolatiewaarde: EPS, PUR en PIR bevatten vaak zeer hoge isolatie waarden. Tip: kies voor een hoge isolatiewaarde. De meerkosten zijn gering en het levert meer resultaat op.
 • Demonteerbaar: De platen zijn van de ondervloer af te halen in het onwaarschijnlijke geval dat het nodig zou zijn.

Nadelen isolatieplaten

 • Kiemen en gaten ontstaan: Er kunnen gaten en kieren ontstaan tussen de platen.
 • Prijzig: de platen zijn vaak duur.
 • Diepe kruipruimte nodig: De kruipruimte moet diep genoeg zijn zodat men er onder kan liggen om de isolatieplaten te kunnen bevestigen.

Wanneer isolatieplaten bij vloerisolatie?

Isolatieplaten kunnen bevestigd worden aan de onderkant van de vloer. Wanneer je graag een demonteerbare isolatie variant wilt met een goede isolatiewaarde dan zijn isolatieplaten een goede oplossing. Door de hoge isolatiewaarde zal de vloer in de winter lekker warm blijven!

 

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

1 reactie

 • Reageren
  Samantha Visschers
  13 februari 2020 at 12:53

  wat isoleert beter? Isolatie platen of steenwol? Als het gaat om vloer isolatie?

 • Laat een reactie achter