Isolatiematrassen: voor- en nadelen

Geschatte leestijd: < 1 minuut
Isolatiefolie matras

Isolatiematrassen zijn matrassen van folie of plastic, gevuld met isolerende bolletjes. De matrassen worden op de bodem van de kruipruimte neergelegd en houden het vocht tegen. Met name in lage en vochtige kruipruimtes zijn isolatiematrassen een geschikte optie. Aangezien isolatiematrassen op de bodem van de kruipruimte worden gelegd, spreken we hier van bodemisolatie en niet van vloerisolatie. Door de isolatiematerialen op de bodem te bevestigen en ervoor te zorgen dat deze luchtdicht worden afgesloten, zal de lucht in de kruipruimte minder vocht bevatten. 

Voordelen isolatiematrassen

  • Overal toepasbaar: Isolatiematrassen zijn een degelijk alternatief bij kleine kruipruimtes, waarin het zeer lastig is om andere vormen van vloerisolatie aan te brengen.
  • Vochtbestrijding: De matrassen zijn vochtbestendig en bestand tegen schimmels. Voor natte kruipruimtes zijn isolatiematrassen een erg geschikt isolatiemateriaal.
  • Makkelijk en relatief goedkoop: Het aanbrengen van isolatiematrassen is relatief makkelijk. Het is daardoor een relatief goedkope vorm van bodemisolatie.
  • Toegankelijkheid: Omdat de matrassen makkelijk te verplaatsen zijn, behoud je bewegingsvrijheid in de kruipruimte. Iets wat bij losse parels of chips lastiger is.

Nadelen isolatiematrassen

  • Isolatiewaarde: Bodemisolatie levert over het algemeen minder resultaat op dan vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer.
  • Installatieruimte: Om de matrassen neer te kunnen leggen heeft een isolatiespecialist voldoende ruimte in de kruipruimte nodig. Wanneer dat het geval is kan je tegelijkertijd ook overwegen om voor vloerisolatie te gaan. Dit levert meer profijt op.

Wanneer isolatiematrassen als vloerisolatie?

Wanneer je dus een vrij kleine kruipruimte onder je woning hebt, en vochtbestrijding meer prioriteit heeft dan de isolatie van warmte, zijn isolatiematrassen als bodemisolatie een zeer geschikt materiaal. Wanneer je hoofddoel echter warmte isolatie is, kun je beter kiezen voor een alternatief. En dan is vloerisolatie al snel de meest geschikte mogelijkheid. Onthoud daarnaast dat isolatiematrassen je kruipruimte wel verkleinen, maar dat ze vaak niet vast liggen waardoor je wel bewegingsvrijheid houdt.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter