Glaswol en steenwol: voor- en nadelen

Geschatte leestijd: 4 minuten
Glaswol en Steenwol

Denk je er over na om (zelf) je vloer te isoleren met wol? Is jouw woning geschikt om glaswol of steenwol toe te passen? Wat is het verschil tussen glas- en steenwol? Wat zijn de voordelen en nadelen van glaswol en steenwol als vloerisolatie? Wanneer is jouw vloer geschikt om met platen of kussens wol te isoleren? Je leest het allemaal in dit artikel samen met tips die je kan gebruiken wanneer je de vloer isoleert.

Glaswol en steenwol zijn twee materialen voor vloerisolatie. Beide materialen worden al decennia lang gebruikt om huizen te voorzien van isolatie om daarmee onnodig warmteverlies te voorkomen. Platen of dakens wol worden tegen de onderkant van een houten of betonnen vloer bevestigd. Er is ook een gespoten variant van glaswol zoals bijvoorbeeld de Jetspray van Knauf. In dit artikel worden vooral de rollen en platen beschreven die je eventueel ook zelf kan aanbrengen. De gespoten versie is niet toe te passen en is bovendien, ondanks dat het ook van glaswol is gemaakt, toch echt anders qua eigenschappen en bevestiging.

Allereerst: wat is het verschil tussen glas- en steenwol?

Het verschil tussen glas- en steenwol is in eerste instantie het soort materiaal wat er gebruikt wordt. Glaswol wordt gemaakt van zand en gerecycled glas en steenwol van basaltsteen en slak. Beide isolatiematerialen worden op hoge temperaturen verwerkt – ook wel te vergelijken met het maken van een suikerspin – tot platen of rollen glaswol.

Ook al lijken steen- en glaswol erg veel op elkaar, er zijn toch een aantal verschillen te onderscheiden tussen de twee materialen. Zo is glaswol in vergelijking met steenwol lichter van gewicht, flexibeler en is iets meer sponsachtig waardoor je het goed kan klemmen tussen twee balken. Steenwol heeft daartegenover weer het voordeel dat het veel beter isoleert tegen geluid en hogere temperaturen aankan waardoor het brandveiliger is. Voor beide geldt dat de (warmte) isolatiewaarde vrijwel gelijk is. De aanschafprijs van steenwol is wel een stukje hoger.

Aanschaf en aanbrengen glas- en steenwol

Het aanbrengen van glas- of steenwol als vloerisolatie is met name populair bij handige doe-het-zelvers. Het is in te kopen bij de bouwmarkt en het is relatief makkelijk aan te brengen. Je bent wel een lange dag in de krappe en vaak vieze kruipruimte bezig, maar als je dat niet erg vindt, dan is dit je materiaal. De platen en rollen wol zijn makkelijker aan te brengen bij een houten vloer dan een betonnen vloer. Bij een houten vloer kan het materiaal tussen de balken worden aangebracht.

Tijdens het plaatsen van de wol komen er vezels vrij die kunnen irriteren. Zeker in de zomer in combinatie met vochtige omstandigheden kan dit tot ontstoken ogen, huid en luchtwegen leiden.

Veel isolatiebedrijven werken liever met andere en gespecialiseerde isolatiematerialen voor de kruipruimte.

Wil je meer weten over andere soorten isolatiematerialen voor de onderzijde van de vloer of bodem van de kruipruimte? In dit overzicht vindt je de meest gebruikte isolatiematerialen.

Tips voor wanneer je de vloer gaat isoleren

  • Bij het isoleren van de onderkant van de vloer kan het zeker lonen om ook een afdekkend folie op de bodem van de kruipruimte aan te brengen. Dit voorkomt vochtproblemen in de kruipruimte. Minder vocht is beter voor de vloer en voorkomt schimmelvorming en muffe lucht. Het verlengt de levensduur van de vloer. Een stevig folie is goed. Denk bijvoorbeeld aan PE (polyetheen ) of PVC. Staat er vocht in de kruipruimte, dan kan je het vastzetten tegen de muur, zodat het kan meebewegen met het water.
  • Let op: bij het isoleren van vloer moet de  kruipruimte voldoende geventileerd blijven. Het isolatiemateriaal mag de ventilatieopeningen in de kruipruimte niet blokkeren.
  • Als je een houten vloer hebt hoeven de draag- of steunbalken niet mee te geïsoleerd te worden. Deze hebben door hun dikte van nature al een isolerende werking en door ze open te laten kunnen ze blijven ademen.
Glaswol kruipruimte isolatie

Glaswol als vloerisolatie, aangebracht door een handige doe-het-zelver

Advies op maat over vloerisolatie

Ontdek of vloerisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort vloerisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start de vloerisolatie scan

Wanneer pas je glas- of steenwol toe als vloerisolatie?

Ben je een doe-het-zelver en wil je de vloer isoleren? Dan zijn glaswol en steenwol misschien wel jouw materialen. Glaswol en steenwol zijn relatief goedkope materialen om je kruipruimte mee te isoleren. Wanneer de kruipruimte hoog genoeg is en er niet te veel leidingen in de weg zitten kan het redelijk makkelijk bevestigd worden aan de onderkant van de vloer. Let op, een kruipruimte moet wel geventileerd worden. Anders krijg je een ongezonde situatie. Plaats het isolatiemateriaal dus niet voor ventilatiegaten. Ben je geen enorme doe-het-zelver of heb je voorkeur voor andere isolatiematerialen zoals PUR, thermoskussens of isolatiematrassen? Laat de klus dan uitvoeren door een betrouwbare installateur. Via GreenHome vindt je een betrouwbare installateur in jouw omgeving.

Een nadeel van glaswol of steenwol is dat het slecht tegen vocht kan. Zodra vocht in het materiaal komt daalt de isolatiewaarde flink en zakt het materiaal in waardoor je uiteindelijk geen voordeel meer over houdt. Heb je last van ongedierte, zoals muizen of ratten, in de kruipruimte? Dan kan het ook gebeuren dat stukjes wol gebruikt wordt om een nest mee te bouwen. Heel erg vervelend is het niet, maar het vermindert wel de werking van het materiaal.

Voordelen 

  • Relatief goedkope isolatie: zowel glas- als steenwol is goedkoop materiaal en bij de bouwmarkt verkrijgbaar.
  • Zelf aan te brengen: een doe-het-zelver die zijn kruipruimte niet vreest kan het zelf monteren.
  • Makkelijk te verwijderen: wanneer de ondervloer bijvoorbeeld vervangen moet worden.
  • Duurzaam materiaal: recyclebaar isolatiemateriaal dat gewonnen wordt uit reststoffen.

Nadelen 

  • Niet echt ideaal in vochtige ruimten: glas- en steenwol zijn niet de meest ideale isolatiematerialen in de vochtige kruipruimte.
  • Diepe kruipruimte nodig: doordat het aan de onderkant van de vloer bevestigd moet worden, moet er genoeg ruimte in de kruipruimte aanwezig zijn zodat een persoon dit kan bevestigen.
  • Isoleert slecht gaten en hoeken: met dit materiaal is het lastig alle kieren en hoekjes goed mee te pakken en een sluitende isolatielaag aan te brengen.

Wat je verder moet weten over vloerisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

 

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter