EPS vloerisolatie

Geschatte leestijd: 2 minuten
bodemisolatie

Je overweegt de vloer te isoleren door de kruipruimte te vullen met EPS parels of chips. Wat zijn EPS parels? Wat is het verschil met EPS chips? Wat zijn de voordelen en nadelen van EPS vloerisolatie? Je leest het hieronder.

EPS isolatiemateriaal als bodemisolatie

Een gemakkelijke methode van vloerisolatie is het vullen van de kruipruimte met EPS parels of vlokken. Men legt op de bodem van de kruipruimte een laag van parels en vlokken. Vaak wel 20 tot 30 cm om een goede isolatiewaarde te bereiken. De korrels en chips zijn vaak gemaakt van Polystyreen (EPS) en bestaan voor 90% uit lucht. Ze worden in zakken gekocht en kunnen gemakkelijk via een buis in een kruip ruimte worden gestort. Het is een klus die in een paar uur uitgevoerd is.

EPS parels zijn een stuk kleiner dan vlokken. Parels hebben een diameter van 3 mm, chips zo’n 3 cm. Indien er water in de kruipruimte staat, blijven zowel de chips als parels drijven op het aanwezig water. Ze verleggen het condenspunt. Waar in de oude situatie het water tegen de vloer aan condenseert, gebeurt dat nu tegen het isolatiemateriaal aan. De luchtlaag boven de chips is daardoor droger, het vocht verdwijnt onder de isolatielaag. Vocht kan zo geen schade meer aanrichten aan de (houten)vloer. De isolatiechips zijn licht van gewicht en zullen ook geen extra verzakking veroorzaken van de bodem. De kruipruimte blijft na het aanbrengen toegankelijk, maar mochten er werkzaamheden uitgevoerd moeten worden is dat natuurlijk wel lastiger dan als de kruipruimte leeg is. Je kunt door de chips heen kruipen, zonder dat het isolatiemateriaal direct verpulvert. Maar in sommige uitzonderlijke onderhoudsgevallen kan het nodig zijn om het isolatiemateriaal (deels) uit de kruipruimte te laten zuigen.

EPS isolatiemateriaal in de kruipruimte zorgt dat de lucht droger wordt in de kruipruimte.  Let op: de vlokken of parels dienen over de gehele kruipruimte(s) door het huis gevuld te worden met een laag van minimaal 10 cm. Anders hoopt de luchtvochtigheid zich op naar de plek zonder parels.

Voordelen EPS parels of chips

  • Zeer gemakkelijk aan te brengen: Het aanbrengen van deze vorm van isolatie is geen uitdaging. Het is een kwestie van het legen van de zak met EPS in de kruipruimte en het vervolgens goed te verdelen. Een doe-het-zelver kan dit zelf doen, maar vaak laten mensen het uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. De hoeveelheid isolatiemateriaal bedraagt namelijk al snel een paar kuub.
  • Relatief goedkoop: Omdat het geen ingewikkelde klus is, zijn de kosten relatief laag in vergelijking met andere vormen van vloerisolatie.
  • Ook toepasbaar in een lage kruipruimte: Niet elke kruipruimte is geschikt voor andere vormen van isolatie. Parels en chips storten in de vorm van bodemisolatie kan vrijwel overal.
  • Afname vochtigheid kruipruimte: De lucht in de kruipruimte wordt droger door het verleggen van het condenspunt. De vloer is beter beschermd tegen vochtproblemen.

Nadelen EPS parels of chips

  • Relatief laag isolerend effect: het isolerende effect is lager dan andere vormen van vloerisolatie.
  • Bewegingsvrijheid kruipruimte: mocht het nodig zijn om in de kruipruimte te zijn vanwege onderhoudsredenen dan kan een laag van 20 cm parels in de weg zitten.

Wanneer pas je EPS parels of chips toe?

Als je thuis een lage kruipruimte hebt (minder dan 35 cm) dan zijn EPS parels of vlokken een goede isolatiekeuze. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en zorgen voor een drogere lucht in kruipruimte en huis. Zeker als je vochtproblemen hebt in de kruipruimte is dit een goede oplossing. Het isolerend effect is wel minder dan andere vormen van isolatie. De EPS parels of chips bevinden zich namelijk op de bodem van de kruipruimte en niet tegen de onderkant van de vloer.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina vloerisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter