Wol als spouwmuurisolatie materiaal

Geschatte leestijd: 1 minuut
wol

Naast PUR-schuim en EPS parels is wol een geschikt materiaal voor spouwmuurisolatie. Het materiaal wol is op te delen in twee varianten:

  • Glaswol: Glaswol is een materiaal dat wordt gemaakt van gerecyclede glasscherven met zand. Bij spouwmuurisolatie met glaswol worden er glaswolvlokken in de muur geblazen. Het meest gebruikte glaswol voor de spouwmuur is de Knauf Supafil.
  • Steenwol: Steenwol is een isolatiemateriaal dat bestaat uit vezels gemaakt uit gesteente. Ook hier worden vlokken steenwol in de muur geblazen. Rockwool is een bekende leverancier van steenwol.

Voor spouwmuurisolatie wordt vaker glaswol toegepast. Kijkend naar materiaalkosten kost glaswol ongeveer €18 per m², steenwol is iets duurder met ongeveer €20 per m².

Verschil wol ten opzichte van andere isolatiematerialen

  • De isolatiewaarde van wol is vergelijkbaar met die van EPS parels. De isolatiewaarde van PUR-schuim ligt wel iets hoger dan beide varianten van wol.
  • Bij een afwijkende voegmaat, waarbij slechts tot 16 mm geboord kan worden, is glaswol in tegenstelling tot PUR-schuim en EPS parels géén optie. Hetzelfde geldt voor muren met een spouwmuurbreedte die kleiner is dan 4 centimeter: glaswol is dan geen mogelijkheid.
  • Voornamelijk steenwol is bij uitstek een geschikt materiaal als het om geluidsisolatie gaat. Voor glaswol geldt dit ook, echter in iets mindere mate.
  • Zowel steen- als glaswol zijn milieuvriendelijk aangezien beide materialen recyclebaar zijn.
  • Een ander voordeel van zowel steen- als glaswol is de brandwerende functie van de materialen. PUR-schuim en EPS parels zijn licht ontvlambaar, terwijl steenwol en glaswol onbrandbare materialen zijn.

Concluderend: Wol is een degelijk, relatief goedkoop en veelgebruikt isolatiemateriaal. Vergeleken met EPS parels heeft glaswol een vergelijkbare isolatiewaarde. Voordelen van wol zijn de sterke geluidsisolatie van het materiaal, het milieuvriendelijke karakter en de brandveiligheid die het materiaal met zich meebrengt.

TIP: wat je niet wilt missen over spouwmuurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter