Subsidie (spouw)muurisolatie

Geschatte leestijd: 3 minuten
subsidie muurisolatie

Let op! Sinds 26 april 2017 is de subsidie muurisolatie van de rijksoverheid gestopt en worden er geen nieuwe aanvragen meer behandeld! Voor VVE’s zijn de inschrijvingen nog wel open.

Met muurisolatie voorkom je dat warmte via de muren uit het huis weglekt. De verwarming hoeft minder hard te werken waardoor je veel kan besparen op het gasverbruik. Muurisolatie kun je aanbrengen in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur), of aan de binnen- of buitenzijde van de muur. Als je overweegt de muren van je woning te isoleren dan is het goed om te weten dat er soms subsidies beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er verschillende leningen beschikbaar en bestaat er een aparte BTW-regeling. In dit artikel lees je alles over deze subsidies, leningen en BTW-regeling voor het aanbrengen van muurisolatie.

Landelijke subsidie muurisolatie:

Via de landelijke subsidie ‘Energie Besparing Eigen Huis’ maak je aanspraak op subsidie voor muurisolatie. Daarvoor geldt als belangrijke voorwaarde dat je minimaal twee isolerende maatregelen in huis neemt. Dus naast spouwmuurisolatie kan je bijvoorbeeld ook vloerisolatie of isolerend glas aanschaffen. Een andere optie is spouwmuurisolatie in combinatie met isolatie aan de binnen- of buitenkant van de muur. Op het moment dat je aan die voorwaarde voldoet krijg je 20% terug van de aanschafkosten. Wil je meer lezen over de voorwaarden van de landelijke subsidie? Ga dan naar de website van rvo. 

Isolatiesubsidie voor eigenaar-bewoners is ‘op’

Via de landelijke subsidie ‘Energie Besparing Eigen Huis’ kon je tot april 2017 subsidie krijgen voor verschillende isolerende maatregelen, waaronder muurisolatie, in combinatie met een andere isolatiemaatregel. Helaas is de subsidiepot voor particuliere woningeigenaren inmiddels op en is er nog geen duidelijkheid of er geld beschikbaar komt voor een nieuwe isolatiesubsidie. De RVO is de instantie die verantwoordelijk is voor deze subsidieregeling. Op de website van RVO vind je de laatste informatie over subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Landelijke subsidie voor VvE’s

Woonblokken met een Verenigingen van Eigenaren(VvE) kunnen nog wel subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen zoals gevelisolatie, isoleren van de binnenmuur of spouwmuurisolatie. Je moet als VvE dan minstens 2 verschillende soorten isolatiemaatregelen toepassen in het gebouw. Dit kan bijvoorbeeld ook een combinatie zijn van spouwmuurisolatie en voorzetwanden bijvoorbeeld. Net als voor particuliere woningeigenaren is de subsidie ongeveer 20% van de totale kosten. VvE’s kunnen daarnaast ook subsidie aanvragen voor:

  1. Energieadvies: Voor het inhuren van een onafhankelijk adviseur. De maatregelen die geadviseerd worden moeten binnen 5 jaar worden uitgevoerd om gebruik te kunnen maken van deze regeling.
  2. Meerjarenonderhoudsplan (MJOP): Het opstellen van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan.
  3. Slimme thermostaat of energiedisplay: Je kan €100 subsidie krijgen voor de aanschaf van een slimme thermostaat die je energiegebruik in huis monitort.

Lokale of regionale subsidies

Gemeentes of regio’s organiseren vaak ook zelf subsidies voor isolatiemaatregelen. Via www.energiesubsidiewijzer.nl kan je dit makkelijk controleren voor jouw gemeente. Is jouw gemeente aangesloten bij het Regionaal Energieloket? Daar staan ook alle up-to-date subsidieregelingen.

Voor vloer-, dak-, (spouw)muur- en glasisolatie geldt een verlaagd BTW tarief van 6% (normaal 21%) op de arbeidsloon. Let op, dus niet op de materialen! Hiervoor moeten wel aan de volgende 2 voorwaarden worden voldaan:

  1. Bouwbesluit: De isolatiematerialen moeten aan de normen voor warmteweerstand voldoen. Over het algemeen kan je er van uitgaan dat een isolatiebedrijf daar rekening mee houdt.
  2. Leeftijd woning: Je woning moet minimaal twee jaar oud zijn.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening van het nationale energiebesparingsfonds is in 2014 in het leven geroepen door de Rijksoverheid, ASN bank en de Rabobank. Via de Energiebespaarlening kan je tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. De belangrijkste zaken op een rijtje:

  1. Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de €2.500 en €25.000.
  2. De looptijd van de lening ligt tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van het leningsbedrag
  3. De rente ligt voor particulieren (per 01-02-2018) ligt tussen de 1,9% (voor een 7 jarige lening) en de 2,7% (voor een 15 jarige lening).
  4. De rente ligt voor VvE’s (per 01-02-2018) ligt tussen de 2,6% (voor een 10 jarige lening) en de 3,0% (voor een 15 jarige lening).
  5. Maximaal 75% van de lening kan aangewend worden voor de investering in zonnepanelen. Dit heeft te maken met de BTW teruggave die je na aanschaf van de zonnepanelen kan terugvragen van de belastingdienst.

Meer informatie over de energiebespaarlening en of je in aanmerking komt lees je hier. Ook de overige voorwaarden voor deze lening kan je daar vinden, evenals het online aanvraagformulier.

Wil je meer weten over de subsidies, leningen en BTW-regelingen in jouw gemeente? Op de website van het regionaalenergieloket vind je het meeste actuele overzicht. Vindt je jouw gemeente niet op deze website dan kun je ook de website van de energiesubsidiewijzer gaan.

Wil jij aan de slag met het isoleren van je muur? Lees dan hier meer informatie over muurisolatie.

TIP: wat je niet wilt missen over muurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter