Soorten spouwmuurisolatie

Geschatte leestijd: 3 minuten
Soorten spouwmuurisolatie

Als je van plan bent om te investeren in spouwmuurisolatie is het verstandig om je te verdiepen in de spouwmuurisolatie materialen die hiervoor geschikt zijn. Je hebt namelijk de keuze tussen meerdere soorten spouwmuurisolatie-materialen, variërend in prijs en kwaliteit met ieder zijn voor- en nadelen. Je doet er dus goed aan om een expert in te schakelen voor je een keuze maakt tussen de verschillende soorten spouwmuurisolatie. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen tussen de opties zijn.

Soorten spouwmuurisolatie

De materialen die gebruikt kunnen worden voor spouwmuurisolatie zijn grofweg op te delen in drie categorieën:

  • Wol (steen- en glaswol):

Een veelgebruikte optie om spouwmuren te isoleren is minerale wol. Er zijn hiervan twee soorten: steenwol en glaswol. Bij steenwol wordt het materiaal in je muur gespoten. Dit materiaal bestaat uit vezels die van gesteente zijn gemaakt. Bij glaswol worden er glaswolvlokken in je muur geblazen. Van deze twee soorten wordt glaswol wordt het meest gebruikt.  Knauf Supafil is de meest gebruikte soort minerale wol voor spouwmuren. Zo’n 50% van de Nederlandse markt wordt bediend met minerale wol. Lees hier meer over glaswol en steenwol voor spouwmuurisolatie.

  • EPS-parels:

EPS-parels zijn een ander veelgebruikt materiaal. Dit zijn lichte kunststof bolletjes waarmee de muur wordt geïsoleerd. EPS-parels zijn qua isolatiewaarde vergelijkbaar met die van minerale wol. De isolatiewaarde van EPS-parels is wel iets lager dan die van de andere oplossing: PUR-schuim. Neopixels en Thermokomfort zijn de grootste Nederlandse producenten. Ongeveer 40% van de spouwmuren die worden behandeld, worden met parels gevuld. Lees meer over EPS-parels.

  • PUR-schuim:

PUR-schuim is het duurste isolatiemateriaal, maar levert ook de hoogste isolatiewaarde. Toch zijn slechts 10% van de geïsoleerde huizen in Nederland met PUR-schuim geïsoleerd. Dit komt met name doordat PUR-schuim behoorlijk chemisch is en daarom niet te recyclen. Lees meer over PUR-schuim voor spouwmuurisolatie.

Welk materiaal isoleert het beste?

De warmtegeleidingscoëfficiënt  geeft aan hoe goed een materiaal isoleert. Hoe lager de waarde, des te beter het materiaal isoleert.

Isolatie materiaalWarmtegeleidingscoëfficiënt (Isolatiewaarde)
Minerale wol0,034 W/(m*K)
EPS parels0,033 W/(m*K)
PUR schuim 0,023 W/(m*K)

Voor- en nadelen isolatiematerialen spouwmuur

In deze tabel zijn duidelijk de verschillen tussen de soorten spouwmuurisolatie te zien.

MateriaalVoordelenNadelen
Wol+ relatief goedkoop– glaswol kan irritaties veroorzaken bij het vrijkomen van minerale vezels
+ goede geluidsisolerende werking– er zijn onderzoeken die aantonen dat de vezels schadelijk zijn voor de gezondheid als ze vrijkomen
+brandveilig
+ waterafstotend
Isolatieparels+ uitstekende isolerende werking– iets duurder
+ geen doorslaand vocht naar binnen spouw – tijdens en na de isolatie kunnen er parels in de tuin terecht komen
+ zeer goede dampdoorlatendheid
Schuim+ zeer hoge isolatiewaarde– kan enkele uren geuroverlast geven
+ uitstekende vochtwering– een zwakke gevelconstructie kan schade ondervinden van de uitzetting van het schuim
+ kruipt in alle gaten en kieren

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor jouw huis?

Om te bepalen welk isolatiemateriaal voor jouw huis geschikt is, zijn naast prijs en persoonlijke voorkeur een aantal andere zaken van belang:

  • De breedte van je spouwmuur. Wol is geen isolatie-optie als je spouwmuur smaller is dan 4 centimeter. Voor PUR- en polystyreen-parels geldt dat de spouwmuur minimaal 3 centimeter moet zijn.
  • Afwijkende voeg. Het isolatiemateriaal wordt in de voeg gespoten en hiervoor worden moeten een aantal gaten in de gevel geboord worden. De diameter van deze gaten hangt af van de dikte van de voeg. Normaal kunnen er gaten van ongeveer 20 mm geboord worden, maar mocht er sprake zijn van een kleinere voegmaat dan kan er slechts tot 16mm geboord worden. In dat geval is glaswol geen optie. Het offertebedrag zal dan in dat geval vaak ook iets hoger uitvallen, omdat het langer duurt om het materiaal aan te brengen.
  • Geluid. Als je je woning ook akoestisch goed wil isoleren, dan is het verstandig om te kiezen voor minerale wol (met name steenwol). PUR en EPS isoleren akoestisch gezien aanzienlijk minder goed.
  • Milieu. PUR is een chemische samenstelling en is daarom niet te recyclen. Als je het milieu een belangrijke factor vindt in je overweging dan is het misschien beter om een van de andere opties te overwegen.

Benieuwd welk materiaal voor jouw huis geschikt is en hoeveel jij kunt besparen? Doe de HuisScan of bekijk erkende installateurs van spouwmuurisolatie bij je in de buurt.

TIP: wat je niet wilt missen over spouwmuurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter