Soorten spouwmuurisolatie

Geschatte leestijd: 10 minuten
Soorten Spouwmuurisolatie

Als je van plan bent om te investeren in spouwmuurisolatie is het verstandig om je te verdiepen in isolatiematerialen die daarvoor geschikt zijn. Je hebt namelijk de keuze tussen meerdere soorten spouwmuurisolatie-materialen, variërend in prijs en kwaliteit met ieder zijn voor- en nadelen. Je doet er dus goed aan om een goed beeld te krijgen van de verschillende opties. Welk isolatiemateriaal isoleert bijvoorbeeld het best? Wat is het beste isolatiemateriaal tegen geluid? Wat is het goedkoopst om toe te passen? In dit artikel lees je alles over de materiaaleigenschappen, kosten en voor- en nadelen van minerale wol, EPS parels, PUR-schuim en Aminotherm. Na het lezen van het artikel ben je volledig op de hoogte en weet je precies wat de beste oplossing is voor jouw huis!

Warmteverlies door de muur

Een gemiddelde eengezinswoning verliest 20% tot 40% van zijn warmte door de muren. Na het dak is de muur dan ook de belangrijkste factor die bepaalt hoe energiezuinig jouw huis is. 20% tot 40% warmteverlies betekent 380m3 tot 760m3 gasverbruik per jaar. Met de huidige gasprijs van €0,65 per m3 gas betekent dit dat je jaarlijks €250 tot ongeveer €500 door de muren ziet verdwijnen. Dat is een flink bedrag. Je kunt het warmteverlies door de muren op 3 manieren tegen gaan, namelijk:

 1. Spouwmuurisolatie: huizen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1980 hebben een niet geïsoleerde spouw. Door het vullen van de spouwmuurisolatie voorkom je warmteverlies.
 2. Binnenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de binnenkant door middel van voorzetwanden met daarachter isolatiemateriaal.
 3. Buitenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal tegen de buitenmuur te “plakken”. Daaroverheen wordt een nieuw gevelmateriaal geplaatst.

Soorten spouwmuurisolatie

Voor het na-isoleren van de spouw zijn er 4 soorten materialen die je kan toepassen; Glaswol, Steenwol, EPS Parels en PUR-schuim. Daarnaast heb je ook een isolatiemateriaal dat toegepast kan worden voor het her-isoleren van een spouw. Dit gebeurt veel bij woningen die eind jaren 70′ en begin jaren 80′ zijn gebouwd. Deze woningen zijn wel geïsoleerd maar kunnen nog aanzienlijk verbeterd worden. Kortom, er is een selectief aantal opties mogelijk waardoor de keuze snel gemaakt is.

1. Minerale wol: steenwol en glaswol

Een veelgebruikte optie om spouwmuren te isoleren is minerale wol. Er zijn hiervan twee soorten: steenwol en glaswol. Steen- en glaswol worden op dezelfde manier gemaakt. Dit wollige materiaal wordt gemaakt door het smelten van steen/glas en dit vervolgens te slingeren waardoor het een dradige structuur krijgt. Het proces is daarmee vergelijkbaar met het maken van een suikerspin. Beide materialen hebben een relatief lage impact op het milieu. Glaswol bestaat voornamelijk uit gerecycled glas en steenwol is gemaakt van steen, een natuurlijk product dat in overvloede te verkrijgen is. Over het algemeen wordt glaswol meer gebruikt voor het isoleren van spouwmuren dan steenwol. Dit komt doordat steenwol duurder in materiaalprijs is dan glaswol. Qua isolatiewaarde is glaswol ook iets beter en daarom is dit vaak het meeste gebruikte materiaal van deze twee. Steenwol dempt geluid wel beter en dat is ook de belangrijkste reden om hiervan af te wijken. Beide materialen hebben een goede brandwerendheid wat in situaties waarbij dit van belang is (appartementencomplex, bedrijfsgebouw of industrie) doorslaggevend kan zijn.

Bekende merken die ook geregistreerd staan als goedwerkend product (BCRG-registratie) zijn voor glaswol Knauf Supafil en Isover Insulsafe Plus. Voor steenwol is Rockwool inblaaswol de enige optie. In Nederland wordt ongeveer 50% van de na-isolatie klussen uitgevoerd met minerale wol. Daarbij is glaswol de meest gebruikte optie.

2. EPS Parels

Parels zijn na minerale wol het meest populaire isolatiemateriaal voor het na-isoleren van spouwmuren. Ongeveer 40% van de spouwmuren die worden behandeld, worden met parels gevuld. De parels worden gemaakt van EPS, een opgeblazen plastic genaamd Polystyreen. Dit soort plastic ken je ook wel van de typische “tempex” warmhoudbakken. EPS Parels zijn lichte kunststof bolletjes die in de spouw gespoten worden en daarmee de muur isoleren. EPS parels zijn van oorsprong een petrochemisch product maar er zijn ook biologische varianten op de markt. Deze natuurlijke opties zijn gemaakt van bijvoorbeeld melkzuur.

Parels zijn qua isolatiewaarde vergelijkbaar met minerale wolsoorten. De isolatiewaarde van EPS-parels is wel iets lager dan die van PUR-schuim. Het materiaal gaat lang mee (de isolatiewaarde blijft tot wel 40 jaar hetzelfde) en goed bestand tegen ongedierte en schimmels. Daarnaast zorgen parels voor een dampopen constructie waardoor vocht niet in de spouw kan ophopen. Overmatig vocht vanaf de buitenmuur wordt netjes naar beneden toe afgevoerd. Dit is een voordeel wanneer je muur veel regenwater in combinatie met harde wind te verduren heeft. Denk daarbij aan een muur op de noordgevel van een boerderij. Nadelen zijn wel dat het materiaal zwak is op het gebied van geluidsisolatie en dat het minder brandveilig is dan bijvoorbeeld wol.

Parels of EPS-parels zijn in verschillende varianten te vinden. Producten waarvan bekend is dat een goede werking is geregistreerd zijn onder andere; Neopixels, Thermokomfort (ook een biovariant), Comfort Company, Plusparels van Oosterbeek B.V., K5 EPS parels van Isoprofs en Ecoparels Triple Plus van Vink Isolatie.

3. PUR-schuim

PUR staat voor Polyurethaanschuim, een kunststof gemaakt van aardolie. PUR-schuim is het duurste isolatiemateriaal, maar levert ook de hoogste isolatiewaarde op. Toch is dit niet het meest populaire isolatiemateriaal voor het na-isoleren van spouwmuren. Slechts 10% van de woningeigenaren in Nederland kiest voor PUR-schuim als spouwmuurisolatie. Dit komt met name doordat PUR-schuim behoorlijk chemisch is en daarom niet te recyclen. Daarnaast heeft PUR een slechte naam gekregen door de verschillende problemen die zijn ontstaan bij het aanbrengen van vloerisolatie. Je kunt namelijk een allergische reactie krijgen door contact met isocyanaten. Deze stof komt vrij tijdens het aanbrengen van PUR-schuim. Door het niet volgen van de juiste veiligheidsprotocollen is het een aantal keer verkeerd gegaan. Daardoor heeft PUR-schuim een negatief imago gekregen.

De afgelopen jaren zijn er ook PUR-schuimen op de markt gekomen die niet gebruik maken van schadelijke gassen. Dit is bijvoorbeeld Icynene, een watergedragen PUR-schuim. Dit is minder schadelijk voor het milieu dan normale PUR-schuimen. Helaas is deze soort PUR-schuim niet geschikt voor spouwmuren en alleen geschikt als vloer- en dakisolatie.

4. Aminotherm

Aminotherm is voor de meeste mensen een minder bekend isolatiemateriaal. Dat is niet zo gek aangezien het pas sinds kort te verkrijgen is in Nederland en lang niet elke isolatiespecialist dit isolatiemateriaal gebruikt. Aminotherm is een UF-schuim ofwel Ureumformaldehyde, een kunsthars gemaakt op basis van aardolie. De hars wordt opgelost in water met behulp van een oplosmiddel en kan dan in een spouw gespoten worden. Daarbij wordt een uitharder toegevoegd die ervoor zorgt dat het materiaal uithardt in de spouw. Doordat het materiaal een “slagroomachtige” vloeibaarheid heeft, begeeft het zich makkelijk op moeilijk bereikbare plekken. Dat kan zonder daarbij veel luchtdruk te gebruiken bij het inspuiten. Dit gebeurt wel met PUR-schuim en kan soms leiden tot schade bij oude en in slechte staat verkerende buitenmuren.

Handig om te weten

Het materiaal waar Aminotherm van gemaakt is, UF-schuim, is NIET vergelijkbaar met de UF isolatieplaten die in de jaren 70' werden gebruikt voor het isoleren van huizen. Deze platen worden nu nog weleens verpulverd of vergaan in de spouw aangetroffen. Aminotherm is een UF-schuim met een andere materiaalsamenstelling waardoor deze problemen voorkomen worden.

Het voordeel van Aminotherm is de mogelijkheid om de huidige spouwisolatie aan te vullen met extra isolatiemateriaal. Hiervoor hoeft niet eerst het bestaande isolatiemateriaal verwijdert te worden. Daarmee is het een goede oplossing voor huizen gebouwd tussen 1975 en 1992 waarbij nog veel winst te behalen valt met het her-isoleren van de spouw. Huizen uit deze periode hebben al spouwisolatie maar het materiaal is vaak verpulverd, weggezakt of niet voldoende. Aminotherm is dan een mooi materiaal om de spouw goed op te vullen met isolatiemateriaal. Aminotherm is qua isolatiewaarde te vergelijken met parels en minerale wol. Wanneer de spouwmuur eerder is geïsoleerd met ander materiaal dan UF-Schuim kan het her-isoleren beter gedaan worden met glaswol.

Enverifoam en het gelijknamige Aminotherm zijn de twee bekendste aminotherm producten op de Nederlands markt. De verkrijgbaarheid van dit schuim is beperkt tot een handjevol isolatie specialisten. GreenHome heeft een aantal van deze vak specialisten op het platform staan. Wil je Aminotherm toepassen doe dan een offerte aanvraag via deze link en vermeld in de aanvraag dat je op zoek bent naar Aminotherm isolatie.

In de onderstaande video van Milieucentraal zie je hoe makkelijk het vullen van een spouwmuur is.

Spouwmuurisolatie kosten per m2

Spouwisolatie aan laten brengen is een relatief goedkope klus. Vergeleken met andere isolatiemaatregelen zoals dak, vloer of glasisolatie is spouwmuurisolatie goedkoop. Per m2 spouwmuurisolatie betaal je tussen de €14 en €30. Daartegenover staat een besparing van 15-30% op je gasverbruik per jaar.

Tussen de verschillende materialen zijn nog wel verschillen te zien. Zo is PUR-schuim en aminotherm een stuk duurder vergeleken met glaswol of EPS parels. Onderstaand de kosten voor een gemiddelde eengezinswoning.

 1. Glaswol: €13-€18 per m2
 2. Steenwol: €16-€21 per m2
 3. EPS parels: €14-€19 per m2
 4. PUR-schuim: €17-€22 per m2
 5. Aminotherm: €23-€27 per m2

Heb je een (tussen)woning met weinig muuroppervlak? Reken dan op minimale kosten die liggen tussen de €600 en €900 afhankelijk van het type isolatiemateriaal.

Wil je meer weten over de kosten in jouw situatie? In dit artikel lees je meer over de investering, besparing en het rendement op spouwmuurisolatie.

Krijg vrijblijvend offertes voor spouwmuurisolatie

Interesse in spouwmuurisolatie? Via GreenHome vraag je eenvoudig offertes op voor spouwmuurisolatie bij bedrijven bij jou in de buurt

Ontvang vrijblijvende offertes

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

Er zijn verschillende soorten isolatiematieralen om een spouw mee te vullen. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen naast dat ze warmteverlies tegengaan. Voor elke situatie is een specifiek materiaal geschikt om bijvoorbeeld geluidsoverlast te reduceren, overtollig water af te voeren door de spouw of om de woning kierdicht te maken. Daarnaast kunnen persoonlijke voorkeuren ook een rol spelen. Wat is bijvoorbeeld het meest duurzame materiaal of wat is het meest ideaal als het gaat om brandveiligheid?

Handig om te weten

Wat betekent de Rd-waarde van een isolatiemateriaal?
De Rc-waarde is een term die aangeeft wat de warmteweerstand is van de totale constructie inclusief de isolatielaag. Per constructie-element, bijvoorbeeld het isolatiemateriaal, spreken we van een Rd-waarde. Als je alle Rd-waardes optelt kom je uit op de Rc-waarde. Veel bedrijven informeren je over de Rc-waarde van de constructie, maar eigenlijk kun je beter de Rd-waarde vergelijken. De Rd-waarde verschilt per type isolatiemateriaal en de dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde van het materiaal hoe minder warmte er wegstroomt.

Isolatiewaarde

De warmtegeleidingscoëfficiënt geeft aan hoe goed een materiaal isoleert. Hoe lager de waarde, des te beter het materiaal isoleert. Uiteindelijke bepaalt de Rc-waarde van de totale muurconstructie in hoeverre jouw huis geïsoleerd is. Daarbij ben je beperkt tot de dikte van de spouw tussen de binnen- en buitenmuren. Heb je slechts 3cm spouw dan kun je met PUR-schuim slechts een Rc-waarde behalen van 1,5. Met een spouw van 7cm kun je een Rc-waarde halen van maximaal 3,0. Alhoewel 3cm isolatiemateriaal al veel helpt in het verminderen van de stookkosten, is een dikkere isolatielaag toch een stuk prettiger. Je verhoogt het comfort binnenshuis en komt in de buurt van een isolatiewaarde die nodig is voor een energieneutraal huis.

IsolatiemateriaalWarmtegeleidingscoëfficiëntRc-waarde 3cmRc-waarde 5cmRc-waarde 7cm
Glaswol0,029 – 0,035 W/(m*K)Pas na 4cm toepasbaar1,62,1
Steenwol0,032 – 0,040 W/(m*K)Pas na 4cm toepasbaar1,51,9
Parels0,029 – 0,035 W/(m*K)1,21,62,1
PUR-schuim0,020 – 0,024 W/(m*K)1,52,23,0
Aminotherm0,032 – 0,036 W/(m*K)1,01,51,9

Geluidsisolatie

Naast het beperken van het warmteverlies heb je misschien ook last van geluid van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je langs een drukke weg woont of in de buurt van een vliegveld. Naast een goed isolatiewaarde wil je dan ook een goed isolator tegen geluid. In dat geval heb je twee opties die dan goed werken; steen- en glaswol. Glaswol is al redelijk goed bestand tegen geluid. Steenwol is daarbij nog wel wat beter. Daar lever je meteen ook wat van de goede isolatie-eigenschappen voor in. Glaswol isoleert namelijk beter.

Regen en wind

Heb je een woning die een in een buitengebied staat zoals een boerderij, of heb je last van natte en slecht drogende buitenmuren? In dat geval zijn isolerende parels de beste oplossing. De parels zijn waterbestendig en laten overtollig vocht door de spouw naar beneden afvoeren. Daardoor droogt een buitenmuur sneller dan bij de toepassing van PUR-schuim of minerale wol.

Duurzaamheid

Er is een verschil tussen de verschillende isolatiematerialen als je kijkt naar de milieu-effecten. Deze onderling verschillen zijn echter veel kleiner dan het effect van een geïsoleerde spouwmuur. Laat je dus vooral niet tegenhouden want de besparing op aardgas heeft een grote impact op het milieu.

Als je het belangrijk vindt om het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal te kiezen dan zijn de bio-varianten van Parels een goede optie. Deze parels zijn gemaakt van melkzuur en zijn van natuurlijke oorsprong. Geen aardolie dus. Daarnaast is EPS een plasticsoort die goed te recyclen is. Dit geldt ook voor glaswol dat van glasscherven wordt gemaakt. Glas- en steenwol zijn beide ook goed te recyclen. Dit geldt in mindere mate voor PUR-schuim of Aminotherm. Bij het aanbrengen hiervan kunnen schadelijke gassen vrij komen. Daarnaast zijn deze materialen slecht recyclebaar.

Brandveiligheid

Alle isolatiematerialen zijn gevoelig voor brandt, het is alleen de vraag bij welke temperatuur isolatiemateriaal gaat branden? Alle materialen branden namelijk, als de temperatuur maar hoog genoeg is. Steen- en glaswol zijn beter bestand tegen hoge temperaturen en branden minder snel dan andere isolatiematerialen. EPS parels PUR of Aminotherm ontbranden bij een temperatuur tussen de 100°C en 150°C. Glaswol ontbrandt rond de 700°C, en steenwol bij 1100°C.

Maar wat betekent dit nou voor de brandveiligheid in jouw woning? Wanneer er een brand uitbreekt dan duurt het behoorlijk lang voordat er branddoorslag plaats vindt. Vuur dat door de binnenmuur naar buiten toe breekt. De vlammen zullen ongetwijfeld naar buiten toe slaan door de ramen maar voordat de binnenmuur bezwijkt is je huis zo goed als verloren. Het effect dat spouwmuurisolatie heeft op de brandveiligheid is daarmee ook nihil aangezien deze “veilig” opgeborgen zit in de spouw. De brandveiligheid van isolatiematerialen is dan ook geen belangrijk aspect voor de keuze voor spouwisolatie.

Kierdichting: nul op de meter woning

Als je een bestaand huis wilt gaan renoveren en deze energieneutraal wilt maken dan is goede isolatie van belang. Enkel spouwmuurisolatie is dan vaak niet voldoende. Naast spouwisolatie zal je ook extra isolatiemateriaal aan moeten brengen aan de binnen- of buitenkant van de muren. Daarbij moet je een woning ook zoveel mogelijk naad- en kierdicht. Daarmee voorkom je dat er koude lucht het huis binnendringt. Voor de naad- en kierdichtheid is ook een speciale meetwaarde, namelijk de luchtvolumestroom (qv;10). Dit wordt gemeten als de hoeveelheid lucht die naar binnen/buiten ontsnapt wanneer er een drukverschil tussen binnen en buiten van 0,0001 bar.

Isolatiematerialen zoals PUR-schuim, Aminotherm of minerale wol zijn in dat geval goede opties om te gebruiken. Deze materialen bedekken de binnenmuur naadloos en zorgen ook voor kierdichting langs kozijnen en deuren.

Spouwbreedte

Niet elke spouw is even breed. Gedurende de jaren verschilde de gebruikte spouwbreedte nogal. Zo hebben de eerste huizen die met een spouwmuur zijn gebouwd in jaren 20′ en 30′ vaak een zeer smalle spouw. Dit kan betekenen dat spouwmuurisolatie soms niet mogelijk is. Om spouwmuurisolatie toe te passen heb je een spouw nodig die minimaal 3cm breed is en bij voorkeur minimaal 4cm. In dat geval ben je niet beperkt in je keuze voor een isolatiemateriaal. Minerale wolsoorten zijn bijvoorbeeld niet in te blazen bij een spouwbreedte van 3cm. Je hebt dan minimaal 4cm spouw nodig.

Voor- en nadelen per soort isolatiemateriaal

In de onderstaande tabel een duidelijk overzicht de verschillen tussen de soorten spouwmuurisolatie te zien.

MateriaalVoordelenNadelen
Glaswol (inblaaswol)+ Goedkoop

+ Ideaal te gebruiken voor her-isolatie van bestaande spouwisolatie

+ Goede geluiddempende werking

+ 100% recyclebaar

– Verliest isolatiewaarde als het nat wordt.

– Spouwbreedte minimaal 4cm

Steenwol (inblaaswol)+ Uitstekende

geluiddempende werking

+ Zeer goed tegen brand bestendig

– Verliest isolatiewaarde als het nat wordt.

– Lage isolatiewaarde

– Duurder dan EPS Parels of Glaswol

– Spouwbreedte minimaal 4cm

EPS Parels+ Zeer goede dampdoorlatendheid

+ Biologische versies beschikbaar

+ Goed Recyclebaar

– Iets duurder dan wol
PUR-Schuim+ Zeer goede isolatiewaarde

+ Dampdicht materiaal

– Slechte milieuprestaties

– Relatief duur

– Niet geschikt in combinatie met zwakke buitenmuren

Aminotherm+ Goed voor her-isolatie van bestaande spouwisolatie

+ Ideaal voor isolatie van spouwmuren met oude isolatie

– Duurder in aanschaf

– Slechte milieuprestaties

Conclusie: Wat is het beste isolatiemateriaal?

Kortom het meest duurzame en milieu-verantwoorde isolatiemateriaal voor in de spouw is een bio EPS parel gemaakt op basis van melkzuur. In de tweede plaats kan glaswol een alternatief zijn. Het minst duurzame materiaal is PUR en Aminotherm.

Wil je het best isolerende materiaal dan kun je het beste voor traditionele PUR-schuim kiezen. Door de gesloten celstructuur is dit materiaal veel beter dan andere isolatiematerialen in staat om warmteverlies tegen te gaan. Het minst isolerend is steenwol. Dit is misschien ook de reden waarom je dit niet zo vaak meer terugziet in het aanbod van isolatiespecialisten.

Heb je veel last van omgevingsgeluiden van buitenaf dan kun je het beste steenwol in de spouw spuiten. Steenwol staat erom bekend een goede dempende werking op geluid te hebben. Daarnaast is steenwol ook het meest geschikt wanneer je brandveiligheid erg belangrijk vindt.

Is je woning al geïsoleerd maar wil je dit verbeteren dan is Aminotherm de beste oplossing. Door de scheerschuimachtige structuur is het een materiaal wat makkelijk in te spuiten is in een dunne spouw. Eenmaal in de spouw zet het zichzelf uit en ontstaat er een homogene dekking van isolatiemateriaal.

Staat je woning in een buitengebied en is de buitenmuur vaak onderhevig aan harde regen en wind of is de buitenmuur vaak nat en droogt deze langzaam. In dat geval zijn EPS parels een goed oplossing. Door de dampopen structuur van het materiaal kan overtollig vocht zich makkelijk door de spouw bewegen en naar de grond/kruipruimte/waterafvoer toe lopen.

Zoek je een specifiek soort isolatiemateriaal?

Kortom er zijn een beperkt aantal soorten spouwmuurisolatie met allemaal specifieke eigenschappen. Let op dat een isolatie specialist vaak maar 1 of 2 soorten spouwmuurisolatie aanbiedt. In veel gevallen is dat EPS parels of glaswol. Ben je op zoek naar een ander soort isolatiemateriaal voor je spouw? Op het GreenHome platform kun je offertes aanvragen voor een specifiek isolatiemateriaal.

TIP: wat je niet wilt missen over muurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

1 reactie

 • Reageren
  Kees van Ginkel
  14 mei 2020 at 14:54

  Een duidelijk verhaal om je wegwijs te maken in de verschillende mogelijkheden van spouwmuurisolatie.

 • Laat een reactie achter