PUR isolatie schuim als spouwmuurisolatie materiaal

Geschatte leestijd: 1 minuut
Pur isolatie

PUR-schuim is één van de isolatiematerialen om je spouwmuur te isoleren. PUR-schuim is een mix van twee verschillende vloeistoffen: polyol en isocyanaat. Het mengsel van deze twee vloeistoffen wordt in de muur gespoten, waarna het expandeert waardoor een hard isolerend schuim ontstaat. Een voordeel van PUR-schuim is dat het tussen alle naden en kieren van de spouwmuur kruipt. Dit effect maakt PUR-schuim een aantrekkelijk all-round isolatiemateriaal, aangezien je met PUR isolatie spouwmuur, dak, gevel én vloer kunt isoleren.

Verschil PUR isolatie ten opzichte van andere isolatiematerialen

  • PUR isolatie is duurder in vergelijking met wol of EPS parels.
  • Daar staat een goede isolatiewaarde tegenover. PUR-schuim isoleert beter dan wol of EPS parels. Oftewel, PUR-schuim laat minder warmte door dan de andere materialen.
  • Vergeleken met andere isolatiematerialen (voornamelijk wol) is PUR-schuim vrij zwak op het gebied van geluidsisolatie.
  • PUR-schuim is het minst milieuvriendelijke isolatiemateriaal. In tegenstelling tot wol of EPS-parels is PUR-schuim niet recyclebaar. Daarnaast is het een chemisch materiaal.
  • PUR-schuim is, net zoals EPS parels, licht ontvlambaar. Dit in tegenstelling tot wol.
  • Sommige gevels zijn niet geschikt voor PUR isolatie. Omdat het schuim uitzet tijdens het uitharden kan dat problemen geven. Vraag het isolatiebedrijf hier naar.

PUR isolatie aanbrengen in de spouwmuur is een klus voor een gecertificeerd bedrijf. Ga alleen in zee met een bedrijf dat SKG IKOB of Insula certificering heeft. Zij weten wat ze doen en worden daar ook op gecontroleerd.

Concluderend: PUR-schuim heeft zijn voor- en nadelen ten opzichte van de andere isolatiematerialen. Zo isoleert PUR-schuim in vergelijking met wol of EPS-parels het best. Dit merk je echter ook in de prijs. Daarnaast is PUR-schuim op het gebied van geluidsisolatie, milieuvriendelijkheid en brandveiligheid minder goed dan de overige isolatiematerialen. Dit is dus een afweging die je, het beste in overleg met een expert, voor jezelf moet maken.

TIP: wat je niet wilt missen over spouwmuurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter