Offerte muurisolatie

Geschatte leestijd: 9 minuten
offerte muurisolatie

Je wilt aan de slag met het isoleren van de spouw, binnen- of buitenkant van de muur. Voordat je één of meerdere offertes gaat opvragen bij vakspecialisten is het verstandig om je goed voor te bereiden. Heb je een vergunning nodig bijvoorbeeld en heb je al nagedacht over het soort isolatiemateriaal dat je toe wilt passen? Daarnaast is het goed om voor jezelf te bepalen wat jouw persoonlijk uitgangspunt is. Wil je energie besparen, een financieel interessante investering doen, een aardgasvrij huis of energieneutrale woning realiseren? In dit artikel lees je de belangrijkste zaken voor het aanvragen van een offerte voor (spouw)muurisolatie. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Voordat je bedenkt om een bedrijf te zoeken die jouw muur kan isoleren is het goed om eerst een paar dingen uit te zoeken over je huis. Misschien heb je al een energie-adviseur gesproken of een bouwkundig advies op laten stellen. Een goed geïsoleerde muur kan je veel energiebesparing en comfort opleveren. Je wilt dus meteen een goed resultaat waar je geen spijt van krijgt. Ben je nog aan het oriënteren en heb je advies nodig? Heb je een vraag over muurisolatie en/of andere energiebesparende maatregelen? Je kan via het GreenHome platform een onafhankelijk adviseur inschakelen om jou te helpen met het maken van de juiste beslissing.

Wat wil je bereiken met muurisolatie?

Naast het verzamelen van informatie over je woning is het ook belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: Wat wil je bereiken? Wil je meer comfort, lagere vaste lasten, een investering met een hoog rendement, een energieneutrale woning of investeren in je huis zodat deze meer waard wordt?

Meer comfort in huis

Muurisolatie, onafhankelijk van het type, verhoogt het wooncomfort in huis. De temperatuur van de muur, aan de binnenkant gemeten, zal hoger zijn wanneer deze geïsoleerd is. Dat betekent dat er minder koudeval ontstaat langs de muren. Koudeval is een belangrijke oorzaak van tocht in huis.

De beste oplossing om tocht en koudeval op te lossen is het isoleren vanaf de buitenzijde van de muur. Je behaalt daar een zeer hoge luchtdichtheid mee en koudebruggen worden ingepakt. Is dit niet haalbaar dan is muurisolatie door middel van voorzetwanden het beste alternatief. Je kan ook met dit type muurisolatie een hoge isolatiewaarde en luchtdichtheid behalen. Spouwmuurisolatie is de goedkoopste oplossing. Deze oplossing geeft ook een flinke boost aan je comfort maar het effect is minder groot vergeleken met de eerdergenoemde opties. Ook is de isolatiewaarde beperkt en daarmee niet optimaal.

Financieel rendement

Investeer je graag in financieel interessante investeringen dan is spouwmuurisolatie het overwegen waard. Met een rendement van 7,0% tot 10,0% over een looptijd van minimaal 25 jaar is dit een aantrekkelijke investering. Zeker gezien de zeer lage spaarrente die je tegenwoordig krijgt.

Ook het aanbrengen van isolatie aan de binnen- of buitenkant van de muur is een goede investering. Gezien de investering en besparing op je energierekening, is het rendement misschien iets lager met 0,5% tot 5,5% per jaar. Anderzijds realiseer je met deze investering dat je woning een facelift krijgt. Je huis wordt toekomstbestendig. Dit zal je terug zien in een hogere woningwaarde.

Energieneutrale of aardgasvrije woning

Wil je nu of op termijn jouw huis energieneutraal maken? Dan is het belangrijk om een dikke laag isolatiemateriaal aan te brengen. Een energieneutrale woning is een huis dat goed ingepakt is. Naast dikke isolatielagen, is er ook gekeken naar het dichtmaken van naden en kieren. In dat geval kan je een muur op 2 manieren isoleren namelijk, isolatiemateriaal aanbrengen vanaf de binnen- of buitenzijde. Daarbij gaat de voorkeur uit naar isoleren via de buitenkant. Alleen op die manier krijg je de woning echt kier- en naaddicht.

Voor een energieneutrale woning heb je een isolatiewaarde (Rc-waarde) nodig van minimaal 5,5. In nieuwbouwhuizen wordt op dit moment een Rc-waarde van 4,5 aangehouden. Dat is ruim voldoende om bijvoorbeeld met een warmtepomp te verwarmen. Uiteraard is een hogere waarde altijd aan te bevelen. Met alleen na-isolatie van de spouw, is realisatie van een energieneutrale woning onmogelijk. Daarnaast is spouwisolatie ook niet voldoende om een woning op een lage watertemperatuur te verwarmen. En dat is wel een belangrijke vereiste als je wilt overstappen op een warmtepomp.

Op de blog van GreenHome lees je meer over aardgasvrij wonen.

Investeren in je woning

Je muur isoleren is een effectieve manier om energie te besparen. Er gaat maar liefst 20% tot 40% van de warmte verloren door je muur. Als je dat tegen houdt dan maak je een forse stap op weg naar Energielabel A. Het type muurisolatie dat toegepast wordt, bepaalt het uiteindelijke resultaat. Met isolatie via de buitenzijde van de muur behaal je het hoogste resultaat. Dit wordt gevolgd door isolatie aan de binnenzijde van de muur en vervolgens spouwmuurisolatie. Vooral spouwmuurisolatie heeft een aanzienlijk kleiner effect op het energielabel en de woningwaarde.

Door muurisolatie aan de buitenkant toe te passen verander je het gevelaanzicht. Dit is een grote kans om je woning aantrekkelijker en daarmee ook waardevoller te maken.

Handig om te weten

Woningen met energielabel A leveren gemiddeld tien procent meer op bij verkoop dan een verder identieke woning met label D. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in samenwerking met de Universiteit Maastricht. Een woning met een G-label levert vier procent minder op dan hetzelfde huis met een D-label. Aan de andere kant stijgt de waarde met elke labelstap boven label D, tot ruim tien procent voor woningen met het hoogste label.

Wil je meer weten over de verschillende soorten muurisolatie? In onderstaande artikelen vind je meer informatie.

 1. Spouwmuurisolatie: huizen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1980 hebben een niet geïsoleerde spouw. Door het vullen van de spouwmuurisolatie voorkom je warmteverlies.
 2. Binnenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de binnenkant door middel van voorzetwanden met daarachter isolatiemateriaal.
 3. Buitenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal tegen de buitenmuur te “plakken”. Daaroverheen wordt een nieuw gevelmateriaal geplaatst.

Heb je een vergunning nodig?

Als je de muur vanaf de binnen- of buitenkant wilt isoleren heb je soms een vergunning nodig. Het toepassen van muurisolatie aan de buitenkant van de muur kan alleen wanneer je een vergunning hebt. Is jouw huis een monument dan heb je ook een vergunning nodig om de muur vanaf de binnenkant te mogen isoleren. In andere gevallen is dit vergunningsvrij. Voor spouwmuurisolatie heb je nooit een vergunning nodig.

Een vergunningscheck doe je eenvoudig via het omgevingsloket.

Buren inlichten of samenwerken?

Het is altijd verstandig om je buren in te lichten wanneer je werkzaamheden laat uitvoeren aan je huis. Als je een muur met elkaar deelt dan kan er al vrij snel overlast ontstaan door werkzaamheden. Wanneer ze dat van tevoren weten is het leed een stuk minder groot. Daarnaast is het vooral slim om je buren ervan te overtuigen om ook de muur te isoleren. Als de buren mee willen doen dan zit daar misschien voor jullie beide een voordeel in. Als je samen met de buren de muur laat isoleren kun je misschien korting krijgen op de werkzaamheden. Je deelt namelijk de voorrijkosten en andere opstartkosten die nodig zijn om de klus uit te voeren.

Welk type isolatiemateriaal wil je gebruiken?

De keuze tussen het isoleren van de binnen- of buitenkant van de muur en het type afwerking (voorzetwanden, steenstrips, pleisterwerk etc.) bepaalt welke soorten isolatiematerialen je kan gebruiken. Toch heb je ook dan nog een grote selectie aan isolatiematerialen om uit te kiezen. Bedenk goed wat jij belangrijk vindt en bepaal dan welke soort isolatiemateriaal het meest geschikt is. Wil je de goedkoopste oplossing dan kies je voor glaswol. Wil je een hoge isolatiewaarde met een uiterst dun isolatiemateriaal, kies dan voor Aerogel of vacuümisolatieplaten.

Voor het isoleren van de spouwmuur ben je beperkt tot een aantal materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voor elke situatie is een ideale oplossing. Weet jij nog niet welke soort isolatiemateriaal je wilt gebruiken in de spouw? Lees hier alles over de verschillende isolatiematerialen voor de spouw.

Een betrouwbare vakspecialist vinden voor het isoleren van de muur

Je weet wat je wil en hoe de muur geïsoleerd moet worden. Hoe en waar vind je een betrouwbaar bedrijf dat jou kan helpen met de klus? Wat zijn belangrijke lidmaatschappen, keurmerken en vak certificaten die aantonen dat een bedrijf goed werk levert? Wat zijn normale garantietermijnen?

Het is belangrijk om te beseffen dat er met de 3 soorten muurisolatie ook 3 soorten specialismes gepaard gaan. Zo heb je voor het isoleren van de spouwmuur een isolatiespecialist nodig. Een isolatiespecialist weet namelijk exact hoe je spouwmuren moet isoleren met een inblaasspuit. Een stukadoor isoleert je muur vanaf de buitenkant en een timmerman/aannemer zal de binnenkant voor zijn rekening nemen. Al deze disciplines hebben een compleet andere werkwijze. Daardoor gelden er vaak andere richtlijnen, keurmerken en brancheverenigingen waarbij aangesloten kan worden.

Tips

 • 1 Laat altijd eerst een woninginspectie plaats vinden voordat je een offerte accepteert. Op die manier kom je nooit voor een onaangename verassing te staan.
 • 2 Isoleren betekent ventileren. Bedenk goed hoe je een gezond binnenklimaat behoud en gelijkertijd niet veel warmte verliest door natuurlijke ventilatie zonder enige vorm van warmteterugwinning.
 • 3Bespaar niet op de dikte van het isolatiemateriaal. Je verdient dit altijd weer terug met de aanschaf van andere energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp.

Keurmerken, lidmaatschappen en certificaten

De kwaliteit van een bedrijf is het makkelijkst af te leiden aan het bezit van keurmerken of vakcertificaten. In onderstaande overzichten de belangrijkste lidmaatschappen, keurmerken en certificaten voor muurisolatie.

Algemeen geldende lidmaatschappen, keurmerken en certificaten

 • VCA is een veiligheidsdiploma op het gebied van veilig en gezond werken. Met dit diploma toont iemand aan dat hij of zij de basiskennis van veilig en gezond werken beheerst. Een bedrijf dat personeel heeft zonder VCA-certificaat is meestal geen goed teken.
 • SKG-IKOB is een onafhankelijke instantie die KOMO-productcertificaten en -procescertificaten afgeeft.
  • Het KOMO-procescertificaat wordt afgegeven als een bedrijf aangetoond heeft dat zij een bepaalde techniek, in dit geval vloerisolatie, beheersen. Je ziet dan het logo van SKG-IKOB op de factuur staan.
  • Het KOMO-productcertificaat wordt afgegeven als een fabrikant (bijvoorbeeld voor isolatiemateriaal) een goedgekeurd bouwmateriaal levert die voldoet aan kwaliteitseisen. Dit logo staat vaak op de verpakking van het materiaal.

Spouwmuurisolatie

 • VENIN is een branchevereniging voor het na-isoleren van woningen. Bedrijven die aangesloten zijn bij deze branchevereniging bieden standaard 10 jaar garantie op het isolatiemateriaal en de uitvoering van de werkzaamheden.
 • Insula is een onafhankelijke instantie die productcertificaten en -procescertificaten afgeeft. Het is vergelijkbaar met SKG-IKOB maar staat in de isolatiebranche bekend om de strengere richtlijnen.
  • Het procescertificaat wordt afgegeven als een bedrijf aangetoond heeft dat zij een bepaalde techniek, in dit geval spouwmuurisolatie, beheersen. Je ziet dan het logo van Insula op de factuur staan.
  • Het productcertificaat wordt afgegeven als een fabrikant een goedgekeurd isolatiemateriaal levert die voldoet aan kwaliteitseisen. Dit logo staat vaak op de verpakking van het materiaal.

Muurisolatie vanaf de binnenzijde

 • NOA is de branchevereniging voor onder andere stucwerk, vloer, plafond en wandmontage. Aangesloten leden delen middelen en kennis om het niveau van de branche hoog te houden.
 • Afbouwkeur: Een bedrijf met het afbouwkeur (Stuckeur of Plafond & Wandkeur) wordt gecontroleerd op zijn vakkennis van uitvoering.

Gevelisolatie (buitenzijde)

 • VENIN is een branchevereniging voor het na-isoleren van woningen. Bedrijven die aangesloten zijn bij deze branchevereniging bieden standaard 10 jaar garantie op het isolatiemateriaal en de uitvoering van de werkzaamheden.
 • NOA is de branchevereniging voor onder andere stucwerk, vloer, plafond en wandmontage. Aangesloten leden delen middelen en kennis om het niveau van de branche hoog te houden.
 • Stichting Gevelgarantie biedt financiële en bouwtechnische zekerheid voor klanten die via aangesloten bedrijven gevelisolatie laten toepassen.
 • LSGI is de branchevereniging van stukadoorsbedrijven die gespecialiseerd zijn in gevelisolatie. Alle leden zijn in het bezit van het KOMO-procescertificaat.

Handig om te weten

BTW op arbeidsloon
Om woningisolatie te stimuleren heeft de overheid enkele jaren geleden een regeling in het leven geroepen die de BTW op het arbeidsloon verlaagt van 21% naar 6%. Kijk op de factuur of hiermee rekening is gehouden. Het geldt niet voor het materiaal wat wordt gebruikt.

Offerte aanvragen: Waar op letten

Het hele proces begint pas wanneer je een vakspecialist hebt gevonden die jouw muur kan isoleren. De specialist zal een bezoek aan huis doen om te kijken wat de huidige staat van de muren is. Na het bezoek zal de specialist een advies geven over de manier van isoleren en een offerte op maken. Het is dan ook erg belangrijk om op dat moment scherp en goed voorbereid te zijn. Dit is het moment dat de prijs en kwaliteit worden bepaald.

Voor een goede voorbereiding is het belangrijk om de juiste vragen te stellen aan jezelf en aan de specialist. Daarnaast is een controle van de offerte op onjuistheden erg belangrijk. Het komt vaak voor dat er toch foutjes insluipen die door niemand opgemerkt wordt. Zo komt het wel eens voor dat er in plaats van 6% BTW op arbeid toch gewoon 21% betaald wordt. Dat is zonde en kan makkelijk voorkomen worden door goed op te letten.

Offerte inhoud

In de uiteindelijke offerte wil je minimaal de volgende punten terugzien:

 1. Een omschrijving van alle werkzaamheden.
 2. Muuroppervlak: kosten per m2 muuroppervlak
 3. De dikte en soort en isolatiewaarde van het isolatiemateriaal: wat is de isolatiewaarde (Rc-waarde) van de muur nadat de specialist klaar is? Welk materiaal wordt er gebruikt?
 4. Afval: hoe wordt er om gegaan met bouwafval en de afvoering ervan.
 5. De certificeringen die het bedrijf heeft.
 6. De branchevereniging waar het bedrijf is aangesloten.
 7. De garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar. Bij VENIN aangesloten bedrijven geven 10 jaar garantie op isolatiemateriaal en uitvoering.
 8. SKG-IKOB: dit is een belangrijk keurmerk die de kwaliteit waarborgt. Je betaalt hier per m2 een (gering) bedrag voor.
 9. Toepassing van het BTW op arbeidsloon van 6% in plaats van 21%. Vanaf 2019 gaat het verlaagde BTW tarief op arbeid naar 9%.
 10. Betalingsafspraken: betaaltermijnen vooraf, tijdens en na afronding van het werk.
 11. Eventueel afspraken over meerwerk en de kosten daarvan. Vaak wordt er vooraf een uurtarief op arbeid afgesproken.

Extra aandachtspunten voor isoleren van de muur vanaf de binnenkant

Je vraagt een offerte aan voor het toepassen van isolatiemateriaal aan de binnenkant. In dat geval is het belangrijk dat je in ieder geval de volgende zaken terug ziet komen op de offerte:

 1. Onderzoek dauwpuntberekening of het gebruik van dampdichte folie.
 2. Vergunning (indien nodig): afspraken en kosten voor het aanleveren van de benodigde stukken voor de aanvraag van een vergunning.
 3. Soort muurafwerking: bijvoorbeeld leem of stucwerk.
 4. Uitvoeringsdatum: begin en uiterste einddatum
 5. Kozijnaansluitingen: hoeveel kozijnen zijn er en met welk materiaal worden de vensterbanken en dagkanten gemaakt?
 6. Plinten en sierlijsten: hoeveel strekkende meters zijn er nodig en het type plint of sierlijst dat er gebruikt wordt.
 7. Stopcontacten en leidingwerk: wil je een stopcontact en/of water/gas aansluitpunt in een voorzetwand verwerkt hebben. Hoeveel punten worden er geplaatst en welke materialen worden hiervoor gebruikt?
 8. Naad- en kierdichting: hoe wordt de muur luchtdicht gemaakt.

Extra aandachtspunten voor het isoleren van de buitenmuur

Als je een offerte aanvraagt voor het toepassen van gevelisolatie is het belangrijk dat je in ieder geval de volgende zaken terug ziet komen:

 1. Begeleiding projectmanager
 2. Onderzoek dauwpuntberekening
 3. Bouwtechnische tekeningen: de opbouw van de gevel en aansluiting op kozijnen, dakrand en fundering.
 4. Vergunning: afspraken en kosten voor het aanleveren van de benodigde stukken voor de aanvraag van een vergunning.
 5. Soort gevelmateriaal: bijvoorbeeld steenstrips, pleisterwerk of tegels.
 6. Steigerwerk: hoeveel m2 en voor welke tijdsduur. Daarnaast extra benodigdheden voor afscherming regen en wind.
 7. Uitvoeringsdatum: begin en uiterste einddatum
 8. Kozijnaansluitingen: hoeveel kozijnen zijn er en hoe wordt de nieuwe gevel aangesloten. Is verplaatsing van de kozijnen noodzakelijk?
 9. Dakaansluiting: hoeveel strekkende meters dakaansluiting moet er gemaakt worden en is aanpassing aan het dak nodig voor voldoende overstek?
 10. Vervanging dakgoot: is er voldoende afstand tussen de dakgoot en de buitenmuur. Zo niet, wat is de alternatieve oplossing en wat zijn de kosten daarvan.
 11. Doorvoeren: heb je een stopcontact en/of waterkraan aan de buitenkant van je huis zitten en moeten deze apart doorgevoerd worden?
 12. Naad- en kierdichting: hoe wordt de muur in zijn geheel zo luchtdicht mogelijk gemaakt.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.