Nadelen spouwmuurisolatie

Geschatte leestijd: 2 minuten
nadelen spouwmuurisolatie

Je denkt er over na om je spouwmuur te isoleren. Het isoleren van je spouwmuur biedt vele voordelen. Zijn er ook nadelen aan spouwmuurisolatie? Je leest er hier meer over.

Spouwmuurisolatie wordt steeds populairder. Echter zijn er nog veel mensen die twijfelen. Deels komt dit door slecht uitgevoerde klussen door niet gecertificeerde bedrijven, deels door fabels die onjuist zijn. Een veel opgeworpen probleem is de kans op vochtproblemen. De industrie is door schade en schande wijs geworden. Door verbeterde technieken en beter inzicht is de kans op vochtproblemen een stuk kleiner geworden. Punt blijft wel staan: er kunnen problemen optreden. Maar als je de klus laat uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf is de kans op problemen klein. Bovendien is niet elke spouw geschikt voor na-isolatie. Gecertificeerde bedrijven zullen dat ook zeggen, zij staan ook onder toezicht van de certificeringsinstituten. Hierbij een lijst van de nadelen van spouwmuurisolatie.

Nadelen spouwmuurisolatie

Er bestaan veel fabels over spouwmuurisolatie. Toch kleven er wel risico’s aan het isoleren van de spouwmuur. Kleine risico’s maar wel degelijk aanwezig.

Indien er geen goed vooronderzoek wordt gedaan en de klus wordt niet goed uitgevoerd kunnen er inderdaad vochtproblemen ontstaan. Als er zogenoemde koudebruggen tussen de voorgevel en binnenmuur ontstaan kan dat leiden tot vochtproblemen. Koudebruggen zijn onderbrekingen van het isolatiemateriaal door bijvoorbeeld een leiding. Het resulteert in voelbaar koude plek op de muur ten opzichte van andere delen van de muur. Warme lucht koelt op die plekken af en gaat condenseren wat leidt tot vochtproblemen en eventuele schimmels. Om dit te voorkomen voert de isolatie specialist een endoscopisch onderzoek uit om koudebruggen in kaart te brengen. Het kan zijn dat de conclusie is dat de spouw niet geïsoleerd kan worden.

Kortom, spouwmuurisolatie is dus een relatief simpele en effectieve manier van isoleren. Gezien het rendement van spouwmuurisolatie ben je eigenlijk een dief van je portemonnee als je een geschikte spouwmuur hebt maar deze niet laat isoleren.

Laat je klus wel altijd uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Zij geven ook garantie af op de uitvoering van de klus. Dus mocht je toch problemen naderhand ondervinden, dan kan je daar op terugvallen. Zoek een gecertificeerd bedrijf met Insula of SKG IKOB certificering. Via de GreenHome marktplaats vind je eenvoudig betrouwbare spouwmuur specialisten.

TIP: wat je niet wilt missen over spouwmuurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

 

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter