Muur isoleren vanaf de binnenkant

Geschatte leestijd: 12 minuten
muur isoleren vanaf de binnenkant

Wanneer je overweegt om de muur te isoleren heb je vaak drie mogelijkheden namelijk, spouwisolatie en isoleren van de binnen- of buitenkant van de muur. Spouwmuurisolatie is de goedkoopste van deze 3 opties. Spouwisolatie is echter een beperkte verbetering van de isolatiewaarde. Daarnaast levert dit niet de meest optimale energiebesparing op. Dat kan dus een reden zijn om een andere oplossing toe te passen. Heb je helemaal geen spouw dan is spouwmuurisolatie ook uitgesloten. In dat geval is het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant van de muur een alternatief om te overwegen. In dit artikel lees je dan ook alles over muurisolatie vanaf de binnenkant. Wat zijn de kosten, besparingen, hoe wordt de muur geïsoleerd en wat zijn belangrijk aandachtspunten tijdens de uitvoering? Allemaal vragen waar je antwoord op vindt in dit artikel. 

Warmteverlies door de muur

Een gemiddeld huis verliest 20% tot 40% van zijn warmte door de muren. Daarmee is de muur, na het dak, de grootste factor in het bepalen van de energiezuinigheid van jouw huis. Met de huidige gasprijs van €0,65 betekent dat een verlies van €250 tot ongeveer €500 per jaar. Dat is een flink bedrag wat je kunt besparen door muurisolatie toe te passen. Daarnaast verhoog je het comfort in de woning. Koude muren en daarbijbehorende koudeval zijn verleden tijd. Koudeval is een belangrijke veroorzaker van tocht in huis.

Per type woning is er wel een belangrijk verschil te zien in de mogelijke besparing die je realiseert met muurisolatie. Een appartement heeft in vergelijking met een hoekwoning veel minder geveloppervlak. Een appartement heeft dus ook minder warmteverlies door de muren naar buiten toe. De potentiële besparing is minder groot maar daar staat gelukkig ook een veel lagere investering tegenover die nodig is om de muur te isoleren. Je hebt immers maar weinig muuroppervlak. Warmteverlies door de muren kan je op 3 manieren tegen gaan, namelijk:

 1. Spouwmuurisolatie: huizen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1980 hebben een niet geïsoleerde spouw. Door het vullen van de spouw met isolatiemateriaal voorkom je warmteverlies.
 2. Binnenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de binnenkant door middel van voorzetwanden met daarachter isolatiemateriaal.
 3. Buitenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal tegen de buitenmuur te “plakken”. Tegen het isolatiemateriaal wordt vervolgens een nieuw gevelmateriaal geplaatst.

Handig om te weten

Je hoort waarschijnlijk wel eens de termen 'steensmuur', 'halfsteensmuur' of 'spouwmuur' voorbijkomen.

 1. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met daartussen een luchtspouw.
 2. Een steensmuur is een enkele muur die net zo dik is als de lengte van de steen (ongeveer 21cm). Je ziet vaak dat hier een steenverband is aangebracht (afwisseling van kopse en lengtekant van de steen).
 3. Een halfsteensmuur is een enkele muur zonder spouw die net zo dik is als de kopse kant van de steen (ongeveer 10cm). Dit soort type muren zie je vaak als tussenmuur of muur van een schuur of bijgebouw.

Waarom binnenmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie wordt sinds 1975 in alle nieuwgebouwde huizen toegepast. Een hele lange periode is de isolatie-eis voor muren erg minimaal geweest. De isolatienormen van de jaren 70, 80, 90 en 00 zijn behoorlijk achterhaald gezien de eisen die nu gesteld worden aan nieuwbouwwoningen of energieneutrale bouw. Tot 2013 was het gebruikelijk om voor de muur een isolatiewaarde van 2,5 (Rc-waarde) toe te passen. Na deze tijd is de isolatiewaarde van 3,5 in 2013, 4,5 in 2016 naar 6,0 voor energieneutrale woningen (nog niet vastgelegde BENG-eisen) gegaan. Dat is een flinke sprong in slechts 5 jaar tijd.

Om een isolatiewaarde van 4,5 of 6 te bereiken is een behoorlijk dik pak isolatie nodig. Wil je dit toevoegen in een bestaande spouw, dan heb je met de best isolerende spouwisolatie (PUR-schuim), een lege spouw nodig met een minimale breedte van 14cm. Over het algemeen is 7cm vaak de maximale breedte die aangehouden werd voor de luchtspouw van een huis zonder isolatie. Let op dit geldt dus voor woningen van voor 1976. Woningen na 1976 hebben vaak een deel isolatiemateriaal en ruimte voor ventilatie, ongeveer 2cm, in de spouw zitten. De totale breedte van de spouw varieert dan ook en in is de loop van de tijd steeds breder geworden.

Om van het aardgas af te komen zijn er verschillende energiebesparende maatregelen mogelijk. Daarbij is isolatie altijd belangrijk, maar de mate waarin kan verschillen. Naast spouwmuurisolatie heb je in dat geval ook vaak extra isolatie aan de binnen- of buitenkant van de muur nodig. Het plaatsen van isolatiemateriaal aan de buitenkant heeft daarbij de voorkeur. Daarmee voorkom je koudebruggen, bijvoorbeeld bij aansluitingen van de vloer en muur. Helaas is dat niet altijd mogelijk doordat jouw woning een monument is of een beschermde status heeft. Soms is de grond, aangrenzend aan de buitenmuur, niet van jou en dan ben je ook beperkt in je keuze. In dat geval is isoleren vanaf de binnenkant een interessant alternatief. Het is een stuk goedkoper dan isoleren vanaf de buitenkant en in de meeste gevallen vergunningsvrij.

Kosten en besparing muurisolatie vanaf de binnenkant

Muurisolatie verhoogt het comfort in huis. Geïsoleerde muren voelen aan de binnenkant warmer aan en er zal geen koudeval meer optreden. Daarnaast bespaar je met muurisolatie ook flink op je energiekosten en CO2-uitstoot.

Kosten en besparing per type woning

Isolatie aanbrengen op de binnenmuur is een arbeidsintensieve klus. Vergeleken met andere isolatiemaatregelen zoals vloer- of spouwmuurisolatie is het isoleren van de binnenmuur duur. Voor het toepassen van muurisolatie aan de binnenkant betaal je €80-€120 per m2 muuroppervlak. Daartegenover staat een besparing van 15-35% op je gasverbruik per jaar. In onderstaand overzicht de kosten voor de meest voorkomende eengezinswoningen:

Type woningAppartementTussenwoningHoek/2-onder-1-kapwoningVrijstaande woning
Muuroppervlak31m244m2100m2149m2
Muurisolatie met steenstrips€2.800-€3.750€4.000-€5.250€8.000-€11.000€12.000-€16.000
Besparing jaarlijkse energiekosten€150-€250€200-€300€350-€450€450-€550

* De prijs voor gas is €0,65 per m3(prijspeil januari 2018). Voor de kostenbesparing wordt uitgegaan van een gemiddeld gasverbruik van 1.900m3 per jaar. Alle prijzen zijn inclusief BTW.

Voor- en nadelen muurisolatie

Het belangrijkste voordeel van muurisolatie vanaf de binnenzijde is de mogelijkheid om net zoveel isolatie aan te brengen als dat jij wenst. Daarmee is het ook mogelijk om met muurisolatie te voldoen aan de huidige eisen voor gevelisolatie. De grootste nadelen zijn dat je leefbare binnenruimte moet opgeven en dat koudebruggen niet verholpen worden. Koudebruggen zoals aansluitingen van balkons, vloeren en plafond zijn daar goede voorbeelden van. Daartegenover staat dat deze oplossing aanzienlijk goedkoper is dan de buitenmuur isoleren. Een ander voordeel is dat je in de meeste gevallen geen vergunning nodig hebt.

Voordelen

 • Aanzienlijk besparen op je energierekening.
 • Goede stap op weg naar een energieneutrale of aardgasvrije woning.
 • Goedkoper dan isolatie van de muur vanaf de buitenzijde.
 • Geen vergunning nodig (uitgezonderd monumenten).
 • Beter isolatiewaardes mogelijk vergeleken met spouwmuurisolatie.
 • Ook mogelijk voor gebouwen zonder spouw.
 • De klus kan in delen “geknipt” worden. Elke kamer isoleer je apart van elkaar.

Nadelen

 • Verlies aan binnenruimte.
 • Duurder dan spouwmuurisolatie.
 • De ruimte waarin gewerkt wordt moet leeg zijn.
 • Koudebruggen, bij vloeren en daken, blijven bestaan.

Hoe isoleer je een muur vanaf de binnenkant?

Een muur isoleer je vanaf de binnenkant door isolatiemateriaal te plaatsen tegen de binnenkant van de muur. Dit geldt voor zowel een steensmuur als een spouwmuurconstructie. Je kan hiermee de hoogst mogelijke isolatiewaardes behalen. Voldoende om bijvoorbeeld een energieneutrale woning te realiseren.

Door het isoleren van de binnenkant van de muur verlies je wel iets aan binnenruimte. Wanneer je een appartement of tussenwoning hebt zal je dit niet meteen heel erg merken. Het relatief grote raamoppervlak in de buitenmuren van dit soort type woningen beperken het ruimteverlies. Je verliest hooguit 1 of 2 m2 woonruimte per verdieping. Enig “nadeel” is een een extra grote vensterbank. Heb je een hoek-, 2-onder-1-kap- of vrijstaande woning dan is het ruimteverlies groter. Het is dus goed om hier rekening mee te houden voordat je begint met het isoleren van de binnenmuur.

Ga je de muur isoleren vanaf de binnenkant dan zijn daar verschillende manieren voor namelijk;

 1. Kant-en-klare panelen. Dit zijn isolatieplaten die al zijn voorzien van een dampremmende laag met daaroverheen een gipsplaat. De isolatieplaten worden op de muur geplaatst tegen een verticale isolatiestrook. De strook tussen de muur en isolatieplaten voorkomt koudebruggen en zorgt voor een kleine spouw tussen muur en isolatiemateriaal.
 2. Cellenbeton- of hennepblokken. Blokken gemaakt van cellenbeton of hennep worden tegen de muur aan gelijmd. Cellenbeton- of hennepblokken zijn qua isolatiewaarde minder goed dan traditionele isolatiematerialen zoals steenwol of PIR platen.
 3. Voorzetwand met isolatie. Aan de binnenmuur bevestig je een houten stijl- en regelwerk met daartussen en -achter isolatiemateriaal. Deze wand bedek je vervolgens met hout- of gipsplaten.

De methodes waarbij je kant-en-klare panelen of een voorzetwand gebruikt zijn de meest gebruikte vormen van binnenmuurisolatie. Je behaalt een hogere isolatiewaarde met minder ruimteverlies dan bij het gebruik van cellenbeton- of hennepblokken. De meest gebruikte isolatiematerialen voor binnenmuurisolatie zijn glaswal, steenwol, XPS- of PIR-platen.

Geen zin in al het uitzoekwerk en gedoe?

Ben je er over uit dat je aan de slag wilt met het verduurzamen van je woning? Maar heb je behoefte aan het juiste stappenplan voor jouw woning? Of heb je gewoon geen zin in al het uitzoekwerk en gedoe? Laat je dan adviseren door een GreenHome expert.

Boek je persoonlijk adviesgesprek

Stappenplan: isoleren van de binnenmuur:

Hieronder zie je stap voor stap hoe het isoleren van de binnenmuur globaal in zijn werk gaat. Daarbij is uitgegaan van de methode waarbij er een voorzetwand voor de muur wordt geplaatst met daarachter isolatiemateriaal en een dampscherm. In grote lijnen zijn dit ook de stappen die bij andere isolatiemethodes gevolgd worden.

 1. Is jouw huis een monument dan is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen voordat je begint met het isoleren van de binnenmuur. Dit doe je via het omgevingsloket.
 2. Voordat je begint met het isoleren van de binnenmuur is het belangrijk de binnen- en buitenkant van de muur te controleren op vocht of schimmelplekken. De muur moet vochtvrij zij voordat je gaat isoleren.
 3. Raamwerk van hout of metal stud plaatsen voor de binnenmuur.
 4. Isolatie aanbrengen tussen en achter het raamwerk.
 5. (optioneel) Dampdichte klimaatfolie aanbrengen.
  • Dichtkitten naden en kieren.
 6. Wandcontactdozen en leidingen doorvoeren.
 7. Gipsplaten aanbrengen.
 8. Kozijn en deur aansluitingen afwerken met nieuwe dagkanten en vensterbanken.
 9. Plamuren van voegen tussen gipsplaten.
 10. Afwerken van de muur met stukwerk, leem, behang of ander materiaal.
 11. Plinten en sierlijsten op maat zagen en plaatsen.
 12. Stopcontacten en andere leidingen voorzien van afdekramen en tappunten.
 13. Klaar.

Aansluiting plafond en vloer

De aansluiting van het plafond of de vloer op de draagmuur is een bekende koudebrug. Door voorzetwanden te plaatsen verklein je dit enigszins. Het is dan wel belangrijk om in de hoeken een hardschuim isolatiemateriaal te plaatsen en de houten regels en stijlen niet exact in de hoeken te plaatsen.

Voordat je begint:

Wanneer je erover nadenkt om je muur te isoleren vanaf de binnenkant is het verstandig om een aantal zaken van tevoren te onderzoeken en een beslissing te maken over het gebruik van een dampremmende folie, raamwerk en of deze van hout of metal stud moet zijn gemaakt.

Muren controleren op vochtproblemen en koudebruggen

Voordat je begint met isoleren van de muur via de binnenkant is verstandig om eerst de muur grondig te controleren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vochtproblemen kunnen ontstaan. Een vochtige binnenmuur kan ontstaan door;

 1. Vervuiling die in de spouwmuur aanwezig is en waar na een regenbui vochtdoorslag naar binnen toe ontstaat.
 2. Een te vochtige kruipruimte waardoor vocht optrekt in de muren.
 3. Te weinig ventilatie in de woning veroorzaakt vochtophoping die vervolgens op de muur condenseert.

Deze problemen moeten eerst opgelost worden door het toepassen van een bodemafsluiter en/of vloerisolatie in de kruipruimte, ventilatiesysteem of het schoonmaken van de spouw.

Heb je een “steensmuur” die vaak en langdurig vochtig is na een regenbui? Dan is het aan te raden om een spouw te creëren tussen de voorzetwand en de muur. Op deze manier voorkom je vochtdoorslag in de voorzetwand.

Platen direct op de muur of een raamwerk?

Om het verlies aan binnenruimte zoveel mogelijk te beperken kun je isolatiemateriaal direct op de muur plaatsen. Dit is de meest ideale oplossing. Toch is deze methode niet altijd aan te raden. Een houten of metal stud regelwerk is de meest veilige keuze. Dit is de beste methode om vochtproblemen te voorkomen en om een goede geluiddemping te verkrijgen.

Een enkelsteens– of steensmuur isoleer je het beste in combinatie met een luchtspouw. Dat doe je door eerst een houten regelwerk voor de buitenmuur te plaatsen. Een steensmuur (dus niet in het geval van enkelsteens muur) kan je eventueel ook zonder regelwerk isoleren. Dan is het wel belangrijk dat de muur droog is gedurende alle seizoenen. Let goed op of dit daadwerkelijk zo is anders ontstaan er vochtproblemen. Je moet dan weer alle wanden verwijderen om het op te lossen. Laat je de voorzetwanden zitten dan kan in het ergste geval de draagkracht van de muur in het geding komen. Een voorzetwand met regelwerk (met name metal stud) dempt geluid van buiten het beste.

Een spouwmuurconstructie of een steensmuur, met weinig kans op vochtdoorslag, kan je isoleren door het direct aanbrengen van isolatieplaten op de binnenmuur. Deze manier van isoleren vraagt minder ruimte dan een voorzetwand. Daarnaast is het een methode die sneller uit te voeren is aangezien het in feite en puzzel is die je tegen de muur aanplakt. Let wel dat je in dat geval een plaatmateriaal gebruikt. Een glas-, steen-, of hennepwoldeken is niet toepasbaar.

Aansluiting ramen en deuren?

De aansluiting op deuren en ramen van de voorzetwand vraagt extra aandacht. De bestaande vensterbanken en dagkanten zijn te kort en sluiten niet meer aan. De nieuwe vensterbanken en dagkanten die je terug plaatst moeten ook voorzien zijn van isolatiemateriaal zodat de koudebrug (muur-vensterbank/dagkant) onderbroken wordt.

Elektra en leidingwerk

Wanneer je voorzetwanden gaat plaatsen moet je ook goed nadenken over de plaatsing van leidingen en elektriciteit. Waar en op welke hoogte wil je bijvoorbeeld schakelaars en stopcontacten? Wil je leidingen mooi wegwerken dan kun je deze achter de gipsplaten laten lopen. In de regels en latten boor je gaten groot genoeg voor de leidingen. Tussen de stijlen plaats je dan spaanplaat of houten latten voor de bevestiging van stopcontacten, lichtschakelaars, kranen of een gastoevoerpunt.

Dampremmende laag of douwpuntberekening

Soms is het noodzakelijk zijn om een dampremmende laag aan te brengen in de muurconstructie. Wanneer je dit niet wilt dan kun je een dauwpuntberekening te laten maken. Daarmee bereken je de kans op vochproblemen. Je wilt namelijk voorkomen dat er een kans aanwezig is op vochtproblemen in de muur. Voor het maken van een dauwpuntberekening heb je een bouwtechnisch adviseur nodig.

Als je een dampremmende laag aanbrengt dan wil je deze liever niet direct achter de afwerkingslaag van een voorzetwand aanbrengen. Je mag de dampremmende laag namelijk niet doorboren met schroeven of spijkers. Een schilderij ophangen of een boekenplank bevestigen is dan ook niet mogelijk. Doe je dat wel, dan ontstaat er een lek in de dampremmende laag en kan daar ter plekke vocht in de muurconstructie komen. Om dit probleem te voorkomen creëer je een loze ruimte tussen de gipsplaten en dampremmende laag. Heb je een betonnen muur dan ben je in alle gevallen genoodzaakt om een dampremmende laag aan te brengen. Hieronder een tabel waaruit je kan afleiden of je een dampremmende laag of dauwpuntberekening nodig hebt.

Soort muurMaatregel
Volle baksteenmuurDampremmende laag niet nodig.
Betonnen metselwerkDampremmende laag aanbevolen of berekening waaruit blijkt dat er geen condensatieproblemen kunnen optreden.
SpouwmuurconstructieDampremmende laag aanbevolen of dauwpuntberekening waaruit blijkt dat er geen condensatieproblemen kunnen optreden.
Beton (gestort of prefab)Dampremmende laag noodzakelijk.

Handig om te weten

Ook met een dampremmende laag kun je schilderijen ophangen of een boekenplank bevestigen op de muur. In dat geval moet je een ruimte tussen de gipsplaten en de dampremmende laag openlaten. Dit betekent wel dat je meer ruimte aan de binnenkant van de muur nodig hebt.

Vergunning nodig?

Is je huis onderdeel van een beschermd stads- of dorpsgezicht dan heb je geen vergunning nodig wanneer je de muur vanaf de binnenzijde isoleert. Het aangezicht van je huis vanaf de straat blijft namelijk gelijk. Ga je de kozijnen verplaatsen dan is dat wel nodig.

Als jouw huis een monumentale status heeft dan is een vergunning wel noodzakelijk. Het is namelijk goed mogelijk dat de binnenkant van je huis bijzondere details of kunstwerken bevat. Dat kan een belangrijke reden zijn waarom je woning een monumentale status heeft. Denk bijvoorbeeld aan speciale sierlijsten, muurschilderingen of plafondversieringen die van historische waarde zijn. Wil je weten of je vergunningsplichtig bent? Kijk op het omgevingsloket voor meer informatie, doe de vergunningscheck of vraag meteen een vergunning aan.

Dikte en het soort isolatiemateriaal

Een muur isoleren vanaf de binnenzijde is vooral een kwestie van ruimtegebruik. Hoeveel ruimte heb je er voor over om een lagere energierekening te realiseren en extra comfort te verkrijgen? Daarbij is een van de belangrijkste factoren de dikte van het isolatiemateriaal en de daarbij behorende isolatiewaarde. Je wilt achteraf niet realiseren dat je nèt te weinig isolatie hebt toegepast. En alleen maar omdat dit een paar honderd euro bespaarde en een paar centimeter extra leefruimte opleverde. Die paar honderd euro verdien je vaak terug bij de aanschaf van een warmtepomp of door de verlaagde energierekening. Naast de dikte is ook het type isolatiemateriaal een belangrijke factor. Daarbij ben je overigens wel afhankelijk van het soort isoaltiesysteem: direct of door middel van een raamwerk.

Soort isolatiemateriaal

De keuze van het soort isolatiemateriaal wordt voornamelijk bepaald door de keuze voor een raamwerk of directe aanbrenging van isolatie op de muur. Isolatie direct aanbrengen op de muur kan alleen met een hard en drukvast isolatiemateriaal. De meest gebruikte isolatiematerialen hiervoor zijn EPS, XPS of PIR platen. In dat geval is vaak ook een mes-en-groef variant te koop die makkelijk te verwerken is.

Handig om te weten

Wat betekent de Rd-waarde van een isolatiemateriaal?
De Rc-waarde is een term die aangeeft wat de warmteweerstand is van de totale constructie inclusief de isolatielaag. Per constructie-element, bijvoorbeeld het isolatiemateriaal, spreken we van een Rd-waarde. Als je alle Rd-waardes optelt kom je uit op de Rc-waarde. Veel bedrijven informeren je over de Rc-waarde van de constructie, maar eigenlijk kun je beter de Rd-waarde vergelijken. De Rd-waarde verschilt per type isolatiemateriaal en de dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde van het materiaal hoe minder warmte er wegstroomt.

Wanneer je kiest voor een voorzetwand met regelwerk dan ben je vrijer in materiaalkeuze. Het frame zorgt ervoor dat je gipsplaten kan bevestigen voor verdere afwerking. Het isolatiemateriaal heeft alleen de functie van isolatie. Daardoor kun je ook isolatiedekens of ander flexibel materiaal gebruiken zoals steenwol, glaswol, hennep, vlas of houtvezel.

Als je weet wat voor isolatiemateriaal en type wandsysteem je gaat gebruiken dan is de volgende vraag: welke isolatiewaarde je wilt realiseren? Dit bepaalt namelijk de dikte van de constructie en de hoogte van de energiebesparing. Daarbij is het belangrijk om met een schuin oog naar de toekomst te kijken. Oftewel, je wilt er niet na een paar jaar achter komen dat je net wat meer isolatiemateriaal had kunnen toepassen om aan de huidige isolatie-eisen te voldoen. Hieronder een handig overzicht van de huidige en toekomstige isolatienormen voor huizen in Nederland.

Niveau van isolatieMinimale isolatiewaarde muur (Rc-waarde)
Slecht geïsoleerd (tot 1987)0,85 – 1,3
Matig geïsoleerd (1988-1990)2,0
Goed geïsoleerd (1991-2015)2,5 – 3,5
Zeer goed geïsoleerd (2016)4,5
Energieneutraal*5-6
Passiefhuis**6-8

* De daadwerkelijke eisen voor energieneutrale bouw (BENG-norm) worden eind 2018 verwacht en zullen gaan gelden voor nieuwbouw vanaf 1 januari 2020.
** De passiefhuis norm is niet vastgelegd met isolatiewaarden. Dit zijn veel voorkomende isolatiewaarden voor een passiefhuis. Deze normen zijn over het algemeen strenger dan de energieneutrale normen.

Dikte van isolatiemateriaal

In bovenstaande tabel zie je waar de isolatienormen voor huizen naar toe gaat. De vraag is nu wat een goede dikte is van het isolatiemateriaal om aan de modernste isolatie-eisen te voldoen? En wat als je al spouwmuurisolatie toegepast hebt, welke invloed heeft dat dan?

Bij woningen van voor 1976 is er, afhankelijk van de spouwbreedte (2 tot 5cm), spouwmuurisolatie mogelijk met een isolatiewaarde (Rc-waarde) van 1,2 tot 2,1. Bij nieuwere huizen is de spouw iets breder omdat er al standaard isolatiemateriaal werd aangebracht in de spouw. De spouw is dus breder en kan bij volledige opvulling een isolatiewaarde halen van 4,5. Dit laatste geldt voor een woning die gebouwd is voor 2013 en een luchtspouw heeft van 5cm breed. In dit uiterste geval is isolatie via de binnenkant van de muur wellicht niet meer nodig. Dit is echter een situatie die voor oudere woningen zeker niet geldt.

In onderstaand overzicht zie je welke isolatiewaarde je kunt behalen per isolatiemateriaal, afhankelijk van de dikte van het materiaal.

IsolatiemateriaalDikte (Rd-waarde 2)Dikte (Rd-waarde 3)Dikte (Rd-waarde 4)Dikte (Rd-waarde 6)
Vacuümisolatieplaat**1,4cm2,1cm2,8cm4,2cm
Aerogel**2,7cm4cm5,3cm8cm
Resol platen4cm6cm8cm12cm
PIR platen4,5cm7cm9,5cm14cm
Isolatiefolie6cm8,5cm12cm18cm
EPS platen*7cm10cm13cm19cm
Steenwol7cm11cm14cm21cm
Glaswol, Houtvezel, Vlas, Hennep, Steenwol7cm11cm14cm21cm

* Het gaat hierbij om de grijze variant waarbij grafiet in het materiaal is verwerkt. Grafiet zorgt voor een betere warmtereflectie.

** Als je weinig ruimte in huis wilt verliezen dan kun je voor een dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde kiezen. Je hebt het dan over vacuümisolatieplaten of Aerogel (gebruikt in de ruimtevaartindustrie). Wel goed om te weten: de prijs van deze materialen ligt ook een stuk hoger, vaak wel 5 tot 10 maal de prijs die je betaalt voor PIR of Resol.

Afwerking

Voor de afwerking van een voorzetwand wordt in 99% van de gevallen een gipskartonplaat gebruikt. Gipsplaten zijn goedkoop en makkelijk te verwerken. Daarbij is het grote voordeel dat gipsplaten niet gevoelig zijn voor temperatuurverschillen waardoor afwerklagen zoals stucwerk niet scheurt. Alternatieven zijn houten multiplex, schroten (hout of plastic), Trespa of elk ander materiaal naar eigen smaak. Wanneer je hennep- of cellenbetonblokken gebruikt dan kun je daar, net als bij gipsplaten, direct een afwerklaag op aanbrengen.

In het geval je gipsplaten of hennep- of cellenbetonblokken gebruikt dan wil je deze vaak nog afwerken met een stuc of leemlaag. Deze afwerking lagen kun je ook op andere ondergronden aanbrengen, let in dat geval wel op dat je als ondergrond een materiaal gebruikt die niet van vorm verandert door temperatuurschommelingen.

Een vakspecialist vinden

Voor het maken van voorzetwanden heb je een aannemer nodig die ervaring heeft met het plaatsen van voorzetwanden. Belangrijk is dat de aannemer weet hoe je koudebruggen en vochtproblemen kan voorkomen. Belangrijk dus om niet zomaar met de eerste de beste aannemer in zee te gaan en deze aan het werk te zetten. Voor de afwerking van de muur heb je vaak een stukadoor nodig die de muur met stucwerk of leem kan afwerken. Via GreenHome vind je eenvoudig een specialist die je bij jouw wensen kan helpen.

TIP: wat je niet wilt missen over muurisolatie

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina spouwmuurisolatie en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.